Upravu si, a to je zato i samo zato sto hrvatski reprezentativci imaju bolju reputaciju, menadzere i veca muda.Raonffa je napisao/la: ↑28 okt 2025, 23:09Ma ne kažem da Sučić nema kvalitet, razvio se on u Dinamu dovoljno da ode u lige petice. Ali govorim iz perspektive potencijala. Bašića sam spomenuo čisto jer je i on igrao u Zrinjskom, samo godinu dana prije Sučića. Eto ti Gojak, i on je doveden kao talenat u Dinamo, igrao dobro u Dinamu, ništa on lošiji u one prve dvije-tri sezone u Dinamu nije bio nego što je to bio Sučić.jasmin10 je napisao/la: ↑28 okt 2025, 22:31Nema to veze s hajpom. Niti će Inter kupiti igraca jer je u hajpu. Bašić igra gdje igra jer nema kvalitet za nešto drugo. Nisu ni Hrvati ludi, da uzmu Sucica a da ne uzmu Bašića. Jednog su uzeli sa razlogom sa 19 godina, jer su već tada procijenili da je potencijal. A Bašića nisu jer je ovo svakako njegov maksimalan domet.
Sad se postavlja pitanje kako je to Gojak ostao u Dinamu sedam godina i zakasnio za svaki mogući potencijalno kvalitetan transfer, a Sučića su odmah lansirali nakon jedne dobre sezone. Doduše Gojak jeste otišao u Torinu (čini mi se posudba), ali to je bilo isforsirano jer su mu se navijači naklatili na kosti nakon onog dvomeča protiv Benfice u prethodnoj sezoni. Pitanje je zašto nije otišao 2-3 godine ranije kada je bio na vrhuncu slično kao Sučić.
I Armin Hodžić je dobar primjer, on je imao dvije odlične sezone (15/16 i 16/17) gdje je u obje sezone otišao na skoro 20 golova u svim takmičenjima. I nakon takve dvije sezone on ostane u Dinamu još jednu sezonu gdje statistički baš padne i na kraju ode u Videoton čisto da ode.
Čak i Tino Sušić može biti primjer, iako je u pitanju Hajduk. I on je tri-četiri sezone bio ponajbolji igrač Hajduka. U tom periodu je bilo bar pet igrača koji su iz Hajduka pravili fine transfere, a njega su izraubali, dočekali pad forme, pa je od famoznog Intera kroz dvije godine otišao u Genk čisto da ode, isto kao Gojak i Hodžić.
Okej, može biti splet okolnosti, može biti da nijedan od njih trojice nije kvalitet za ligu petice (ne govorim o najboljim klubovima, čisto liga petice), ali garantujem da su dosta lošiji hrvatski igrači iz HNL-a pravili mnogo jače transfere od naših. Dakle ne mislim da je tu u pitanju samo (ne)kvalitet, ima tu dosta nekih drugih okolnosti koje mi ne znamo.
Vrlo cesto se i oni precijene i podvale za velike pare prosjecne igrace poput Ante Corica Romi, Pjace Juveu, Roga Napoliju itd. Najsvjeziji primjer je Baturina.