Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Murga
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la Murga » 01 okt 2015, 14:45

ChaosX je napisao/la:Voljan igrat pes2016...
Znas kako se kaze. Dadni covjeku ribu, bice sit jedan dan. Nauci ga da peca, obezbjedjen je za cijeli zivot.

Moze ti raja reci sta mozes i sve to, ali poslusaj mene. Znas da vidis eto sta imas u kompjuteru. Imas chipset itd. Pogledaj do kojeg procesora mozes da ides, pogledaj sta mozes izvuci iz te maticne. Nakon toga, pogledas je li to dovoljno za te igrice koje hoces da igras. Ako nije, onda ne trebas ni ulagati u taj kompjuter velike pare. Ne znam kolike su cijene kod nas, ali sigurno ne zelis da bacas pare i da je rijec o 50KM.

Ovo ti samo kazem tako da bi sam znao, da mozes svojom glavom da napravis logicnu odluku, to ti je moj savijet. Ako ne zelis to, vjerujem da ce ti pomoci raja :)

BvB09 je napisao/la:Da vas upitam kakav je Lenovo thinkpad T400?
Ja mislim da ja imam 1 ili 2 ova modela na poslu, stariji modeli ako nisam pomjesao. Ne radi se nista posebno sa njima, stoje upaljeni po 5 dana sedmicno (nekad manje, nekad vise. Navece se poklopi i ode u sleep mode) i vecinom radi samo jedan program na njima. Jednom je ekran riknuo nakon ~2 godine jer je bio stalno upaljen, a na oba su otisli fenovi. Na jednom nakon nesto vise od par godina, na drugom nakon 2 godine. Jednostavno nece da ga boot jer nakon POST-a dobijes poruku da fen ne radi i ugasi se. Zamjenis, sve OK opet.
Ne znam posto je to sto gledas, ali onako, mislim da je OK laptop za te svrhe u koje zelis da ga koristis (za HD filmove ne bih znao reci kakav ce ti biti). Ja sam kupio 2 ona "jastuka" ispod sto hlade laptop i cuvaju krilo, i stavio ih na tome da stoje. Sto se tice ostaloga, nije nista otislo na njima koliko se sjecam. HDD radi, svi portovi, memorija, tipke su onako "mekane", nema puno otpora kad pises. Eto, to je koliko ti ja mogu iz prve ruke reci o tom modelu.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

MirsoNi
Kontakt:

Post Postao/la MirsoNi » 01 okt 2015, 14:45

Specifikacije računara:

Core2Quad Q9400
2,66 Ghz /6 Mb cache
8 Gb RAM
160 Gb HDD
NVidia GT630 4Gb
DVDRW

Kontam kupiti, po ovim specifikacijama mi se čini kao normala PC, samo eto još neko da mi potvrdi vrijedi li i to, cijena mu je 540 KM..
Kako se vama čini, interesuje me da li bi se mogle igrati igrice: NBA 2k16, FIFA 16, PES 16 na ovim specifikacijama, ne mora naravno High biti, al samo da ne sjecka..
Jedina mana ovaj HDD možda, al mogu to nadograditi.. :)

I da, ukoliko mislite da mogu kupiti bolji računar od ovoga do 700 KM, predložite :thumbup:
Sometimes it's only madness that makes us what we are.

ChaosX
Kontakt:

Post Postao/la ChaosX » 01 okt 2015, 15:10

Murga je napisao/la:
Znas kako se kaze. Dadni covjeku ribu, bice sit jedan dan. Nauci ga da peca, obezbjedjen je za cijeli zivot.

Moze ti raja reci sta mozes i sve to, ali poslusaj mene. Znas da vidis eto sta imas u kompjuteru. Imas chipset itd. Pogledaj do kojeg procesora mozes da ides, pogledaj sta mozes izvuci iz te maticne. Nakon toga, pogledas je li to dovoljno za te igrice koje hoces da igras. Ako nije, onda ne trebas ni ulagati u taj kompjuter velike pare. Ne znam kolike su cijene kod nas, ali sigurno ne zelis da bacas pare i da je rijec o 50KM.

