Stanje fudbala u Ex-Yu drzavama

Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija

Moderatori/ce: geronimo,VanBasten,Devil,dubrava,Trigger

marconato
Kontakt:

Re: Stanje fudbala u Ex-Yu drzavama

Post Postao/la marconato » 03 jul 2012, 16:56

Kada je Zvezda u pitanju, ta ocajna statistika koju pominjes se vezuje iskljucivo za prethodnih 5 godina, nikako u periodu od 20 god.
Istini za volju, Zvezda recimo posle rata nikada nije igrala LS, ali isto tako nije imala ni srece prilikom zrijeba, a imala je super ekipu! 2000. u pretkolu LS dobija Dynamo Kiev (generacija Shevcenka i Rebrova), zatim 2001. igra sa Bayer Leverkusenom (koji iste te sezone igra u finalu sa Realom), 2004. izvlaci PSV ( sa Gomesom, Alexom, Van Bomelom, Parkom, Heselinkom...koji u polufinalu LS ispada od Milana), 2006. Zvezda nalece na Milan (koji sa Kakom na celu te sezone osvaja LS)...

Imala je Zvezda u tom periodu nekih velikih pobijeda u Kupu Uefa, kao recimo izbacivanje Brage, Chieva (koji je tada u Italiji bio medju 4-5 ekipa na tabeli), zatim triumf nad Romom u grupnoj fazi Lige Uefa, 2 ucesca u istom takmicenju...

Posle svega dolazi ovaj, vec gore pomanui mracan period, period hapsenja legendi kluba, period dugova, rasprodaje igraca,...i mnogih drugih stvari koje nemaju veze sa sportom i fudbalom!
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

Dylan Dog
Kontakt:

Post Postao/la Dylan Dog » 03 jul 2012, 17:17

marconato je napisao/la:Kada je Zvezda u pitanju, ta ocajna statistika koju pominjes se vezuje iskljucivo za prethodnih 5 godina, nikako u periodu od 20 god.
Istini za volju, Zvezda recimo posle rata nikada nije igrala LS, ali isto tako nije imala ni srece prilikom zrijeba, a imala je super ekipu! 2000. u pretkolu LS dobija Dynamo Kiev (generacija Shevcenka i Rebrova), zatim 2001. igra sa Bayer Leverkusenom (koji iste te sezone igra u finalu sa Realom), 2004. izvlaci PSV ( sa Gomesom, Alexom, Van Bomelom, Parkom, Heselinkom...koji u polufinalu LS ispada od Milana), 2006. Zvezda nalece na Milan (koji sa Kakom na celu te sezone osvaja LS)...

Imala je Zvezda u tom periodu nekih velikih pobijeda u Kupu Uefa, kao recimo izbacivanje Brage, Chieva (koji je tada u Italiji bio medju 4-5 ekipa na tabeli), zatim triumf nad Romom u grupnoj fazi Lige Uefa, 2 ucesca u istom takmicenju...

Posle svega dolazi ovaj, vec gore pomanui mracan period, period hapsenja legendi kluba, period dugova, rasprodaje igraca,...i mnogih drugih stvari koje nemaju veze sa sportom i fudbalom!
A sto je najgore,uz samo malo vise koncentracije i postenijeg sudenja Zvezda ih je komotno mogla izbaciti te godine :mrgreen:
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif

sonik24
Kontakt:

Post Postao/la sonik24 » 05 jul 2012, 13:42

Hoces da kazes da bi Zvezda osvojila LP te sezone :D

Dylan Dog
Kontakt:

Post Postao/la Dylan Dog » 05 jul 2012, 13:56

sonik24 je napisao/la:Hoces da kazes da bi Zvezda osvojila LP te sezone :D
Hocu da kazem da je Zvezda prvu utakmicu u Milanu izgubila sa 1:0 a da Zigic i Georgiev nisu iskoristili odlicne sanse, a u revansu na Marakani Zvezda izgubila sa 1:2 ali uz cist gol iz ofsajda Inzaghia,dakle Milan koji ce kasnije osvojiti ligu prvaka nije bas lako izasao na kraj za Zvezdom :)
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif

underPFC
Kontakt:

Post Postao/la underPFC » 05 jul 2012, 20:45

Stanje fudbala je u najmanju ruku očajno u svim zemljama.
U prilog tome i rezultati ove prve runde evro takmičenja,izuzmemo li po meni čudo koje je Zeta napravila pobedom protiv Pjunika....
Nadat se da će Sarajevo i Borac popraviti utisak do kraja dana.
BORBA ZA PRAVDU! PRAVDA ZA GROBARE!

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 26 jan 2013, 17:05

Nije se dugo otvarala ova tema, a vjerujem da se ima štošta napisati, pogotovo na sva događanja u Nogometnim savezima na tlu bivše države u zadnjih godinu dana (iako su problemi dugogodišnji).

Dakle, na temi Srbije sam nešto našvljrao, pa ću kopirati tekst i pozvati Devila (osobno te pozivam i prozivam!) i ostale da daju svoje mišljenje, viđenje, komentar, zapažanja o stanju nogometa.
dubrava je napisao/la: Evo, ja ću ti reći, ne u konkretnom slučaju jer nemam pojma što se dogodilo, nego u zadnjih 15 godina što se događa u našem nogometu. Pritom mislim i na Srbiju i na Hrvatsku podjednako.
Dakle, Hrvatsku i Srbiju (njihove nogometne saveze) bi trebalo suspendirati na višegodišnje izbivanje iz svih mogućih natjecanja i kvalifikacija jer:
- nogometne saveze vode kriminalci, lopovi, narcisoidni i paranoični manijakalni tipovi
- je mafija sastavni dio saveza i klubova i leglo pranja novca preko istih
- su prvenstva neregularna i namještena
- su huliganizam, neredi, rasni i nacionalistički ispadi sastavni dio kulture na tribinama i oko njih (uključujući i sportske djelatnike klubova)
- pravila nisu Zakon nego iznimke
- se politika upleće u sport i svojom nevidljivom rukom kreira događaje na nogometnoj sceni
- se nogomet pretvorio u očajnu i gnusnu močvaru spletkarenja i korupcije na svim razinama.

Naš nogomet je na najnižim mogućim granama otkako je lopta došla na ove prostore. Nogomet kojeg je potrebno amaterizirati i prepustiti da ga vode oni kojima je usitinu stalo do toga sporta.

Jer živimo u zabludama i iluziji.

Ne zanima me ni kako se vara i laže ni kakve probleme imaju sa huliganizmom u Njemačkoj, Nizozemskoj i Engleskoj jer to nije moje dvorište.

I zato nas UEFA treba izbaciti. Izbacite nas i bit će nam dobro na Zemlji ( i vama i nama). Rekoše jednom davno u Bibliji.
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 26 jan 2013, 18:35

Dosta zanimljiva je ovo tema,meni je zao sto nema vise diskusije na njoj (nije sto je moja :mrgreen: ).Trenutno gledam Lazio-Chievo ali moglo bi se veceras malo popricati o ovome. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

wooNder
Kontakt:

Post Postao/la wooNder » 26 jan 2013, 19:42

Korupcija je sveprisutna u svim djelatnostima i svim ustanovama regiona! Fudbal nije izuzetak, katastrofalno finansijsko stanje samo još više iz godine u godinu smanjuje kvalitet nacionalnih takmičenja. Onoliko koliko pratim dat ću lični stav o ligama regiona.

Liga Srbije

Srbija kao najveća zemlja regiona i populaciono najjača,najtrofejnija kada se gledaju uspjesi u ligi SFRJ i dan danas ima primat u odnosu na ostale države regiona,nije to neka svemirska razlika ali ipak sve u svemu JSL djeluje najorganizovanije fudbalsko takmičenje u regionu. Jasno mnogi propisi se krše,kao uostalom i u svim drugim ligama regiona. Dva velikana iz SFRJ i danas su glavni glumci u domaćim okvirima,dok su evropski rezultati u najmanju ruku razočaravajući. Obilić je jedini tim koji u prethodnih 20 je uspio doći do titule pod vođstvom Željka Ražnatovića.Nekoliko puta se desilo i da vječiti beogradski budu razdvojeni na tabeli a klubovi zaslužni za takav rasplet su upravo pomenuti Obilić,Vojvodina. Zadnjih godina osim dva glavna glumca imamo i par bitnih glumaca,ali ostaje na tome bitnih,timova koji su konstantno u vrhu poput Vojvodine,Jagodine,Slobode,povremeno Rada. Zadnje dvije godine i neki fudbalski centri su živnuli i vratili se u elitni rang,međutim gledajući u sadašnjost isti ne stoje ni u kom pogledu stabilno. Niš,Kragujevac,Novi Pazar,Subotica su se vratili i djelimično donijeli posjetu i neke zanimljive regionalne derbije,ali bez Zrenjanina,Kruševaca,Vranja,Zaječara,Čačka u tom nekom aspektu posjete i dalje se ne ostvaruje željeni napredak.

