Ko se imalo razumije, zna da su cijene enormno visoke u odnosu na specifikacije istog. Trziste desktopa ne pratim ali tu bar mozes sam birsti sta i kako.
Ima jedna stvar koje se ja drzim, uzimam polovan (svjestan sam rizika) ali za nekih 300-400KM se moze odlicno proci. Poslije mozes dodavati RAM, mjenjati procesor ili povecavati kapacitet HDD/SDDa.
Vodim se time da kod laptopa naprije strada integrisani graf cip (ako nemaju zasebnu grafiku). statisticki to ee desi neposredjo prije isteka garancije, a ako je u garanciji neces dobiti nov, nego ce oni to rebalirati, grijati, lemiti ili sta vec.
Koristio sam Acer laptop sa integ.grafom i naravno to je stradalo. Doduse eksploatisao sam ga maksimalno. Ali takodje nikad vise Acer.
Imam npr Laptop Toshibu Tecra 2 (mislim da je taj model)
ne mogu se sjetiti specifikacija, ali znam da ima 10gb HDD. Kupljen 97/98 preko 3000KM. Jos u zivotu. Neki dan ga palio, radi ko doksa
Fujitsu Siemns Amilo (C2D max 2gb Rama) nakon sto je meni zastsrio dao burazeru. Njemu sluzi za gledanje filmova i peglanje FManagera. Kupio polovnog, radi , a nije ciscen sigurno 7-8godina.
Trenutno koristim Asus K53a (I5 druge gen, 8gb Ram, 2gb Graf Nvidia). Mislim da me kostao 350M jer sam dao jedsn laptop i 180KM. Uglavnom mogu s njim editovati video u Filmori bez ikakvih problema. I ne bih se mijenjao ni za jedan nov od600-800KM iz Imteca,Domoda, Binga, Tehnoshopa i inih radnji.
I moram pomenuti svoj najdrazi model,oji jos uvijek imam, HP 8510p (c2d 2.53ghz sa yebenih 6M cache-a, 4gb rama i 256mb ATI Radeon).
Mislim da je taj T9300 procesor medju 10tak najboljih iz plejade C2D procesora. Znam da sam uvijek radije njega koristio nego Lenovo ThinkPad sa i3procesorom( da napomenem da i ovo gofno imam u zbirci).