Odlazak u brazil... (navijači)

O navijačima, zanimljivostima, sličice, TV prijenosi, prognoze, takmičenja forumaša i druge zabavne teme.

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,doci

DukeOfWellington
Kontakt:

Re: Odlazak u brazil... (navijači)

Post Postao/la DukeOfWellington » 18 okt 2013, 18:22

Mislim da se tema od "Kako otići u Brazil" u međuvremenu pretvorila u "Zašto ne otići u Brazil". Nema nikakve sumnje da ima onih koji smatraju da vrijedi otići u Brazil taman potrošio zadnju paru i onih koji smatraju da je važnije uraditi neke druge stvari. I zbog čega uopšte raspravljati o tome na ovoj temi?

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 18 okt 2013, 19:11

Moj plan za odlazak u Brazil!!!

1.S obzirom da mjesecno trosim 120~140KM na gorivo, prodaja auta, tacnije 1godinu bez auta mi je prvo na pameti.
tj. prodam auto ali pare od auta ne koristiv vec ih stavim na sigurno.
To je 1500KM ustede samo od goriva.
Uracunam tu 550KM registraciju, i 500 redovnih servisa, potrosnog materijala, ulja i maziva, na kraju krajeva pravi ekonomisti ce tu uracunati i amortizaciju, jer to isto auto ako prodam sada ce biti minimalno 500KM skuplje nego za godinu ili bilo kada...

naravno tu sa javlja i novi trosak, tj gradski prevoz...50 KM kupon plus 15KM taxija, da se nadje.

Pored toga vrlo lahko mogu skupiti 100KM ukoliko se odreknem nekih svojih navika... kao sto su da ne jedem kuci, vec vani. Kako inace nikad ne izadjem na jednu kafu, vec to skoro uvijek bude 2 kafe ( u razlicitim lokalima mislim).
Osim ovoga trazicu podrsku meni bliskih ljudi, da od mene u ovom periodu ne ocekuju podrsku na koju su navikli(finansijsku) pa ne mora se svako Valentinovo, “martovi“, rodjendani, nove godine i ostalo ispostovati.
moze se reci da cu tu biti sebican, ali imam ja nacin da to nadoknadim nematerijalno.
i tu cu imati ustedu nekoliko stotina KM glupo bi bilo da kazem tacnu cifru..
...i jedino jos sto mi sada pada na pamet je to da ako odem u Brazil, znaci definitivno necu na Jadran, sto je jos nekih 500KM ustede.

samo da budem jasniji, imam prosjecnu platu, zivim sam(dobro sa djevojkom, ali ona ne pridonosi finansijski mada nije ni teret), ukoliko se zaputim ne planiram na 3 utakmice nego na jednu, avion ne bih uzimao prije Portugala ili Francuske, do tamo bih najjeftinijim prevozom.
Kupio bih povratnu kartu, u najatraktivniji grad u kojem budemo igrali Rio ili Sao :).
Prethodno sebi obezbijediti karte i eventualno smjestaj, iako iz dosadasnjeg licnog iskustva uvijek je bolje na licu mjesta odluciti gdje se smijestiti. Pogotovo u vecim gradovima. jer nekad je bolje biti dalje od svega ako je prevoz uredan, nego ko levat izletiti za krevet u kojem ces na kraju krajeva najmanje biti.
Planiram da me put ispadne ispod 5 milja na jednu tekmu.
koliko bih ostao zavisi od cijene smjestaja i hrane.

A sve bi doslo u pitanje jedino ukoliko cijene Avio karata iz Europe, drasticno poskupljaju u odnosu na danasnje.
Auto je vec na piku (:

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 18 okt 2013, 19:17

Edit.
...Pored toga vrlo lahko mogu skupiti 100KM MJESECNO ...

