Nisam astronom, ali znam neke stvari koje sam ucio. Nakon odredjene velicine i daljine se ne koristi samo optika, vec se koriste elektronski nacini otkrivanja.
Na jednoj strani ekstremnih velicina, opticki mikroskop moze da priblizi do nekih 2000x (200nm rezolucija). Za sve nakon toga se koriste elektronski mikroskopi kao SEM, TEM itd. Mi svojim okom mozemo najvise da vidimo 0.1mm, sto je jednocelijski organizam. Ovo znam jer sam ucio druge na poslu o elektronskom mikroskopu (SEM).
Sa druge strane imas onda daljinu i teleskope sto tebe interesuje. Koliko znam, spekulse se da mi ne mozemo da tacnije odredimo ili izmjerimo od nekih 25 svjetlosnih godina, sad sta je tacan broj, to ja licno ne znam. Moje znanje oko "dalekoga" gledanje je vise onako opsto znanje, ne strucno.
Eh sad, posto sve emituje neke radio talase, samim tim postaje i vidljivo. Ljudski spektrum koji mi vidimo je od 380-750nm, za sve izvan toga je opet potrebna elektronika. Zvijezde koje su daleko od nas i emituju svijetlo, se mogu izmjeriti jako osjetljivim fotocelijama. Mjeri se svjetlo, preracunava kompjuterima i po tome se dobija neka daljina/velicina zvijezde. Tu sad imas druge probleme kada dodje diskusija o konstantnosti brzine svjetla, ali tu nemam znanje osim da naucnici govore da je konstantno samo u okolnostima koja su nama poznata. Samim tim mozes da fulas pravo, tako da opet dolazi ta diskusija o koliko daleko mozemo precizno da izmjerimo. Znam isto da sa jakim laserima mogu da mjere daljinu jer znaju tacno kada se lasersko svjetlo posalje i kada dodje tj. kada se odbije od objekat. To su testirali ako se tacno sjecam i sa mjesecom.
U svemu tome je brzina svjetlosti ukljucena, jer i mi sve sto vidimo, to je teoretski vec proslost, ali nama neprimjetno. Samim tim i neke zvijezde koje vidimo ne postoje vise bas radi te udaljenosti, znaci mi "uzivo" gledamo proslost te zvijezde ili bilo cega drugoga sto vidimo.
Znam da nisam bas najstrucnije odgovorio pitanje, ali to je ono nesto malo sto ja znam.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...