Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Otelo
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Otelo » 19 apr 2014, 12:41

nedim93 je napisao/la:
Otelo je napisao/la:
Donnie Darko je napisao/la:Kakav veliki prasak, ovo gore je samo naša galaksija. :mrgreen: Ako se ne varam ne zna se tačno šta je u sredini, jer nije vidljivo od prašine, ali je najprihvaćenija teorija da je u centru galaksije velika crna rupa.
Pa mislim da druge opcije ni nema. Jedino mozda neka zvijezda ogromne mase koja ima gravitaciju tako jako da se citava galaksija okrece oko nje.
razočaro' si me sa ovom teorijom duboko :mrgreen:
Osim ako nije TARDIS koji izgara :clap:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 19 apr 2014, 13:26

slika

obratite paznju na ovu sliku, gif je

koliko smo na neki nacin, nebitni u ovome svemiru, a vamo se neka osoba nadje koja misli da je centar svijeta :)

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 19 apr 2014, 21:39

Otelo je napisao/la:
Osim ako nije TARDIS koji izgara :clap:
jedina ta teorija dolazi u obzir :clap:

Samo što ima i drugih zvijezda na nebu što joj je veliki minus :problem:

@quaresma takve osobe ne znaju za ove slike
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 20 apr 2014, 20:08

QUARESMA 18<<< je napisao/la:slika

koliko smo na neki nacin, nebitni u ovome svemiru, a vamo se neka osoba nadje koja misli da je centar svijeta :)
Da se najezis. :tokralju: :tokralju: :tokralju:
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

ammarc
Kontakt:

Post Postao/la ammarc » 21 apr 2014, 00:38

"If you can't support us when we lose, don't support us when we win."
VFC & MUFC

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 21 apr 2014, 00:50

A kako oni procjenuju, da ne kazem mjere ove planete/zvjezde poslje Sirusa, pa onda i dalje ? Kako ih uopste otkriju, zar imamo tako mocne teleskope ?
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 21 apr 2014, 03:27

Nisam astronom, ali znam neke stvari koje sam ucio. Nakon odredjene velicine i daljine se ne koristi samo optika, vec se koriste elektronski nacini otkrivanja.

Na jednoj strani ekstremnih velicina, opticki mikroskop moze da priblizi do nekih 2000x (200nm rezolucija). Za sve nakon toga se koriste elektronski mikroskopi kao SEM, TEM itd. Mi svojim okom mozemo najvise da vidimo 0.1mm, sto je jednocelijski organizam. Ovo znam jer sam ucio druge na poslu o elektronskom mikroskopu (SEM).

Sa druge strane imas onda daljinu i teleskope sto tebe interesuje. Koliko znam, spekulse se da mi ne mozemo da tacnije odredimo ili izmjerimo od nekih 25 svjetlosnih godina, sad sta je tacan broj, to ja licno ne znam. Moje znanje oko "dalekoga" gledanje je vise onako opsto znanje, ne strucno.
Eh sad, posto sve emituje neke radio talase, samim tim postaje i vidljivo. Ljudski spektrum koji mi vidimo je od 380-750nm, za sve izvan toga je opet potrebna elektronika. Zvijezde koje su daleko od nas i emituju svijetlo, se mogu izmjeriti jako osjetljivim fotocelijama. Mjeri se svjetlo, preracunava kompjuterima i po tome se dobija neka daljina/velicina zvijezde. Tu sad imas druge probleme kada dodje diskusija o konstantnosti brzine svjetla, ali tu nemam znanje osim da naucnici govore da je konstantno samo u okolnostima koja su nama poznata. Samim tim mozes da fulas pravo, tako da opet dolazi ta diskusija o koliko daleko mozemo precizno da izmjerimo. Znam isto da sa jakim laserima mogu da mjere daljinu jer znaju tacno kada se lasersko svjetlo posalje i kada dodje tj. kada se odbije od objekat. To su testirali ako se tacno sjecam i sa mjesecom.
U svemu tome je brzina svjetlosti ukljucena, jer i mi sve sto vidimo, to je teoretski vec proslost, ali nama neprimjetno. Samim tim i neke zvijezde koje vidimo ne postoje vise bas radi te udaljenosti, znaci mi "uzivo" gledamo proslost te zvijezde ili bilo cega drugoga sto vidimo.

Znam da nisam bas najstrucnije odgovorio pitanje, ali to je ono nesto malo sto ja znam.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 21 apr 2014, 18:00

Zanimljivo je to sve ali opet kad pogledas kako je ljudska tehnologija jos nedovoljna za neke vece korake.

Head
Kontakt:

Post Postao/la Head » 23 apr 2014, 18:20

:wtf: :wtf: :wtf: :wtf: :wtf:
1946

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 23 apr 2014, 18:58

moja preporuka vam je da gledate na NG brain games :D . Kad ono gledaš skontaš da ne znaš svoj mozak ni 1 % :crazy:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 23 apr 2014, 19:07

Murga je napisao/la:znaci mi "uzivo" gledamo proslost te zvijezde ili bilo cega drugoga sto vidimo.
:thumbup:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Gunner4
Kontakt:

Post Postao/la Gunner4 » 24 apr 2014, 16:34

Carl Jenkinson je World Class!!!!
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!!

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 26 apr 2014, 02:25

Duh na terenu !
Ne vjerujem u paranormalne aktivnosti, ali ovo je veoma zanimljivo, prvenstveno jer je utakmica prenošena kamerom uživo.
Gledaoce fudbalske utakmice u glavnom gradu Bolivije La Pazu šokirala je navodna paranormalna pojava, nalik duhu, koja se u jednom trenutku pojavila na tribinama. Na video snimku jasno se vidi neidentifikovani ljudski oblik koji juri tribinom i kao duh prolazi kroz sve prepreke koje su mu se našle na putu.
Inače to nije prvi put da se nešto neobjašnjivo događa na fudbalskim utakmicama u Južnoj Americi.

[youtube][/youtube]

nedim93
Kontakt:

Post Postao/la nedim93 » 26 apr 2014, 10:58

Znači oni su prije 500 godina bili napredni, i sad su vjerovatno il 500. put napredniji ili su uzumrli il tako nešto :think:

BadrHari
Kontakt:

Post Postao/la BadrHari » 26 apr 2014, 11:32

Ovo vise izgleda da se neko zayebavo sa dizajnom klikera, nego da je ovo fo'real.
Vako nama laicima mogu izmisliti jos 10 planeta, sve veca od vece. :D
I meni je nesto sumnjivo ovdje .. :problem:
Two-time champion of Central European Cup, triple champion of Bosnia and Hercegovina, two-time cup winners, and one time winner of the international Intertoto cup.

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 26 apr 2014, 15:19

sta je ovo, neka se zvijezda zove k.arina :rol:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 26 apr 2014, 15:35

Sta mislite da li tamo negdje u svemiru ima neka planeta da je naseljena zivotom kao nasa, znaci neka ziva bica. I oni zive, rade, spavaju, provode se, tuguju, bubaju se, rade sve sto mi ljudi.

A isto tako i oni se pitaju "da li smo sami" i oni istrazuju svemir, pa traze druge planete sa zivotom, gledaju zvjezde, imaju sonde, satelite u svemiru.

:mrgreen:

Znate da se u filmovima "oni" uvjek prikazuju kao super tehnoloski moderni, dolaze da nas uniste...itd. A uopste nije iskljucena mogucnost da su na istom tehnoloskom nivou kao i mi, zasto ne i stotinama, hiljadama godina losiji od nas ?

gojzerica
Kontakt:

Post Postao/la gojzerica » 26 apr 2014, 15:39

baš sinoć razmišljam, da li smo mi imali život prije ovoga, da li ćemo se opet roditi.. gledam sad nekakve klipove o REINKARNACIJI, kao djeca neka što se sjećaju prošlog života.. ne znam je li za ove teme, ali je pravo zanimljiva tema.

[youtube][/youtube] - ovo mi nekako providno izgleda, nisam ni pogledao do kraja

http://dalje.com/hr-zivot/reinkarnacija ... ost/293270

LenBias
Kontakt:

Post Postao/la LenBias » 26 apr 2014, 16:01

pregledao sam ja taj video, previse je to meni nekako, ne znam, bas mi se cini kao pretjerivanje :hmmmmm:
Closed mouths don't get fed on this boulevard.

Interista
Kontakt:

Post Postao/la Interista » 07 maj 2014, 01:48

[youtube][/youtube]

Evo Bajaga jos prije 30.ak godina predvidio nerede Rusa u Harkovu u Ukrajini :D cisto da tema ozivi

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.