PL prepucavanja - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

siskobn
Kontakt:

Re: PL prepucavanja

Post Postao/la siskobn » 20 avg 2018, 23:15

MortemHz je napisao/la:
siskobn je napisao/la:Ne vredi vam,nazalost po vas ja svoje prijatelje komsije i narod postujem.

Sto se mene tice nisam nacionalista ali ne volim iskrivljavanje istorije
\Ukoliko ima akademski obrazovanih zamolio bih da mi kazu sta sam rekao a da nije jasno,isto kao i sto ja ne poricem genocide tako molim vas ni vi ne poricite genocide i nad mojim narodom i ne poricite istoriju da smo nekad bili jedan narod
Evo ja ću ti smireno i normalno odgovoriti iako je ova tema u pitanju, čisto sa neke neutralne strane u ovom slučaju.
Pročitao sam sve i u ovim stvarima nisi u pravu;
Bošnjaci/Bosanci nisu napravili naciju 1974. godine. Bosanska banovina je nastala 1154. godine a kraljevina Bosna 1377. godine. U prošlosti su svi bili Bošnjani, Bošnjaci ili Bosanci, u zavisnosti od vremena i perioda historije pošto je došlo do sitnih promjena u slovu tog imena ali za ovaj post ću koristiti naziv Bosanci da ne pišem sad hiljadu drugih naziva.
To ti je klasično, podmuklo stvaranje lažne historije. Pojam Bosanci je stvoren jako davno a ne prije 40 godina kako ti to tvrdiš. Izvoli jedan dokaz ispod, ovo je najpoznatiji, ima ih još mnogo gdje ti spominje naziv ''bosanski'' a ovo ti je staro nešto manje od hiljadu godina.

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

U ovom kontekstu ti ne možeš biti Srbin bez obzira koje si vjere sve i da su ti preci ovdje 2 hiljade godina jer su svi na prostoru Bosne Bosanci a ne Srbi, Afganistanci, Izraelci i ostali. Evo, ja nisam musliman, hajmo reći da sam jevrej/katolik ili pravoslavac, tom logikom ja sam Izraelac, Hrvat ili Srbin? Nikad u životu, jedno je vjera, drugo je nacija. Na stranu ova dejtonska historija stara 20 godina. Pojam Srbin je nastao veoma kasno u bosanskoj historiji i to ti je došlo iz susjedne države (Srbija) radi podjele jake bosanske države jer su ovdje ljudi uvijek bili podijeljeni (ne u lošem smislu) na par vjera i Bosna je bila najlakša država za podijeliti radi toga i donekle su te zle namjere i uspjele, ti se zoveš Srbinom iako imaš veze sa Srbijom k'o ja sa Namibijom. Ti si recimo dozvolio da se zoveš pripadnikom druge susjedne države jer su ti tako rekli, jer si tako učio a to je sve sistemski urađeno radi dublje podjele. Izgleda da slabo ljudi shvataju šta je nacija a šta vjera. Naravno, nemoj misliti da ja tebe nešto napadam u ovom postu nego ti samo jednostavno objašnjavam neke osnovne, istinite stvari a ako tebi nešto nije jasno možeš me pitati.
Da se dotaknem sada malo vjere jer vidim da vas to buni. Pazi, islam je došao najkasnije na naše prostore i njega su Turci donijeli ovdje i to je tačno ali konstatacija ''ja nisam prodao svoju vjeru za pšenicu'' je netačna. Istina je da su pojedini ljudi prešli na Islam prije 500 godina ali šta ćemo sa pravoslavljem? Ako nisi upoznat, Slaveni sa ovih prostora su prešli na pravoslavlje i nije im bogom dana ta vjera što znači da su tvoji preci isto tako ''prodali svoju vjeru'' da bi je zamijenili pravoslavljem samo što je to urađeno malo prije. Pokrštavanje slovena je bio viševjekovni proces prelaska u kršćanstvo sa svoje stare vjere. Prije 150 godina, za naziv ''Bošnjaci'' su se borili najviše borili bosanski katolici, svećenici mada ne smijemo zaboraviti i ostale ljude poput Huseina Gradaščevića, samo su bosanski katolici nekako najviše održavali taj naziv, makar po meni. Danas recimo imaš bosanske franjevce. Evo ti isto tako jedan primjer a imam ih minimalno 10.

Fra Antun Knežević (nadimak Škobalj) bio je jedan od glavnih protagonista bošnjaštva i borbe protiv hrvatizacije i srbizacije bosanskih katolika i pravoslavaca. Njegova glavna ideja je da su Bošnjaci jedan narod od tri vjere i da nikakvih Hrvata ni Srba nema u Bosni i Hercegovini do 19. vijeka. Iako Fra Antun Knežević nije bio jedinstvena pojava u ovom smislu (ideje je preuzeo direktno od Fra Ivana Frane Jukića koji mu je bio učitelj, ali su i drugi prpadnici franjevačkog reda još od 17. stoljeća prihvatali ideju bošnjaštva i prenijeli je u okviru bratstva u 18. i 19. stoljeće), imao je svakako pored Ivana Franje Jukića najsnažniji uticaj i ostavio najdublji trag u bosanskohercegovačkoj historiji, po uvjerenju da katolici, pravoslavni i muslimani čine jedan narod, a Bosna i Hercegovina državu s dubokim historijskim korijenima. Bio je veliki borac protiv strane okupacije kako Turske tako i Austro-Ugarske. Bio je urednik četvrtog sveska časopisa Bosanski prijatelj.

