Amcho1 je napisao/la: ↑24 maj 2023, 22:17
VenamaHrabrih je napisao/la: ↑24 maj 2023, 21:30
Haj, ne koljite odmah iza vrata... Pogriješio čovjek, pa pogriješio. Očigledno je mislio na Dizdarevića..Jbg, sa jedne strane pozivati na strpljenje, a glavu sjeći zbog lapsusa na pdf-u, ne ide
Jbga brat, eksperti smo na nož odma srati po našima i kad jeste i kad nije, tako da se ovakve stvari trebaju sasjecati u startu. Jako smo teški kad treba pohvaliti nekoga, izvući nešto pozitivno i prihvatiti od starta nekoga, ali zato spremni smo ishitreno popljuvati i okaljati bilo koga našeg, u tome smo pro.
A generalno smo nestrpljiv narod. Prvi ja. I tačno je da pretjerano seremo, pogotovo po našima. Ali, opet, ja to posmatram kroz prizmu prevelike ljubavi i brige i želje da se što prije dosegne neki visoki nivo. Ne bi smjeli nečije greške tako kruto posmatrati. Greška je sastavni i dobrodošao dio rasta i razvoja, kako u fudbalu, tako i u svakodnevnom životu. Grešaka se ne treba bojati, nego ih prihvatiti kao svakodnevnu i normalnu pojavu.
Sklon sam vjerovati da su i Šahinović i Dizdarević odlični golmani, sa obećavajućom karijerom, ali im jednostavno treba iskusniji golman, ne da ih uči braniti, nego da im pokaže fore i fazone zanata.
Kao što već rekoh, golman može i smije pogriješiti, ali ako sagledamo širu sliku, zašto je golman pogriješio? Otkud uopšte u situaciji da pogriješi? Dakle, u ovoj i ovakvoj igri, uvijek je kriv/zaslužan kolektiv.
Što se tiče penala koji se Dizdareviću stavljaju na teret: Najveća prednost golmana pri izvođenju penala, jest što se od njega ne očekuje da ga odbrani, a od igrača se očekuje da ga da. Tu je golman u psihološkoj prednosti, jer na njemu nije pritisak. To su ti fazoni koje stari golman može pokazati mladom. Opet se vraćamo na prethodno: Zašto je uopšte došlo do penala sa trećeligašem?
Kod nas se uopšte ne radi na prevenciji i profilaxi. Uvijek se liječi posljedica, a nikad ne preduprijedi uzrok. Otkad je ona poslovica; Bolje sprječiti nego liječiti. Kad dođe do posljedice, poseriga ko je kriv...