dscile je napisao/la: ↑21 avg 2021, 16:32
admin je napisao/la: ↑21 avg 2021, 16:14
dscile je napisao/la: ↑21 avg 2021, 14:33
Onda bi se trebali zapitati kako je moguce da su brojke vece posle vakcinacije, nego prije vakcinacije.. i ko tu onda koga j*be.
Nek je makar 10% vakcinisano, a sigurno barem toliko jeste. Nek je 30% prebolilo i ima kakav takav imunitet, a sigurno barem toliko jeste. Koja logika onda nalaze da bude dnevno 2000 pozitivnih i 40 mrtvih, kada je to bio pik u situaciji kad smo imali 0% vakcinisanih i 10% preboljelih?
@Nezalaganje
Pandemija i epidemija su pojmovi koji se razlikuju u prostornoj rasirenosti, ne vremenskoj. Epidemija je ogranicena prostorno, dok pandemija nije i zahvata vece podrucje (kontinente, pa i cijeli svijet).
Zato sto stvari ne funkcionisu tako da vakcinises 10% ljudi i imas 10% manje mrtvih
Ejs to, ja sam bas mislio da kad vakcinisemo 10% imacemo 10% manje umrlih
A sad ozbiljno. Zar ne bi stvari trebale tako funkcionisati da manje zarazenih imas u talasu koji docekujes sa 40%-50% imunih, nego u talasu koji si docekivao sa 10% imunih?
Znaci nebitna situacija u BiH, pitam generalno. Eno u Srbiji je 60% vakcinisanih, imaju preko 1500 novozarazenih, ali je kod njih pik bio 4-5 hiljada. Da li je realno ocekivati da kod njih opet ide preko 4000 dnevno.. i ako se hipoteticki dodje opet u istu situaciju gdje imaju 5000 novozarazenih, kako ce podstaci stanovnistvo na novu turu vakcine kad ispada da i sa 60% vakcinisanih opet imas isto stanje u drzavi povodom kovida?
U srbiji je vakcinisano manje od 40%.
U nasem peaku je bilo prosjecno 80 mrtvih dnevno.
Vise ti koriste mjere, maske, zatvoreni kafici isl, nego 35% vakcinisanog stanovnistva. Probaj sam baciti matematiku, pa ce ti biti jasnije. Sta mislis sto ozbiljne drzave postavljaju rokove za 70%+ vakcinisanih, a niko za 35%?
Ne znam sta jos treba stanovnistvu dodatno. Imas tri puta manju sansu da zaglavis u bolnici, znatno manju sansu da umres... ako ti to nije dovoljan motiv, ne znam. Cokolade da se dijele?