Ovo ti samo kazem tako da bi sam znao, da mozes svojom glavom da napravis logicnu odluku, to ti je moj savijet. Ako ne zelis to, vjerujem da ce ti pomoci raja :)
Ja sam "nas'o" nesto, tj. max iz maticne za slot am2 (AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6400+) a za slot am2+ (AMD Phenom 9850 Quad-Core), s tim da ne bi trebao mijenjat napojnu(sto se jos uklapa u "budzet"), a za sve ostalo bi bila potrebna jaca napojna. A mislim da mozda ima jos neko nesto da doda.

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 01 okt 2015, 15:33

Kako ne može a igrat pesa? Ja sa slabijim procesorom picim medium,(2x2,0(inače1,8 ali oc mali)) i grafičkom 512 :D

xaves
Kontakt:

Post Postao/la xaves » 01 okt 2015, 15:35

Mislim da sam sampion PESA sa 1gb rama 256 graficke doduse na low al ne stopa

Sent from my LEAGOO_Lead5 using Tapatalk

ChaosX
Kontakt:

Post Postao/la ChaosX » 01 okt 2015, 18:13

JoseMourinho je napisao/la:Kako ne može a igrat pesa? Ja sa slabijim procesorom picim medium,(2x2,0(inače1,8 ali oc mali)) i grafičkom 512 :D
Ovaj moj je 1.35x2, al' pokusat cu vcrs :D pa cemo vidit

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 01 okt 2015, 20:20

ja konto 2,7x2 pa mi cudno sto ti ne moze :D nista onda kupuj novi :clap:
Zadnja izmjena: JoseMourinho, dana/u 01 okt 2015, 21:27, ukupno mijenjano 1 put.

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 01 okt 2015, 21:21

Nešto sam usro sa quotanjem, preskočite post :D
Zadnja izmjena: koalem, dana/u 01 okt 2015, 21:40, ukupno mijenjano 1 put.
4.10.2009.

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 01 okt 2015, 21:27

MirsoNi je napisao/la:Specifikacije računara:

Core2Quad Q9400
2,66 Ghz /6 Mb cache
8 Gb RAM
160 Gb HDD
NVidia GT630 4Gb
DVDRW

Kontam kupiti, po ovim specifikacijama mi se čini kao normala PC, samo eto još neko da mi potvrdi vrijedi li i to, cijena mu je 540 KM..
Kako se vama čini, interesuje me da li bi se mogle igrati igrice: NBA 2k16, FIFA 16, PES 16 na ovim specifikacijama, ne mora naravno High biti, al samo da ne sjecka..

I da, ukoliko mislite da mogu kupiti bolji računar od ovoga do 700 KM, predložite :thumbup:
Ma to ti je mrtav socket, mislim da bi ti miki_92 složio nešto bolje i nov računar za te pare. Neki i3 procesor(integrirana grafička će ti vjerovatno biti dovoljna za te igre), i imaš mogućnost na nadogradnju na i5 kasnije(socket 1150) i ubacivanje jače grafičke.

Probaću i ja nešto sastaviti, samo mi napiši način plaćanja.

Što se tiče tog kompjutera, i sam imam taj procesor na jednom računaru i mislim da nije za igre. Ali možda me bottlenecka grafička :hmmmmm:
8 Giga rama - vjerovatno solidna matična(opet napominjem, nemaš šta za nadograditi), HDD za današnje standarde 0. Ne znam kakva je ta grafička, ali više VRAMA(4GB) ne znači bolje performanse. Neke grafičke sa 1GB DDR5 su bolje od te sa 4GB DDR3. Možda ti neko drugi ponudi bolji savjet.

Na kraju - Te igrice 99% možeš pokrenuti, ali za nekih 100-150KM više, ako možeš uštediti/dodati, možeš dobiti puno bolji računar sa opcijom nadogradnje kasnije i garancijom za komponente.

