Valencia je napisao/la:Espanjol je pokazo kako treba igrat protiv Barselone. Napadacki, sa konstantnim presingom na odbranu i sa agresivnim presingom na Cavija. Naravno, da je tu bio Iniesta, bilo bi znatno teze, ali nema drugog rjesenja. Mesi nije primio niti jednu loptu blizu protivnickog gola, moro se vracat na svoju polovicu... Pedro je bio potpuno odsjecen. Znaci, Espanjol je napado njihovu odbranu i vezni red, sto je dovelo do toga da napad bude potpuno odsjecen. Ja sam na temi 'Arsenal' piso da se Barsa moze pobjedit jedino napadackom igrom, presingom i agrsijom na Cavija i Iniestu. Naravno, i takvom igrom imate 10% sanse da pobjedite, ali sa defanzivnom igrom nemate vise od 1-2%. Kada su Stutgart i Arsenal igrali napadacki, moglo se primjetit koliko je Barsa ranjiva u odbrani... Arsenal je imo dobru sansu za 0:2, i da su je iskoristili, ko zna kako bi se na kraju zavrsilo. Kada su se povukli, mogli su se uzdat u neku visu silu, u svoju igru, nikako. Protiv Barse defanzivno mogu igrat jedino MU i Celsi, bas zato jer imaju snazne odbrane, ali sam siguran da bi i oni mogli puno vise napravit napadackom formacijom. Po meni je najveci krivac za kiks protiv Espanjola Pep Gvardiola. Covjek se ufuro da je neki strucnjak, pa je poceo taktizirat i mjenjat pobjednicku 4-3-3 u 4-4-2 sa Cavijem kao poluspicem. Stvarno je idiotluk mjenjat formaciju koja se toliko puta pokazala kao ubitacna, gotovo bezgresna masina... Protiv Reala je upalilo, ali zato nije protiv Espanjola, koji je za razliku od Reala odigro borbeno i agresivno. Siguran sam da bi Barselona pobjedila da je Anri igro od pocetka u spicu, a Mesi i Pedro po krilima. Ali, Barsa je igrala bez klasicnog spica, sto je Espanjolu dalo slobodu da napada sa vise igraca, da izlaze duboko na Barsinu polovicu i prekidaju njihove akcije, koje tradicionalno pocinju od odbrane, bez ispucavanja i dugi lopti. Kada je Alves iskljucen, kada su usli Anri i Ibrahimovic, Espanjol se instiktivno povuko, iako su imali igraca vise na terenu. Napadali kad su bili brojcano izjednaceni, a povukli se kad su imali igraca vise!? To je sve stvar psihe i ko se malo ozbiljnije bavio fudbalom, zna o cemu se radi. Igrci Espanjola su se pribojavali krenut u ofanzivu sa vise igraca, jer su se plasili da majstori kao sto su Mesi, Anri i Ibrahimovic, ne dobiju puno prostora... Tesko je krenut naprijed i ostavit samog igraca koji je tako dominantam 1 na 1. Zbog toga igraci kao sto je Mesi stvaraju prividnu sliku da gostujuci igraca ima manje na terenu. On uvijek na sebe navlaci dvojicu igraca, sto ostalima ostavlja mnogo prostora. Da stvar po protivnike bude gora, Mesi nije jedini igrac kojem trebaju dva cuvara. Zbog toga Barsa izgleda tako dominatno i stvara prividnu brojcanu nadomc na terenu. Ja sam ranije na temi MU govorio da je napad najbolja odbrana, da uvijek treba igrat napadacki... Pa su mi neki forumasi rekli da je napadacka igra utopija u danasnjem fudbalu. Napad je uvijek najbolje rjesenje, uvijek je bolje bitku vodit na tudzijoj teritoriji nego na svojoj (u svakoj sferi zivota, pa i u fudbalu)... Naravno, nekad ce se desit da iz kontra napada budete pobjedjeni, ali sa napadackom igrom, uvijek ste u prednosti u odnosu na protivnika... Pogledajte kakve rezultate ostvaruje Verder sa svojom izrazito napadackom formacijom. Siguran sam da bi imali puno manje uspjeha da igraju defanzivniji fudbal. Liverpul npr. igra zgusnuto na sredini, sa samo jednim spicem (sreca pa je taj jedan Tores, inace bi bili puno gore plasirani), sto na kraju donosi veliki broj nerjeseni rezultata, sto im u borbi za titulu dodje kao poraz. Naravno da protiv Barse ne mogu igrat napadacki ekipe sa skromnim napadackim potencijalom (kao sto je Herez npr.), ali zasto nebi mogli Valensia, Sevilja ili Viljareal, posebno kada igraju na domacem terenu. Najbolji Barsini odbrambeni igraci su njihovi napadaci, radi njih se protivnik pribojava napast. Koliko god Pujol i Pike bili hvaljeni i dobri igraci, oni nisu ni blizu dobri kao Ferdinand - Vidic ili Teri - Karvaljo. Ova dva stoperska para su mnogo bolje ugriana, bas zato jer imaju puno puno puno vise posla u svakoj utakmici. Na njih napada puno protivnicki igraca, dok na Barsinu odbranu napadaju svega 2-3 igraca, jer se ostatak ekipe boji ostavit puno prostora Barsinim napadacima. Zbog toga Barsina odbrana izgleda tako ranjivo kada ih protivnik zesce napadne. Vidjet cemo kako ce igrat Viljareal i Sevilja... Vidjet cemo hoce li Pep prestat glumit Kapela i vratit formaciju sa 3 napadaca, koja napad cini ubitacnim, a odbranu relaksiranom. Bila bi steta za fudbal kada bi Real uzeo titulu.