Infrastrukturno Srbija bi se mogla nazvati trenutno liderom u regionu (daleko je to od neke evropske infrastrukturne ideale) prije svega zahvaljujući nekim projektima u poslednje dvije godine,neki projekti su u toku,neki čekaju na konačan završetak,a neki su navodno u planu. Do prije par godinama postojala su svega dva stadiona sa reflektorima danas je situacija takva da praktično 10-ak timova će imati stadione sa refklektorima. Posjeta,stara boljka svih liga regiona,jednostavno korupcija,mito, loš kvalitet.... sve je to dobrano uticalo na gubitak velikog broja navijača,simpatizera. Srbija je recimo 96/7 imala prosjek od nekih 6000-7000,da bi to u sezonama beogradske JSL (kada je više od 50% klubova bilo iz Beograda) taj prosjek bio nešto ispod 1500... Prošle sezone je prosjek gledalaca bio nekih 4000 (treba imati u vidu da su neke utakmice igrane bez gledalaca,a da su neke bojkotovali navijači)... Cilj je navodno bio da se ove sezone dođe do magične brojke od 5000 po meču,ništa od toga,razloga je mnogo za takvo nešto.

Hrvatska liga

Moram priznati da zadnjih par godina daleko više pratim Hrvatsku ligu i slobodno mogu reći da je prvih poslijeratnih godina bila daleko kvalitetnija,kao uostalim i Srpska liga... Zadnjih par godina ima jedan odličan tim za uslove regiona koji lagano uzima titule i praktično čini samu ligu totalno neinteresantnom. Hrvatska je u infrastrukturnom pogledu mnogo ranije napravila neke rezove i bilo je dobrih projekata,ali se stalo. Hajduk je daleko od bitnosti koju je imao prvih poslijeratnih godina u HNL... Rijeka,Osijek na momente samo uspjevaju parirati prije svega Dinamu, zadnju godinu u Rijeku su ušla značajna sredstva,imaju kada je region u pitanju sasvim dobar kadar. Posjeta je evidentno rak rana,osim navedenih uzroka,najnovije afere su dodatno uticale,kao i bojkot jedne od najvećih grupa u Hrvatskoj. Ipak kao i srpska liga,pa i slovenačka i Hrvatska liga redovno daje dobar dio mladih reprezentativaca i mnogo mladih igrača izvozi u zemlje Evrope gdje oni prave karijere,a klubovi preživljavaju od dobijenih finansija.
Ono gdje se Hrvatska liga može pohvaliti u odnosu na sve lige regiona su evropski rezultati,najviše ućešća u LŠ imaju klubovi iz Hrvatske kada je region u pitanju od 92e.... Manji je kapacitet u odnosu na Srbiju kada je prosperitet same lige u pitanju,prvenstveno zbog centara i evidentno nepostojanja drugog kluba koji bi bio adekvatan glavni glumac u borbi sa Dinamom.

Slovenačka liga

Sasvim sigurno treća liga regiona. Infrastrukturno sasvim ok to izgleda,naravno radi se o relativno malim objektima,al ne treba ni očekivat neke vasionske građevine u državici sa 2 miliona stanovnika. Zadnjih godina slovenački klubovi igraju sasvim dobru ulogu u evro takmičenjima,imajući sve u vidu prave solidne rezultate,često iznad očekivanja. Sve je više takođe mladih slovenaca koji odlaze prvenstveno u Seriju A i B. Gledanost je i u Sloveniji problem,ali šta očekivati u zemlji zimskih sportova i košarke prvenstveno,sa realno svega dva kluba kakve takve tradicije (da niko pogrešno ne shvati) Olimpijom i daleko najkvalitetnijim timom Mariborom.