NPR.

slika
Zadnja izmjena: koalem, dana/u 01 okt 2015, 21:45, ukupno mijenjano 2 puta.
4.10.2009.

The_Target
Kontakt:

Post Postao/la The_Target » 01 okt 2015, 21:30

Pitanje,ima li neko iskustva sa zastitnim naocalama za rad na racunaru, da li je to suplja - modni detalj ili ima funkciju
Rođeni brato

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 01 okt 2015, 22:31

koalem je napisao/la:

Core2Quad Q9400
2,66 Ghz /6 Mb cache
8 Gb RAM
160 Gb HDD
NVidia GT630 4Gb
DVDRW

Ma to ti je mrtav socket, mislim da bi ti miki_92 složio nešto bolje i nov računar za te pare. Neki i3 procesor(integrirana grafička će ti vjerovatno biti dovoljna za te igre), i imaš mogućnost na nadogradnju na i5 kasnije(socket 1150) i ubacivanje jače grafičke.

Što se tiče tog kompjutera, i sam imam taj procesor na jednom računaru i mislim da nije za igre. Ali možda me bottlenecka grafička :hmmmmm:
8 Giga rama - vjerovatno solidna matična(opet napominjem, nemaš šta za nadograditi), HDD za današnje standarde 0. Ne znam kakva je ta grafička, ali više VRAMA(4GB) ne znači bolje performanse. Neke grafičke sa 1GB DDR5 su bolje od te sa 4GB DDR3. Možda ti neko drugi ponudi bolji savjet.

Na kraju - Te igrice 99% možeš pokrenuti, ali za nekih 100-150KM više, ako možeš uštediti/dodati, možeš dobiti puno bolji računar sa opcijom nadogradnje kasnije i garancijom za komponente.

NPR.
slika
budzet je bas nezgodan za uklopiti sve

vec sam mu poslao na PP AMD konf. a evo i Intel

slika

+ na piku moze naci r7 260x 1GB kod mickey84 za 220 KM tako da se sve uklopi u 700 KM (ako ima neko kuciste kuci moze dodati jos 4 GB RAM-a)

ova platforma je isto jako fleksibilna jer moze bezbolno preci na neki i3 ili i5 kasnije a pri tome ovaj dualac jos moze odraditi dobar posao u medjuvremenu
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 01 okt 2015, 22:41

miki_92 je napisao/la:
koalem je napisao/la:

Core2Quad Q9400
2,66 Ghz /6 Mb cache
8 Gb RAM
160 Gb HDD
NVidia GT630 4Gb
DVDRW

NPR.
slika
budzet je bas nezgodan za uklopiti sve

vec sam mu poslao na PP AMD konf. a evo i Intel

slika

+ na piku moze naci r7 260x 1GB kod mickey84 za 220 KM tako da se sve uklopi u 700 KM (ako ima neko kuciste kuci moze dodati jos 4 GB RAM-a)

ova platforma je isto jako fleksibilna jer moze bezbolno preci na neki i3 ili i5 kasnije a pri tome ovaj dualac jos moze odraditi dobar posao u medjuvremenu
:clap:

To je to. Ja ubacujem i3 čisto jer nisam siguran kakve su performanse novijih dual-core procesora, plus i3 ima 4 threada i integrisanu ako HD 4400, i ako nema love za grafičku sad.

A ne znam za AMD, kako god okreneš, njihovi procesori neće još dugo moći pratiti grafičke i na kraju će doći do bottlenecka, a nema na šta da upgraduje.
4.10.2009.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 01 okt 2015, 22:50

Ma nek se javi mickeyu, i kaze do koliko ce para, sigurno ce mu ponuditi bolje rjesenje od svih koje ce naci u prodavnici nekoj, ili sam sklopiti(osim ako direktno ne uzme od dobavljaca od ovih s pika mickey i ti...)

