Valencia je napisao/la:Napreduje iz godine u godinu, u to nema sumnje,... Svoju igru sve vise dovodi do savrsenstva. Druga je stvar sto ima ucestale probleme sa povredama, pa se stvori privid da mu igra ide 'unazad'. Jos uvijek nije uhvatio pravu formu, al' ne sumnjam da ce i u ovoj godini dodatno podignuti ljestvicu,.. To je kod njega trend.
Kod Rafe je uvijek bio problem sa povredama kada izgubi meč. Tenis koji on igra zahtijeva puno napora i puno trčanja. Sada je tu situaciju popravio, ali vidjećemo koliko će još tako moći. Biće jako zanimljiv nastavak sezone, to je evidentno !
Valencia je napisao/la:Prva recenica mi zvuci previse gubitnicki po Federera. Ne vjerujem da se jedan takav sampion moze predati prije nego mec pocne. Puno sam blizi teoriji da je Federerovo samopouzdanje unistio rani pocetak meca, forsiranje bekenda dubokim spinovanim lopticama koje je Rodzer uglavnom slao u mrezu ili plitko u polje Nadala. On je rano prest'o vjerovati u svoj bekend, a Nadal ga je sve vise forsirao. Onda je iznenada poceo miksati, sto je Rodzera jos vise zbunilo. Takticki ga je unistio. A slazem se sa zadnje tri recenice.
Koliko god to zvučilo tako, to je činjenica. Sjećam se 2009 na RG, mislim da je to bilo te godine, kada nikako nije mogao da pronađe igru, ne mogu se sjetiti koja faza je bila, mislim da je četvrtfinale ili polufinale, uglavnom ništa nije mogao pogoditi i prilikom jednog udarca iz forhenda počistio je liniju i poslije toga je zaigrao kako najbolje zna i umije. Oduvijek bi ga trznuli neki poeni takvog tipa koje osvoji, a bilo je takvih i preksinoć, međutim on je bio totalno isključen, nikakvih emocija, nikakve želje. Jednostavno, to nije bio pravi Federer. Da li je kriv Rafa i njegova taktika, možemo o tome diskutovati, ali činjenica je da Rogerov servis ove godine je katastrofalan, a sa njima je znao rješavati dosta poena, i važnih i manje važnih. Bez servisa koji je njemu jedno od glavnih oružja on nema šta tražiti protiv Nadala. U Londonu je imao 92% poena osvojenih na svoj prvi servis, preksinoć je imao više osvojenih poena na drugi nego na prvi. Smiješno. Garantujem ti da je Roger imao barem malo želje da bi ovaj meč otišao u 3 seta. Pobogu, pa nije im prvi put da igraju, zna i Federer Rafinu taktiku i zna kako se treba postaviti. Njemu je očigledno pun k...c harda i vjerovatno želi da se što prije preseli na šljaku. Stvarno će biti zanimljvo pratiti nastavak sezone uz činjenicu da Roger trenutno nije najbolji i vidjećemo kako će se mentalno nositi sa tim. Nije on na to navikao!
Valencia je napisao/la:Ovo sa motivacijom nema nikakvog smisla i najostrije se suprostavlja svakoj logici. Pa ako Federer nema motiv da dadne sve od sebe u jednom finalu i to protiv Nadala, zbog cega se ne oprosti od teniske karijere!?? Kako ce naci motiv da uopste igra tenis, da igra protiv Gabasvilija ili Glubisa!? Tvoja tvrdnja nema nikakvog smisla, jer da ima, Federer bi se oprostio odmah nakon finala. Zbog cega dalje igrati, ako nema motiv za igru u finalu protiv Nadala !?
Federer je u tim mecevima odigr'o znatno kvalitetniji ofanzivni tenis, tako da je rezultat bio neizvjestan. Ipak, i u tim mecevima je pobjedio sam sebe, jer je kao i obicno im'o neuporedivo vise neiznudjenih gresaka. Njegov bekend i njegova defanzivna igra su mu veliki minus kada igra protiv Nadala. Da bi to nadomjestio, mora odigrati savrseno u napadu. To naravno nije nimalo lako, zbog toga ima negativan skor.
Bilo je polufinale i zaista ne vidim razlog zašto da se oprašta. I dalje sasvim lagano dolazi do polufinala. Njegova priroda igre jednostavno Rafi odgovara, a Rafina njemu ne. Federerovo sigurno najgore izdanje u posljednjih 2 godine je bio preksinoćnji meč, ko je kriv za to, ti misliš Rafa, a ja mislim sam Roger, jer nije ušao opušteno u meč već pod nekim pritiskom, a vidjelo se i na njegovim udarcima da su bili stegnuti i sasvim bezopasni po Rafu.
Opet ti kažem, Roger će uvijek imati više grešaka protiv Rafe zbog prirode njegove igre. Rafa je iz defanzivca postao odličan ofanzivac dok Roger iako, siguran sam može, neće da mijenja svoju igru. Igra najljepši tenis koji je prilagođen brzim podlogama, međutim kao što se u nogometu sve svodi na taktiku, tako je i u tenisu. Federer se ne miri sa tim, ali ipak moraće. Mora naći odgovor na duboke lopte sa spinom, kao što ima odgovor na ravne udarce. Ne postoji teniser koji sa ravnim udarcima može ozbiljnije priprijetiti Rogeru ili ga poraziti više od 2-3 puta !
Valencia je napisao/la:On nije im'o potrebu da se prilagodjava. Sada ima, al' je shvatio da nema kapacitet da to ostvari. Pokus'o je u Parizu, mnogi su to komentarisali i karakterisali kao pozitivu u njegovoj igri, al' se taktika u finalu srusila kao kula od karata. Dozivio je najveci debakl u jednom od finala. Mislim da je tada shvatio da nije kadar da se prilagodjava, da ne umije igrati defanzivno i cekati protivnicku gresku. Dakle, ne slazem se u tvojoj detekciji problema, ali se slazem sa opisom. Nije tvrdoglav, jednostavno ne umije igrati drugacije.
Ima on kapacitet, ali takva mu je igra uvijek donosila uspjeh čak i do prošle godine i zašto to mijenjati. To je takav šampion koji ne želi da se prilagođava drugima i to apsolutno podržavam i razumijem, ali godinu za godinom moraće malo poraditi na tome ! Ako je suditi po njegovim izjavama, nema se još namjeru povlačiti i mislim da je svjestan šta ga čeka tako da će i igru morati uskladiti prema tome.
Apsolutno podržavam njegovu igru i zbog toga je najbolji teniser svih vremena uz legendarnog Samprasa ! Samo zato što ima loš međusobni omjer sa Rafom i što nema najbolji odgovor za njegovu igru ne čini ga lošim kao što ni Rafu ne čini boljim a pogotovo ne najboljim svih vremena !
Valencia je napisao/la:Davidenko je odlican igrac, al' je kompleksas, nema pobjednicki duh i uglavnom zakaze kada je najpotrebnije. U fudbalu povedes 3-0, zatvoris igru i uglavnom dodjes do pobjede. U tenisu je drugacije, moras cijelo vrijeme igrati na vrhunskom niovu, a posebno u poenima koji donose gejm/set/mec. Davidenko je na nekim velikm turnirima bio dominantniji u odnosu na Federera, cinilo se da je blize pobjedi, ali je propad'o ko zeton kad je trebalo osvojiti set. Koliko je samo setova izgubio u 'taj brejku' ili sa 7-5,.. Skoro svaki njihov mec je bio neizvjestan, al' je u kljucnim momentima Davidenko pobjedjiv'o sam sebe.
Isto vazi i za Nalbandina. Ne znam samo gdje je skupio tih 8 pobjeda,.. Vjerovatno na turnirima koji nose manji pritisak sa kojim se on moze izboriti. Njegov gubitnicki mentalitet se nikada nije mog'o izboriti sa pritiskom koji nosi GS turnir. Uvijek je puc'o pod pritiskom, jer mentalno nije igrac za velike stvari. Kako jednog gubitnika smatrati ozbiljnom konkurencijom!??
Rodik je limitiran igrac. Za njega ne mogu reci da je gubitnik, jer je ostvorio znacajne rezultate ako se uzmu u obzir njegove teniske mogucnosti. To sto je pobjedio Federera i Nadala 2-3 puta je veliki uspjeh za njega,.. Djokovic jos uvijek ne spada u grupu ekstra kvalitetnih igraca, njegova igra je previse oscilirala u posljednjih nekoliko godina,.. Trenutno djeluje dosta mocno i ako ovako nastavi, moci ce se svrstati u rang sa Nadalom i Federerom. Ipak, Djokovic je pokaz'o da nije luzer kao Davidenko i Nalbandian, jer je osvojio GS i to oba puta presavsi preko Federera. To je dokaz da ima pobjednicki mentalitet. Za Djokovica bi bilo neobicno vazno ako bi sada pobjedio Nadala. To bi ga okarakterisalo kao najboljeg tenisera u ovom trenutku. Ipak, vece sanse dajem Nadalu,.
Marej je odigr'o neke fantasticne meceve protiv Rodzera na manjim turnirima, ali je uvijek poklekno na GS turnirima. To je pokazatelj da nije pobjednik.
Ali opet taj Davydenko ima pozitivan omjer sa Nadalom. Nemoj samo gledati kroz mečeve sa Federerom. Svi igrači koji igraju takav tenis sa njim imaju negativan omjer. Taj "kompleksaš" vodi Rafu u tim međusobnim duelima, vodi po tebi "najboljeg svih vremena", kako on može biti loša konkurencija ?
David Nalbandian. Kao i Marat Safin, da je htio tj. da se više posvetio sportu a ne nekim drugim stvarima mogao je puno puno više napraviti. Strašan je to igrač. Bezveze ga blatiš !
Udure, on je limitiran, ali opet takav ima više pobjeda od Đokovića koji je danas po mnogima strašna konkurencija Rogeru. I protiv Rafe u 9 mečeva ima 3 pobjede. Za takvog amatera kakvim ga predstavljate to je više nego dobro.
Za Murraya se slažem !
Valencia je napisao/la:Na pocetku karijere je bio pretezno defanzivan igrac, sto je Federer koristio u trenutcima inspiracije. U Londonu je Federer igr'o fantasticno iz bekenda, sto ga je dovelo do pobjede. Bekend je kljuc pobjede za Federera. Problem za njega je sto ga taj udarac rijetko sluzi kada igra protiv Nadala.
Samopouzdanje je čudo. Kada te svi otpišu, ti pošamaraš 7 najboljih igrača u tom trenutku i začepiš usta svima. Sa ostalim navedenim se slažem, ali ako povrati tu formu sa kraja prošle godine moglo bi se svašta desiti. Nadam se da hoće !
Valencia je napisao/la:Volio bih da Federer osvoji zlatnu medalju i da se kao sampion oprosti od tenisa. Al' zelje su jedno, realnost drugo.
AkoBogda, ova sezona bi mu mogla biti odskočna daska za OI 2012. Mora popraviti svoju igru, mora pokazati da se i dalje može nositi sa Noletom i Rafom, naravno ako stvarno to može. Ostaje da se vidi !
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com