Dugo čitam ovaj forum ali evo prvi put pišem. Prvo hvala svim ozbiljnim članovima foruma koji iznose informacije do kojih mi obični navijači ne bi mogli doći, i posebno hvala ovim što prate ozbiljnije mlađe kategorije.
Za Sarajevo navijam otkad znam za fudbal, ali sam posljednjih par godina dosta utanjio što se tiče odlaska na utakmice i samog praćenja kluba najviše zbog nedostatka vremena koje donose godine, posao i porodica ali i (priznajem) lošim stvarima koje su se dešavale u klubu. U posljednje tri godine moj interes je ponovo porastao zajedno sa dobrim potezima trenutne uprave i dobrim igrama i rezultatima koje je to donijelo.
Dosta o meni, post će da bude malo duži jer želim da se osvrnem na teme koje se provlače stalno po forumu (da nadoknadim to što dugo čitam a nisam nikome nikada replicirao), pa ko ne voli duže postove nek ne čita dalje.
1. Akademija. Definitivno velika stvar i najveća pobjeda trenutne uprave, međutim sama po sebi nedovoljna za ono što se od nje očekuje. Naime, akademija će da (u stvari već jeste) proširi bazu talenata na cijelu BiH, što je opet mala baza ali dosta jaka. Dalje, nadam se da će taj internatski način školovanja našim budućim fudbalerima usaditi sportski život, u stvari objasniti im da ako žele biti vrhunski sportisti ne mogu živjeti kao mi navijači nego se moraju odreći dosta užitaka u mladosti. To i jeste jedan od većih problema igrača sa Balkana, tako da to nije mala stvar. Međutim to što ne cugaju, imaju dobre terene i široku bazu ih neće naučiti da igraju lopte, i to je problem koji akademija sa postojećim kadrom neće riješiti. Ljudi, pa mi nismo izbacili kvalitetnog igrača od Škore do Radovca. Znate li koji je to period? Kod nas dolaze netalentovana djeca a talentovana idu štrumfovima? **** moj, dolaze ista djeca ali štrumfovi urade nešto sa njima (Nisu ni to neki vrhunski igrači, ali su definitivno za dvije klase iznad onih koje mi izbacimo), a mi ne uradimo ništa. Prema tome, najvažnije ulaganje koje uprava može da napravi je u trenere omladinskih kategorija jer su, ruku na srce, ovi trenutni očajni. Pa da su išta valjali bar bi do sada bez napucanih terena i internata izbacili 3 igrača u zadnjih deset godina, zar ne? Mislim da kvalitetan omladinski trener vrijedi plate našeg najplaćenijeg igrača, jer bi onda naši igrači koji se penzionišu imali od koga da nauče nešto, i da to preuzmu u budućnosti.
2. Dženo. Mislim da je Dženo dobar motivator i loš trener, što možda ne zvuči baš najbolje, ali mislim da je za našu situaciju bolje to nego obrnuta situacija dobar trener koji je loš motivator, zato što imamo realno najbolju ekipu u državi i ako su motivisani teško im neko može parirati. Dženo je naše dijete i u klubu je čitav život, i na kraju krajeva ima rezultate, i ne treba pričati o njegovoj smjeni poslije svakog poraza. Mlad je i uči (recimo u ovom mandatu rotira, a nerotiranje mu je bila najgora greška u prethodnom mandatu), i treba mu dati priliku. Ono što mu najviše zamjeram je famozni „haverizam“.
3. Svlačionica/Haverizam/Amaterizam. Ako Real Madrid ima klanove u svlačionici, **** ga, imaćemo ih i mi, od toga se ne može pobjeći. Međutim ono što je apsolutno nedopustivo je da jedan klan smjenjuje i postavlja trenere ili da diktira sastav. To se mora srezati u korijenu po cijenu titule ako treba. Bojkotuješ nešto? Izvoli na Zapad na utakmicama, a na treningu si sa U19. Ući ćeš u nazad u tim kad se ponizno izvineš zbog ponašanja i dobro oznojiš na svakom treningu. Puzi, Stojčev, Okić, Krste, Tatko, niko nije nezamjenjiv. Trpićemo i Radoša, i Rustemovića, i Kovačevića i koga kod treba makar ispušili sve trofeje, ali igrači NEĆE raditi posao uprave kluba. Činjenica je da nemamo trenutno boljeg lijevog beka od Puzigaće i bolje desetke od Stojčeva (onog Stojčeva iz prvih 45 minuta iz Travnika i drugih 45 protiv Lištice, ne onog iz druge polovine prošle sezone), ali da su toliko dobri da nešto ucjenjuju, pa daleko od toga. O Tatku (naš najgori igrač prošle sezone vjerovatno) i Okiću da ne pričam, Sarajevo bez njih jako ko i sa njima. Ako Dženo neće to da uradi jer su mu to haveri, onda može i on sa njima na tribine, hvala mu za sve. Isto tako situacija sa dresom protiv Lecha i njegova reakcija „niko nije kriv“ me strašno iznervirala. Ja ne sumnjam da je naš ekonom jako fin čovjek, drag igračima i stručnom štabu, ali za onakve stvari u profesionalnom okruženju se ostaje bez posla.
