Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Asteriks » 18 sep 2023, 21:19

Germany continues to receive large volumes of Russian oil through India. In 2023, the import of oil products from India increased more than 12 times
Germany continues to receive large volumes of Russian oil through India, Spiegel writes with reference to the data of the Federal Statistical Office
India, in turn, is a major consumer of crude oil from Russia.
"Imports from India 'mostly consisted of gas oil, which is used for the production of diesel fuel or fuel oil', the statisticians explained. India produces these gas oils from crude oil, which the country has been buying in large quantities from Russia since the beginning of the war," the report said.
Ah ti pogani Svabeci.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 sep 2023, 22:50

Asteriks je napisao/la:
18 sep 2023, 21:19
Germany continues to receive large volumes of Russian oil through India. In 2023, the import of oil products from India increased more than 12 times
Germany continues to receive large volumes of Russian oil through India, Spiegel writes with reference to the data of the Federal Statistical Office
India, in turn, is a major consumer of crude oil from Russia.
"Imports from India 'mostly consisted of gas oil, which is used for the production of diesel fuel or fuel oil', the statisticians explained. India produces these gas oils from crude oil, which the country has been buying in large quantities from Russia since the beginning of the war," the report said.
Ah ti pogani Svabeci.
Svako sebe gleda

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 sep 2023, 09:54

Naravno da gleda, svaka zemlja a pogotov velesila vode se doktrinom makijavelizma.

Ali, puna usta solidarnosti, moralne pridike, pa sankcije kojima je za cilj oslabiti agresora, ma utopija na papiru, dok u praksi odredjene clanice direktno nastavljaju finansirati Rusiju, uvozom nafte koja je samo eto ovaj put preradjena od strane indijskih rafinerija.
Sjetimo se kako je u maju Josep Borell, sef EU diplomacije, pozvao EU da poostri mjere protiv Indije, koja preprodaje rusku naftu bas u Europu.

Te Zapadne vrijednosti jos od svojih zacetaka uvijek u sebi nose i skrivenu, prljavu stranu.

Jedan od primjera John Locke, cija politicka misao je bila kamen temeljac liberalizma. Pa recemo u Deklaraciji nezavinosti, Dzeferson je ponavljao bas njegove principe, da bi opravdao revoluciju. Medjutim, Locke je bio veci investitor u Royal African Company i imao je svog uticaja u trgovini robovima. Istina u tom periodu takvi postupci nisu bili zabranjeni, ali ovdje je rijec o moralnim vrijednostima.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 19 sep 2023, 11:49

Nije direktno vezano za agresiju na Ukrajinu, ali itekako indirektno jeste:
Azerbaijan closes airspace to Armenia. Azerbaijan says it has launched 'anti-terror operations' in the disputed region of Karabakh.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Beli98
Kontakt:

Post Postao/la Beli98 » 19 sep 2023, 13:42

Arvid je napisao/la:
19 sep 2023, 11:49
Nije direktno vezano za agresiju na Ukrajinu, ali itekako indirektno jeste:
Azerbaijan closes airspace to Armenia. Azerbaijan says it has launched 'anti-terror operations' in the disputed region of Karabakh.
Jel moguće da će i ovi početi ponovo? Pratio sam to, 2020-te čini mi se. Armenci su baš dobili po ušima tada. Mislim, jasno mi je da sad nema ruskih "peacekeepera" tamo, jer su zauzeti svojim dvorištem, ali po onim videima ni jednoj strani tada nije bilo do rata. Svi su samo čekali da se to završi.
BOSNA I HERCEGOVINA FK SARAJEVO FC BARCELONA

ExBlueone
Kontakt:

Post Postao/la ExBlueone » 19 sep 2023, 13:45

Nemirno je u Azerbejdžanu ali i u Gruziji se pomalo kuha. Gdje dođu sarajevski klubovi u eurokupovima , gori sve :)