Bosanska liga

Veliko je pitanje ma koliko to tužno zvučalo da li je liga BiH jača od crnogorske,prije svega u rezultatskom smislu,što je samo jedan od pokazatelja koliko se slabo radi u Bosni i Hercegovini,a sve to u vidu imajući poslednju evro sezonu crnogoraca i bosanaca. Liga BiH je za razliku naročito prve dvije nabrojane daleko od profesionalne u nekim elementarnim tehničkim stvarima,bez ijedne adekvatne komisije sudija i prvoligaša,sa dosta unutrašnjih problema,donekle je to naravno i zbog političke nestabilnosti,ali koja to država nema političku nestabilnost.
Iako realno u onoj staroj SFRJ ligi je često BiH imala i najveći broj prvoligaša,danas svi ti ili većina velikih prvoligaša je bez ikakvih rezultata,zadnjih godina prije svega sarajevski giganti i banjalučki Borac koliko toliko uspjevaju biti u vrhu,dok su za neke sredine poput Zenice,Mostara,Tuzle (mislim na Velež) lagana hrana i mnogo manjim klubovima,klubovi koji jedva preživljavaju i klubovi koji su daleko od vrha.

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 28 jan 2013, 15:11

@Dubrava sve to stoji ali amaterizacija fudbala nije resenje.Kada govorimo o najvecem problemu fudbala,evo ja cu govoriti o srpskom ali ne verujem da je mnogo velika razlika i u BiH,Hrvatskoj,Crnoj Gori,itd. nije losa infratruktura,nije ni udeo politike u funkcionisanju,nije toliko ni namestanje utakmica,nego su to iskljucivo menadzeri.Samo jedan primer je veoma zanimljiv.Prema FIFI u Srbiji postoji 90 registrovanih menadzera,a u Srbiji postoji 118.Kako je moguce da se cifra izmedju menadzera razlikuje u toj organizaciji i savezu.Neko nekoga tu opasno laze i lovi u mutnom.Kada tu dodamo jedan lep broj stranih menadzera koji rade u Srbiji dolazimo do zakljucka da su upravo menadzeri ti koji kroje celi fudbal u Srbiji.Velika vecina njih je i u lepoj saradnji sa mafijom i to je dobitna kombinacija za unistavanje.Samo pogledaj da jedna Engleska 452 fudbalska menadzera,da jedna Francuska ima 285 pa reci da li je to normalno da Srbija ima "90" pod navodnike.BiH ima jos vise,ona ima zvanicno 123 menadzera,7.u svetu cini mi se po tome. :roll: :oops: A uzmimo u obzir da u Kini,zemlji sa najvecom populacijom u svetu radi svega 18 fudbalskih menadzera. ;) Glavni zadatak koji bi trebalo odraditi jeste revizija svih menadzera.Garantujem ti da bi od nasih 90 ili 118 kako ti volja bar 60% otpalo zbog raznih okolnosti.E to bi dovelo do poboljsanja fudbala prvenstveno i to je pocetna stavka koja bi trebala da se uradi.E onda dolazi infrastruktura koja se u Srbiji poboljsava,onda dolaze i bolji igraci,oni talentovani ce da izadju na povrsinu jer sada nisu mogli zbog raznih menadzera...
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 28 jan 2013, 18:54

Ja sam apsolutno protiv amaterizma i slicnog.Ja mislim da je rjesenje privatizacija.Ali gledajte tesko je nesto recu za pitanjeo Ex-Yu drzavama.Previse je tu lopovluka, nema pravne drzave.Treba vise postenih ljudi, a manje Mamica,Sinovcica i slicnih u susjednoj Srbiji.Trebaju nam prije svega pravne drzave.Koje ce pregledavati stanje svakog kluba - naravno za to specifican odjel.i u takvim drzavama ne bi smjelo biti kradje,namjestanja, mita i korupcije.Ali budimo realni govorimo o Balkanu.Znaci to ne treba ocekivati u skorijoj buducnosti.E sad, treba bolja sudacka organizacija (i posteni suci).Sportska infrastuktura je nikakva.Jos jedan veliki problem.Ljudi mi se na ovim prostorima cine neizanteresiranima za nogomet.Naravno da postoje svijetli primjeri poput Zvezde i Hajduka, ali realno i u njima bez obzira na vjerne navijace ima puno nepravilnosti i svacega.Primjer Dinama kako je jedan covjek vlada klubom i unistio ga je.Mada Dinamo igra LP i sve to, ali ne bi previse se bazirao na Dinamu jer mozda nije tema.Dok jos drugi manji klubovi.Zamislite kakva je situacija s njima.Klubovi u velikim problemima, neisplata placa,zaduzenja velika i razne druge stvari.Pozitivan primjer je Rijeka.Klub je sada na zdravim nogama, uspjesno radi i posluje, a i opet imaju punu Kantridu.

