Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real....

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Donnie Darko
Kontakt:

Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real....

Post Postao/la Donnie Darko » 07 nov 2017, 00:47

bodi123 je napisao/la:
Donnie Darko je napisao/la:
nisi mi dao odgovor, zanima me, da li sebe smatras navijacem ili simpatizerom rafe :kafa:
Pa kad mi definišeš koja je razlika izmedju simpatizera i navijača u tenisu kao sportu, ja ću tebi odgovoriti, jer mislim da je u tenisu znak ekvivalencije izmedju ta 2 pojma, za razliku od fudbala. :mrgreen:

Šta znači simpatizirati a šta znači navijati?

Ja sam za fudbal jasno definisao oba pojma i prema definiciji razvrstavam jedne odnosno druge :)
Znak ekvivalencije je u oba slučaja, zato što ti navijaš za Nadala na isti način i iz identičnih razloga zbog kojih Kawhi navija za Real Madrid, Spurse ili koga još sve. Na isti način ja navijam za Phoenix Sunse recimo. Koristim riječ navijati u nedostatku bolje, jbg takav nam je jezik, fakat nemamo bolju riječ. Riječ simpatizirati odbijam koristiti u ovom kontekstu čisto zato što zvuči izuzetno retardirano i neprirodno, nikad nisam čuo nekoga da naglas kaže da je simpatizer nečega.

Samo treba razdijeliti navijanje u smislu ljubavi prema nekoj ekipi ili sportisti, i sam fizikalni čin navijanja, jer nisu iste stvari u pitanju. U biti sve je stvar semantike.

Što se tiče ovog prvog, ne vidim poentu i smisao u bilo kakvim raspravama na tu temu, svako ima pravo da voli i navija za koga god želi, u bilo kojem sportu. I nema apsolutno nikakve razlike između različitih sportova.

Mirko
Kontakt:

Post Postao/la Mirko » 07 nov 2017, 00:51

Shadows je napisao/la:Real Madrid je najveci klub na svijetu svih vremena.
Tacno.
Ali si promasio poentu...
Srbi se okupljaju oko Zvezde/Partizana, Hrvati oko Hajduka/Dinama, Slovenci oko Olimpije/Maribora, Makedonci oko Vardara/Pelistera, Grci oko Olija/PAO-a, Turci oko Fenera/Galate, Rumuni oko Dinama/Steaue, Bugari oko Levskog/CSKA, Albanci oko Tirane/Partizanija, Cesi oko Sparte/Slavije, Holandjani oko Ajaksa/Fejnorda, Belgijanci oko Anderlehta/Briza, Skoti oko Rendzersa/Seltika itd. - a ne oko Real Madrida!
Zelju/Sarajevo ne smijem pomenut', napasce me opet ovaj Zikica Jovanovic ''Spanac''... :kafa: :lol:
BSK-ovci, zavešćemo vam diktaturu!

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 07 nov 2017, 00:57

Donnie Darko je napisao/la: Znak ekvivalencije je u oba slučaja, zato što ti navijaš za Nadala na isti način i iz identičnih razloga zbog kojih Kawhi navija za Real Madrid, Spurse ili koga još sve. Na isti način ja navijam za Phoenix Sunse recimo. Koristim riječ navijati u nedostatku bolje, jbg takav nam je jezik, fakat nemamo bolju riječ. Riječ simpatizirati odbijam koristiti u ovom kontekstu čisto zato što zvuči izuzetno retardirano i neprirodno, nikad nisam čuo nekoga da naglas kaže da je simpatizer nečega.

Samo treba razdijeliti navijanje u smislu ljubavi prema nekoj ekipi ili sportisti, i sam fizikalni čin navijanja, jer nisu iste stvari u pitanju. U biti sve je stvar semantike.

Što se tiče ovog prvog, ne vidim poentu i smisao u bilo kakvim raspravama na tu temu, svako ima pravo da voli i navija za koga god želi, u bilo kojem sportu. I nema apsolutno nikakve razlike između različitih sportova.
Ne vidim zašto je problem reći da simpatišeš Real ili Barcelonu. Pa evo i ja simpatišem Manchester City i nemam nikakav problem da to kažem.
Svidjaju mi se kao ekipa, svidja mi se njihova igra i normalno da ih pratim i da ih simpatišem.

Lillard reče slično da simpatiše Barcelonu i Tottenham, sad čitam prvu stranicu ove teme i većina ima isto mišljenje koje dijelimo u vezi ove diskusije, da treba napraviti jasnu razliku izmedju navijača i simpatizera, jer ona postoji.

