hz1987 je napisao/la:Ovaj poraz je došao kao pobjeda!
Volim košarku i ne mogu da se ne osvrnem na naš mentalitet. On je najveći problem i upravo u ovim godinama se djeci usađuje i ispravlja genetska greška zvana ''Lako ćemo''.
Nismo dugo morali čekati na to ''Lako ćemo''.
Srećom nije se desilo u Knockout fazi.
Gledao sam meč protiv Srbije, Italije i Finske i realno od drugog poluvremena sa Italijom do kraja utakmice sa Finskom igramo očajno (od 3 utakmice - 1,5 utakmicu smo odigrali katastrofalno).
Poslije ove utakmice, sutradan treba iscrpno sjesti i razgovarati sa klincima o svemu do sada učinjenom. Neko će reći sudije su krive, neko će reći finci su disciplinovani, neko će reći ma hajde Boga ti, neko će reći nije nas išlo i biće bolje. Ne, neće biti bolje i nema ma hajde nema veze, loša noć i sudije su krive. Svi ti faktori su također protivnik protiv tebe i s tim se treba znati nositi i iz ova 3 meča itekako izvuči pouke.
Zabrinjavajuće je da od drugog poluvremena sa Italijom pa do kraja meča sa Finskom nismo imali ni jedne izrađene akcije ili izrađenog šuta (viška). Simptomatično je da se sve svodi na trku, trku i trku i napad se završava individualnim potezima (većinom kao propast). Napadi se završavaju poslije drugog dodavanja i ho-ruk idemo pod koš pa šta bude. Dodavanja kroz šumu ruku u reketu je pogubno, a valjanje lopte pojedinaca je za šamara.
Drugo, ono najvažnije:
DISCIPLINA
1. Osvojio si loptu, dodaš organizatoru igre, a taj isti organizator igre treba da pređe preko centra među zadnjim
2. Napad ne smije da se završi jednim ili maksimalno sa 2 dodavanja
3. Rasprava sa sudijama i reakcije na sudijsku odluku ne smiju da postoje (sudija je svirao i gotovo)
4. Trka, kontra i ganjanje po terenu nisu taktika i igra se ne može bazirati na tome
5. Izmjene blokova, kretnje u napadu i barem 3-4 pasa donose mogućnosti viška igrača i iscrpljuje protivnika
6. Smanjiti broj izgubljenih lopti!!!! Izdominirati skokom i to prosuti izgubljenim loptama je pogubno
7. Kada vodiš, nastavljaš tim tempom igrati - nema opuštanja, nema lako ćemo, nema gotovo je ovo
Ovoj djeci se sada usađuje mentalitet, da kad vodiš 10 trebaš da ganjaš +20, kad vodiš 20 trebaš da ganjaš +30 i ako možeš da pobijediš 50 razlike, pobijedi - ne posustaj!
I onda se pitamo, kako to mi nikad da nešto napravimo, uvijek nam malo fali. E upravo iz ovog razloga, lako ćemo od malih nogu!
Klinci imaju moju podršku, ali i moj gnjev za ovakav pristup koji samo njima može da naškodi kako na ovom prvenstvu, tako sutra i daljnjoj karijeri!
Ako se baviš košarkom i ovo ti je savjet, molio bih te da pređeš u savremenost i da prestaneš živjeti u prošlosti, jer na
osvojenu loptu to više nije i ne smije biti igra, pa vjerujem i da najlošije reprezentacije gledaju i traže tranziciju, traže što lakše postizanje poena, i kontrolu lopte od svih košarkaša. Šta znači ovo tvoje, znači uzeli smo loptu i sad polako čekaj, ne žuri neka postave odbranu pa će mo mi polako, i onda se pati vrti pik, traži akciju, ne to je bilo, sada se gleda da se što prije po osvojenoj lopti dođe do prilike za koš, normalno da to za sobom vuče neke probleme, tipa izgubljenih lopti zbog zabijanja, ne tačnih pasova, ali laki poeni su ključ za postizanje uspjeha, ono što su uradili u trećoj četvritni srbiji, odbrana i brza kontra i 14:0 za tri minute i gotovo,a ti se pati postavljenim napadom poslije i pokušaji naći nekog slobodnog, ili preko ruke, posebno jer su to djeca i njihova odgovornost nije kao kod starijih.
Za ove ostale projedloge mogu reći da su na mjestu, mad ne moraju biti potpuno tačno, ali su itekako poželjni.
Mislim da nije moralno, da selektor košarkaske reprezentacije Bosne i Hercegovine u bilo kom uzrastu budu Baja i Vela.