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 19 sep 2023, 22:41

Beli98 je napisao/la:
19 sep 2023, 13:42
Jel moguće da će i ovi početi ponovo? Pratio sam to, 2020-te čini mi se. Armenci su baš dobili po ušima tada. Mislim, jasno mi je da sad nema ruskih "peacekeepera" tamo, jer su zauzeti svojim dvorištem, ali po onim videima ni jednoj strani tada nije bilo do rata. Svi su samo čekali da se to završi.
[/quote]

pa tada je bilo Armenima stalo da se rat što prije završi ne bi li barem nešto ostalo od Artsaka. Te 2020 su Azeri lagano mogli ući u Stepankert, ali Alijev je mudro odigrao, rekao evo ja sam za mir, stajem sa ratnim operacijama. Armenima ostao samo onaj centralni dio pod kontrolom, međutim imali su nekoliko uvjeta koje su trebali ispuniti, demilitarizirati sve, početi surađivati sa Azerbejdžanom i slično. Međutim, Armeni su veći mitomani od naših istočnih komšija. Armeni ništa nisu ispoštovali od dogovora, čak su pokušali naoružavati vojsku Artsaka. Azeri ih naravno skontali, još Pašinjan počeo da igra prozapadanu igru, vojne vježbe sa Američkom vojskom i slično. Ruski vojnici su i dalje tamo, ali ima ih 2000 i čuvali su samo Lacin koridor, nisu držali cijelu liniju. Rusi nogirali Armene i samo rekli AZerima izvolite uđite, nećemo mi ginuti zabog vaše gluposti.
Malo prije gledam, dali su im Azeri 24 sata da se predaju ili ide puna kopnena izvazija na Stepankert.
Kada se sjetim te 2020. godine i izvjeptaja onog četalja iz Ukrajine Dejana Berića o ratu u Karabahu. Cijelo vrijeme po njegovim informacijama, Armeni nanose strahovite gubitke Azerima, to ginu čak najelitnije jedinice Turske, ginu ISILovci, još malo pa će Armeni krenuti na Baku, kada odjednom ezan u Šuši :rol: Sutra dan se pravda kako je imao pogrešne informacija, kada su se Armeni povuli bez razloga, hiljud nekih opravdanja.

Beli98
Kontakt:

Post Postao/la Beli98 » 19 sep 2023, 22:48

Nisam znao za te uslove vezane za demilitariziranje zone i slično. Mislio sam da su dogovorili nešto kao, Armenci zadrže te teritorije koje su im ostale, a Azeri dobiju južni koridor između Nakchivana i ostatka države. A to vezano za Ruse i nogiranje, to mi je jasno. Večeras su bili protesti i masa ljudi nosi transparente "rusija zločinačka država" "izdajice" i slično. Nevjerovatno je kako su ih šutnuli. Armenija je koliko sam upućen u tom nekom savezu država Azije i Rusija naravno kao vodeća. Zaboravio sam ime tog "saveza", nekakva kontra NATO savezu valjda.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev je danas na svom Telegram kanalu imao misterioznu objavu, piše Fontanka. Nije poznato je li objava povezana s pogoršanjem situacije u Nagorno-Karabahu. Podsjetimo, Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas početak "antiterorističkih mjera" u Nagorno-Karabahu.

“Jednom mi je jedan moj kolega iz bratske zemlje rekao: ‘Pa ja sam ti stranac, nećeš me primiti.’ Odgovorio sam što sam morao: ‘Nećemo suditi po biografiji, nego po djelima.’ Zatim je izgubio rat, ali je na čudan način sačuvao poziciju. Odlučio je okriviti Rusiju za svoj mediokritetski poraz”, napisao je Medvedev.

Odnosi između dviju zemalja se pogoršali

“Tada se odrekao dijela teritorija svoje zemlje. Onda je odlučio koketirati s NATO-om, a njegova supruga je prkosno otišla našim neprijateljima s kolačićima. Pogodite kakva ga sudbina čeka”, nastavio je. Armenija je bila ruska saveznica, ali odnosi između dviju zemalja su se u posljednje vrijeme pogoršali, prenosi Index.

Armenski premijer Nikol Pašinjan se u nedavnom intervjuu italijanskim novinama požalio kako Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. Potom je Armenija prije dvije sedmice saopćila kako će biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, što je naljutilo Ruse.

