Šah

Atletika, stoni tenis, šah, plivanje, vaterpolo, biciklizam, ragbi...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

BocaJuniors1905
Kontakt:

Re: Šah

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 13:37

Pošto nam za sedam dana počinje najprestižniji šahovski turnir na planeti 83. izdanje TataSteel u holandskom Vajkanzeu da malo predstavimo igrače.
Ako sam šta fulio ili pogriješio molim vas dodajte i ispravite pa da raspravljamo., valja ubiti vrijeme dok Željo opet ne počne igrati :mrgreen:

Magnus Karlsen - Trenutno Babo svima, realno ako zadrži titulu još jedno pet godina smatraća se najvećim šahistom ikad. Bolji i od Kasparova. Lik je mašina i u blicu i rapidu, svjetski prvak nekoliko puta i u tim formatima. Broj jedan u svijetu od 2009., godine kao 19-godišnjak, svjetski šampion od 2013. Igra možda dosadan šah kao Karpov, znači polahko pomjera figure i guši te manevrima da ne možeš potez naći i na kraju samo predaš :mrgreen: Ujedno i po kompjuterima najprecizniji igrač ikad, naravno dosta te preciznosti dolazi zbog savremenih kompjutera pa nauče dosta linija napamet i ispade da su sadašnji šahisti dosta bolji od prethodnih generacija. Favorit broj jedan na svakom turniru bez obzira na format.
Ovo je Magnusu omiljeni turnir i najviše ga je puta u historiji osvajao.

Fabijano Karuana - Već mu je 28. godina, vjerovatno neće nikad biti svjetski šampion i smatraće se najjačim šahistom ikad koji nije bio svjetski prvak. Realno pet puta je jači od rahmetli Viktora Korčnoja. Dugo vremena važi za broj 2. u svijetu, ****, da nema Magnusa hladno bi bio prvak. Najjača mu je karika klasični šah, dok je u blicu i rapidu dosta slabiji u odnosnu na top igrače. Prošle godine je ubjedljivo slavio u Vajkanzeu, uz Magnusa najveći favorit naravno. Poslije Bobija Fišera najbolji je američki šahista, manite se Pola Morfija koji je iako veliki talenat, realno, samo je igrao protiv prosječnih igrača. Karuana bi ga pojeo.

Maksim Vaši Lagavr - Najbolji francuski šahista i već dugo vremena top 10 u svijetu. Više se od njega očekivalo nekako uvijek zaglavi na turnirima iza Magnusa i Karuane, pa čak i Ding Lirena. Igra samo Najdorf sa crnima, sa bijelim pretežno otvora sa e4. Izvanredan blic igrač, vjerovotno najbolji iza Magnusa i Nakamure. Trenutno vodi Turnir Kandidata sa poenom prednosti ispred Jana Nepomnjijačija, koji će se nastaviti vjerovatno u Aprilu opet u Rusiji. Ovo mu je najbolja prilika da igra protiv Magnusa nekad krajem godine.

Aniš Giri - Tviter super zvijezda :mrgreen: Najbolji holandski igrač, uvijek tu u top 10-11 igrača. Jedina stvar koja mi smeta kod njega je što se sasere i ne smije da rizikuje nekad pa 90 posto njegovih mečeva završi remijem. Bilo da igra bijelim ili crnim lik voli završiti partiju remijem nego se hljeba najesti. I realno nikad nije favorit na nekom turniru, iz poštovanja ga spominju kao jednog od favorita ali niko ozbiljno ne misli da će pobijediti. Kao i Karuana vrlo loš blic i rapid igrač u poređenju sa top igračima.