Ovo je jedina ispravna stvar jer je tvoja lična stvar u šta vjeruješ a nacija je ono čemu pripadaš i nama je krv veoma slična, općenito na balkanu.
Srbi imaju ubjedljivo najviši postotak turske krvi kao i najviši postotak slavenske krvi na balkanu ali osim toga je sve u bobu što se kaže. Mi nismo slaveni genetski. Mi pripadamo slavenima kulturološki (običaji, jezik) ali genetski smo (krv, znači ono što si ti ustvari) samo do 15% što te ne može činiti slavenom ni silom ali opet mi smo genetski mix kao i svi ostali na svijetu pa i ne možeš tačno reći šta si pa je dosta ljudi samo preuzelo naziv slaveni radi te kulturološke bliskosti.
Bosna je uvijek bila zemlja dobrih ljudi do ovih žalosnih događaja gdje su Srbi prednjačili i to u veliko a sve radi neke lažne i izmišljene ideologije da je čitav svijet srpski. Recimo, srpski riječnik je većinski kopiran od bosanskog ali ideologija tvrdi drugačije. Ja tebi i nekome drugom ne želim nametati kako ćeš se ti zvati ali moraš znati, kao i svi drugi, da je to jedna velika obmana i historijska izmišljotina i da ti nisi to za šta se predstavljaš iako smo na kraju krajeva svi slični.
Bosanski kraljevi i ostali plemići su bili najviše bosanski katolici pa tek onda pripadnici crkve bosanske iako je po meni trebalo biti obrnuto ali u biti to je to. Misliš da je to ''originalna'' vjera? Nije druže, i oni su prešli samo ranije. Jesi li upoznat sa Hazarima? Ako nisi, evo kratko;
To ti je pleme koje je nastanjivalo prostore kod Rusije (malo niže) koji su prešli na Judaizam prije 1100-1200 godina i do dana današnjeg su zadržali tu vjeru i sada ti velika većina ljudi (govorim samo o današnjim jevrejima) ustvari vodi porijeklo od tih europskih hazara jer su ovi ''originalni'' većinom protjerani i sistemski ubijani. U današnjem Izraelu imaš oko 2% originalnih jevreja a smatra se da je i ta cifra preuveličana. Ovo sam spomenuo jer hoću da ti kažem da mi ne možemo baš znati šta smo jer historija ne počinje od tvog dede i ne možeš tako plitko gledati na stvari. Ja bolan želim da moji ljudi, znači svi Bosanci sve i da vjeruju u papir a ne u boga, dobro žive i da im se djeca ne pate kao ni oni sami. U biti stvarno mene ne zanima da li ćeš ti ljudima govoriti da si Srbin ili Francuz, ja želim da ti dobro živiš, da pokloniš djetetu auto za rođendan i da budeš zahvalan svojim precima i na kraju sam sebi što si ostao na bosanskom ognjištu, vjeruj da bi onda i prihvatio istinu i historiju kakva ona jeste, takav ti je primjer svugdje samo nije kod nas radi podjela i neimaština. Bosanska nacija je tu već dugi i to jako dugi niz godina bez obzira na vjere i ostale stvari i sada je u velikom padu radi ovog sad rata ali vratit će se to jednog dana. Ako ti bude trebalo još dokaza, na raspolaganju sam u privatnoj poruci jer ovoliki tekst svakako neće niko pročitati, pogotovo ne na ovoj temi. Tekst vjerovatno ima greškica jer nisam ispravljao ništa ali skontat ćeš uglavnom. :D
Uživaj i sve najbolje.

Mnogo dobra izvedba i u mnogim stvarima se slazem,i ja kao i ti dobro baratam istorijom.
Od Dusanovog carstva kad nije bilo ni crta ikakve bosne koje se prostiralo ovuda do svega
Ja sam rekao da su muslimani kao narod u BiH sa punim pravom i nacionalnoscu priznati u SFRJ 1974 do tada nisu bili priznati nego su bili muslimani hrvati ili srbi i da je tako ostalo ko bi onda ratovao protiv koga?
Islamska vjeroispovijest je dosla sa pojavom otomanske imperije i islamizacijom naroda sto u BiH sto u Srbiji.
Mnogi su presli na islam jer nameti danak u krvi i sl su bili nepodnosljivi i ne krivim nikoga.
U Bosni je prije svega u ta vremena bilo vecinom srpsko stanovnistvo tj pravoslavno jos pod Tvrtkom 1 kome je djed bio Srbin i koji vodi porijeklo
Cak je i dao jedinicu da ucestvuje na bojnom polju na kosovu
Do tada Bosna je bila pod vizantijom i pod pravoslavnom crkvom.
|kasnije je okupiraju madjari sa kotromanicima ili je on bio prije tvrtka ne znam bas tacno.I od tada imas i katolika tu.
Imam negdje zapise o kompletnoj istoriji bosne jednom cu postovati i ne brini nisu sa wikipedije nego bas istorijski od austrijanaca i sl.