Head
Kontakt:

Post Postao/la Head » 18 okt 2013, 19:25

Da je prvenstvo recimo u Njemackoj ja sam siguran da bi brat,bratu svaku tekmu bilo nas 20+ milja.
1946

Cautinho
Kontakt:

Post Postao/la Cautinho » 18 okt 2013, 19:29

To i jest najveci problem.
Da je i EP 2012 bio u pitanju,opet bi se ocekivao velik broj nasih,ali Brazil je Brazil.
Keep walking.

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 18 okt 2013, 19:35

@Head
Bilo bi na 20 000 jos ispred stadiona bez karte, a na stationu bi nad bilo koliko nam karti daju, 29, 30 Milja...
pogotovo sto bi se u Njem grupa igrala u istom gradu.
pa shvatas li da bi bilo koja petorica prijatelja mogli otici u Minhen sa po 200~300 KM
taman da i ne udjes na stadion vec onako bez karte “budes tu“.

DonCorleone
Kontakt:

Post Postao/la DonCorleone » 18 okt 2013, 19:35

tu i tamo je napisao/la:Edit.
...Pored toga vrlo lahko mogu skupiti 100KM MJESECNO ...
Najvece troskove imas za put koje snosis samo jednom, nemoj to zaboraviti, ako se pojavis tamo, trebas razmisliti da ako gradovi nisu toliko odaljeni jedni od drugih, da mozes doci do njih jeftino. Sve zavisi od zrijeba i dje cemo igrati, drugim rijecima, koliko ce gradovi biti daleko jedan od drugog. Imas karte po 90 dolara gledao sam na FIFA stranici da uzmes, 3x90 $= 270 dolara za kompletnu grupnu fazu. Smjestaj su varijabilni troskovi i nikako se ne mogu sada bacati tu neke cifre, jer se u gradu uvijek nesto moze naci jeftino.

Let ti je 1000 Eur do Brazila i nazad. Fiksni trosak.
Hrana u periodu grupne faze je na primjer varijabilni trosak, recimo 200 Eur za 5-6 dana. Neko trosi vise, neko manje, ali to je neki prosjek.
3 karte mozes dobiti za 197 EUR (270 $). Fiksni trosak.
Smjestaj 5-6 dana (50 EUR/naci x 6 noci= 300 EUR). Varijabilan trosak.
ca. 60 EUR za prijevoz tokom 6 dana. Varijabilan trosak.
+20 % Kesa za nepredvidjene stvari.

Elem dodjes na 1.760 EUR + 20 % kes za nepredvidjene stvari ca. 360 EUR, dodjes na 2.120 EUR za kompletnu grupnu fazu/po osobi, sto je 4.240 maraka u privatnom aranzmanu. Posto ja nikada ne bi isao sam, nego sa drustvom, meni opcija Brazil odpada vjerovatno.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.

rope11
Kontakt:

Post Postao/la rope11 » 18 okt 2013, 19:43

Posto svi znamo da ce cijene u Brazilu biti paprene ( minimalno duplo skuplje nego inace ), pocevsi od smjestaja, hrane, prevoza, ulaznica, avio karti, pa do nekih drugih mali milion sitnica, ne bi bilo lose otici recimo u neke susjedne zemlje na godisnji odmor ( onako iz glave : Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Ekvador, Cile itd. , ali i neka druga turisticka mjesta blizu Brazila ) i od tamo avionom ici u odredjeni grad na utakmicu.

Procitao sam ovo na jednom forumu i onako na prvu mi se ucinilo zanimljivom idejom, koja bi koliko-toliko ispala jeftinija i povoljnija, a da li bi se ovo moglo izorganizirati u praksi, to bi bilo tesko reci. :mrgreen:
Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo.

FORZA MILAN !

sedra
Kontakt:

Post Postao/la sedra » 18 okt 2013, 19:52

bacelonafan je napisao/la:
Elegant je napisao/la:
Zeman je napisao/la:Prvo što morate znati kad pišete na ovoj temi je činjenica da je Elegant jedan ogroman žulj na guzici, koji ne zna uživati u životu i trudi se da i drugima pokvari to uživanje.