Moskva je nakon toga pozvala na razgovor armenskog veleposlanika kako bi mu izrazila “oštar” protest zbog niza “neprijateljskih koraka Armenske vlade”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je kao te korake navelo odluke Erevana da pristupi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), da bude domaćin vojnih vježbi s SAD-om i da supruga armenskog premijera posjeti Ukrajinu kako bi dostavila humanitarnu pomoć.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 19 sep 2023, 23:17

Nabubat ce ih opet

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 20 sep 2023, 05:59

Beli98 je napisao/la:
19 sep 2023, 22:48
Nisam znao za te uslove vezane za demilitariziranje zone i slično. Mislio sam da su dogovorili nešto kao, Armenci zadrže te teritorije koje su im ostale, a Azeri dobiju južni koridor između Nakchivana i ostatka države. A to vezano za Ruse i nogiranje, to mi je jasno. Večeras su bili protesti i masa ljudi nosi transparente "rusija zločinačka država" "izdajice" i slično. Nevjerovatno je kako su ih šutnuli. Armenija je koliko sam upućen u tom nekom savezu država Azije i Rusija naravno kao vodeća. Zaboravio sam ime tog "saveza", nekakva kontra NATO savezu valjda.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev je danas na svom Telegram kanalu imao misterioznu objavu, piše Fontanka. Nije poznato je li objava povezana s pogoršanjem situacije u Nagorno-Karabahu. Podsjetimo, Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas početak "antiterorističkih mjera" u Nagorno-Karabahu.

“Jednom mi je jedan moj kolega iz bratske zemlje rekao: ‘Pa ja sam ti stranac, nećeš me primiti.’ Odgovorio sam što sam morao: ‘Nećemo suditi po biografiji, nego po djelima.’ Zatim je izgubio rat, ali je na čudan način sačuvao poziciju. Odlučio je okriviti Rusiju za svoj mediokritetski poraz”, napisao je Medvedev.

Odnosi između dviju zemalja se pogoršali

“Tada se odrekao dijela teritorija svoje zemlje. Onda je odlučio koketirati s NATO-om, a njegova supruga je prkosno otišla našim neprijateljima s kolačićima. Pogodite kakva ga sudbina čeka”, nastavio je. Armenija je bila ruska saveznica, ali odnosi između dviju zemalja su se u posljednje vrijeme pogoršali, prenosi Index.

Armenski premijer Nikol Pašinjan se u nedavnom intervjuu italijanskim novinama požalio kako Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. Potom je Armenija prije dvije sedmice saopćila kako će biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, što je naljutilo Ruse.

Moskva je nakon toga pozvala na razgovor armenskog veleposlanika kako bi mu izrazila “oštar” protest zbog niza “neprijateljskih koraka Armenske vlade”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je kao te korake navelo odluke Erevana da pristupi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), da bude domaćin vojnih vježbi s SAD-om i da supruga armenskog premijera posjeti Ukrajinu kako bi dostavila humanitarnu pomoć.
Čim si ti u savezu sa Rusima nayebaćeš prije ili kasnije

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 20 sep 2023, 10:22

Lijepo je @Legend to sažeo. Armenci su i posljednje kakve takve šanse bacili u vodu zbog gluposti i nakaradnog ega, koji nije podržan sa 1% realnosti.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Beli98
Kontakt:

Post Postao/la Beli98 » 20 sep 2023, 11:28

A treba ih shvatiti. Oni su rat 90ih dobili i to ubjedljivo. Međutim, nafta i nagli razvoj Azerbejdžana je sve to sada promjenio iz temelja. Mislim da su oni 2020te ušli u taj rat sa "moralom" iz 90ih. Ono, dobili smo ih jednom, možemo opet. I naravno, ovaj put im se gadno obilo o glavu.

I to koketiranje, prvo smo sa Rusima, pa onda nismo, pa ćemo malo na zapad sa Amerima. Mislim, isto djeca. Politika i država su ozbiljna stvar. Izgleda nismo jedini narod koji to ne konta.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 sep 2023, 12:45

Ma kose se 30 godina, Azeri nisu trebali ni stati 2020, zavrsiti to i cao, ovi se bili manje-vise i predali, ostavili im jedan koridor.

