FK Sarajevo - Stadion "Asim Ferhatović Hase" - Koševo
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
- BosnianKingdom
- Kontakt:
Re: FK Sarajevo: Stadion
Ma na sjeveru ne trebaju stolice,nego napraviti navijačku tribinu sa specijalnim ogradama kako ne bi dolazilo do neočekivanih situacija jer pravljenje stolica na kojim će neko stajati,a ne sjediti nema logike,za svaku stolicu minimalno 25 KM i to za najgore,e zamisli kada bi se uzimale bolje stolice i kasnije uništiti gaženjem.
Sabrine mi moje!
Poljud je drugaciji od Koseva, drugacije su tribine i ne bi se mogao onakav krov napraviti , jer je Poljud napravljen da lici na otvorenu skoljku. Kosevo je vrlo slicno Olimpijskom stadionu u Minhenu gdje je Bayern igrao dok nije napravljena Alianz Arena, pa mozda probati tako nesto slicno.Ajax je napisao/la:Poljud je lijep stadion i zadovoljava sve standarde a jako je slican Kosevu. Sta dobar krov napravi od stadiona.![]()
Pogledajte malo slike tog stadiona, jako lijep. Treba samo preslikati Poljud odnosno taj krov a i to je najjeftinije rijesenje. Cak ni atletska staza nije toliko ruzna kada imas onakav krov. A i ove ostale sitnice isto preslikat. Ako mogu oni igrati evropske utakmice onda se moze i na Kosevu. Ne treba izmisljati toplu vodu.
- BitiSrcemVezan
- Kontakt:
I onda dođe evropa i sjever zatvorenBosnianKingdom je napisao/la:Ma na sjeveru ne trebaju stolice,nego napraviti navijačku tribinu sa specijalnim ogradama kako ne bi dolazilo do neočekivanih situacija jer pravljenje stolica na kojim će neko stajati,a ne sjediti nema logike,za svaku stolicu minimalno 25 KM i to za najgore,e zamisli kada bi se uzimale bolje stolice i kasnije uništiti gaženjem.
1946
Poljud je lijep stadion, najljepsi stadion u bivsoj jugoslaviji. Ne pikam nova zdanja u Skoplju i Sloveniji.
Ali i Poljud ima veliku manu, fakticki mu skoro pa fali cijela tribina iza gola nasuprod torcidine tribine.
Kako god okrenes, moze se odraditi nesto slicno ko na Poljudu. Ne mora krovna konstrukcija biti identicna. Ima vise opcija i mogucih rjesenja i za taj krov. Natkriti prvo istok, pa zapad i odlicno.
Ali i Poljud ima veliku manu, fakticki mu skoro pa fali cijela tribina iza gola nasuprod torcidine tribine.
Kako god okrenes, moze se odraditi nesto slicno ko na Poljudu. Ne mora krovna konstrukcija biti identicna. Ima vise opcija i mogucih rjesenja i za taj krov. Natkriti prvo istok, pa zapad i odlicno.
Ko krene na nas, u startu se zajeb'o. - 1987 -
"Uvijek trava, nekad bijelo, nikad zuto, nikad Zeljo"
"Uvijek trava, nekad bijelo, nikad zuto, nikad Zeljo"
- JoseMourinho
- Kontakt:
Kako god do kraja sezone očekujte objavu bar planiranoh radova na Koševu i koliki ce obim tih radova biti, vjerovatno i ranije al et sigurno ce se nešto raditi najkasnije ljetos 
- PitarBordo
- Kontakt:
Upravo tako, recimo Bayernova Allianz Arena zbog propisa od 75.000 koliko imaju kapacitet za Bundesligu, za međunarodne utakmice to spadne na 70.000, jer su zabranjene tzv. terase...BitiSrcemVezan je napisao/la:I onda dođe evropa i sjever zatvorenBosnianKingdom je napisao/la:Ma na sjeveru ne trebaju stolice,nego napraviti navijačku tribinu sa specijalnim ogradama kako ne bi dolazilo do neočekivanih situacija jer pravljenje stolica na kojim će neko stajati,a ne sjediti nema logike,za svaku stolicu minimalno 25 KM i to za najgore,e zamisli kada bi se uzimale bolje stolice i kasnije uništiti gaženjem.
Samo Saraj'vo.
-
Pitaristok
- Kontakt:
Mislim da kingdom predlaže da se ostave ove stare stoliceBitiSrcemVezan je napisao/la:I onda dođe evropa i sjever zatvorenBosnianKingdom je napisao/la:Ma na sjeveru ne trebaju stolice,nego napraviti navijačku tribinu sa specijalnim ogradama kako ne bi dolazilo do neočekivanih situacija jer pravljenje stolica na kojim će neko stajati,a ne sjediti nema logike,za svaku stolicu minimalno 25 KM i to za najgore,e zamisli kada bi se uzimale bolje stolice i kasnije uništiti gaženjem.
UpravoPitaristok je napisao/la: Mislim da kingdom predlaže da se ostave ove stare stolice
"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slusati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu" - Asim Ferhatovic Hase
Ali ne zbog toga sto zatvore 'terase' nego sto postave pred svaku evropsku utakmicu stolice pa skidaju odmah nakon utakmice. Inace to montiranje i skidanje stolica najcesce obavljaju navijaci klubova. Najbolje se to vidi na stadionu Borussia Dortmund koja na utakmicama pod DFB otkriljem ima kapacitet od 81359, a za evropske utakmice to padne na 65829 jer se na "Gelbe Wand" postave stolice. "Gelbe Wand" ili kao sto ti rece 'terasa' je inace najveca stajaca tribina u Evropi po kapacitetu.PitarBordo je napisao/la:Upravo tako, recimo Bayernova Allianz Arena zbog propisa od 75.000 koliko imaju kapacitet za Bundesligu, za međunarodne utakmice to spadne na 70.000, jer su zabranjene tzv. terase...BitiSrcemVezan je napisao/la:I onda dođe evropa i sjever zatvorenBosnianKingdom je napisao/la:Ma na sjeveru ne trebaju stolice,nego napraviti navijačku tribinu sa specijalnim ogradama kako ne bi dolazilo do neočekivanih situacija jer pravljenje stolica na kojim će neko stajati,a ne sjediti nema logike,za svaku stolicu minimalno 25 KM i to za najgore,e zamisli kada bi se uzimale bolje stolice i kasnije uništiti gaženjem.
- PitarBordo
- Kontakt:
I šta si ti sad htio da kažeš nikad saznat nećemo, odnosno šta si me tačno ispravio. Činjenica je da tribina da bi mogla se koristiti u evropi mora da bude isključivo ograničena kapacitetom za sjedenje. Što je i rečeno. Ne kontam... Kad bi sjever bio bez sjedalica ne bi se mogao prijaviti kao tribina jer ne bi zadovoljavao uvjete koje nalažu propozicije takmičenja. A kad bi se pred svaku evropsku utakmicu stavljale stolice iste bi morale svejedno da budu da budu kupljene kao takve da dozvoljavaju laganu montažu i demontažu i neko bi to morao montirati to... što je isto ako ne i skuplje nego da imaš permanentno sjedalice, gledajući iz naše perspektive, pošto nam je puno da plaćamo paljenje reflektora, pa nam igrači igraju po zvizdanu, a kamoli da još i to se radi.AnelZ je napisao/la:Ali ne zbog toga sto zatvore 'terase' nego sto postave pred svaku evropsku utakmicu stolice pa skidaju odmah nakon utakmice. Inace to montiranje i skidanje stolica najcesce obavljaju navijaci klubova. Najbolje se to vidi na stadionu Borussia Dortmund koja na utakmicama pod DFB otkriljem ima kapacitet od 81359, a za evropske utakmice to padne na 65829 jer se na "Gelbe Wand" postave stolice. "Gelbe Wand" ili kao sto ti rece 'terasa' je inace najveca stajaca tribina u Evropi po kapacitetu.
Samo Saraj'vo.
- BosnianKingdom
- Kontakt:
Ah tek sad vidio da komentarišete o mom postu. Upravu je AnelZ i na to sam mislio... U 95% liga pa tako i našoj je dozvoljena navijačka tribina,i u njemačkoj i u škotskoj itd itd. A vi se brinete za Europu kao da igramo 50 utakmica godišnje,a ne aBd 5-6
Sabrine mi moje!
- PitarBordo
- Kontakt:
Kao što rekoh svejedno bi morao da imaš infrastrukturu - tako da računica dođe ako ništa ista.BosnianKingdom je napisao/la:Ah tek sad vidio da komentarišete o mom postu. Upravu je AnelZ i na to sam mislio... U 95% liga pa tako i našoj je dozvoljena navijačka tribina,i u njemačkoj i u škotskoj itd itd. A vi se brinete za Europu kao da igramo 50 utakmica godišnje,a ne aBd 5-6
Samo Saraj'vo.
Ja sam rekao sto sam i zelio, tj. nije istina da se tribina ne moze prijaviti niti ce biti zatvorena ukoliko klub poduzme potrebne mjere pred utakmicu (montiranje sjedalica). Licno smatram da navijacke tribine trebaju biti bez sjedalica ako nase propozicije takmicenja pod otkriljem NFSBiH to vec dozvoljavaju. Ne vidim zasto je klubovima problem postavljati sjedalice na tribinu, u nasem BiH slucaju bi mogli postaviti u julu i opet skinuti krajem augusta 
- bordoakapitar
U Listici 1500 gledatelja a na AFH 1200!!!....??? Samo zbog hebene natkrivene tribine raja ne dolazi kad pada kisa! Ja sam bio i u nedjelju, meni ne smeta, ali bi mi draze bilo da ne kisnem... Daj Upravo rijesi vise nesto oko stadiona ili natkrijte hebenu tribinu i vratice vam se visestruko! Sramota je da FKS nije ubjedljivo najgledanije u ligi...
