Počinje revolucija u obračunu s huliganima na tribinama. Dinamo je tužio četvoricu navijača zbog kojih je platio visoku kaznu UEFA-i, a sud odlučio da klub ima pravo na naknadu štete.
Prva je to pravomoćna presuda za slučaj u kojem je nogometni klub zbog nereda tužio navijače, ali ne i zadnja. Ovoj metodi kažnjavanja pridružuje se i HNS, koji poziva i ostale klubove.
Osmog kolovoza 2012. na Maksimiru su pala četiri gola, ali i deset baklji. I za četvoricu Dinamovih navijača - bit će to vjerojatno najskuplje baklje u životu. Jer stajat će ih sto tisuća kuna.
"Mi nismo sretni s tom metodom, ona je doista krajnji način zaštite kluba. Vidjet ćemo da li će to prestati, da li će se to eliminirati s naših stadiona, da li će navijači shvatiti da je to krivo. Ako ne shvate onda ćemo krenuti i u naplatu ovu i u neke druge postupke", rekao je direktor za sigurnost u Dinamu Krešimir Antolić.
Zbog nereda na utakmicama Dinamo je u posljednjih deset godina UEFA-i platio gotovo milijun i 300 tisuća eura kazni odnosno oko 9 milijuna kuna. Pa iz kluba poručuju da bi tužbi protiv navijača moglo biti još.
"Svaka baklja koja je bačena u teren, svaka baklja koja je zpaljena na tribini direktno utječe na uspjeh kluba za koji oni navijaju. I mi smo spremni i naši pravni zastupnici su spremni u slučaju našeg zelenog svjetla već sutra, figurativno, krenuti u nove sudske tužbe koje će sigurno rezultirati našom pobjedom", dodao je Antolić.
U borbi protiv huligana istu metodu već je počeo koristiti i HNS - nogometni savez s najviše kazni u posljednjih pet godine.
"Mi smo u postupku, išli smo već s regresnom tužbom. Imamo prvostupanjsku presudu, a upravo sada spremamo tužbu za nerede u Saint Etiennu", rekao je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a.
Takve tužbe, kažu, u državama poput Francuske i Njemačke normalna su stvar i nisu usmjerene protiv navijača.
"Godinama slušamo o tome da želimo mir na stadionima, obitelji na stadionima, ljudi žele voditi djecu na stadione. To je jedna mjera protiv huliganizma ne protiv navijača. I apsolutno sma siguran da će svi sudionici prije ili kasnije tu mjeru početi koristiti", rekao je Marković.