Kolumna: Žarko žarko želi…
Kao što je nacionalizam zadnje utočište svih hulja, što bi rekao pokojni a sve aktualniji Danilo Kiš, tako su i kabinetski savjetnici zadnja stanica nesposobnih.U tu ergelu, ako je vjerovati medijima, svrstao se i Žarko Vujović sportski direktor nekoć popularne udruge košarkaša pod imenom «Sloboda».
Za razliku od drugih, Žarko ima i certifikat neznalice u poslovima rukovođenja sportskim klubom.Naime, ne može se odreći i golem doprinos talentovanog buzdovana u rušenju sportskog i svakog drugog dostignuća KK «Sloboda». Prisjetimo se kako je Žarku mozak natekao do veličine lješnjaka kad se lomio kako i na koji način prodati talentovanog, pravog dragulja, Elvedina Kikanovića Crvenoj Zvezdi. Zamislite kako je Žarku bilo teško da stvaralački, pronicljivo, lukavo, vizionarski i domaćinski izvjesnom Mišku kaže veoma mudro: Treba da budemo zadovoljni i Zvezda i mi, i Kikanović i ti, a bogomu i ja.
Trgovina je dobra kad su svi zadovoljni! Naročito neki! Sve drugo što se odvijalo od tada do danas je išlo veoma glatko. Sloboda je skliznula do dna.U svakom pogledu. Dakle, sa takvim iskustvom neznalice i nesposobnjakovića kad su u pitanju poslovi «Slobode» , a kad su u pitanju njegovi bogomu ne znam, je zaslužio da bude savjetnik za sport u kabinetu Jasmina Imamovića – Merkatora.
Predhodno, Žarko se žarko trudio da se dopadne Merkatoru pa je kao vijećnik i direktor «Slobode» ostao principijelan u rušenju sporta pa je glasao na sjednici OV za smanjenje izdvajanja sredstava za sport a za povećanje budžetskih izdvajanja za kulturu. To stoga što se Žarko sa Mešom Selimovićem, odnosno njegovim djelom upoznao u pedesetim godinama života! Bolje ikad nego nikad! Uz to, načelnik mu svake godine organizuje zabave i bankete pod Mešinim imenom. A načelnika treba podržati u svakom pogledu. Zato ga Žarko podržava odozdo, mislim bazično!
Helem, ako Žarko jeste savjetnik za sport, onda se više ne treba ni za šta brinuti zato što se sa njegovim savjetima nećemo imati oko čega se brinuti. Klubovi će nam klizati prema dole, do dna! Onda će Žarko načelniku ponosno moći saopštiti: Načelniče, skinuo sam ti golem teret, golemu brigu s vrata – sporta više nema. Živjela kultura!
Od kulturnjaka niko neće imati snage da otpozdravi. Pozorište, Galerija, Muzej, Biološka zbirka, Muzej solarstva… su u intenzivnoj njezi.Uz pomoć infuzije se održavaju na životu. Duboku smrt su doživjeli Simfonijski orkestar, Orkestar limene glazbe, Festival dokumentarnog filma…Tuzlansko rukovodstvo ulaže goleme napore da grad pretvore u neku kasabu u «provinciju u pozadini” kako bi Kikić rekao.
Stoga treba očekivati da Žarko, pored savjetničke funkcije u sportu, dobije u kabinetu Jasmina Imamovića-Merkatora i resor kulture! Pametan je, služio je vojsku. Uz to, zboksao je nekakvu pravničku diplomu na nekom seoskom univerzitetu kakvih je kod nas na desetine, te neće imati problema da se odbrani ako ga neko optuži da nešto zna o kulturi i kulturnoj politici.
A tu je, onako snažan, ako zatreba načelniku. Naprimjer, ako se kojim slučajem, nedo bog, načelnik oleši alkoholom na toj i toj kulturnoj priredbi, ili na dodjeli nagrade «Meša Selimović», onda ga Žarko kao savjetnik za kulturu uzme pod mišku i pravac «pasat».Dakle, i u slučaju kad se kulturni radnici potuku tu je kulturni savjetnik Žarko da zavede red.
A ima tu i simbolike.Mislim u samom imenu Žarko. On ti asocira na svjetlost, na sunce. Kao ono, žarko sunce. Zato bi Žarka trebalo zvati, ne Žarko Vujović što neke odmah asocira na uglednog komitu i zločinca Maju Vujovića, već Žarko Prosvjetitelj. Takođe, neki mu nabijaju na nos što je jednog četvrtka 1992. godine na jedan trening «Slobode» zakasnio desetak godina!
Ja mu ne zamjeram. Ljudi imaju pravo da se boje, da su kukavice i da izdaju svoj klub, prijatelje i svoj grad. Ali, niko nema pravo da ih dočekuje kao heroje!
Vrijedi procitati .
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
Šampioni BiH : 1994 1996 1997 2000 2001
Finalisti prvenstva : 1995 , 1998 , 1999, 2002
Pobjednici kupa BiH : 1994, 1995,1996,1997, 1999 , 2001
Pobjednici Super Kupa BiH : 1994,1995, 1996,1997, 1998, 1999, 2001