Ja mislim da ce se tesko rjesiti problemi na ovim prostorima.Previse je tu zla i raznih lopova da bi se oduprli tome.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 jan 2013, 19:20

Devil je napisao/la:@Dubrava sve to stoji ali amaterizacija fudbala nije resenje.Kada govorimo o najvecem problemu fudbala,evo ja cu govoriti o srpskom ali ne verujem da je mnogo velika razlika i u BiH,Hrvatskoj,Crnoj Gori,itd. nije losa infratruktura,nije ni udeo politike u funkcionisanju,nije toliko ni namestanje utakmica,nego su to iskljucivo menadzeri.Samo jedan primer je veoma zanimljiv.Prema FIFI u Srbiji postoji 90 registrovanih menadzera,a u Srbiji postoji 118.Kako je moguce da se cifra izmedju menadzera razlikuje u toj organizaciji i savezu.Neko nekoga tu opasno laze i lovi u mutnom.Kada tu dodamo jedan lep broj stranih menadzera koji rade u Srbiji dolazimo do zakljucka da su upravo menadzeri ti koji kroje celi fudbal u Srbiji.Velika vecina njih je i u lepoj saradnji sa mafijom i to je dobitna kombinacija za unistavanje.Samo pogledaj da jedna Engleska 452 fudbalska menadzera,da jedna Francuska ima 285 pa reci da li je to normalno da Srbija ima "90" pod navodnike.BiH ima jos vise,ona ima zvanicno 123 menadzera,7.u svetu cini mi se po tome. :roll: :oops: A uzmimo u obzir da u Kini,zemlji sa najvecom populacijom u svetu radi svega 18 fudbalskih menadzera. ;) Glavni zadatak koji bi trebalo odraditi jeste revizija svih menadzera.Garantujem ti da bi od nasih 90 ili 118 kako ti volja bar 60% otpalo zbog raznih okolnosti.E to bi dovelo do poboljsanja fudbala prvenstveno i to je pocetna stavka koja bi trebala da se uradi.E onda dolazi infrastruktura koja se u Srbiji poboljsava,onda dolaze i bolji igraci,oni talentovani ce da izadju na povrsinu jer sada nisu mogli zbog raznih menadzera...
Najveci je problem sto ti menadzeri nemaju pojma o fudbalu.
Nego malo uvaljuju onu turbofolk bandu, malo ovo, malo ono, malo fudbalere itd.
Klasican lopovluk.
Po meni bi trebalo da medju menadzerima budu samo bivsi fudbaleri.

iskratel
Kontakt:

Post Postao/la iskratel » 28 jan 2013, 19:55

Kod nas u Sloveniji fudbal nije ni na prvom mjestu. Ako pogledamo samo koliko ljudi gleda i dolazi na utakmice, daleko je od prvog mjesta. Mi Slovenci najviše volimo ove "single events" ili "weekend events".
Na prvom mjestu po posjeti daleko pred svim sportovima su skijaški skokovi sa Planicom. Ovo je za nas nacionalni sport i največi event i najbitniji za nas. Ovo kod nas vlada prava euforija kada se samo kaže, da če biti takmičenje u Planici. Posjeta naravno oko 25.000 na utakmicu. A ovo traje od petka do nedelje. Čak na kvalifikacijski trening u četvrtak dodje po 10.000 ljudi. Ako ostanem kod skokova. Onda su tu još cure, koje skaču u Ljubno ob Savinji, gdje je 6.000 ljudi na utakmici. I to nema nigdje, da bi toliko ljudi gledalo žene.
Onda je tu skijanje za žene u Mariboru (Zlata lisica) i skijanje za muške u Kranjskoj Gori (Pokal Vitranc). Onda imaš biatlon na Pokljuki, skijaško trčanje na Rogli. Kajak/kanu u Tacnu. Veslanje na Bledu.
Na ovakvim eventima koji su ili svetsko prvenstvo ili svetski kup, tu dolazi najviše ljudi.