Evo, izgleda da je Murinjo procito moj post, pa postavio napadacku formaciju koja mu je donjela pobjedu

. Salu na stranu, Murinjo je veliki strucnjak i uvidio je sve slabosti Barse, kojih ima jako malo... Procito ih je do najsitnijeg detalja. Siguran sam da mu je utakmica sa Espanjolom mnogo pomogla, jer se u toj tekmi moglo vidjet kako treba igrat protiv Barselone. Napadali su Barsine akcije u samom pocetku, u odbrani, pa onda ako bi proslo, agresivno na Cavija, Kejtu i Buskeca. Mesi, Pedro i Ibrahimovic gotovo da nisu imali pravu loptu, bili su prilicno odsjeceni od ostatka ekipe, pa su se morali vracat ka sredini terena da bi primili loptu. To nije Barsina igra. Iako su Pike i Pujol individualno dobri igraci, oni ne funkcionisu najbolje kada protivnik vrsi pritisak... Objasnio sam zasto je to tako u postu koji citiram. Ruku na srce, tome se treba pridodat i to da su Alves, Maksvel, Cavi, Buskec i Kejta prilicno losi u odbrani, tako da sve pada na ledja Pikea, Pujola i Valdeza. To nije problem kada se tim povuce i kada Barsa napada cijelu utakmicu, ali veliki problem nastaje kada oni budu napadnuti. Ali, to je cjena Barsine igre, nemoguce je da budu onako mocni I u napadu I u odbrani. To je prosto nemoguce. Rijetki su igraci koji su podjednako dobri i u napadu i u odbrani. U danasnjem fudbalu je to sigurno Stiven Dzerard i ja ne vidim nikog drugog ko je tako kvalitetan i u napadu i u odbrani (mozda djelimicno Esien). Bilo bi previse od Cavija da je dobar u odbrani, pored toga sto je genijalan u napadu (arhitekta napada Barselone). I u odbrani je slicna situacija. Barsa preferira igrace koji su dobro tehnicki potkovani, bas radi toga sto im akcije pocinju od odbrane. Zbog toga oni vole igrace kao sto je Frank de Bur ili sada Rafa Markez. Markez je prosjecan odbrambeni igrac, ali je zato odlican kao zacetnik akcija, kao spona izmedju odbrane i veznog reda. To je posebnost Barsinog stila igre, koji meni nije najdrazi, ali koji mnoge ljude odusevljava. Sve to odbranu cini jako ranjivom kada protivnik napadne. Skoro svaki ozbiljniji Interov napad, bio je gol prilika. Jednostavno, nisu navikli da budu napadani, pa se ne znaju branit. Zbog toga sam reko da su Ferdinand - Vidic ili Teri - Karvaljo puno bolji odbrambeni dvojci. To vam je kao da imate dvi frhunske auto - mehanicarske radnje, sa vrhunskim majstorima... Jedna ima posla svaki dan, a druga jednom sedmicno. Naravno da ce ova sto radi svaki dan biti bolja, uigranija i brza u rjesavanju anomalija. (Samo da nacrtam onim koji shvataju jedino pomocu crteza). Vidjeli ste kako funkcionise odbrana Intera i koliko ju je teze probit. Po meni, Gvardiola je pogrjesio sto utakmicu nije poceo sa Jaja Tuerom kao zadnjim veznim i Cavijem i Buskecom ispred njega. Tako bi imali koliko - toliko kvalitetnog veznjaka u fazi odbrane. Kako bi Barsi lego jedan igrac tipa Esien na poziciji zadnjeg veznog. Esien me podsjeca na Mateusa, mnogo jak igrac, fantasticno bi se uklopio u Barsinu igru. Uz to, momak je odlican u odbrani, posjeduje dobru tehniku i ima dobar protok lopte, ne davi previse, bas ono sto odgovara Barsinom stilu igre. Inter je po meni napravio jedinu gresku kada se skroz povuko u posljednjih 15 minuta. Samo ih je nespretnost Pikea spasila da ne prime jedan, a mozda i dva gola. Da je zavrsilo 3:2, Barsa bi ih razbucala u uzvratu. Da su i tih 15 minta igrali kao prethodni 75, mogli su postic jos jedan pogodak i tako ovjerit prolaz u finale. Ovako, Inter ima dobre sanse, ali daleko od toga da je sve rejseno. Naprotiv, ceka ih teska noc u kojoj ce se morat poklopit neke stvari, bas kao u prvoj tekmi, da bi se plasirali dalje. Mogu samo zamislit koliko ce Barsa bit nalozena, posebno nakon izjava Murinja nakon prve utakmice. Bice neizvjesno. Zadnje dvi tekme su pokazale da savrsenstvo u fudbalu nije moguce. Barsa je ranjena i iz rane kapa krv. Tu krv sigurno njuse Sevilja i Viljareal. Imaju dobru podlogu za pripremanje taktike za mec sa Barsom. Sve sto trebaju uradit je proucit igru Espanjola i Intera i istu ponovit. Napadacka formacija, presing na zadnju liniju, agresija na Cavija... To su formule za uspjeh protiv Barse. Sve to mozete uradit i da opet budete potpopljeni kao titanik. Barsa je presonifikacija lava, a znamo kako je lav opasan kada je ranjen.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.