Drugo što trebate znati je to da je svjetsko prvenstvo u Brazilu, jednoj od najljepših i najzabavnijih zemalja svijeta, prilika koja se čovjeku pruža jednom u 64 godine i ko je može iskoristiti a propusti je taj je budala.

Treća stvar na koju vam skrećem pažnju je to da aranžmani putničkih agencija neće biti skupi, mislim da će se spustiti ispod 6000 KM što je i više nego prihvatljiva cijena. No, problem će biti kod cijena hrane, pića i svega ostalog koje će za vrijeme SP-a u Brazilu skočiti, što je i logično i na šta je upozorio i brazilski ambasador. Dakle, pri računanju ukupnih troškova imajte i to na umu. Svakako da ovu priliku ne treba propustiti niko, makar mu tih 5 ili 10 hiljada maraka bila sva ušteđevina ili kredit. Jednom se živi ;)
Sva sreca pa si jos srednjoskolac pa te mama i tatat izdrazavaju pa mozes reci ovo sto je plavim slovima podvuceno.

Eto ti nemoj biti budala pa otiđi u Brazil ... jer je to jednom u zivotu.
sta ti radis na ovoj temi ako neces da ides solis nam pamet ovdje? Idi ba sa zenom potrosite tih 10 milja za 2 godine na ljetovanje,onda dodji i ovdje prosipaj patriotizam,ja da imam 10 milja nebi zalio ni sekunde jedne kakva zena,kakva cura i bakraci to je svaki da a ovo bog zna kad opet! Posto nemam 10 milja cekacu da vidim do kraja ponude agencija iz drugih zemalja jer znam da ce biti puno jeftinije pa odem npr sa Njemackim navijacima u Brazil i to je jedna od opcija samo da se dokotrljam dole,i ovaj SEDRA sto kaze znaci u Americi nema krize a u evropi je kriza e moj druze
Halo ne kazem da u Americi nema krize vec da su mozda na boljem geografskom polozaju :D

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 18 okt 2013, 19:56

@Corleone
pa mislim da je moja najveca prednost to sto sam neovisan, prilagodljiv, ne bojim se nepoznatog, cak sta vise ceznem za tim.
PRIMARNI cilj mi je da nagovorim nekog od svoje raje da ide samnom, imam par jarana koji bi voljeli kao ja “rokerski“, krenuti u Brazil. Bukvalno bez prtljaga, tacnije sa ruksakom ili manjim koferom.
ali na zalost svi oni sa kojima bih volio se zaputiti nisu u mogucnosti ili nisu spremni na odricanja samo zbog Brazila.
Tako da ukoliko ne bude htio niko od moje blize raje, sigurno ce ici neko od poznanika i sl.
A bice i grupa koji ce se organizovati spontano pred prvenstvo.

Za mene je najvaznije da volim putovati, volim fudbal, volim BiH...
ukoliko nadjem jos par slicnih osoba bice samo jos bolje, a ukoliko neko od moje raje uspije se usuditi...to bi bilo fenomenalno.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 18 okt 2013, 20:37

slika
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

NoName
Kontakt:

Post Postao/la NoName » 19 okt 2013, 00:56

Polako ljudi, zašto dižete tenzije bez ikakve potrebe. Ne ide se u Brazil ni sutra, ni za mjesec nego za 7-8 mjeseci tako da o tome treba diskutovati ovdje. Kao prvo, i oni koji bi mogli ići sigurno razmišljaju o tome ali definitivno još niko nije odlučio (kupio aranžman). Ja kao neko ko je u dilemi želim da ovdje pročitam i razloge za i razloge protiv. Da sam čvrsto odlučio da idem onda ne postoji osoba na svijetu koja bi me mogla pokolebati a pogotovo ne neko ko piskara po forumu.