A onda tek dodju ovi timski sportovi. Najviše ljudi dodje naravno na svetska prvenstva ili takmičenja višeg ranga, kao Europa League, Euroleague, EBEL, EHF CL i tako dalje.
Kod nas postoje samo 2 prava Slovenska derbija. A to je u fudbalu Maribor-Olimpija gdje stadioni budu više ili manje razprodani, a i hokejski derbi Olimpija-Jesenice gdje isto tako dvorana nabito puna.
A onda još derbiji, koji nemaju baš tako dugu tradicijo i nisu tako prepoznavni. A to je u rukumetu Celje-Gorenje Velenje i košarci Olimpija-Krka. A možda treba izpostaviti i nogometni izmedju Mure i Nafte Lendava koji je regijski derbi i drugi najbolji derbi što se tiče posjete u fudbalu.

Kada bude i ako bude više zanimanja za fudbal, onda če se i podiči posjeta, jer se vidi, da se može, ali ljudi jednostavno ne zanima. Nije im uzbudljivo, osim ako nije derbi ili da utakmica ili bodovi ne važe na utakmici.
Tako, da ja se ne brinem puno zbog fudbala i posjete. Ja ču se brinuti tek tada, kada Planica neče biti više higlight godine. Tada trebamo biti zabrinuti. Ali to če se težko dogoditi. Planica je u renoviranju a i čeka se, da se največja skakaonica poveča, da se opet vrati svetski rekord.

0123456
Kontakt:

Post Postao/la 0123456 » 01 feb 2013, 00:51

Najpopularniji sportovi u Sloveniji: Fudbal/Nogomet, Košarka i tek onda zimski sportovi (skijanje, skokovi..).

iskratel
Kontakt:

Post Postao/la iskratel » 01 feb 2013, 10:57

Fudbal nije ni najpopularniji, ni najrazšireniji sport kod nas. Na fudbal kao kolektivan sport dodje najviše ljudi na utakmice u prosjeku na druge kolektivne sportove u domačoj ligi. I to je sve.

Panda
Kontakt:

Post Postao/la Panda » 01 feb 2013, 11:06

sve lige su loše, pogotovo naša, crnogorska, makedonska. slovenska je za nijansu bolja, srpska opet za 2 nijanse od njihove, dok je hrvatska eto kao najjača ali svejedno qrac od ovce. ali eto možda se nešto popravlja, hajduk protiv intera pruži dostojan otpor, čak i pobjede u gostima sa hendikepom, slaven također pobjedi jedan bilbao, a godinu prije skupo prodaju kožu fulhamu i stoke cityu. to je ono što fali našim klubovima, i tu se vidi razlika u kvaliteti.
sve su pite pitice, samo burek pitac je

0123456
Kontakt:

Post Postao/la 0123456 » 01 feb 2013, 12:53

iskratel je napisao/la:Fudbal nije ni najpopularniji, ni najrazšireniji sport kod nas. Na fudbal kao kolektivan sport dodje najviše ljudi na utakmice u prosjeku na druge kolektivne sportove u domačoj ligi. I to je sve.
U Sloveniji ima cca 50.000 registrovanih igraca fudbala/nogometa (daleko najvisje od svih ostalih sportova) i igra ga najvise ljudi rekreativno. Problem domace lige u Sloveniji (i u svim ostalim ex-yug drzavama) je kvaliteta. Zar ti mislis, da je biatlon popularan sport u Sloveniji zbog dobre posjete u jednom vikendu na Pokljuki? Tina Maze moze u Sochiju osvojiti pet zlatnih medalja i u Sloveniji nece biti ovakve euforije kao sto je bila kada je fudbalska/nogometna reprezentacija pobjedila Rusiju i kvalificirala se na SP u Juznoj Africi. Zasto je kosarka drugi najpopularniji sport u Sloveniji? Vidjet ces za 8 mjeseci.