Sve u svemu poenta je da su se velike sile lomile kod nas preko nas,da su ovdje zivjeli ovi narodi i zivjece,da je htjeo to ko priznati ili ne u Bosnu prvo doslo pravoslavlje pa katolicanstvo pa islam.
Kao sto smo mi od slavena presli u hriscanstvo tako i ti hriscani su prihvatili islam sto zbog problema sa |Turskom sto zbog povlastica ili spasavanje zive glave.
To je istina i toga se ne treba stidjeti i zato ima toliko istih prezimena i kod jednih i kod drugih.
Sto se tice SFRJ svi su znali da jedino u BiH koju su zvali mala Juga nece biti lako jer tu su svi narodi i nazalost tri zasebna misljenja

Mi sto nismo presli u Islam smo trazili da bih ostane u Jugoslaviji iz razloga sto nismo pitani kao konstitutivni narod nije bilo ni referenduma niti ista niti nas je ko pitao,krsi se ustav i ujutru mi kazes znas vise nisi u jugoslaviji tvoja drzava je bih ako ti se ne svidja idi u srbiju a ja tu zivim godinama
Muslimani zele svoju drzavu,podrzani od ostalih od razbijaca jugoslavije do islamskih zemalja (jedino nisam shvatao mrznju prema srbima kad smo svi udrobljeni tu bar na pocetku rata) te svakog ko nije musliman smatrali agresorom tako i mene u BN kao i onog u BL ili u SA
Hrvati naravno kad je sve u PM zele u svoju maticu,em sto je Bosna bila u NDH em je smatraju bar juzni dio i dio prema moru svojim.

Nazalost svako je mislio da je u pravu
Ja samo kazem istorija je ok ali ne treba je iskrivljivati i ne moze mi niko reci da je narod zelio rat to nije istina
JNA je pobijedjena iz samo jednog razloga sto je obucavana za spoljne a ne unutrasnje neprijatelje i sto ti ne mozes naredit makedoncu da puca na nekog slovenca ili bosanca a ovaj veze nema na obuci ima 18 god,ili das djeci tenk i kazes pucaj u onu zgradu a tu mu komsije tako da nazalost nesposobnost vrhovne komande da uhvati ove nase probisvjete koji su radili na razbijanju drzave je dovelo do toga.da nije toga Juga bi bila jedna od vodecih clanica EU

Kazem bilo pa proslo neponovilo se
Sto se tice srpskog rijecnika mislim da nisi u pravu koristili smo od bizanta do pojave Cirila i metodija i kasnije Vuka karadzica

Nebitno sad ovdje je fudbal u pitanju

JackTheStripper
Kontakt:

Post Postao/la JackTheStripper » 20 avg 2018, 23:16

Penaltiky je napisao/la:
JackTheStripper je napisao/la:Penaltiky da Bog da Podrinjca za zeta imao.
Da bogda ti dva Srbina. :kafa:

Od dva sina

Interesantno je da se svaki put umiješaš i mene napadneš kad krene priča o Podrinjcima u Tuzli. A istu priču pričaš o afroazijskim migrantima u Švedskoj.
Kako te ja mijesam, kada se sam mijesas u tu pricu k'o vegeta zadnjih dana, sto otvoreno sto suptilno?

Da se razumijemo, nemam nista s tim krajem, ali ih postujem jer su propatili k'o malo ko.

Afroazijatske horde su neuporedive s Podrinjcima, sto po obimu pizdarija, sto po porijeklu.

:kafa:
Tvrd je Bošnjak, voćka čudnovata,
ne slomi ga, al zube polomi.

Eisenbahner1921
Kontakt:

Post Postao/la Eisenbahner1921 » 20 avg 2018, 23:19

Srbi su hodali ovom planetom prije nego sto je i nastala.
Životni saputnik! 1921

siskobn
Kontakt:

Post Postao/la siskobn » 20 avg 2018, 23:24

Poenta je djeco da svi vucemo porijeklo od juznih slovena osim Albanaca koji su iliri

Fakticki jedan narod ali zavadjen budalama

joker90
Kontakt:

Post Postao/la joker90 » 20 avg 2018, 23:26

Fakticki, dok je srba na ovim prostorima, bit ce i ratova. Morat ce se svetit nekom, posezati nazad u mitologiju, ako ne bude nikog, izmislit ce vekovnog neprijatelja i opet zaratiti. Pogan i agresivan narod, pa dzaba ti sve...
Bahati, bahati Željkan!
1946

siskobn
Kontakt:

Post Postao/la siskobn » 20 avg 2018, 23:27

joker90 je napisao/la:Fakticki, dok je srba na ovim prostorima, bit ce i ratova. Morat ce se svetit nekom, posezati nazad u mitologiju, ako ne bude nikog, izmislit ce vekovnog neprijatelja i opet zaratiti. Pogan i agresivan narod, pa dzaba ti sve...

Sta ces :D :D :D :D :D :D :D :D kao i zena ne mozes sa njom a ni bez nje :D :D :D :D :D :D tako i mi

MocMahale444

Post Postao/la MocMahale444 » 20 avg 2018, 23:32

Kakvi vi, vase je proslo :kafa:
1921 1921 1921 1921 💙⚜️💙⚜️☪️

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 20 avg 2018, 23:33

:D hahaha kakav brat :D
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

siskobn
Kontakt:

Post Postao/la siskobn » 20 avg 2018, 23:43

Realno mislim da si u pravu nase je proslo bar onih normalnih jer su ili otisli u pm i rade po drugim zemljama ili crnce i jebu politicarima majku i tu se slazem zaista nase je proslo,sad je vrijeme na vas koji su rodjeni posle sveg sranja koji su se mockali po jajima i nemaju pojma ni o cemu osim za ratom i obecanjima propalih politicara koji ne znaju jednu postenu investiciju u BiH dovesti za 20 godina,cije kredite i bogacenje vracamo svi zajedno i koji su nam i djecu zaduzili.kad vidim vas takve patriote zadojene nacionalizmom koji se busaju u sablje i prsa mislim realno i da ne zasluzujemo bolje i da svoj glas prodajete za 10 km ili malo sljunka da radite i da vracate onda kredite tim koji vas tako uce a ja se nadam da moje dijete nece osjetit rata i ako bog da zelim mu da sto dalje ode odavde jer nazalost niste ni posle toliko godina odmakli od sokolca i ustanove kojoj pripadate.

