Mlade selekcije BiH - Kosarka

Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan

LARSSONCHE
Kontakt:

Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la LARSSONCHE » 09 avg 2015, 07:55

Volvic je napisao/la:
LARSSONCHE je napisao/la:Treći smo po poenima: 77, zeznula nas tekma jučer, imamo najbolji postotak iz igre, najbolji za tri poena, drugi sa najvise ofanzivnih skokova, daleko najvise defanzivnih skokova, 56.7 skokova ukupno, prvi.

Ali 22 greske po mecu.

Dosta statističkih podataka na našoj strani, ali...

Igrali smo na kraju 6 Minuta bez Muse. Mutic je isto bio out na kraju. Mislim da je to presudilo.
Ali nebitno to sada, idemo dalje. Sutra moramo Crnogorce dobit.
Pa da, i upropastili smo minimalno 5 napada u zadnjoj cetvrtini, kao sto neko reče musa mora smanjiti probijanje.

bih - 1,98
hrvatska - 1,93
engleska - 1,93
finska - 1.91
francuska - 1.90
njemacka - 1.98
grcka - 1.97
litvanija - 1.97
crna gora - 1.90
srbija - 1,98
spanija - 1.96
turska - 1.94

Dijelimo prvo mjesto sa n jemcima. Crna gora i Franuzi najnizi. Ne znači puno ali eto.

slika

U svemu bolji

dino-92
Kontakt:

Post Postao/la dino-92 » 09 avg 2015, 09:00

ti podaci fibe o visinama su rijetko tacni. crnogorci u napadu imaju jednog igraca, u odbrani su dobri. mi ako smanjimo greske, to jest turnovere, i pokazemo malo vise timske igre necemo imati previse problema

Zivot
Kontakt:

Post Postao/la Zivot » 09 avg 2015, 09:16

pinoglavi je napisao/la:
Zivot je napisao/la:Sta se desi danas sa nasim amerima, nisam bio u prilici da gledam i odmah poraz, garant nisu ozbiljno shvatili neke tamo Fince, il sta vec???
Kako god ne bih bio u kozi djeticima sljedecu tekmu, jer ranjeni lav je najopasniji :bih: :bih:
Jos uvijek smo amerika, jel ? :D
Hz87 je sve objasnio, nema se sta dodat, gledat kako nema nikakve akcije i igra se svede da Musa sprintom predje centar i nastavi prema reketu, zabije se u protivnicke igrace i izgubi loptu bode oci.
Navikli su tako igrati jer su dosad mogli, nisu navikli da se moraju boriti i izradjivati akcije, i stvarati visak za svaki kos. Danas je u Musi inat radio, ne realizuje 2-3 napada, odma ide sa misljenjem 'ma sta ne mogu, sad cu ih sve sam probit' , i opet se zabije u njih nazalost.
Ko sto neko na fb napisa 'kad krenu bitke, krenu porazi', nije katastrofa sto su izgubili, ako nauce nesto iz ovog, a vjerujem da hoce. A mozda i mi naucimo da nismo Amerika i da smo svjetlosnu godinu daleko od tog finala sa Amerikom na SP slj. god.
Jest, i ranije sam primjetio da 40 min manje -vise igraju istu akciju na postavljenu odbranu. Valjda ce im ovaj mec otvorit oci i pokazat da se mora mixat u napadu. Ja sam uvjerenja da nismo igrali odbranu jucer na nivou, tu nismo garant bili superiorni, nisu dovoljno radili, a mecevi se dobijaju i pravi se razlika preko odbrane. Uglavnom ako se s njima provode danas i sutra do tekme sa CG pravilno vrijeme imam osjecaj da ce konacno ozbiljno da shvate utakmnicu :bih: :bih: :bih: do medalje dream teamu :opaopa:
Neki ljudi misle da je fudbal važan poput života i smrti. Uvjeravam vas da je i važniji od toga.

kim
Kontakt:

Post Postao/la kim » 09 avg 2015, 09:34

hz1987 je napisao/la:Ovaj poraz je došao kao pobjeda!

