champions1921 je napisao/la:Zna li neko jeli ovih 170.000 KM dovoljno da se urade normalni WC-i na sjeveru i jugu i da se koliko toliko srede svlacionice?? Kada bi to uradili nas stadion bi opet trebao biti uslovan za odigravanje medjunarodnih tekmi bar ovih U-17, U-19, mozda zenske reprezenacije i prijateljskih utakmica ostalih reprezentacija.. Do nedavno smo na taj nacin zaradjivali solidan novac od saveza koji je bio dovoljan bar za neke osnovne troskove i glupe kazne..
Pa normalno da je dovoljno novca za to što si nabrojao i vjeruj mi da se sve ne bi ni utrošilo, ostalo bi love. Ja sam počeo ovu priču oko ulaganja te love i postavio sam sebi, a i ostalima pitanje, gdje i kako ju je najpametnije uložiti.
Po meni je osnovno pitanje kada će početi "prava" dogradnja i rekonstrukcija Grbavice. Na to pitanje izgleda niko ne zna odgovor. Ukoliko ne počne za 3-4 godine, onda se isplati taj novac "skršiti" i u istočnu tribinu, jer ne znamo kako će taj "Muzej Željo" izgledati na sjeveru.
Nisam građevinski stručnjak, ali nije teško izračunati, koliko bi novca otišlo na saniranje istoka. Napraviti 15 redova sa stolicama. Dimenzija stepenika neka bude 40 cm po verikali i 80 cm po horizontali, što daje 1,2 metra puta 15 jedanko je 18 metara puta 100 metara dužine jednako je 1800 kvadranih metara, puta 10 cm betona (kao mrtva ploča), to je ukupno 180 kubika betona. Kubik betona sa ugradnjom je 120 KM, što daje iznos od
21.600,00KM. S obzirom da se radi na podlozi koja ne iziskuje veliku opterećenost potrebna je mreža "šestica" koja košta 50KM. Takvih mreža je potrebno tačno 75, što znači da bi se za
armaturu dalo
3750,00 KM 21.600,00+3750=
25.350,00KM Toliko bi se utrošilo na armaturu i beton. Neka bude i 30.000,00KM. Firma koja to bude radila, neka uzme koliko i za materijal, jer poslovi nisu zahtjevni, što daje 60.000,00KM. Može se postaviti u jednom redu najmanje 200 stolica, što znači 3000 stolica za cijelu tribinu i da bude daleko najkomotnija na cijelom stadionu.
3000 stolica po 30KM sa ugradnjom je 90.000,00KM. to je
150.000,00KM. Ostatak novca bi se utrošio u fizičko odvajanje od juga, te pristupne prilaze. Sve bi se moglo uraditi za manje od jednog mjeseca.
Na toj tribini bi bilo najmanje 1000 ljudi na svakoj utakmici i u prvenstvenih 15 utakmica po cijeni od 8KM to je 120.000,00KM. Tri, četri godine, pa računajte zaradu i isplativost. Kada dođe do rekonstrukcije glavnu lovu (stolice), skinuti i ponovo ih postaviti na novoj Grbavici.
Ponavljam, da nisam građevinac, ali nije teško sračunati. Druga je stvar, kada lovu "naši" uzmu u ruke onda se ne može ništa napraviti. Uvjeren sam da se cijela Grbavica može ušminkati sa dobijenim sredstvima. WCi, prilazi tribinama i slično. Hoće li se to desiti. Čisto sumnjam.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".