Tako da sto se mene tice vjerujte u nase lidere koji nas vode mlatite sabljama udarajte se u prsa a kad ne budete imali sta da jedete vi lijepo recite srbi hrvati i vanzemaljci krivi

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 20 avg 2018, 23:45

To je albanska mitologija bez apsolutno ikakvih dokaza, oni nisu veći iliri od tebe nit si ti slaven. Krvno si više ilir nego slaven ali variraju postotci od mjesta do mjesta. Napisao sam ti već da mi ne vučemo slavensko porijeklo ali smo prihvatili jezik i običaje. Slaveni su ovdje došli i stopili su se u domicilni narod a genetski se nisu toliko raspodjelili što i mene čudi s obzirom na to koliko su bili tu prisutni. Da bi bio slaven ti bi trebao imati većinu genetskog nasljeđa poput recimo Rusa ali imaš tek oko 12% u prosjeku što je malo više od turske krvi koja se nalazi u današnjim Srbima. Bosanci imaju recimo manje od 1% turske krvi ali bosanska djeca su tamo odlazila pa i ne čudi toliko. Bosanci su sličniji sa Hrvatima ali osim toga kažem ti da je to otprilike isto, čak i danas.
Iako ne može biti 100% precizno ovo istraživanje je svjetski priznato mada kada se vodimo logikom i nije daleko od istine, ja bi iz glave promijenio malo ali bi bilo slično.

Bosanski DNA:

Ilri - 40%
Germani (Teutonci) - 20%
Kelti - 15%
Slaveni - 15%
Huni - 6%
Tračani - 4%
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

MocMahale444

Post Postao/la MocMahale444 » 20 avg 2018, 23:50

siskobn je napisao/la:Realno mislim da si u pravu nase je proslo bar onih normalnih jer su ili otisli u pm i rade po drugim zemljama ili crnce i jebu politicarima majku i tu se slazem zaista nase je proslo,sad je vrijeme na vas koji su rodjeni posle sveg sranja koji su se mockali po jajima i nemaju pojma ni o cemu osim za ratom i obecanjima propalih politicara koji ne znaju jednu postenu investiciju u BiH dovesti za 20 godina,cije kredite i bogacenje vracamo svi zajedno i koji su nam i djecu zaduzili.kad vidim vas takve patriote zadojene nacionalizmom koji se busaju u sablje i prsa mislim realno i da ne zasluzujemo bolje i da svoj glas prodajete za 10 km ili malo sljunka da radite i da vracate onda kredite tim koji vas tako uce a ja se nadam da moje dijete nece osjetit rata i ako bog da zelim mu da sto dalje ode odavde jer nazalost niste ni posle toliko godina odmakli od sokolca i ustanove kojoj pripadate.

Tako da sto se mene tice vjerujte u nase lidere koji nas vode mlatite sabljama udarajte se u prsa a kad ne budete imali sta da jedete vi lijepo recite srbi hrvati i vanzemaljci krivi
Edis Mulalic zvani sablja :urnebes:
Mozda nisi los ali nemoj ovdje gurabije ti dolaziti s takvom energijom. Opet grijesis. Vise mi te zao, trosis slova i palis sam sebi klempe.
Prvo govoris da sam te nazvao cetnikom a ne tebe nego helcu.
Sad pricas o sabljama a ja sam rekao, Sablja nas vodi da ginemo. Misleci na Edisa.
Ako citas ovu temu trebao bi znati neke nase sale.

siskobn
Kontakt:

Post Postao/la siskobn » 20 avg 2018, 23:52

Gresis tu
Narodi Balkana najstariji u Europi

Jedna od studija o genetskom porijeklu stanovnika bivših Jugoslavenskih republika realizirana je u
suradnji: Instituta za antropološka istraživanja u Zagrebu, Medicinskog Univerziteta u Skoplju,
Klinickog centra u Beogradu, Estonskog Biocentra pri Tart Univerzitetu, Medicinskog Univerziteta
u Prištini, Medicinskog Fakulteta u Tuzli, Klinicke Bolnice „Bijeli brijeg“ u Tuzli, Domu zdravlja u
Zagrebu, i Škole medicine u Edinburgu – Škotska. Kako bi rezultati bili što bliži realnoj situaciju na
terenu, uzorci su sakupljani i testirani u svim gradovima bivše Jugoslavije.
Rezultati su pokazali da su najdominantnije haplogrupe na podrucju bivše Jugoslavije: I1b, R1a,
R1b i E3b1. Haplogrupa I1b ili poeticno zvana Ilirsko-Dinarska grupa, kao najzastupljenija

haplogrupa u svim zemljema bivše Jugoslavije, otkriva sasvim novu istinu o narodima Balkana.
Haplogrupa R1a, R1b i E3b1 predstavlja slavensku grupu koja se doselila s Crnog Mora i jednim
dijelom sa Mediterana.

Najinteresantnije od svega leži u cinjenici da je I1b grupa u Hercegovini, Dalmaciji i otocima,
zastupljena cak i do 70%. Do sada niti jedna takva koncentracija nije zabilježena u Europi.
Ova grupa dominira, osim u bošnjackoj i hrvatskoj, i u srpskoj populaciji u Bosni i Hercegovini. U
Beogradu, Zagrebu i Skoplju ova grupa je zastupljena do 30%. Interesantno je vidjeti da je
slavenska grupa R1a najzastupljenija u Hrvatskoj sa 34,30%, u Bosni sa 24,60%, a najmanje u
Srbiji gdje procenat slavenske grupe iznosi 15,93%.