Alireza Firudža - Budući GOAT :mrgreen: Najmlađi učesnik turnira. Ubjedljivo najbolji rangirani junior na planeti sa rejtingom od 2749 i 18. igrač svijeta. Supertalenat iz Irana tačnije Babola, sada živi u Francuskoj i igraće u budućnosti za njih. Znamo da Iran ne da svojim igračima da igraju protiv Židova, pa se mali pokupio. Sa 17. godina već sad važi za jednog od najboljih igrača, da je igrao više turnira prošle godine imao bi rejting i 2780. Jak u svim formatima, klasičnom, blicu i rapidu. Završio je drugi na svjetskom prvenstvu u rapidu iza Magnusa i 6. u blicu kada su mu ukrali pobjedu protiv Magnusa :mrgreen: Od top igrača preko ploče pobijedio je Nakamuru, Aronjana, Karjakina, Griščuka, Girija, Dudu, Vidita, Artemijeva, Dubova...
Uz Magnusa, Fišera i Kasparova, najveći talenat u zadnjih 50 godina. Igra sva otvaranja sa crnima u zadnje vrijeme Karo-Kan, sa bijelima pretežno e4 igrač

Jan Krištof Duda - Najbolji poljski šahista, muči se zadnjih par turnira, pogotovo u Norveškoj gdje ima noćne more zbog Alireze :mrgreen: Još uvijek je mlad ima 22. godine, ali bojim se da mu je domet top 10 i to je to. Pretežno e4 igrač. Izrazito dobar u blicu i rapidu, bolji od Karuane i Girija pet puta.

Harikrišna Pentala - Drugi najbolji indijski šahista iza Babuke Ananda, ništa posebno realno, mislim bolji je od 99 posto čovječanstva ali ni blizu top 10. Neki dan čitam intervju još se nada da će biti svjetski šampion :mrgreen: ima 34 godine. Inače Indija ima najveću ekspanziju šaha na planeti, monstrumi izrastaju kao što su Nihal Sarin koji najviše obećava, Gukeš, Pragananda, Ranuvak, ima ih još minimum deset, realno nisu na nivou Alireze.

Radoslav Vojtašek - Bio najbolji poljski igrač, nema neke upečatljive rezultate ima 33. godine, ne dobija pozive na najjače turnire, sada je upao jer je Abdusatorov otkazao, 37. igrač svijeta sa rejtingom od 2705

Danil Dubov - Poznat kao najjači igrač u timu Magnusa Karlsena, takodje poznat po kreativnim otvaranjima koji završe brilijantom pobjedom kao protiv Karjakina, ili katasrofalnim porazima kao protiv Alireze 2019. godine. Jedan turnir naraste za 15 bodova, na drugom izgubi 20, tu se vrti oko 2700-2720. Protiv vrhunskih igrača to ne pali realno, ali u svakom slučaju jedan od najorginalnijih igrača današnjice i osvježenje je na svakom turniru. Matirao je Magnusa na Airloft turniru krajem decembra i izbacio ga, da bi zatim u polufinalu izgubio od Timora Radžabova.

Andrej Esipenko - Mlada nada Rusije 18. godina, njegov prvi super turnir., nije se proslavio sada na ruskom prvenstvu, ali vrijeme radi za njega, treba očekivati da će probiti 2700 rejting, možda ne na ovom turniru, ali u budućnosti sigurno

David Anton Giharo - Španski šahista, iskreno ne znam mnogo o njemu dok se nije pojavio i igrao ova dva turnira što je Magnus organizovao, gdje se nije proslavio, mislim da je zadnji završio oba puta. Ima 25 godina, 55. igrač svijeta, rejting 2679.

Jorden Van Forest - Holandski igrač, koji treba biti maneken a ne šahista :mrgreen: Imao je fin rezultat prošle godine gdje je završio negdje u sredini., 67. igrač svijeta, ništa posebno realno ima 21. godinu.

Nils Grandilijus - Najbolji švedski šahista, takodje u timu Magnus, 77. igrač svijeta 2663 rejting ima 27.godina

Arjan Tari - Drugi najbolji norveški šahista, iranskog porijekla, nije ni top 100 ima rejting od 2608, izgubio je mnogo na turniru u Norveškoj gdje su se redali nad njim, Magnus, Alireza, Aronjan, Duda, katastrofalni performas i ovdje je najniže rangirani igrač. Spremio se sigurno bolje nego za Norvešku, ali realno ne treba mnogo očekivati od njega.

Bujrum, Galione ti si tata-mata ove teme, dodaj nešto :mrgreen: Ostali isto uključite se :thumbup:
Zadnja izmjena: BocaJuniors1905, dana/u 09 jan 2021, 13:48, ukupno mijenjano 2 puta.
MANIJACI JUG 1987
MI SMO ONI ŠTO NE DAJU NA SVOJE!

