Postao/la ŠB_Fidelis » 31 okt 2009, 02:22
Opet nelogicno Analic. Jel ogledalo svega ta famozna bivsa drzava i komunisticki sustav? Tada dobro pojedinima bilo pa treba i dalje zivjeti u iluziji proslosti?
Da, veliki klubovi, i? Tko im spori da su za BH uvjete velika imena. Veliki klub je i Nothingham Forrest, Leeds United... Poanta? Takvo sto se lako moze i prosuti.
Spominjes Leotar, a sto, samo zato sto je bio ''ime'' nekad. To sto danas ni Barcelona ne bi uzela bod iz Trebinja je naravno suvisno, oni su ''iznad''. Smijesno. Ima bolan da propane tko nece da se prilagodi i ima normalne uvjete, a ne da ga jos netko zali. I to opskurni BH klubovi, SVI, oko kojih se krvimo bespotrebno, a u eurorazmjerima se radi npr. o propalim bivsim europskim prvacima pa nikom nista. Ne znam o cemu mastate i pricate.
Nacionalnu osnovu spominjes kao legitimitet takvih klubova. Dinamo je simbol hrvatstva, bio, npr., pa i danas je, ali to sto je usput ''veliki klub'' ga toga apsolvira? Nelogicno.
Ajde se sjeti kakvo je stanje u Srbiji bilo. I Partizan i Zvezda osnovani 45e, Partizana vojska, Zvezdu UBDA, a predratni USPJESNI klubovi su ugaseni (BSK, Jugoslavija). S vremenom ti klubovi medjutim postizu uspjehe i stjecu sve veci broj simpatizera i navijaca. Politicke okolnosti se mijenjaju, crveni vise nisu na vlasti odjednom, drzava se raspade. Medjutim, ovi su dotad vec izgradili za sebe ime. I sad, nastranu sto su danas takvi isto nacionalisti, ili desnicari, ili sta vec, kao sto jesu, suprotno simbolima i uvjetima kojima su okiceni, kao i imenima, oni su nastali pod gore navedenim uvjetima i takvi im simboli i danas izgledaju. Poanta? Sve je prolazno i relativno.
I vidis, pricas o kapitalu odjednom sumnjivom. Pa za Velez su nekad radnici u Mostarskim firmama morali izdvajati dio svoje place ili cak i cijelu po potrebama kluba. Evo moj stric prvi. Ne kazem ja da je to sumnjivo, ali su ga namaknjivali po potrebi katkad, tko te sta pitao, kapital je pristizao. I boze moj, kao klub koji je imao sustav iza sebe, kojeg je taj isti favorizirao, naravno da ce prosperirati, narocito u puno vecoj drzavi kao jedan od centara regije i fakticki jedini veci grad, a bez realnog konkurenta u istom gradu s obzirom da je Zrinjski ugasen. Tko zna sta bi i on na kraju postigao da takvo sto nije se desilo. Sta je Velez u tom postulatu ako ne ''politicki podoban'' klub kako kazes? Nevezano jel on klub svih Mostaraca, ovoga ili onoga, on je reaktiviran od strane jedne opcije, jednog sustava, i bio je podoban i vezan za taj isti, i ostao do dana danasnjeg. Ne vidim po cemu se to narocito razlikuje od onoga o cemu danas pricas. Sad, druga stvar tko je ljevicar, tko je desnicar, al ti je nelogicno ovo sto pricas. Vrlo.
I to kao da se drugdje ne desava ili nije desavalo. Svi nacionalni savezi novonastalih drzava su morali redefinirati sustav natjecanja, klubove, i sve ostalo. Poceti ispocetka. Tko je kriv onim koji nisu nastavili tamo gdje su stali? Oni koji su ustvari ulozili u sebe, stvorili vlastite uvjete i digli se? Kapitalizam brate moj, nema lezi i cekaj da ti netko nesto pokloni ili da. Da toga nije bilo, u Hrvatskoj se npr. ne bi desio jedan Varteks koji je dao isuvise reprezentativaca reprezentaciji i ima ponajbolju mladu skolu u datoj drzavi. Al dobro, i ja zaboravih, tamo je sve u redu jer ocekivani primat drze velikani pa to nema veze.
Ok, rat je veliko zlo, ali ne moze se vjecno time pravdati, a upravo to dati velikani rade i muljaju vlastiti narod. Prica se o kriminalcima i politicki vodjenim klubovima, a jasno je kakvi ljudi sjede u mahom svim klubovima u BiH ligi. Uglavnom mesetari i neznalice. Ta jasno ti je i po vlastitom primjeru. Koliko je novca poslano i dato Velezu, a boga pitaj gdje je otislo, mogli su novi stadion do sad napraviti. Pojedine sredine, koje necu imenovati, imaju vise profitera nego cijela ova hercegovacka regija zajedno, al to sto njih zaboli neka stvar za vlastite klubove je neka druga stvar. Ne znam o cemu se tu uopce prica. Nakon rata su se brojni ionako i podijelili, moze netko pricati ovo ili ono, ali kroz brojne klubove je jasna odredjena ''struja'' koja nekad nije postojala, a kod nekih je oduvijek ili postojala, samo po principu ''velicine'', gore vec opisane, se takvo sto naravno zanemarivalo. E pa ne moze tako analic moj.
Široki je igrao nogomet i prije svega toga, znas. Ok, nije nikad mogao igrati neku veliku ulogu, logicno, mala sredina, ionako ocijenjena ''nepodobnom'' od strane vlasti, ali je svejedno bio stabilan clan nizih liga te famozne bivse drzave, igrajuci u nekoliko navrata za ulazak u drugi rang natjecanja te ''napravivsi'' igraca koji su kasnije za tadasnji Dinamo, Velez, Sarajevo, itd. igrali. Nije ga nitko poslije rata osnovao pa kao hajmo sad da i mi imamo nogometni klub poput pojedinih. Svrstavati ga ni u takav rang nema smisla. A izdizati sebe danas iznad takvih jer je ''veliki klub'' koji uglavnom sjedi na dupetu i ceka da ga se kao takvog bez ikakvog rada i ulaganja prizna, je nerealno.
A i da se jos jednom dotaknem profitera i nacionalista kad ih si se toliko svezao na kraju. Opet kazem, koliko je takvih diljem BiH, i vise nego u tim klubovima koje direktno prozivas, al to sto takve zaboli za, ne znam, Zeljeznicar, Sarajevo, Slobodu, itd., danas, je neka druga prica. Da hoce, ta mogu napraviti silu od istih. I to bi onda pretpostavljam bilo u redu, jer, to bi bilo ''prirodno'', ipak su to veliki klubovi i sta vec. Mislim, ne kontam, s tvog gledista je to hajde uglavnom i logicno, ali nelogicne ti konstatacije.
Zadnja izmjena:
ŠB_Fidelis, dana/u 31 okt 2009, 02:53, ukupno mijenjano 3 puta.
...Život za Široki...