Stvar je u tome da za mene i slične meni, i za vas koji ne pratite naš fudbal pojam navijanja ima različite definicije. Za vas je isti navijač onaj koji navija za Sarajevo i onaj koji navija za Real, i uopšte taj pojam navijača koristite i previše lako, a za mene nije i zbog toga ovoga drugog ne mogu nazvati navijačem.

Očigledno da ni jedna strana neće popustiti i možemo se samo vrtiti u krug, pa treba prestati na vrijeme s ovom diskusijom.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Jeftha
Kontakt:

Post Postao/la Jeftha » 07 nov 2017, 01:16

Ne znate vi sta je tegoba kad dođe stari u sobu i zajebava te sto je Madrid isp'o od Monaca u Ligi Prvaka.
Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

Corruptio optimi cuiusque pessima.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 07 nov 2017, 01:36

bodi123 je napisao/la: Ne vidim zašto je problem reći da simpatišeš Real ili Barcelonu. Pa evo i ja simpatišem Manchester City i nemam nikakav problem da to kažem.
Svidjaju mi se kao ekipa, svidja mi se njihova igra i normalno da ih pratim i da ih simpatišem.
Iz istog razloga zbog kojeg ti ne želiš reći da si simpatizer Nadala.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 07 nov 2017, 03:36

Donnie Darko je napisao/la:
bodi123 je napisao/la: Ne vidim zašto je problem reći da simpatišeš Real ili Barcelonu. Pa evo i ja simpatišem Manchester City i nemam nikakav problem da to kažem.
Iz istog razloga zbog kojeg ti ne želiš reći da si simpatizer Nadala.
Možeš ti nazvati tu riječ i atomska fizika ako hoćeš ali se mora znati definicija iste, naziv riječi je apsolutno nebitna, poenta je razlika izmedju onih koji prate Sarajevo i Želju i onih koji prate Real i Barcelonu preko malih ekrana. Pa sad ako se jedni nazivaju navijači drugi se moraju nazivati simpatizeri. Ako se jedni nazivaju navijači A drugi se moraju nazivati navijači B, kruške i jabuke su u pitanju, u tenisu to nije slučaj i totalno je nebitno šta sam ja kada je Rafa u pitanju, jer ono što sam ja su i svi ostali koji prate Federera ili Djokovića.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

HankMoody
Kontakt:

Post Postao/la HankMoody » 07 nov 2017, 08:12

Svakih mjesec dana otprilike neko baci bombu na ovu temu i svi se upale.. :mrgreen:
1992, 2006, 2009, 2011, 2015

artemis77
Kontakt:

Post Postao/la artemis77 » 07 nov 2017, 10:41

Zašto navijaš za Rafu pored našeg čovjeka Damira Džumhura. Jesil ti Španjolac?
Walk on, with hope in your hearts.

bvb
Kontakt:

Post Postao/la bvb » 07 nov 2017, 11:11

Je l' moguce 'navijati' za Real, nervirati se, gubiti vrijeme, radovati se, plakati itd. - JEST.
Je l' normalno pretjerivati u tome i poistovjecivati se s klubom - NIJE.

Kraj price. :mrgreen:

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 07 nov 2017, 16:11

bvb je napisao/la:Je l' moguce 'navijati' za Real, nervirati se, gubiti vrijeme, radovati se, plakati itd. - JEST.

Nije to normalno raditi ni za jedan klub, al ipak ljudi rade.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

bvb
Kontakt:

Post Postao/la bvb » 07 nov 2017, 16:17

Kawhi je napisao/la:
bvb je napisao/la:Je l' moguce 'navijati' za Real, nervirati se, gubiti vrijeme, radovati se, plakati itd. - JEST.

Ma, Real je samo primjer, nisam mislio na tebe. :D

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 07 nov 2017, 16:23

bvb je napisao/la:
Kawhi je napisao/la:

Ma, Real je samo primjer, nisam mislio na tebe. :D
Ma nebitno na koga mislis. :mrgreen:
To je nenormalno raditi pa radio to navijac Zelje, Sarajeva, Juventusa, Bayerna, etc. al ljudi to rade, izmedju ostalog i ja. I takvi ljudi su 'navijaci'.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 07 nov 2017, 16:23

Mirko je napisao/la:
Shadows je napisao/la:Real Madrid je najveci klub na svijetu svih vremena.
Tacno.
Ali si promasio poentu...
Srbi se okupljaju oko Zvezde/Partizana, Hrvati oko Hajduka/Dinama, Slovenci oko Olimpije/Maribora, Makedonci oko Vardara/Pelistera, Grci oko Olija/PAO-a, Turci oko Fenera/Galate, Rumuni oko Dinama/Steaue, Bugari oko Levskog/CSKA, Albanci oko Tirane/Partizanija, Cesi oko Sparte/Slavije, Holandjani oko Ajaksa/Fejnorda, Belgijanci oko Anderlehta/Briza, Skoti oko Rendzersa/Seltika itd. - a ne oko Real Madrida!
Zelju/Sarajevo ne smijem pomenut', napasce me opet ovaj Zikica Jovanovic ''Spanac''... :kafa: :lol:
Laž, u Švrakinu kazu da je Željezničar.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 07 nov 2017, 19:06