BocaJuniors1905
Kontakt:

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 13:41

bodi123 je napisao/la:
09 jan 2021, 12:55
Na online turnirima postoje kamere. Ne može se igrati bez video nadzora, barem na najvećem nivou. Prate se facijalne ekspresije, govor tijela... tako da je faktički nemoguće varati da ne budeš otkriven.

Bila je nedavno situacija gdje je na jednom turniru armenijski dugogodišnji velemajstor i top tier igrač Tigran Petrosian varao u meču protiv američke ekipe za koju su igrali Wesley So, Caruana i Dominguez Lenier, te je ubrzo nakon toga banovan doživotno sa svih online platformi. Ukratko:

Wesley ga je odmah poslije meča optužio za neke poteze koji nisu "human", kao i to da je igrao bolje od Magnusa Carlsena, digla se prašina i vrlo brzo je dokazano varanje. Trzao je pogled konstantno prema dole, po 10 puta u 30 sekundi čak... a to izgleda otprilike onako kako smo svi nekad prepisivali na testovima :mrgreen:
U Londonu imaju metalne detektore, svaki igrač ima zaduženog sudiju koji ga u halu prati :mrgreen: Ali problem nisu top igrači nego oni rangirani 2500-2650 odprilike
MANIJACI JUG 1987

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 14:10

bodi123 je napisao/la:
Bila je nedavno situacija gdje je na jednom turniru armenijski dugogodišnji velemajstor i top tier igrač Tigran Petrosian varao u meču protiv američke ekipe...
Wesley ga je odmah poslije meča optužio za neke poteze koji nisu "human", kao i to da je igrao bolje od Magnusa Carlsena, digla se prašina i vrlo brzo je dokazano varanje. Trzao je pogled konstantno prema dole, po 10 puta u 30 sekundi čak... a to izgleda otprilike onako kako smo svi nekad prepisivali na testovima :mrgreen:
Naravno nije preminuli bivši svjetski prvak Tigran Vartanovič Petrosian, nego Tigran Levoni Petrosian, čisto da se @Jesta ne zbuni ako čita :mrgreen:
Šalu na stranu, kad ga je Wesley optužio, Tigran mu kaže da je najveći gubitnik kojeg je vidio u životu i da je se pišao u pelene kad je pobjeđivao mnoge bolje igrače od Wesleya :rol:

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 14:27

BocaJuniors1905 je napisao/la:
09 jan 2021, 13:37
Pošto nam za sedam dana počinje najprestižniji šahovski turnir na planeti 83. izdanje TataSteel u holandskom Vajkanzeu da malo predstavimo igrače.
Ako sam šta fulio ili pogriješio molim vas dodajte i ispravite pa da raspravljamo., valja ubiti vrijeme dok Željo opet ne počne igrati :mrgreen:

Fabijano Karuana - Već mu je 28. godina, vjerovatno neće nikad biti svjetski šampion i smatraće se najjačim šahistom ikad koji nije bio svjetski prvak. Realno pet puta je jači od rahmetli Viktora Korčnoja.

Bujrum, Galione ti si tata-mata ove teme, dodaj nešto :mrgreen: Ostali isto uključite se :thumbup:
Odličan post, na stranu što malo previše za svakog kažeš ništa posebno, uvjeravam te da su to sve monstrumi, razlike između njih su puno puno manje nego u tenisu npr, a nisu ni tu toliko ogromne kao što neki misle. Nego jedino što se ne bih složio je ovo vezano za Caruanu da je jači od Korčnoja.

Viktor pred smrt ga je pobijedio tada, iako je Caruana već tada imao rejting od 2721, dakle svjetska elita. Treba još Fabiano pure jesti da ga se usporedi sa Viktorom :kafa:
Čak ako gledamo najveći rejting bez inflacije, Korčnoj je imao 2695 u siječnju 1979., a Caruanin 2844 iz listopada 2014. je otprilike 2685 ako oduzmemo inflaciju. Uzrok inflacije je mnogo veći priliv igrača i to što ne postoji zakon o očuvanju rejtinga kao što u fizici ima za energiju i sl. :D
Neki će reći da su sadašnji igrači bolji, tj. da igraju kvalitetniji šah, što i jest istina, ali igrao bi Viktor još kvalitetnije da je imao sve servirano na računalima, a ne da je do poteza dolazio na starinski način. Dakle po meni je najvrjedniji kriterij kao i u većini sportova, a to je performans nad suvremenicima, dakle velike titule i rejting bez inflacije.
Viktor je 2 puta osvajao turnir kandidata, a Fabiano 1 za sada.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 09 jan 2021, 14:37

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 14:10
bodi123 je napisao/la:
Bila je nedavno situacija gdje je na jednom turniru armenijski dugogodišnji velemajstor i top tier igrač Tigran Petrosian varao u meču protiv američke ekipe...
Naravno nije preminuli bivši svjetski prvak Tigran Vartanovič Petrosian, nego Tigran Levoni Petrosian, čisto da se @Jesta ne zbuni ako čita :mrgreen:
Šalu na stranu, kad ga je Wesley optužio, Tigran mu kaže da je najveći gubitnik kojeg je vidio u životu i da je se pišao u pelene kad je pobjeđivao mnoge bolje igrače od Wesleya :rol:
Što je najgore, Tigran jr. :mrgreen: je pauzirao nekoliko godina od šaha i haman otišo u penziju. Da bi sad nedavno kad se vratio oduvao ovu američku trojku ko da se radi o nekim prosječnoi GM-ovima, ne bi Carlsen mogao u 3 dana nanizati tri čiste pobjede :mrgreen: Kaže Nakamura jedini lik ikad koji je poslije pauze i privremene penzije po povratku bolji igrač :lol:

Preostala dvojica iz armenskog tima Haik Martirosyan i Zaven Andriasian su nekoliko mjeseci prije ovog događaja prestali igrati na chess dot com i faktički se sakrili od online šaha. Tako da je ovo vjerovatno sve planirano te i oni imaju svoje prste u ovoj farsi, a Tigran je izvukao deblji kraj i završio za sva vremena.

Btw. od kad smo posljednji puta igrali napredovao sam za nekih 250 bodova i prešao peak od 2000 na lichessu, tako da bismo trebali organizovati revanš, bit će ako ništa zanimljivije i pružit ću veći otpor :mrgreen:
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 14:49

bodi123 je napisao/la:
09 jan 2021, 14:37
Btw. od kad smo posljednji puta igrali napredovao sam za nekih 250 bodova i prešao peak od 2000 na lichessu, tako da bismo trebali organizovati revanš, bit će ako ništa zanimljivije i pružit ću veći otpor :mrgreen:
Ne da ćeš pružit veći otpor, nego ćeš me uništiti :mrgreen: . Ali što da ne, kad me uništiš, brat će me revanširat, on je 2000+ na lichessu ;)

BocaJuniors1905
Kontakt:

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 14:51

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 14:27
09 jan 2021, 13:37

Fabijano Karuana - Već mu je 28. godina, vjerovatno neće nikad biti svjetski šampion i smatraće se najjačim šahistom ikad koji nije bio svjetski prvak. Realno pet puta je jači od rahmetli Viktora Korčnoja.

Odličan post, na stranu što malo previše za svakog kažeš ništa posebno, uvjeravam te da su to sve monstrumi, razlike između njih su puno puno manje nego u tenisu npr, a nisu ni tu toliko ogromne kao što neki misle. Nego jedino što se ne bih složio je ovo vezano za Caruanu da je jači od Korčnoja.

Viktor pred smrt ga je pobijedio tada, iako je Caruana već tada imao rejting od 2721, dakle svjetska elita. Treba još Fabiano pure jesti da ga se usporedi sa Viktorom :kafa:
Čak ako gledamo najveći rejting bez inflacije, Korčnoj je imao 2695 u siječnju 1979., a Caruanin 2844 iz listopada 2014. je otprilike 2685 ako oduzmemo inflaciju. Uzrok inflacije je mnogo veći priliv igrača i to što ne postoji zakon o očuvanju rejtinga kao što u fizici ima za energiju i sl. :D
Neki će reći da su sadašnji igrači bolji, tj. da igraju kvalitetniji šah, što i jest istina, ali igrao bi Viktor još kvalitetnije da je imao sve servirano na računalima, a ne da je do poteza dolazio na starinski način. Dakle po meni je najvrjedniji kriterij kao i u većini sportova, a to je performans nad suvremenicima, dakle velike titule i rejting bez inflacije.
Viktor je 2 puta osvajao turnir kandidata, a Fabiano 1 za sada.
Je li Viktor ikad igrao za titulu? Znam da ga je Kasparov isprašio 4-1 u Londonu, ali prije toga, je li ikad igrao protiv Karpova?
Kad kažem ništa posebno, mislim na razliku nad top igračima, mene mi svaki od njih u snu dobio i da krenu bez kraljice :mrgreen: Realno Grandilijus i Tari nisu taj nivo kao Magnus ili Karuana. Ovo je baš bruka za Karuanu da te pobijedi lik od 80 godina grob te **** :rol: Povlačim da je jači
MANIJACI JUG 1987