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Ide se prvo da bude nas 100%..pa cemo vidjetibordoakapitar je napisao/la:U Listici 1500 gledatelja a na AFH 1200!!!....??? Samo zbog hebene natkrivene tribine raja ne dolazi kad pada kisa! Ja sam bio i u nedjelju, meni ne smeta, ali bi mi draze bilo da ne kisnem... Daj Upravo rijesi vise nesto oko stadiona ili natkrijte hebenu tribinu i vratice vam se visestruko! Sramota je da FKS nije ubjedljivo najgledanije u ligi...
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nedavno sam čitao o nekim sastancima između ljudi iz CSR-a, Općine Centar i nekih mađara oko investiranja u Koševo. E sad da li je to u sklopu nekih naših planova ili...
Ali ja vjerujem da naši ljudi rade na tome, ipak poznavajući našu birokratiju to ide jako, jako teško.
Ali ja vjerujem da naši ljudi rade na tome, ipak poznavajući našu birokratiju to ide jako, jako teško.
Nema nikakve logike u tome da stadion bude vaš, sa svake moguće tačke gledišta. Prvo zavrzlame sa Opštinom oko vlasništva, to je put bez kraja i povratka, niko normalan ne bi uložio novac u to. Drugo, stadion je ogroman i kao takav nije potreban niti jednom timu u državi i treće i najbitnije, taj stadion nije komercijalan zbog izgleda i same lokacije. Njegova jedina funkcija bi bila da na njemu igra FKS i ništa više, ne bi donosio nikakvu zaradu danima kad nema utakmica.
Danas se sve vrti oko para i to bi bile bačene pare. Trenutno su u modi 'manji' stadioni, sa skromnim kapacitetima, u skladu sa realnim dometom klubova. Imamo mnogo primjera u regionu, a najbitnije je da ti stadioni donose profit i samoodrživi su.
Koševu je za početak potreban krov, bar sjever i zapad i neka manja sanacija onoga što je hitno, sad nemam uvid šta bi to moglo biti. Međutim nema smisla ulagati u nešto što nije tvoje, a Tan nije toliko lud/glup.
Kompletna rekonstrukcija i modernizacija ovako ogromnog stadiona bi koštala mnogo, tako da je bolje napraviti novi stadion na drugoj lokaciji, stadion koji bi donosio zaradu, privukao gledaoce i sve što ide uz to. Taj stadion bi vrijedio mnogo i to je jedini put kojim bi FKS trebao da krene, ako je Tan već voljan uložiti kintu u stadion.
Danas se sve vrti oko para i to bi bile bačene pare. Trenutno su u modi 'manji' stadioni, sa skromnim kapacitetima, u skladu sa realnim dometom klubova. Imamo mnogo primjera u regionu, a najbitnije je da ti stadioni donose profit i samoodrživi su.
Koševu je za početak potreban krov, bar sjever i zapad i neka manja sanacija onoga što je hitno, sad nemam uvid šta bi to moglo biti. Međutim nema smisla ulagati u nešto što nije tvoje, a Tan nije toliko lud/glup.
Kompletna rekonstrukcija i modernizacija ovako ogromnog stadiona bi koštala mnogo, tako da je bolje napraviti novi stadion na drugoj lokaciji, stadion koji bi donosio zaradu, privukao gledaoce i sve što ide uz to. Taj stadion bi vrijedio mnogo i to je jedini put kojim bi FKS trebao da krene, ako je Tan već voljan uložiti kintu u stadion.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Koševu nije potrebna potpuna rekonstrukcija (mada zavisi šta se podrazumjeva pod tim potpuna). IMa negdje video gdje se opisuje ta rekonstrukcija u kojoj bi se samo nanovo izgradila istočna tribina koja bi bila glavna tribina. Ako uz nju se izgrade neki komercijalni objekti onda bi se iz toga mogao dobrim djelom finansirati. Dobro, možda lokacija nije idealna ali ne može sve stati ni na Marijin dvor. Grad se razvija u svim pravcima.
Da, ali šta ćemo sa vlasništvom tih objekata. Čiji će biti? Kako to regulisati sa Opštinom, koja više neće biti 1/1 vlasnik stadiona, sigurno će tražiti mnogo zauzvrat.
Koliko para možeš dobiti za njih, za rentu ili prodaju samog prostora. Sigurno ne mnogo.
Komplikovano je to moj hilmo i veoma je teško naći investitora za tako rizičan projekat.
Koliko para možeš dobiti za njih, za rentu ili prodaju samog prostora. Sigurno ne mnogo.
Komplikovano je to moj hilmo i veoma je teško naći investitora za tako rizičan projekat.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Ma jasno je to meni, ali ako postoji volja može se riješiti. Naravno prvo će se rješavati vlasništo, trajno, privremeno, nije bitno pa tek onda tražiti strateške partnere. U svijetu postoje ljudi koji su spremni uložiti samo im daj projekat i atmosferu.
Koliko god nas neko omalovažavao mi smo ipak mjesto gdje je moguće investicije vratiti ali ako stranac ima veliku kontrolu nad projektom.
Koliko god nas neko omalovažavao mi smo ipak mjesto gdje je moguće investicije vratiti ali ako stranac ima veliku kontrolu nad projektom.
Trenutno korisnika/ca: DoktorXabaras, InatSilniBosanski, ronaldo99, ŠTA_JE i 197 gostiju.