Ja samo želim da se pišu argumentovane stvari a ne tipa da za 1000 KM možeš otići i gledati sve utakmice do finala. Samo objektivno i da komentari ovdje budu od neke koristi a ne da se prepucavamo. Ova tema bi po meni trebala biti servisna tema.

Da li znate nekoga iz svog okruženja ko planira ići? Moj poslovni partner ide sa porodicom, njih 4, čovjek i inače ne propušta niti jednu utakmicu (uključujući gostovanja) tako da me to nije iznenadilo, čak ide i u St. Louis. Drugi prijatelj je na 90% da ide, vjerujem da će se i on prelomiti. Ja ako budem išao ići ćemo zajedno (nas 4).

Pretpostavljam da se u Brazilu može normalno plaćati karticama? Ili nositi keš (nepoželjna varijanta)? Da li ići preko agencije ili samostalno organizovati (ovdje mi najveći problem predstavlja transport unutar Brazila, može se kupiti povratna karta tamo i nazad, može se bukirati smještaj to nije problem)?

Smještaj: Može se preko booking.com pronaći solidan smještaj (detaljno čitati recenzije i obratiti pažnju na lokaciju i sigurnost smještaja, recenzije kad se pročitaju nema greške).

Prevoz: Što prije bukirati kartu, najbolje odmah nakon izvlačenja grupa. Ako budemo imali sreće da izbjegnemo Maunas, onda će i prevoz unutar Brazila biti lakši, možda neki voz ili slično. Ja sam malo istraživao i najjeftinije avio karte do Rija su iz Budimpešte preko http://www.condor.com/" onclick="window.open(this.href);return false;. Cijena po osobi za 10.06.2014 iznosi oko 1000 USD (740 Eur).

Dakle:

- Put do Budimpešte: 200 Eur/4 osobe = 50 Eur
- Budimpešta - Brazil= 740 Eur
- Solidan smještaj: 50 Eur x 12 dana = 600 Eur
- Unutrašnji transport: 300 Eur (ovo stvarno ne znam)
- Dnevni džeparac: 50 Eur x 12 dana = 600 Eur
Ukupno: 2290 Eur + 20% za sigurnost = 2.750 Eur

Hmmm... I ne izgleda tako loše :mrgreen: Uglavnom, treba ovo sve provjeriti nakon izvlačenja grupa, kada budemo znali gdje igramo. I da, do tada se odlučiti i što prije rezervisati sve, jer će sigurno biti sve skuplje kako se prvenstvo bude primicalo.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 19 okt 2013, 00:59

Iako izbjegnemo Manaus tu je Cuiaba do koje takođe nema pruge. Valja letit'.

DonCorleone
Kontakt:

Post Postao/la DonCorleone » 19 okt 2013, 01:01

@NoName

A dje su ti karte i prevoz od grada do drugog? Sta ako moras od jednog mjesta do drugog avionom? Onda je to sve sto si napisao x2 moj druze i to po osobi.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 19 okt 2013, 01:03

Pa koji su to samo kreteni, i stavise da moras ovako dugo putovati. Umjesto da su stavili npr. da se utakmice od jedne grupe igraju u stadionima koji su npr. u jugu Brazila, i tako slicno rasporedili, da navijaci ne moraju toliko dugo putovati.

NoName
Kontakt:

Post Postao/la NoName » 19 okt 2013, 01:15

Evo vam jedan forum na razumljivom jeziku: http://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=190.0. Radi se o prekaljenim putnicima koji putuju širom svijeta sa minimalnim budžetima (backpackeri) i ja kad planiram da putujem negdje uvijek pročitam odgovarajuću temu sa ovog foruma. Za Brazil nema toliko detaljno ali ima solidnih informacija.