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 14:59

09 jan 2021, 14:51
Je li Viktor ikad igrao za titulu? Znam da ga je Kasparov isprašio 4-1 u Londonu, ali prije toga, je li ikad igrao protiv Karpova?
Naravno, 3 puta, 1974. je u finalu kandidata izgubio od Karpova 12½-11½, ali budući da je Fischer odbio braniti titulu, to je bio de facto meč za prvaka svijeta. A službeno je igrao sa Karpovom 1978., jako kontroverzan meč koji je izgubio 16½-15½, te 1981. kad je izgubio ubjedljivo 11-7. Tada je Korčnoju bilo 50 godina i nije više mogao držati korak sa Karpovom i Kasparovom, ali je i dalje ostao elitni igrač još 2-3 desetljeća :!:

BocaJuniors1905
Kontakt:

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 15:03

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 14:59
Naravno, 3 puta, 1974. je u finalu kandidata izgubio od Karpova 12½-11½, ali budući da je Fischer odbio braniti titulu, to je bio de facto meč za prvaka svijeta. A službeno je igrao sa Karpovom 1978., jako kontroverzan meč koji je izgubio 16½-15½, te 1981. kad je izgubio ubjedljivo 11-7. Tada je Korčnoju bilo 50 godina i nije više mogao držati korak sa Karpovom i Kasparovom, ali je i dalje ostao elitni igrač još 2-3 desetljeća :!:
Karpov, nema dosadnijeg igrača u historiji :mrgreen: iako je top 5 u historiji, realno, teško je neko dosadniji i karakterom i igrom :mrgreen:
MANIJACI JUG 1987

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 09 jan 2021, 15:06

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 14:49
bodi123 je napisao/la:
Ne da ćeš pružit veći otpor, nego ćeš me uništiti :mrgreen: . Ali što da ne, kad me uništiš, brat će me revanširat, on je 2000+ na lichessu ;)
Ne vjerujem :mrgreen: , mislim da si i ti oko 2000 na lichessu, da igraš redovno tj. da imaš "realan" rejting. Prošli puta kada smo igrali bio sam oko 1750 , i u koliko 7-8 mečeva 1 pobjeda a i to u "time scramble", pojeo si me :mrgreen: Kad budeš imao vremena javi pa ćemo odigrati, ja sam uvijek za. :salut:

Inače, prije par mjeseci sam uspio pobjediti internacionalnog mastera i poznatog youtube/twitch streamera(preko 100.000 pretplatnika na YT), Eric Rosena u blitz meču. Jest da se "glupirao", prepolovio vrijeme(berserk) kako bi mogao dobiti više bodova za pobjedu jer je arena bila u pitanju te igrao neku gambit liniju, ali opet sam jako ponosan, najveća pobjeda u amaterskoj karijeri. :mrgreen:

Ovo je meč, ako nekoga zanima:
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 15:15

bodi123 je napisao/la:
09 jan 2021, 15:06
Inače, prije par mjeseci sam uspio pobjediti internacionalnog mastera i poznatog youtube/twitch streamera(preko 100.000 pretplatnika na YT), Eric Rosena u blitz meču. Jest da se "glupirao", prepolovio vrijeme(berserk) kako bi mogao dobiti više bodova za pobjedu jer je arena bila u pitanju te igrao neku gambit liniju, ali opet sam jako ponosan, najveća pobjeda u amaterskoj karijeri. :mrgreen:

Ovo je meč, ako nekoga zanima:
Svaka čast, ja nikad nisam pobijedio nekog s titulom, uživo 2200 igrača na nekom blitz turniru tako da već imaš veći uspjeh :D
A brat mi je pobijedio velemajstora Bobana Bogosavljevića na minutu na playchessu, ovaj igrao premove, brat mat u 4 :rol:

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 15:20

09 jan 2021, 15:03
Karpov, nema dosadnijeg igrača u historiji :mrgreen: iako je top 5 u historiji, realno, teško je neko dosadniji i karakterom i igrom :mrgreen:
Pogledaj Tigrana Petrosiana ("pravog", ne ovog varalicu :mrgreen: )
A ako tražiš uzbudljivost mnogi će reći Mikhail Tal, ali ja kažem Rashid Nezhmetdinov. Ako nisi čuo za njega, obavezno mu pregledaj par partija, zahvaljivat ćeš mi :mrgreen:

BocaJuniors1905
Kontakt:

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 15:26

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 15:20
09 jan 2021, 15:03
Pogledaj Tigrana Petrosiana ("pravog", ne ovog varalicu :mrgreen: )
A ako tražiš uzbudljivost mnogi će reći Mikhail Tal, ali ja kažem Rashid Nezhmetdinov. Ako nisi čuo za njega, obavezno mu pregledaj par partija, zahvaljivat ćeš mi :mrgreen:
Naravno da sam čuo, iako je velika bruka što mu FIDE nije dodijelila titulu Velemajstora, kao i onom Indijcu Sultan Kanu, koji je igrao a3 da zaustavi lovca u otvaranju na b4 prije svih igrača. Pravda za Sultana :mrgreen:
MANIJACI JUG 1987

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 09 jan 2021, 15:57

Kad je sljedeci turnir za ove kompjutere? **** ovo, hocu da gledam 100% precizne partije.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 09 jan 2021, 16:54

Galion je napisao/la:
09 jan 2021, 14:10
bodi123 je napisao/la:
da, on je umro još davno ;). čak mislim da su mu u bugojnu tada specijalno odali počast ili tako nešto

p.s. @bocajuniors1905 , pročitah ovu tvoju listu ...jebote koja imena, da si ih izmišljao ne bi mogo bolje :mrgreen:

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 09 jan 2021, 17:01

bodi123 je napisao/la:
čestitam, konačno neki sport o kome imaš pojma :mrgreen: :wave:

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 09 jan 2021, 17:05

joooooj čovječe, pa,ti ne znaš ništa o različitim vrstama jogurta i srkanju istog, o parapsiholozima i gdje smiju sjediti i o suhim stolicama koje krckaju ..... to je isto ko da nisi nikad čuo za hand of god....... OK, skoro isto :mrgreen: :shock: :o :crazy: :angel: :mrgreen: :wave:

BocaJuniors1905
Kontakt:

Post Postao/la BocaJuniors1905 » 09 jan 2021, 17:14

jestamaji je napisao/la:
09 jan 2021, 17:05

joooooj čovječe, pa,ti ne znaš ništa o različitim vrstama jogurta i srkanju istog, o parapsiholozima i gdje smiju sjediti i o suhim stolicama koje krckaju ..... to je isto ko da nisi nikad čuo za hand of god....... OK, skoro isto :mrgreen: :shock: :o :crazy: :angel: :mrgreen: :wave:
slika
MANIJACI JUG 1987

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 09 jan 2021, 17:34

09 jan 2021, 17:14
jestamaji je napisao/la:
09 jan 2021, 17:05

slika
meč za titulu 1978 na filipinima mislim, jogurt, naočale, zuhar, stolica itd ... to je bilo bolje od dalasa i dinastije! bjelica je na šahovskom komentaru prvo deset minuta objašnjavao marifetluke obojice pa je tek onda prelazio na tablu :mrgreen: na kraju je karpov pobjedom u zadnjem meču uzeo titulu .... nezaboravno i na kraju sa izvještajima sa lica mjesta jer se tada tamo održavalo i SP u košarci!

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 09 jan 2021, 17:40

To @Jesta, pomozi malo u educiranju nove generacije šahista :D

Odgovori

Natrag na “Ostali sportovi”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.