iskratel
Kontakt:

Post Postao/la iskratel » 01 feb 2013, 13:16

Treba znati koji je najpopularniji sport, koji sport je najrazšireniji sport i koji ima najbolju posjetu.
Fudbal nije najrazšireniji sport u Sloveniji. To je vjerovao ili ne trčanje. Znači rekreacijski.
Najbolju posjetu imaju skokovi u Planici. Tu uvjek dodje po 20-25.000 ljudi. Tu ne treba nikakva euforija, pa če uvjek biti ovakav broj gledatelja. U fudbalu je euforija samo kada je neki rezultat i mogučnost, da se ide na SP ili EP. Koliko ljudi dolazi na utakmice Slovenije u ovim kvalifikacijama za SP i koliko ih je došlo za EP vjerovatno znaš. Jako malo. I osim Maribora i cijele regije Prekmurje gdje igra Mura, nema euforije oko fudbala.
Prosjek gledatelja na fudbalu je katastrofa. Osim Maribora, Olimpije i Mure niko nema iznad 1.000 ljudi po utakmici. A i to je gledano prosječno, jer bi bez medjusobnih derbija bilo i sramotnije nego što jest.
To što se bavi toliko ljudi fudbalom znači, da se može fudbalom baviti svak koji ima loptu, jer možeš fudbal igrat i u svojoj sobi ako želiš. Uvjete za skokove i skijanje nemaš kod svake kuče i naravno, da je onda manje ljudi.

Da ja tebe pitam, koje je tebi najpopularnije piće? Ako češ odgovoriti pivo, vino, etc. Bit češ onda po tvojoj logiki u krivu. Najviše ti u životu popiješ vode. Pa kako onda ti nije voda najpopularnije piče, ako je najviše popiješ? :mrgreen: Tako ti je s tim. To što možeš igrati fudbal gdje god poželiš, ne možeš usporediti sa uvjetima skijanja i skokova. Ali kao što sam več rekao. I ako več gledaš po tome, sa kojim sportom se najviše ljudi bavi, to je trčanje.

A isto tako težko usporediti utakmice ili evente koje su samo jednom godišnje ili koje su jednom na sedmicu dana.

I košarka opet neki fenomen. Na domačim utakmica dolazi malo ljudi, osim kada igraju Olimpija i Krka medjusobno. A kada je neko EP ili SP, onda ide ogromno ljudi. U Turskoj bilo je 6.000 naših navijača. Ako je taka euforija kao šti kažeš za fudbal, što nikada nije toliko ljudi na EP ili SP u fudbalu? Izuzetak je EP u Holandiji i Belgiji, gdje je bilo 10.000 naših navijača. Sve ostalo je tek toliko, da se može reči, da su naši navijači bili tamo.

I jako zanimljiva je recimo Ljubljana. U jednom vikendu možeš gledati fudbal, košarku, odbojku, hokej i rukomet.

Sječam se kada je jednog vikenda bilo na Euroligi na košarki 13.000 ljudi, sljedeči dan na hokeju i ligi EBEL 3.000 ljudi, na odbojci ACH u LŠ 5.000 ljudi, rukometu Krim Mercator u LŠ 2.000 ljudi, a fudbal 800 ljudi. Kako je to moguče, ako je fudbal najpopularniji sport?

Isto tako sam bio na jednoj utakmici Maribora u Kopru i bilo nas je 2.000. A onda saznam, da se je pre ove utakmice dogodila rukometna utakmica baš u Kopru izmedju Cimos Kopra i Celja PL i bilo 3.000 ljudi.

Svi indici pokazuju, da fudbal kod nas nikako nije najpopularniji sport kod nas, ako pogledamo sve skupa.

0123456
Kontakt:

Post Postao/la 0123456 » 01 feb 2013, 14:30

Ti zaista tvrdis, da su skijacki skokovi jedni od najpopularnijih sportova u Sloveniji samo zbog jednog vikenda godisnje u Planici (ili biatlon zbog Pokljuke/skijacko trcanje zbog Rogle/skijanje zbog Maribora/Kranjske Gore) :o :?: Uspuredujes jedan event svetskog kupa gdje nastupaju ponajbolji sportasi planeta (u svom sportu), sa domacom poluamaterskom ligom u fudbalu ili u kosarci. Kakva je posjeta na skijackim skokovima u Velenju kada nastupaju samo sportasi iz Slovenije ili u ovom slucaju u Planici? Takodjer je nemoguce u Sloveniji, da bude na fudbalskoj utakmici vise od 17.000 gledatelja ili vise od 13.000 na kosarci/rukumetu/odbojci.