Volim košarku i ne mogu da se ne osvrnem na naš mentalitet. On je najveći problem i upravo u ovim godinama se djeci usađuje i ispravlja genetska greška zvana ''Lako ćemo''.

Nismo dugo morali čekati na to ''Lako ćemo''.
Srećom nije se desilo u Knockout fazi.

Gledao sam meč protiv Srbije, Italije i Finske i realno od drugog poluvremena sa Italijom do kraja utakmice sa Finskom igramo očajno (od 3 utakmice - 1,5 utakmicu smo odigrali katastrofalno).
Poslije ove utakmice, sutradan treba iscrpno sjesti i razgovarati sa klincima o svemu do sada učinjenom. Neko će reći sudije su krive, neko će reći finci su disciplinovani, neko će reći ma hajde Boga ti, neko će reći nije nas išlo i biće bolje. Ne, neće biti bolje i nema ma hajde nema veze, loša noć i sudije su krive. Svi ti faktori su također protivnik protiv tebe i s tim se treba znati nositi i iz ova 3 meča itekako izvuči pouke.

Zabrinjavajuće je da od drugog poluvremena sa Italijom pa do kraja meča sa Finskom nismo imali ni jedne izrađene akcije ili izrađenog šuta (viška). Simptomatično je da se sve svodi na trku, trku i trku i napad se završava individualnim potezima (većinom kao propast). Napadi se završavaju poslije drugog dodavanja i ho-ruk idemo pod koš pa šta bude. Dodavanja kroz šumu ruku u reketu je pogubno, a valjanje lopte pojedinaca je za šamara.

Drugo, ono najvažnije:
DISCIPLINA
1. Osvojio si loptu, dodaš organizatoru igre, a taj isti organizator igre treba da pređe preko centra među zadnjim
2. Napad ne smije da se završi jednim ili maksimalno sa 2 dodavanja
3. Rasprava sa sudijama i reakcije na sudijsku odluku ne smiju da postoje (sudija je svirao i gotovo)
4. Trka, kontra i ganjanje po terenu nisu taktika i igra se ne može bazirati na tome
5. Izmjene blokova, kretnje u napadu i barem 3-4 pasa donose mogućnosti viška igrača i iscrpljuje protivnika
6. Smanjiti broj izgubljenih lopti!!!! Izdominirati skokom i to prosuti izgubljenim loptama je pogubno
7. Kada vodiš, nastavljaš tim tempom igrati - nema opuštanja, nema lako ćemo, nema gotovo je ovo

Ovoj djeci se sada usađuje mentalitet, da kad vodiš 10 trebaš da ganjaš +20, kad vodiš 20 trebaš da ganjaš +30 i ako možeš da pobijediš 50 razlike, pobijedi - ne posustaj!
I onda se pitamo, kako to mi nikad da nešto napravimo, uvijek nam malo fali. E upravo iz ovog razloga, lako ćemo od malih nogu!

Klinci imaju moju podršku, ali i moj gnjev za ovakav pristup koji samo njima može da naškodi kako na ovom prvenstvu, tako sutra i daljnjoj karijeri!

Ako se baviš košarkom i ovo ti je savjet, molio bih te da pređeš u savremenost i da prestaneš živjeti u prošlosti, jer na osvojenu loptu to više nije i ne smije biti igra, pa vjerujem i da najlošije reprezentacije gledaju i traže tranziciju, traže što lakše postizanje poena, i kontrolu lopte od svih košarkaša. Šta znači ovo tvoje, znači uzeli smo loptu i sad polako čekaj, ne žuri neka postave odbranu pa će mo mi polako, i onda se pati vrti pik, traži akciju, ne to je bilo, sada se gleda da se što prije po osvojenoj lopti dođe do prilike za koš, normalno da to za sobom vuče neke probleme, tipa izgubljenih lopti zbog zabijanja, ne tačnih pasova, ali laki poeni su ključ za postizanje uspjeha, ono što su uradili u trećoj četvritni srbiji, odbrana i brza kontra i 14:0 za tri minute i gotovo,a ti se pati postavljenim napadom poslije i pokušaji naći nekog slobodnog, ili preko ruke, posebno jer su to djeca i njihova odgovornost nije kao kod starijih.

Za ove ostale projedloge mogu reći da su na mjestu, mad ne moraju biti potpuno tačno, ali su itekako poželjni.
Mislim da nije moralno, da selektor košarkaske reprezentacije Bosne i Hercegovine u bilo kom uzrastu budu Baja i Vela.

hz1987
Kontakt:

Post Postao/la hz1987 » 09 avg 2015, 10:42

kim je napisao/la:
hz1987 je napisao/la: 1. Osvojio si loptu, dodaš organizatoru igre, a taj isti organizator igre treba da pređe preko centra među zadnjim
Ako se baviš košarkom i ovo ti je savjet, molio bih te da pređeš u savremenost i da prestaneš živjeti u prošlosti, jer na osvojenu loptu to više nije i ne smije biti igra, pa vjerujem i da najlošije reprezentacije gledaju i traže tranziciju, traže što lakše postizanje poena, i kontrolu lopte od svih košarkaša. Šta znači ovo tvoje, znači uzeli smo loptu i sad polako čekaj, ne žuri neka postave odbranu pa će mo mi polako, i onda se pati vrti pik, traži akciju, ne to je bilo, sada se gleda da se što prije po osvojenoj lopti dođe do prilike za koš, normalno da to za sobom vuče neke probleme, tipa izgubljenih lopti zbog zabijanja, ne tačnih pasova, ali laki poeni su ključ za postizanje uspjeha, ono što su uradili u trećoj četvritni srbiji, odbrana i brza kontra i 14:0 za tri minute i gotovo,a ti se pati postavljenim napadom poslije i pokušaji naći nekog slobodnog, ili preko ruke, posebno jer su to djeca i njihova odgovornost nije kao kod starijih.

Za ove ostale projedloge mogu reći da su na mjestu, mad ne moraju biti potpuno tačno, ali su itekako poželjni.
Ova moja rečenica znači, da ekipa mora imati postavljen napad i nekoliko izrađenih akcija - jer bazirati filozofiju igre trči, trči i samo trči ko kokoš sa odsječenom glavom vodi tačno tamo gdje nas je odvelo u meču protiv Finske. Iskreno, ja volim kad se igra jaka odbrana i ide izrađena kontra i polukontra formirajući trougao. Onaj isti trougao koji se koristi kad protivnik radi presing ili udvajanje iz kojeg brzim pasovima se dolazi do viška. Takvih kontri mi nismo imali. Ono nisu kontre - ono je ko će prije do koša sam solerski.
Uzeti loptu pod košem neovisno jesi li bek-krilo-centar, i odtrčati do protivničkog koša i polagati preko trojice ili dodavati kroz trojicu u reket nije ono čemu treba težiti iako je možda prolazilo u prvom i pola drugog meča. Sad smo pročitani i svi će igrati kao finci. Ona trka je juče ličila na sve samo ne na kontre i polukontre i ako ćemo tako igrati onda će se već u naredna 2 meča to pokazati pogubnim. Idealno bi bilo kada bi selektor Pandža uspio ubjediti klince da mogu igrati i jedno i drugo i kombinovati po potrebi. Najgore je kad plej drži previsok ritam igre i uništava svoje igrače kao što je juče radio. Barem sa 15x juče uz youtube kanal vrisnuo i rekao STANI JBT! STANIIIII!

kim
Kontakt:

Post Postao/la kim » 09 avg 2015, 11:28

hz1987 je napisao/la:
kim je napisao/la:
hz1987 je napisao/la: 1. Osvojio si loptu, dodaš organizatoru igre, a taj isti organizator igre treba da pređe preko centra među zadnjim

Ova moja rečenica znači, da ekipa mora imati postavljen napad i nekoliko izrađenih akcija - jer bazirati filozofiju igre trči, trči i samo trči ko kokoš sa odsječenom glavom vodi tačno tamo gdje nas je odvelo u meču protiv Finske. Iskreno, ja volim kad se igra jaka odbrana i ide izrađena kontra i polukontra formirajući trougao. Onaj isti trougao koji se koristi kad protivnik radi presing ili udvajanje iz kojeg brzim pasovima se dolazi do viška. Takvih kontri mi nismo imali. Ono nisu kontre - ono je ko će prije do koša sam solerski.
Uzeti loptu pod košem neovisno jesi li bek-krilo-centar, i odtrčati do protivničkog koša i polagati preko trojice ili dodavati kroz trojicu u reket nije ono čemu treba težiti iako je možda prolazilo u prvom i pola drugog meča. Sad smo pročitani i svi će igrati kao finci. Ona trka je juče ličila na sve samo ne na kontre i polukontre i ako ćemo tako igrati onda će se već u naredna 2 meča to pokazati pogubnim. Idealno bi bilo kada bi selektor Pandža uspio ubjediti klince da mogu igrati i jedno i drugo i kombinovati po potrebi. Najgore je kad plej drži previsok ritam igre i uništava svoje igrače kao što je juče radio. Barem sa 15x juče uz youtube kanal vrisnuo i rekao STANI JBT! STANIIIII!

Nemoj se naći uvrijeđen ili bilo šta drugo, drago mi je da vidiš nekle stvari, a da se ne priča samo o nekim potezima i o glupostima. vjereujem da svataš da su ipak ovo samo "djeca" još u glavama, i da ima puno tu rada, ono što ti tražiš od njih je ozbiljna stvar i često teško odrade, juniorkse reprezentacije. Na kadetskom nivou ti trebaju tri bitne stvari, Dominatan centar, da pokupi loptu i da zatvori reket, i igrač koji će raširiti, i znati poentirat na lak način, ostalo dođu kao dodavači, i takvi su uvjek osvajali sve do sad, i treća je bitna stvar svježina,ono što mi baš i nemamo i to se vidjelo drugo poluvrjeme Italija i juče finska, to je danak našeg učešća sa najboljom reprezentacijom u Gruziji.

Znam i na kojeg si igrača vrisno, ali vjerujmi to mu je postala navika i u klubu, čerkez je to vjerumi cijelu prošlu godinu radio, čak je jednu i isključen (mogu ti reći ime i protivika) zbog toga što mu nije sviran faul na tom ulazu, nakon osvojene lopte, odnosno skokai trka prema drugom obruču, i zbog toga je i popravio svoju kontorlu lopte, ko se sjeća turnira u turskoj nije davno igran tada je slabo to koristio, ali poslije kroz rad je to maksimalno forsirano, još mu fali malo samopouzdanja ali vidićeš kad zakuca iz tog trka, a to nije moga.

Ma naša najbolja akcija izgleda, sa rogovima gore i prodor Muse i asistencija igraču koji utrčava iza leđa na stranu pomoći u odbrani, i to je davalo rezultate, mada ima i ona kad musa sebi napravi prostor kroz blokove i ostane dominatan ispod koša , jer su njegovi čuvari niži.
Mislim da nije moralno, da selektor košarkaske reprezentacije Bosne i Hercegovine u bilo kom uzrastu budu Baja i Vela.

hz1987
Kontakt:

Post Postao/la hz1987 » 09 avg 2015, 11:59

kim je napisao/la: Nemoj se naći uvrijeđen ili bilo šta drugo, drago mi je da vidiš nekle stvari, a da se ne priča samo o nekim potezima i o glupostima. vjereujem da svataš da su ipak ovo samo "djeca" još u glavama, i da ima puno tu rada, ono što ti tražiš od njih je ozbiljna stvar i često teško odrade, juniorkse reprezentacije. Na kadetskom nivou ti trebaju tri bitne stvari, Dominatan centar, da pokupi loptu i da zatvori reket, i igrač koji će raširiti, i znati poentirat na lak način, ostalo dođu kao dodavači, i takvi su uvjek osvajali sve do sad, i treća je bitna stvar svježina,ono što mi baš i nemamo i to se vidjelo drugo poluvrjeme Italija i juče finska, to je danak našeg učešća sa najboljom reprezentacijom u Gruziji.

Znam i na kojeg si igrača vrisno, ali vjerujmi to mu je postala navika i u klubu, čerkez je to vjerumi cijelu prošlu godinu radio, čak je jednu i isključen (mogu ti reći ime i protivika) zbog toga što mu nije sviran faul na tom ulazu, nakon osvojene lopte, odnosno skokai trka prema drugom obruču, i zbog toga je i popravio svoju kontorlu lopte, ko se sjeća turnira u turskoj nije davno igran tada je slabo to koristio, ali poslije kroz rad je to maksimalno forsirano, još mu fali malo samopouzdanja ali vidićeš kad zakuca iz tog trka, a to nije moga.

Ma naša najbolja akcija izgleda, sa rogovima gore i prodor Muse i asistencija igraču koji utrčava iza leđa na stranu pomoći u odbrani, i to je davalo rezultate, mada ima i ona kad musa sebi napravi prostor kroz blokove i ostane dominatan ispod koša , jer su njegovi čuvari niži.
Ja znam da se ovdje na forumu neće složiti 99% ljudi sa mojom sljedećom konstatacijom, a to je da je na mene najupečatljiviji utisak ostavila Italija u našoj grupi iako su ispali i boriće se za opstanak. To toliko nije važno, jer mnoge reprezentacije su osvajale medalje imali vrhunske potencijale i na kraju ne bude ništa - najčešće, upravo iz ranije navedenih razloga (preskoče faze izgradnje igrača). Po meni je bitnije pravilno razviti igrača i imati ga narednih 10 godina u A reprezentaciji nego 2-3 godine omladinskog staža rastura a poslije ga nigdje!

E vidiš, Italijani su tu ostavili najbolji dojam i tek ova generacija u U20 će pokazati odskok. Živi bili i vidjeli za 4 godine.
Talijani su svojim klincima ugradili osjećaj borbenosti i kad gubiš 30 razlike, da nema predaje - nema priče sa sudijama. Ono što me iznenadilo, svi talijanski igrači pravilno šutaju (to što ne pogađaju, manje je bitno za sada) i svi se kreću po akcijama (disciplina). To što nisu dorasli nama u onoj utakmici je najmanje bitno. Oni svoju djecu uče kako zadržati loptu, kako je ne izgubiti (najmanje izgubljenih lopti u grupi), tehnički potkovani (pravilan šut, pravilno trčanje, pravilne kretnje). To su stvari koje treba ovaj uzrast prvo naučiti, a tek kad se fizički oforme sa 18-19 godina napucavati snagom i brusiti detalje.
Kod nas vidim suhi nebrušeni talenat podređen rezultatu i to me najviše zabrinjava, umjesto da se djeca nauče igrati košarku.

sudac92
Kontakt:

Post Postao/la sudac92 » 09 avg 2015, 12:05

Kad igramo sa Crnom Gorom ? :roll:

Volvic
Kontakt:

Post Postao/la Volvic » 09 avg 2015, 12:15

sudac92 je napisao/la:Kad igramo sa Crnom Gorom ? :roll:

Sutra u 20:15 :bih:

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 10 avg 2015, 12:57

Danas protiv Crne Gore. U prijateljskim mečevima omjer je 1:1. Prvo su nas dobili 79:61, ali igrali smo bez Sikiraša. U revanšu smo ih dobili
sa 72:49. Uglavnom ako budemo na nivou, dobit ćemo ih. I kladionice nam daju prednost, uglavnom je kvota na nas oko 1,3 dok je na Crnu Goru 3,3 do 3,4.

Nekako bi danas volio da Hrvatska dobije Finsku, jer bi nas tako vratila u borbu za 1. mjesto.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 10 avg 2015, 13:11

Ako je se vec pisalo o tome, halalite. Ali zasto je Finska prenjela dvije pobjeda iako su imali isti omjer ko mi u grupi? :roll:
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 10 avg 2015, 13:15

sajo10 je napisao/la:Ako je se vec pisalo o tome, halalite. Ali zasto je Finska prenjela dvije pobjeda iako su imali isti omjer ko mi u grupi? :roll:
Prošli smo mi, oni i Srbija.

Oni su dobili nas i Srbiju i to su dvije pobjede, odnosno 4 boda

Mi smo dobili Srbiju i izgubili od njih i to je pobjeda i poraz, 3 boda.

A Srbija je izgubila i od nas i od njih i ima dva poraza, 2 boda.

A nama ona pobjeda protiv Italije ništa ne znači, jer Italije ne ide dalje,
zato i Finsku taj poraz od Italije ništa nije koštao.
Zadnja izmjena: armin, dana/u 10 avg 2015, 13:16, ukupno mijenjano 1 put.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 10 avg 2015, 13:15

armin je napisao/la:
sajo10 je napisao/la:Ako je se vec pisalo o tome, halalite. Ali zasto je Finska prenjela dvije pobjeda iako su imali isti omjer ko mi u grupi? :roll:
Prošli smo mi, oni i Srbija.

Oni su dobili nas i Srbiju i to su dvije pobjede, odnosno 4 boda

Mi smo dobili Srbiju i izgubili od njih i to je pobjeda i poraz, 3 boda.

A Srbija je izgubila i od nas i od njih i ima dva poraza, 2 boda.
Ahaaa. Okej, onda mi je jasno. Hvala! :)
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

Volvic
Kontakt:

Post Postao/la Volvic » 10 avg 2015, 13:26

Ako budemo prvi igrali bi protiv Njemacke najvjerovatnije u QF. Inace nas ceka Spanija i druge top-ekipe poput Turske.

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 10 avg 2015, 13:30

Volvic je napisao/la:Ako budemo prvi igrali bi protiv Njemacke najvjerovatnije u QF. Inace nas ceka Spanija i druge top-ekipe poput Turske.
Aha, zato bi bilo super kad bi došli do prvog mjesta. A za to nam trebaju sve 3 pobjede i dva
poraza Finske, jeste da je teško, ali ne i nemoguće.

LARSSONCHE
Kontakt:

Post Postao/la LARSSONCHE » 10 avg 2015, 14:04

Ovi francuzi su propast teška

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 10 avg 2015, 14:06

Samo bez prevelikog respekta i možemo dobiti sve 3, evo vidi se da i Francuska nije bauk. :bih: :bih:

paulus
Kontakt:

Post Postao/la paulus » 10 avg 2015, 14:24

armin je napisao/la:
Volvic je napisao/la:Ako budemo prvi igrali bi protiv Njemacke najvjerovatnije u QF. Inace nas ceka Spanija i druge top-ekipe poput Turske.
Aha, zato bi bilo super kad bi došli do prvog mjesta. A za to nam trebaju sve 3 pobjede i dva
Da vam nesto onako iskreno kazem , djeca jesu nadarena , al su djeca , i nas menalite dolazi do izrazaja , ako podju solirat i na silu ko protiv Finaca necemo daleko. Al cak i ako se to desi ne treba malcima zamjerit , Varijacije su ceste u ovoj dobi i najbitnije je da imamo 4 klasna igraca bas klasna u rasponu od 2 godine . Od ostalih moze ispast jos najmanje 4 do 6 solidnih do vrlo dobrih igraca sto znaci da BiH moze imat za 4 godine jako jako dobru selekciju.Sea sto ove sezone na eurobasketu se nisu pojavila ri igraca koja su nas mogli odvest daleko. jednom halalim , Nurkicu jos mogu oprostit Dzedovic me uzasno razocarao. Djeca nek igraju timski i opusteno mogu daleko.
Kadusicu sipu ga, hrpa vanago !!!

Tracy3McGrady
Kontakt:

Re: Re : RE: Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la Tracy3McGrady » 10 avg 2015, 14:37

armin je napisao/la:
Postoji i mogućnost sa jednim porazom finske da budemo prvi.
Anfernee "Penny" Hardaway #1

armin
Kontakt:

Re: Re : RE: Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la armin » 10 avg 2015, 14:48

Tracy3McGrady je napisao/la:
armin je napisao/la:
Postoji i mogućnost sa jednim porazom finske da budemo prvi.
Da onda bi se formirao trokut, ali vidjet ćemo najbitnije je da danas dobijemo,
pa dalje ćemo vidjeti.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: CAZIN i 10 gostiju.