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 okt 2015, 23:15

http://www.olx.ba/artikal/18825452/amd- ... pro-gen-3/

Jako dobra masina za ove pare, mal prije sam preporucio @MirsoNiju...
A smooth sea never made a skilled sailor.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 01 okt 2015, 23:16

A da ja nesto pitam, koliko se moze traziti za C2D @2.4GHz(cini mi se xD), 4GB DDR2, 9500GT 512MB, i 19" widescreen monitor?

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 01 okt 2015, 23:20

Asteriks je napisao/la:http://www.olx.ba/artikal/18825452/amd- ... pro-gen-3/

svako zna svoje ali ja na to napajanje ne bi stavio ni deset godina staru konf. koja mi skuplja prasinu u podrumu ;)
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

BvB09
Kontakt:

Post Postao/la BvB09 » 01 okt 2015, 23:21

JHam je napisao/la:A da ja nesto pitam, koliko se moze traziti za C2D @2.4GHz(cini mi se xD), 4GB DDR2, 9500GT 512MB, i 19" widescreen monitor?
250 :mrgreen:
Apsolutne sreće nema, ona je u traženju.
Meša Selimović.

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 01 okt 2015, 23:30

12 mjeseci garancije :?
To napajanje radi normalno godinu dana, i nakon godine počinje ventilator da bruji. Nakon godinu i pol dana možeš očekivati da rikne i sa sobom povuče sve komponente.
Napajanje je najvažniji dio kompjutera i treba uzeti od nekog pouzdanog proizvođača. Nek mu radije složi mickey_84 s pika konfiguraciju, gdje dobije sve kutije od dijelova i garancije(procesor 3, ram 3, matična 3, napajanje 2/3, grafička 2/3, HDD 2 godine - 90% slučajeva su takve garancije, osim ako ide na neku marku napajanje gdje dobije 5 god garancije).

EDIT: Pogotovo FX procesor, pa za to treba vjerovatno trafostanicu kupit :D
Zadnja izmjena: koalem, dana/u 01 okt 2015, 23:36, ukupno mijenjano 2 puta.
4.10.2009.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 01 okt 2015, 23:34

miki_92 je napisao/la:

svako zna svoje ali ja na to napajanje ne bi stavio ni deset godina staru konf. koja mi skuplja prasinu u podrumu ;)
Pa sad, mora negdje stekati na ovu konf. Koristio sam cak i MS Platinium (500 W). Ebiga za nekih 750 nek na ovo ubaci cooler master (600W), al sve je pitanje dubine dzepa. ;)

Ova procesor je rame uz rame sa ovim i3-4170, grafa odl za ovaj novac (R7 260),...
A smooth sea never made a skilled sailor.

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 01 okt 2015, 23:42

Asteriks je napisao/la:
miki_92 je napisao/la:

Pa sad, mora negdje stekati na ovu konf. Koristio sam cak i MS Platinium (500 W). Ebiga za nekih 750 nek na ovo ubaci cooler master, al sve je pitanje dubine dzepa. ;)

Ova procesor je rame uz rame sa ovim 13-4170.
U i3-4170 dobije grafičku kartu koja vrti 90% igara u 720p na low/medium. A gdje je potrošnja i3, a gdje FX? Tu su negdje što se tiče samog procesora, ali za FX će morati vjerovatno uzeti i bolji cooler(4.1 GHz Turbo).

EDIT: Da se ispravim, 90% igara je pogrešan izraz. Naravno da koje izlaze unazad godinu dana neće moći vrtit na 720p sa pristojnim fpsom. Ali momak mu je sastavio dobru konfiguraciju. Odlično napajanje, HDD sa više nego dosta prostora, prostorom za upgrade.. A šta će sa AM3+ socketom? Raditi na upgrade na FX 8300? Ma daj. Uglavnom, momku je preporuka nek uštedi i nek ide na varijantu sa više garancije i kvalitetnijim komponentama pa nebitno gdje će kupiti.
Zadnja izmjena: koalem, dana/u 01 okt 2015, 23:47, ukupno mijenjano 1 put.
4.10.2009.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []