Kawhi je napisao/la:
Siguran sam da si ti upućeniji od mene, ali nigdje u istraživanju tog perioda Bosne nisam našao da je Crkva bosanska bila dominantna u Bosanskoj kraljevini pred njen pad. Koliko ja znam, naši zadnji vladari su čak i protjerivali krstjane.
Ako imaš neku knjigu ili tekst koji govori o tome slobodno podijeli sa mnom.
Gledaj, ovo je jedna domestic tema o kojoj dosta ljudi zna puno bolje od mene što je i logično jer to nije moja struka. O ovoj temi se puno istražuje i čita, naši historičari o srednjovjekovnoj Bosni znaju više nego o bilo čemu drugom.
Ono što je bitno u cijeloj priči je to da odvojiš vladajuću kraljevsku dinastiju, ostale plemićke dinastije i
hoi polloi. Vladajuća kraljevska dinastija, dakle Kotromanići, pred sam kraj svog vladanja u potpunosti se okrenula katoličanstvu iz čisto pragmatičnih razloga. Kotromanići su kroz historiju bili onoliko katolici koliko su morali i to je jedina konstanta. Nikad nemoj da smetneš s uma snagu Pape u to doba, Papa je doslovno mogao da naredi kralju npr. Ugarske da sravni Bosnu sa zemljom ako je posumnjao da neki tamošnji vladari šuruju sa herezom. I ovaj bi to bezpogovorno uradio. Tako su u to doba stvari funkcionisale. Nedugo nakon toga više nisu ali tad jesu. Eh sad, ovo treba odvojiti od religije među narodom. Naši historičari su saglasni da su katolici u to doba bili najmalobrojnija religijska grupa u srednjovjekovnoj Bosni, a pripadnici Crkve Bosanske, koja se zaista u to doba smatrala heretičkom crkvom širom Europe, najmnogobrojnija. I ovo nije nikakva čudna situacija, hereze su i prije Luthera nicale kao gljive poslije kiše samo nisu bile dovoljno dobro organizovane. A najprihvatljivije su bile logično među običnim pukom, dok su najneprihvatljivije bile među vlastelom koja nije imala nikakav interes u tome.