Postao/la NedozvoljenaPozicija » 22 maj 2012, 23:30
Svi mi imamo emocije prema Grbavici, to niko ne dvoji, ali mislim da bi makar trebali pričati o raznim mogućnostima, ionako nema nikakve sumnje da će Željo još dugo vremena ostati tu gdje jeste, eventualna selidba je daleka budućnost.
Ono što bi moglo ići u prilog trenutnoj lokaciji jeste upravo engleski model, oni imaju sličnu napučenu situaciju jer su im stadioni uglavnom u centru grada. Oni su to riješili podzemnim parkingom i ostalim potrebnim pratećim objektima. Naravno, za takva projektna rješenja potrebno je pravo bogatstvo a mi toga nemamo.
Ova priča oko zapada je realna i na njoj treba insistirati mada odma treba reći da nećemo dobiti licencu za 4. kategoriju i da nećemo moći igrati grupnu fazu bilo kojeg takmičenja na Grbavici ako samo to uradimo.
Naravno da su bosanski i engleski mentalitet različiti, ali ne u smislu u kojem si ti napisao. Ako si pratio situaciju oko Highburyja onda ti je jasno da je takav scenario popraćen sa mnogo više snebivanja nego što bi to eventualno bilo kod nas. I kad već pričamo o fudbalu tamo i kod nas navešću ti jedan primjer. Newcastle je grad veličine približne kao Sarajevo. U Newcastleu igra tim pod imenom Newcastle United sa stadionom kapaciteta 52,000 gledalaca koji je uvijek pun k'o šibica. O prosjeku gledalaca na utakmicama sarajevskih premijerligaša ne treba uopšte pričati. Da je nama fudbal mio kao englezima vjeruj mi da bismo bili na mnogo višem nivou nego sada. Posjeta donosi pare i poboljšava kvalitet, a ne obrnuto. I da na Grbavici igra tim kao Barcelona siguran sam da ga ne bi gledalo više od 15 hiljada ljudi. Englezima su njihovi klubovi i stadioni mnogo miliji nego nama, pri tome ne govorim o tebi ili meni nego o većini.