Genetika ne poznaje administrativne granice

Ove kratke analize istraživanja poznatih svjetskih firmi i genetskih istraživnja na podrucju Balkana
od domacih i stranih strucnjaka, dovodi u sumnju podjelu naroda Balkana uz pomoc
administrativnih granica novonastalih država, a ponajviše podjele koje namecu aktuelna politika i
vjerske ustanove.

Pojedini historicari, zbog neinformiranosti, i danas promoviraju teoriju velikih seoba Slavena, a
koju su najnovija istraživanja antropološke genetike bukvalno srušila kao kulu od karata. Veliku
koncentraciju haplogrupe I1b (po novom I2a) u glavnim gradovima Hrvatske i Srbije neki
antropolozi dovode vezu sa migracijom, što se vidi iz priloženih karti koje su utemeljene na
naucnim cinjenicama.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija su zemlje u kojima živi jedan narod
koji nikada nigdje nije odlazio niti dolazio u zadnjih 15.000 godina, a ciji se predak rodio upravo na
obroncima Dinare. Dakle svidalo se to nekome ili ne, Bosanski Hrvati, Bošnjaci i Srbi su
vjerovatno prvi došli na podrucje Europe i od njih porijeklo vuce 20% Europljana.

Sacekajmo da naucnici dovrše posao koji su zapoceli i budimo ponosni na svoje porijeklo.

Klix ba portal

ali nebitno idem spavati a vi se prepucavajte ja samo kazem isti narod samo par budala vise nego sto je normalno u svakom svijetu

SarajevoJeBordo
Kontakt:

Post Postao/la SarajevoJeBordo » 20 avg 2018, 23:53

siskobn je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:
siskobn je napisao/la:Ne vredi vam,nazalost po vas ja svoje prijatelje komsije i narod postujem.

Sto se mene tice nisam nacionalista ali ne volim iskrivljavanje istorije
\Ukoliko ima akademski obrazovanih zamolio bih da mi kazu sta sam rekao a da nije jasno,isto kao i sto ja ne poricem genocide tako molim vas ni vi ne poricite genocide i nad mojim narodom i ne poricite istoriju da smo nekad bili jedan narod
Evo ja ću ti smireno i normalno odgovoriti iako je ova tema u pitanju, čisto sa neke neutralne strane u ovom slučaju.
Pročitao sam sve i u ovim stvarima nisi u pravu;
Bošnjaci/Bosanci nisu napravili naciju 1974. godine. Bosanska banovina je nastala 1154. godine a kraljevina Bosna 1377. godine. U prošlosti su svi bili Bošnjani, Bošnjaci ili Bosanci, u zavisnosti od vremena i perioda historije pošto je došlo do sitnih promjena u slovu tog imena ali za ovaj post ću koristiti naziv Bosanci da ne pišem sad hiljadu drugih naziva.
To ti je klasično, podmuklo stvaranje lažne historije. Pojam Bosanci je stvoren jako davno a ne prije 40 godina kako ti to tvrdiš. Izvoli jedan dokaz ispod, ovo je najpoznatiji, ima ih još mnogo gdje ti spominje naziv ''bosanski'' a ovo ti je staro nešto manje od hiljadu godina.

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

U ovom kontekstu ti ne možeš biti Srbin bez obzira koje si vjere sve i da su ti preci ovdje 2 hiljade godina jer su svi na prostoru Bosne Bosanci a ne Srbi, Afganistanci, Izraelci i ostali. Evo, ja nisam musliman, hajmo reći da sam jevrej/katolik ili pravoslavac, tom logikom ja sam Izraelac, Hrvat ili Srbin? Nikad u životu, jedno je vjera, drugo je nacija. Na stranu ova dejtonska historija stara 20 godina. Pojam Srbin je nastao veoma kasno u bosanskoj historiji i to ti je došlo iz susjedne države (Srbija) radi podjele jake bosanske države jer su ovdje ljudi uvijek bili podijeljeni (ne u lošem smislu) na par vjera i Bosna je bila najlakša država za podijeliti radi toga i donekle su te zle namjere i uspjele, ti se zoveš Srbinom iako imaš veze sa Srbijom k'o ja sa Namibijom. Ti si recimo dozvolio da se zoveš pripadnikom druge susjedne države jer su ti tako rekli, jer si tako učio a to je sve sistemski urađeno radi dublje podjele. Izgleda da slabo ljudi shvataju šta je nacija a šta vjera. Naravno, nemoj misliti da ja tebe nešto napadam u ovom postu nego ti samo jednostavno objašnjavam neke osnovne, istinite stvari a ako tebi nešto nije jasno možeš me pitati.
Da se dotaknem sada malo vjere jer vidim da vas to buni. Pazi, islam je došao najkasnije na naše prostore i njega su Turci donijeli ovdje i to je tačno ali konstatacija ''ja nisam prodao svoju vjeru za pšenicu'' je netačna. Istina je da su pojedini ljudi prešli na Islam prije 500 godina ali šta ćemo sa pravoslavljem? Ako nisi upoznat, Slaveni sa ovih prostora su prešli na pravoslavlje i nije im bogom dana ta vjera što znači da su tvoji preci isto tako ''prodali svoju vjeru'' da bi je zamijenili pravoslavljem samo što je to urađeno malo prije. Pokrštavanje slovena je bio viševjekovni proces prelaska u kršćanstvo sa svoje stare vjere. Prije 150 godina, za naziv ''Bošnjaci'' su se borili najviše borili bosanski katolici, svećenici mada ne smijemo zaboraviti i ostale ljude poput Huseina Gradaščevića, samo su bosanski katolici nekako najviše održavali taj naziv, makar po meni. Danas recimo imaš bosanske franjevce. Evo ti isto tako jedan primjer a imam ih minimalno 10.

Fra Antun Knežević (nadimak Škobalj) bio je jedan od glavnih protagonista bošnjaštva i borbe protiv hrvatizacije i srbizacije bosanskih katolika i pravoslavaca. Njegova glavna ideja je da su Bošnjaci jedan narod od tri vjere i da nikakvih Hrvata ni Srba nema u Bosni i Hercegovini do 19. vijeka. Iako Fra Antun Knežević nije bio jedinstvena pojava u ovom smislu (ideje je preuzeo direktno od Fra Ivana Frane Jukića koji mu je bio učitelj, ali su i drugi prpadnici franjevačkog reda još od 17. stoljeća prihvatali ideju bošnjaštva i prenijeli je u okviru bratstva u 18. i 19. stoljeće), imao je svakako pored Ivana Franje Jukića najsnažniji uticaj i ostavio najdublji trag u bosanskohercegovačkoj historiji, po uvjerenju da katolici, pravoslavni i muslimani čine jedan narod, a Bosna i Hercegovina državu s dubokim historijskim korijenima. Bio je veliki borac protiv strane okupacije kako Turske tako i Austro-Ugarske. Bio je urednik četvrtog sveska časopisa Bosanski prijatelj.

Ovo je jedina ispravna stvar jer je tvoja lična stvar u šta vjeruješ a nacija je ono čemu pripadaš i nama je krv veoma slična, općenito na balkanu.
Srbi imaju ubjedljivo najviši postotak turske krvi kao i najviši postotak slavenske krvi na balkanu ali osim toga je sve u bobu što se kaže. Mi nismo slaveni genetski. Mi pripadamo slavenima kulturološki (običaji, jezik) ali genetski smo (krv, znači ono što si ti ustvari) samo do 15% što te ne može činiti slavenom ni silom ali opet mi smo genetski mix kao i svi ostali na svijetu pa i ne možeš tačno reći šta si pa je dosta ljudi samo preuzelo naziv slaveni radi te kulturološke bliskosti.
Bosna je uvijek bila zemlja dobrih ljudi do ovih žalosnih događaja gdje su Srbi prednjačili i to u veliko a sve radi neke lažne i izmišljene ideologije da je čitav svijet srpski. Recimo, srpski riječnik je većinski kopiran od bosanskog ali ideologija tvrdi drugačije. Ja tebi i nekome drugom ne želim nametati kako ćeš se ti zvati ali moraš znati, kao i svi drugi, da je to jedna velika obmana i historijska izmišljotina i da ti nisi to za šta se predstavljaš iako smo na kraju krajeva svi slični.
Bosanski kraljevi i ostali plemići su bili najviše bosanski katolici pa tek onda pripadnici crkve bosanske iako je po meni trebalo biti obrnuto ali u biti to je to. Misliš da je to ''originalna'' vjera? Nije druže, i oni su prešli samo ranije. Jesi li upoznat sa Hazarima? Ako nisi, evo kratko;
To ti je pleme koje je nastanjivalo prostore kod Rusije (malo niže) koji su prešli na Judaizam prije 1100-1200 godina i do dana današnjeg su zadržali tu vjeru i sada ti velika većina ljudi (govorim samo o današnjim jevrejima) ustvari vodi porijeklo od tih europskih hazara jer su ovi ''originalni'' većinom protjerani i sistemski ubijani. U današnjem Izraelu imaš oko 2% originalnih jevreja a smatra se da je i ta cifra preuveličana. Ovo sam spomenuo jer hoću da ti kažem da mi ne možemo baš znati šta smo jer historija ne počinje od tvog dede i ne možeš tako plitko gledati na stvari. Ja bolan želim da moji ljudi, znači svi Bosanci sve i da vjeruju u papir a ne u boga, dobro žive i da im se djeca ne pate kao ni oni sami. U biti stvarno mene ne zanima da li ćeš ti ljudima govoriti da si Srbin ili Francuz, ja želim da ti dobro živiš, da pokloniš djetetu auto za rođendan i da budeš zahvalan svojim precima i na kraju sam sebi što si ostao na bosanskom ognjištu, vjeruj da bi onda i prihvatio istinu i historiju kakva ona jeste, takav ti je primjer svugdje samo nije kod nas radi podjela i neimaština. Bosanska nacija je tu već dugi i to jako dugi niz godina bez obzira na vjere i ostale stvari i sada je u velikom padu radi ovog sad rata ali vratit će se to jednog dana. Ako ti bude trebalo još dokaza, na raspolaganju sam u privatnoj poruci jer ovoliki tekst svakako neće niko pročitati, pogotovo ne na ovoj temi. Tekst vjerovatno ima greškica jer nisam ispravljao ništa ali skontat ćeš uglavnom. :D
Uživaj i sve najbolje.