FKBilder
Kontakt:

Post Postao/la FKBilder » 20 sep 2023, 12:53

alemsa je napisao/la:
20 sep 2023, 12:45
Ma kose se 30 godina, Azeri nisu trebali ni stati 2020, zavrsiti to i cao, ovi se bili manje-vise i predali, ostavili im jedan koridor.
Nismo ni mi trebali stati 95-te pa jesmo.
Morali su stati, a sada pokusavaju iskoristiti stanje oko Rusije i zavrsiti to.

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 20 sep 2023, 12:56

FKBilder je napisao/la:
20 sep 2023, 12:53
alemsa je napisao/la:
Tačno tako, nakon Oluje smo samo trebali, nastaviti kao Hrvatska i potisnuti neprijatelja i traktore još dalje na istok tamo skroz do Bugarske odakle su i došli.
- Na Rodi su pare! Život na Lazio! Lecce Juve! Bordeaoux Toulouse!
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 20 sep 2023, 13:02

Da ih je kako prebacit u drugu dimenziju skroz, mozda bi narodi na Balkanu malo prodisali
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 sep 2023, 13:11

FKBilder je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
Mi smo stali jer se HV poceo povlaciti, a oni su nastavili Oluju i u BiH pa smo zajedno djelovali, oni su dosli do 20km od BL, a mi smo kaskali za njima.

FKBilder
Kontakt:

Post Postao/la FKBilder » 20 sep 2023, 17:46

alemsa je napisao/la:
20 sep 2023, 13:11
FKBilder je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
Mi smo stali jer se HV poceo povlaciti, a oni su nastavili Oluju i u BiH pa smo zajedno djelovali, oni su dosli do 20km od BL, a mi smo kaskali za njima.
Niti su se poceli povlaciti, niti je BiH bila cilj Oluje, niti je Armija RBiH kaskala za bilo kim.
Stanje na frontu te jeseni 1995 bi zahtjevalo poduze vremena a ne bih sada nije mi do toga.
Evropa i vrh R Hrvatske su i tada zacerali nam ko i 93....Ali o tom potom.
Vratimo se rusima i yebenim ukrajincima.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 sep 2023, 18:00

FKBilder je napisao/la:
20 sep 2023, 17:46
alemsa je napisao/la:
FKBilder je napisao/la:

Niti su se poceli povlaciti, niti je BiH bila cilj Oluje, niti je Armija RBiH kaskala za bilo kim.
Stanje na frontu te jeseni 1995 bi zahtjevalo poduze vremena a ne bih sada nije mi do toga.

Kako nije, nije bio direktan dio Oluje ali jeste HV preso ovamo (operacija Una), oni su uzeli Jajce, Sipovo i Drvar, dok smo mi uzeli Sanski Most, Krupu, Petrovac, Kljuc, pa smo u Oktobru trazili pomoc od njih, i oni su tad uzeli Mrkonjic grad, i bili na 20km od BL, nase trupe ne.

Ali nebitno u pravu si, Ukrajina je tema, sam si nas rat upleo

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 20 sep 2023, 20:57

alemsa je napisao/la:
20 sep 2023, 18:00
FKBilder je napisao/la:
20 sep 2023, 17:46
alemsa je napisao/la:

Kako nije, nije bio direktan dio Oluje ali jeste HV preso ovamo (operacija Una), oni su uzeli Jajce, Sipovo i Drvar, dok smo mi uzeli Sanski Most, Krupu, Petrovac, Kljuc, pa smo u Oktobru trazili pomoc od njih, i oni su tad uzeli Mrkonjic grad, i bili na 20km od BL, nase trupe ne.

Ali nebitno u pravu si, Ukrajina je tema, sam si nas rat upleo
Samo da se nadovezao ali i u jajce i u Kupres je prvo ARBiH usla, to sto su morali prepustiti Hrvatima to je druga stvar

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.