Navijač sam Želje i Barce, a ne živim ni u Sarajevu ni u Barci. Normalno da nekad malo više navijaš odnosno bude ti više drago kad tvoj lokalni, državni klub napravi dobar rezultat od ovog stranog. Npr. veću sreću osječam kad Željo u utakmicama za LP i EL prođe neko kolo kvalifikacija nego kad Barca dođe do 1/2 finala LP prosto iz razloga jer je odgromna razlika u kvalitetu ta dva kluba. Podjednako su mi draga ta dva kluba i podjednako ih pratim.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

ZaZelju
Kontakt:

Post Postao/la ZaZelju » 08 nov 2017, 14:38

Više cijenim navijača Sarajeva koji pored toga ne navija ni za kakav drugi klub, nego navijača Želje koji uz Želju navija za još neki veliki inostrani klub.

Šta će mi još neki klub kad imam Želju. Iskreno, ne razumijem to dijeljenje ljubavi prema više klubova, ukoliko to nije još neki lokalni klub. Recimo, ukoliko si iz Visoko pa pored Želje ili Sarajeva, navijaš još i za Bosnu iz Visokog, to je uredu.

Ko da ove velike ekipe nemaju dovoljno navijača, samo im još mi trebamo. To su samo kompleksi kojih mi Bosanci i Hercegovci najviše imamo.
Zadnja izmjena: ZaZelju, dana/u 08 nov 2017, 14:50, ukupno mijenjano 1 put.

mire96
Kontakt:

Post Postao/la mire96 » 12 nov 2017, 11:00

Svugdje na svijetu je to prisutno. Ljudi vole fudbal, a niko nece prestati pratiti neko takmicenje samo zato sto su Sarajevo ili Zeljo ispali u drugom pretkolu. Sad, kad ti u duzem vremenskom razdoblju podrzavas neki klub, jednostavno gajis posebne osjecaje za njega. A prije ce raja pratiti Ligu Prvaka nego nasu ligu, iz ocitih razloga. Zato ces iz ovih slabijih drzava uvijek imati dosta navijaca Barce, Reala, Bayerna, Juventusa itd jer ono sto su najvise pratili je sadrzavalo ove timove i dramu izmedju njih, a to djeca upiju od malena.

Eh sad, ja ne tumacim 'navijanje' kao neki sveti pojam. Navijati za mene znaci podrzavati kontinuirano kroz duzi vremenski period. Zato mogu reci da navijam za Sarajevo i od stranih za Hamburg SV. Iako naravno da Sarajevo volim vise, i kada bi se ova dva kluba susreli u Evropi, nema dileme za koga cu navijati, ali i HSV mi je isto poseban iz nekih mojih razloga. I upravo poenta lezi u tome sto se njihovi putevi nikad nece ukrstiti. Zasto ne bi navijao i za Zelju i za Real, kad nikad nece doci u dodir jedan s drugim. Slicno je i za repku. Svima nama je BiH najdraza, ali posto vecinom mi izostajemo sa tih velikih takmicenja, onda se opredjeljujemo za Italiju, Spaniju, Njemacku, Englesku...

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 14 nov 2017, 01:07

Nikad ne bih mogao navijati za neki strani klub pored kluba kao sto je Zvezda!
Igramo sada protiv Arsenala na Rajku i dolaze Janko i Panto iz Krivaje i Jajinaca i pravi se Englezi i vicu C'mon Arsenal...

Koja lobotomija :crazy: :roll:
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

Mirko
Kontakt:

Post Postao/la Mirko » 14 nov 2017, 03:03

marconato je napisao/la:Nikad ne bih mogao navijati za neki strani klub pored kluba kao sto je Zvezda!
Igramo sada protiv Arsenala na Rajku i dolaze Janko i Panto iz Krivaje i Jajinaca i pravi se Englezi i vicu C'mon Arsenal...

Koja lobotomija :crazy: :roll:
Upravo to... Mentalitet pripizdine... :kafa:
Fan-brigade Arsenala, Reala, Barse iz Pickovaca Donjih... Detektor bjedluka i zaostalosti... Nazalost...
BSK-ovci, zavešćemo vam diktaturu!

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 14 nov 2017, 11:50

Naprotiv. Zaostalost je vaše neshvatanje da ima različitih ljudi.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.