Mnogo dobra izvedba i u mnogim stvarima se slazem,i ja kao i ti dobro baratam istorijom.
Od Dusanovog carstva kad nije bilo ni crta ikakve bosne koje se prostiralo ovuda do svega
Ja sam rekao da su muslimani kao narod u BiH sa punim pravom i nacionalnoscu priznati u SFRJ 1974 do tada nisu bili priznati nego su bili muslimani hrvati ili srbi i da je tako ostalo ko bi onda ratovao protiv koga?
Islamska vjeroispovijest je dosla sa pojavom otomanske imperije i islamizacijom naroda sto u BiH sto u Srbiji.
Mnogi su presli na islam jer nameti danak u krvi i sl su bili nepodnosljivi i ne krivim nikoga.
U Bosni je prije svega u ta vremena bilo vecinom srpsko stanovnistvo tj pravoslavno jos pod Tvrtkom 1 kome je djed bio Srbin i koji vodi porijeklo
Cak je i dao jedinicu da ucestvuje na bojnom polju na kosovu
Do tada Bosna je bila pod vizantijom i pod pravoslavnom crkvom.
|kasnije je okupiraju madjari sa kotromanicima ili je on bio prije tvrtka ne znam bas tacno.I od tada imas i katolika tu.
Imam negdje zapise o kompletnoj istoriji bosne jednom cu postovati i ne brini nisu sa wikipedije nego bas istorijski od austrijanaca i sl.

Sve u svemu poenta je da su se velike sile lomile kod nas preko nas,da su ovdje zivjeli ovi narodi i zivjece,da je htjeo to ko priznati ili ne u Bosnu prvo doslo pravoslavlje pa katolicanstvo pa islam.
Kao sto smo mi od slavena presli u hriscanstvo tako i ti hriscani su prihvatili islam sto zbog problema sa |Turskom sto zbog povlastica ili spasavanje zive glave.
To je istina i toga se ne treba stidjeti i zato ima toliko istih prezimena i kod jednih i kod drugih.
Sto se tice SFRJ svi su znali da jedino u BiH koju su zvali mala Juga nece biti lako jer tu su svi narodi i nazalost tri zasebna misljenja

Mi sto nismo presli u Islam smo trazili da bih ostane u Jugoslaviji iz razloga sto nismo pitani kao konstitutivni narod nije bilo ni referenduma niti ista niti nas je ko pitao,krsi se ustav i ujutru mi kazes znas vise nisi u jugoslaviji tvoja drzava je bih ako ti se ne svidja idi u srbiju a ja tu zivim godinama
Muslimani zele svoju drzavu,podrzani od ostalih od razbijaca jugoslavije do islamskih zemalja (jedino nisam shvatao mrznju prema srbima kad smo svi udrobljeni tu bar na pocetku rata) te svakog ko nije musliman smatrali agresorom tako i mene u BN kao i onog u BL ili u SA
Hrvati naravno kad je sve u PM zele u svoju maticu,em sto je Bosna bila u NDH em je smatraju bar juzni dio i dio prema moru svojim.

Nazalost svako je mislio da je u pravu
Ja samo kazem istorija je ok ali ne treba je iskrivljivati i ne moze mi niko reci da je narod zelio rat to nije istina
JNA je pobijedjena iz samo jednog razloga sto je obucavana za spoljne a ne unutrasnje neprijatelje i sto ti ne mozes naredit makedoncu da puca na nekog slovenca ili bosanca a ovaj veze nema na obuci ima 18 god,ili das djeci tenk i kazes pucaj u onu zgradu a tu mu komsije tako da nazalost nesposobnost vrhovne komande da uhvati ove nase probisvjete koji su radili na razbijanju drzave je dovelo do toga.da nije toga Juga bi bila jedna od vodecih clanica EU

Kazem bilo pa proslo neponovilo se
Sto se tice srpskog rijecnika mislim da nisi u pravu koristili smo od bizanta do pojave Cirila i metodija i kasnije Vuka karadzica

Nebitno sad ovdje je fudbal u pitanju
Ti dobro barataš ideološki iskrivljenom historijom onako kako to Srbima odgovara. NIKAD ZA NIKAD srednjovjekovna bosanska država nije bila pod ptavoslavnom crkvom! Već CRKVOM BOSANSKOM na čijem čelu je bio DID ili DJED! Stanovnici tadašnje Bosne su sebe nazivali Bogumilima u religijskom pogledu, a u nacionalnom DOBRIM BOŠNJANIMA (DOMAĆINIMA). Vatikan je to nazivao Herezom, a bosansku državu heretičkom odnosno iskrivljenom. Ako odeš kad u Vatikanske muzeje uvjerićeš se!
A pojedini bosanski kraljevi i banovi su imali brakova između sebe i raških porodica, a priče ispričane u filmu Boj na Kosovu su priče koje mogu samo vama da se podvale pa da i dan danas slavite vaše poraze! Po vašem i amebe su bili Srbi i Atlantida je srpska. Moj predak juče primio Islam, a tvoj prekjuče Pravoslavlje i tebi je to uporište za nešto. Isprali su vam mozak da su na svakom pedlju vekovna srpska ognjišta.
Najveći i najbolji ikad - Grande Edin Džeko!

siskobn
Kontakt:

Post Postao/la siskobn » 21 avg 2018, 00:00

Moj predak juče primio Islam, a tvoj prekjuče Pravoslavlje i tebi je to uporište za nešto

Ova recenica ti govori sve i to tvoja juce j emladje od prekjuce

Znaci i sam priznajes i slazes se sa mnom

Uopste veze s ovim boj na kosovu nema samo sam rekao da su se zajedno borili tamo.