4. Igrački kadar. Nema se tu šta puno naglabati. Delač – Hebibović, Stepanov, Barbarić, Puzigaća – Ikande, Radovac – Stojčev – Duljević, Benko, Krste. Naravno računajući da je Cimi već otišao. Neću sada puno o mjestima gdje smo deficitarni (lijevi bek, 10, jedno krilo) jer je prelazni rok gotov, ali hoću da se osvrnem na par stvari. Prvo Alispahić. Ja ne znam zašto svi forsiraju njega kao desetku kad to čovjek nije bio nikad u životu? On je igrač tipa Radovca ili Cimija, box-to-box midfielder, radnik, nikakav super-kreativac. Kod nas ga se gura na tu desetku, što mi nije najjasnije. Pa ako već mora tako, meni je više Radovac za desetke nego Meša. Vrstan igrač u svakom slučaju, i nadam se da će se vratiti u formu koju je imao u HNL-u. I onda dolazimo do situacije da imamo 3 odlična igrača na DMF/CMF a samo Miloša na AMF. Miloša za kojeg se nikad ne zna hoće topit i carinit lopte ili će igrati fudbal kako treba. Zašto onda ne probati Meša – Ikande na DMF a Samir na AMF? Ili ovako: Samir/Meša/Ikande na DMF (2 od 3, nije bitno) a Krste na AMF? Onda bi se oslobodio prostor da Duljević igra lijevo (Ideja iz revanša protiv Lecha, jako mi se svidjela ali nije urodila plodom što ne znači da treba odustati od toga kada se Duljević oporavi) jer je to u skladu sa modernim fudbalom, da krilni napadač igra kontra nogom. Duljević ako išta zna zna proći i šutnuti, a velika je razlika ako mu se taj šut namjesti na jaču nogu. Onda imamo problem desnog krilnog napadača (ne sviđa mi se nijedan Bekić, iskreno, i mislim da nisu nikakva pojačanja za klub, nadam se da će dokazati da sam u krivu), ali eto, može Almir Bekić kad već nema niko drugi.
5. Utakmica protiv Lištice. Ja sam iskreno jako zadovoljan. Loša realizacija i **** od sudije, i opet pobjeda u derbiju. Dijelim prevalentno mišljenje foruma o utakmici ali se ne slažem sa par stvari:
Nema potrebe pljuvati po Krsti i po Leonu. Da, realizacija im je bila juče očajna, ali ipak je pao gol koji je jedan dao a drugi mu asistirao. Krstu posebno odavno nisam vidio agilnijeg i lucidnijeg, i ako nastavi tako realizacija će doći na svoje.
Hvaljenje Barića mi nije jasno. Imao je 2-3 očajna pasa na 40 metara od našeg gola, i ne znam jeste li primjetili ali ko je čuvao čovjeka koji je kod gola prebacio loptu Wagneru? Barić.
Priča "Almir Bekić zaključao stranu"? Iskreno ja od tog čovjeka NIŠTA nisam vidio otkad je došao u Sarajevo osim brzine. Nijedan upotrebljiv centaršut, dribling, ništa. Hebibović uz sve svoje defanzivne falinke mi se čini puno boljim pojačanjem.
I još samo da kažem da se nadam da je Stepanov bio povrijeđen, i da je zato Tatko igrao. Svaki drugi razlog bio bi **** kriminal prema klubu.
Hvala svima koji ste došli do kraja ovog prvog posta, biću kraći ubuduće