@Don Coreone, napisao sam i ta putovanja, ali stvarno je teško imati predstavu o tom trošku jer ne znamo gdje ćemo igrati. Čitajući ovaj gore forum, niko voz ne spominje (a obično gledaju da to bude voz, jer je najjeftiniji) i uglavnom je to bus ili avion. Navodno je avion i povoljniji od busa (posebno ako su mjesta dosta udaljena). E sad, pitanje je da li će se moći kupiti karta za nekih 100 Eur po osobi u jednom pravcu? Recimo, igramo 3 utakmice u 3 različita mjesta, trošak od mjesta do mjesta 100 Eur, to bi značilo 300 Eur (treba se vratiti na početnu poziciju). Naravno, ne može se ni doći na dan utakmice, mora se stići dan-dva ranije, tako da će to izaći nekih 15 dana, što povećava budžet za nekih 300 Eur.

I da, nisam ukalkulisao cijene karata za utakmice :mrgreen: Za 3 utakmice to bi bilo nekih 200 Eur?

Dakle, dodajemo 500 Eur, što u konačnici izlazi 3.250 Eur (uz vrlo veliku nepoznanicu oko unturašnjeg prevoza). Takođe, smještaj, sad gledam za Rio, je već danas kritičan (velika većina smještajnih kapaciteta je već popunjena) i očekujem da će već do decembra, kada se izvuku grupe, cijene baš porasti.

I dalje, šta ako prođemo prvi krug? Baš bih se tada vratio kući, ma nema šanse. E tek onda bi nastupili troškovi, jer ništa nema unaprijed rezervisano, valja doplatiti da ti pomjere let, rezervacija smještaja će biti luda tada i sl.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.

inacefindecko
Kontakt:

Post Postao/la inacefindecko » 19 okt 2013, 01:20

preimenujte temu u "KO IMA, A KO NEMA PARA?"

HazardEden
Kontakt:

Post Postao/la HazardEden » 19 okt 2013, 01:25

inacefindecko je napisao/la:preimenujte temu u "KO IMA, A KO NEMA PARA?"
Il bar ovo Brazil napisite kako treba ;)

DonCorleone
Kontakt:

Post Postao/la DonCorleone » 19 okt 2013, 01:39

@NoName

Karte su minimalno 200 EUR za tri utakmice za najlosija moguca mjesta, ali prevoz nisi nikako dobro kalkulisao.

Ti moras imati smjestaj sredjen po mjestima igranja reprezentacije. Ako se prva igra na primjer 12. Juna u Riu, a druga 15. Juna u Sao Paulu, a treca 18. Juna u Salvadoru? Kako rijesiti smjestaj. Ako uzmes smjestaj na jednom mjestu od 12tog-18tog moras imati povratnu avio kartu, a jedna povratna karta kosta MINIMALNO 250 EUR. Recimo glavni smjestaj u RIU, prva utakmica RIO, nemas troskove avio puta, ostaje RIO-Sao Paulo (druga utakmica) 150 EUR, Sao Paulo-Salvador (treca utakmica) 150 EUR Salvador-RIO 150 EUR. Po meni minimum 450 EUR.

U slucaju prolaska grupne faze, racunaj ca. 600 EUR dodatno za smjestaj i prevoz, jer je datum prolaska grupe i odigravanja utakmice mozda u razmaku 3-4 dana (u slucaju prolaska grupne faze znaci moras imati pare da platis smjestaj 6 dana grupne faze + 4 dana diogravanje). Znaci dodatni troskovi za smjestaj plus let do nove destinacije koju si tek saznao pri zavrsetku grupne faze, smjestaj moras naci spontano.

Na brazil help dot com imas razne informacije o zemlji ljudima putavnju itd..
Zadnja izmjena: DonCorleone, dana/u 19 okt 2013, 01:47, ukupno mijenjano 1 put.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 19 okt 2013, 01:45

Mozes spavat u parku :mrgreen:
A ne u hotelu placat 50€ noc, za 50€ bi na drvetu spavao.

Jest sendvice, samo da se nije gladno.

Znaci 800€ da trosis :)
i 800€ karta
300€ ulaznice
200€ put u dva grada

Ako prodjemo grupu jos 400€
Dalje nek ne prolaze :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.