Cinjenice htjeli prihvatit ili ne bole

Uvjek ce biti likova koji osporavaju Srebrenicu a bio je zlocin
Koji osporavaju markale a dokazano je ko je to uradio
koji osporavaju tuzlansku kolonu
koji osporavaju Kravice i popaljena sela kao i druga sela koja su srbi palili
i takvi ljudi su u Bih u vecini zato nam je tako slozili se vi sa mnom ili ne

SarajevoJeBordo
Kontakt:

Post Postao/la SarajevoJeBordo » 21 avg 2018, 00:07

siskobn je napisao/la:Moj predak juče primio Islam, a tvoj prekjuče Pravoslavlje i tebi je to uporište za nešto

Ova recenica ti govori sve i to tvoja juce j emladje od prekjuce

Znaci i sam priznajes i slazes se sa mnom

Uopste veze s ovim boj na kosovu nema samo sam rekao da su se zajedno borili tamo.

Cinjenice htjeli prihvatit ili ne bole

Uvjek ce biti likova koji osporavaju Srebrenicu a bio je zlocin
Koji osporavaju markale a dokazano je ko je to uradio
koji osporavaju tuzlansku kolonu
koji osporavaju Kravice i popaljena sela kao i druga sela koja su srbi palili
i takvi ljudi su u Bih u vecini zato nam je tako slozili se vi sa mnom ili ne
Ipak je to mlađe od prekjuče hahahahaha. Znači za vas postoji svijet od kad vama odgovara? U Srebrenici se desio GENOCID, a ne zločin! GENOCID je počinila Vojska Republike Srpske u saradnji sa Srbijom i GENOCID je ono što se veže uz vaš nacionalni identitet! Kada prestanete veličati zločince, kada prestanete davati imena ulicama, trgovima, školama, institucijama, ustanovama po presuđenim ratnim zločincima i kad kažete javno da vi niste oni u čije ime se to uradilo i kad se ogradite od toga, možda bude suživota i pomirenja. Do tada vas mrzim iz dna duše i želim vam sve najgore!

MocMahale444

Post Postao/la MocMahale444 » 21 avg 2018, 00:08

Vidi vec mi kvarite temu. To kilometarsko pisanje ovdje nece piti vode.
Znaci nisu svi srbi cetnici ali 99% cetnika su srbi.
Isto vazi za hrvate i ustase.
Meni su uglavnom isilovci, cetnici i ustase ista goFna.
Sve potamaniti.

SarajevoJeBordo
Kontakt:

Post Postao/la SarajevoJeBordo » 21 avg 2018, 00:11

MocMahale444 je napisao/la:Vidi vec mi kvarite temu. To kilometarsko pisanje ovdje nece piti vode.
Sve potamaniti.
Zapali Muhoni odsaburaj, sačekaj da neko kiksa pa da se vratimo starim navikama :kafa:

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 21 avg 2018, 00:13

Yebo ja sve sad ni sam ne znam sta sam u pm.. :rol:

Ovaj slaveni ovaj iliri ovaj germani ovaj rusi ovaj turci :rol:

Znam samo da su ovi iz sirokog nastali od pos.koka( pao kamen na pos.koka, kako je oticao od bolova nastao sirokobrjezanin ustvari listicanin a od 92 sirokobrijezanin) a ostalo ko sta cemo zakljuciti na kraju dok vidimo argumente svih strana
Zadnja izmjena: avenija, dana/u 21 avg 2018, 00:13, ukupno mijenjano 2 puta.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

MocMahale444

Post Postao/la MocMahale444 » 21 avg 2018, 00:13

SarajevoJeBordo je napisao/la:
MocMahale444 je napisao/la:Vidi vec mi kvarite temu. To kilometarsko pisanje ovdje nece piti vode.
Sve potamaniti.
Zapali Muhoni odsaburaj, sačekaj da neko kiksa pa da se vratimo starim navikama :kafa:
Evo savio, cekam da pojedem nesto prije. Pa zapaljotka.

Jesi to ti druze Hi? :D

Eisenbahner1921
Kontakt:

Post Postao/la Eisenbahner1921 » 21 avg 2018, 00:15

MortemHz je napisao/la:To je albanska mitologija bez apsolutno ikakvih dokaza, oni nisu veći iliri od tebe nit si ti slaven. Krvno si više ilir nego slaven ali variraju postotci od mjesta do mjesta. Napisao sam ti već da mi ne vučemo slavensko porijeklo ali smo prihvatili jezik i običaje. Slaveni su ovdje došli i stopili su se u domicilni narod a genetski se nisu toliko raspodjelili što i mene čudi s obzirom na to koliko su bili tu prisutni. Da bi bio slaven ti bi trebao imati većinu genetskog nasljeđa poput recimo Rusa ali imaš tek oko 12% u prosjeku što je malo više od turske krvi koja se nalazi u današnjim Srbima. Bosanci imaju recimo manje od 1% turske krvi ali bosanska djeca su tamo odlazila pa i ne čudi toliko. Bosanci su sličniji sa Hrvatima ali osim toga kažem ti da je to otprilike isto, čak i danas.
Iako ne može biti 100% precizno ovo istraživanje je svjetski priznato mada kada se vodimo logikom i nije daleko od istine, ja bi iz glave promijenio malo ali bi bilo slično.

Bosanski DNA:

Ilri - 40%
Germani (Teutonci) - 20%
Kelti - 15%
Slaveni - 15%
Huni - 6%
Tračani - 4%
Tuzlanski DNA:
Srbi - 50%
Stoka - 50%
Životni saputnik! 1921

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.