Ako je taka euforija kao šti kažeš za fudbal, što nikada nije toliko ljudi na EP ili SP u fudbalu? Izuzetak je EP u Holandiji i Belgiji, gdje je bilo 10.000 naših navijača. Sve ostalo je tek toliko, da se može reči, da su naši navijači bili tamo.
Pa da, Slovenci su bogati narod u rangu Skandinavaca ili Engleza :roll: . Fudbalska reprezentacija Slovenije igrala je na tri velika turnira i samo jedan put se igralo u Europi (1x Juzna Afrika, 1x Juzna Koreja). Ipak je 2002 i 2010 godine na SP bilo na oba turnira cca 2.000-3.000 navijaca Slovenije. U Belgiji (2000g) na tri utakmice bilo je vise od 20.000 navijaca. Sa izuzetkom domacih eventa u susjednim zemaljama na skijanju/skokovima/biatlonu.. navijaca iz Slovenije gotovo nema.

Fudbal ima daleko najvise registrovanih sportasa (zajedno vise od skijanja, skokova, biatlona, rukumeta, hokeja, odbojke). Gotovo svaki vikend najvise ljudi prati fudbalske utakmice (zbog nedostatka kvalitetnog domaceg fudbala ljudi gledaju lige petice i ostale top lige u Europi). Vise ljudi se rekreativno bavi sa fudbalom nego sa skijanjem/skokovima/biatlonom ili skijackom trcanjem zajedno.

Ps: prije nego sto me optuzis, da ne volim zimske sportove. Ja imam sezonsku kartu za Pohorje i gore sam gotovo svaki dan :lol: .

samoradnik
Kontakt:

Post Postao/la samoradnik » 01 feb 2013, 15:00

Panda je napisao/la:sve lige su loše, pogotovo naša, crnogorska, makedonska. slovenska je za nijansu bolja, srpska opet za 2 nijanse od njihove, dok je hrvatska eto kao najjača ali svejedno qrac od ovce. ali eto možda se nešto popravlja, hajduk protiv intera pruži dostojan otpor, čak i pobjede u gostima sa hendikepom, slaven također pobjedi jedan bilbao, a godinu prije skupo prodaju kožu fulhamu i stoke cityu. to je ono što fali našim klubovima, i tu se vidi razlika u kvaliteti.
ti pišeš samo da bi pisao i broj postova nabijao,a svaki post niđe veze... nemoj trolovati bezveze.

0123456

Potpuno se slažem sa tobom kad je Slovenija u pitanju.. Čast iskratelu koji tamo živi,al mislim da on sve gleda na osnovu jednog događaja tokom godine na koji dođe 20000 ljudi,od tog broja dosta turista stranaca...
Da ništa oko 10000 Slovenaca je bilo u Beogradu tokom EP u košarci, 3000 tokom EP u rukometu....

SiamoNoi
Kontakt:

Post Postao/la SiamoNoi » 02 mar 2013, 11:34

samoradnik je napisao/la:
Panda je napisao/la:sve lige su loše, pogotovo naša, crnogorska, makedonska. slovenska je za nijansu bolja, srpska opet za 2 nijanse od njihove, dok je hrvatska eto kao najjača ali svejedno qrac od ovce. ali eto možda se nešto popravlja, hajduk protiv intera pruži dostojan otpor, čak i pobjede u gostima sa hendikepom, slaven također pobjedi jedan bilbao, a godinu prije skupo prodaju kožu fulhamu i stoke cityu. to je ono što fali našim klubovima, i tu se vidi razlika u kvaliteti.
ti pišeš samo da bi pisao i broj postova nabijao,a svaki post niđe veze... nemoj trolovati bezveze.
Ja ne vidim kaj je krivo napisano?!

Odgovori

Natrag na “Fudbal u regionu”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.