Svaka evropa donosi novo iskustvo,i ja ne bih poredio prosle evropske utakmice sa ovim koje nadolaze.Meni je super sto se u nama konacno rodio osjecaj velikog opreza,za razliku od proslih godina kada smo polagali razlicita nadanja,ocito nesvjesni snage evropskih ekipa ( ili azijskih,svejedno),a pri tome dizuci sebe u nerealne visine.
Da li smo ranije imali samo sporu odbranu,ili je nas protok lopte zajedno sa kretanjem nasih igraca bilo ukupno presporo,to je za analize.
Logicno je da kada primis sve te silne golove,da je odbrana trpila najveci pritisak,pa je naravno najvise i izlozena kritici.Kao da ovi u drugim linijama nisu jednako odgovorni zbog svoje sporosti.U nasoj ligi se desava da protivnicka ekipa jedva dva puta dodje do naseg gola.Od toga cesto smo znali da primimo bar jedan.Ovo pisem na normalne akcije neke ekipe iz nase lige,gdje nas vezni red bude izradjen,a onda odbrana trpi pritisak.
Ne samo da nam je odbrana ta koja je u evropskim utakmicama kiksala,vec je niz golova koji nas je razbijao,prolazilo akcijama kroz samu sredinu terena i kroz bokove,gdje je igrao Markovic,ili Stani ili B.Colic itd. U vezi su redovno nadigravani Zeba,Svraka,Zolotic,Savic itd. Generalno ekipa nije imala dobru kilometrazu u trcanju,te smo bili razbijeni u nekim esencijalnim segmentima igre.Zato je odbrana najvise i patila,jer realno stoperski dvojac kojeg mi imamo,moze da se uhvati u kostac sa onim debelim centarforom iz Leotara,padavicarem Hadzicem iz Sarajeva,nekim mladim iz Veleza ili Zvijezde i to je to.Znali smo i od takvih igraca primiti gol gdje su svi nasi igraci iz odbrane znali ispasti kao mala djeca.
Sta se moze desiti ove godine,kada znamo da je ekipa koju imamo realno nedorasla za neke bolje igre u evropi.Moze se desiti to,da ovaj put igramo postavkom malo opreznije,zatvorenije.Mi ni na jednoj evropskoj utakmici nismo igrali zatvoreno.Nadigravali smo se na terenu i bivali nadigrani.Protiv izraelaca na Kosevu smo igrali odlicno i primili dva gola.Sa Serifom smo igrali na Kosevu odlicno i dobili.Sa Mariborom smo odigrali po jedno poluvrijeme u obje utakmice gdje smo bili vrlo vrlo solidni.Ali onda padnes.Jer nemamo taj nivo trke prosto nenaviknuti na ritam igre u 90 minuta.Nasa liga nas navikava tako,da je nama dovoljno da igramo 15 minuta da bi pobijedili,a onaj ostali period se cvarimo na terenu i nerviramo publiku.Nama dovoljno za titulu,a zapravo totalno nedovoljno za ozbiljnu ekipu.To nam se osveti u evropi.
U odnosu na evropu imamo nekvalitet,ali sam siguran da ce ove godine biti nesto pametnije,osim ako ne dobijemo neku ekipu koja nas objektivno moze razvaliti po svim segmentima.A takve imaju po meni mozda tri ekipe.Ostali su jaci,ali mozemo biti i mi malo pametniji.Ne ocekujem nista,ali ocekujem borbu za sto bolji rezultat.Ja se i dalje nadam bar jednom pojacanju koje je kako treba.O osvjezenju ekipa sam odavno govorio da nam treba.Ali eto,nema para.Da li cemo nekoga prevariti pa prodati ove nase lazne dragulje Adila i Svraku,vidjecemo.Ali ne vidim da Amar razmislja ni da bi doveo neke bolje odnjih.Ja bih se onda okrenuo novom ciklusu i konacnom pravljenju jedne dobre mlade ekipe u naredne 4 godine.Novi ciklus,samo ovaj put malo pametnije i to je to.Pa lagano.
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !