Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Tribalian
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Tribalian » 06 jul 2014, 18:49

slika
Mundijal je, vreme je za fudbal, ali i za „Misli o fudbalu“. Jedinstvena kombinacija izreka o fudbalu i karikatura na temu najpopularnijeg sporta. Knjigu potpisuju naš poznati novinar Vladimir Stanković i čuveni niški karikaturista i slikar Aleksandar Blatnik. Stanković je, kako sam kaže u uvodu, samo bio „selektor“ zanimljivih izjava o fudbalu koje su fudbaleri, treneri, novinari, sudije, navijači izrekli u raznim prilikama. Knjiga sadrži oko 650 „fudbalskih sentenci“, podeljenih u više tematskih blokova. Ispod svake stoji ime autora, a najzastupljeniji su Bil Šenkli, Horhe Valdano, Karlos Bilardo, Erik Kantona, Vujadin Boškov, Maradona, Johan Krojf, Džordž Best, Džon Tošak, Aleks Ferguson...

Izreke su jezgrovite, efektne, duhovite, poučne, ironične, filozofske, cinične, smešne, zabavne, prepotentne... Evo samo nekoliko primera:

„Fudbal okuplja dve vrste muškaraca. One koji nemaju devojke i one koji imaju žene.“ (Duško Radović)

„O sudiji su podeljena mišljenja. Jedni mu spominju oca, drugi majku.“ (Hose Maria Garsija, španski radio-reporter)

„Fudbal nije pitanje života ili smrti već mnogo više od toga.“ (Bil Šenkli, bivši trener Liverpula)

„Gol ne daje igrač nego igra.“ (Luka Kaliterna, osnivač Hajduka)

„Treneri su kao mini-suknje, jedne godine u modi druge u ormanu.“ (Vujadin Boškov)

Poseban šarm knjizi daju karikature Aleksandra Blatnika, dobitnika mnogih nagrada, medju njima i najprestižnije – „Pjer“.

Prava knjiga u pravo vreme, kao dopuna Mundijalu u Brazilu. Knjiga koja će vas nasmejati i zabaviti, ali i naterati da mislite o fudbalu i životu uopšte jer mnoge izreke zapisane u ovoj knjizi iznoseći suštinu najpopularnije igre na svetu zapravo filozofski govore o životu samom.
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 06 jul 2014, 21:57

pročitao Lovca u žitu... ništa posebno, stvarno bzv knjiga, ne znam što je toliko kuju u zvijezde....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 jul 2014, 01:20

Pisao sam mislim ranije, no nisam sasvim siguran. Igre gladi, trilogija, strašno zanimljivo i preporuka. Uz to nisu ni skupe. Poslije toga pogledate film i vidite da nije ni blizu knjigama. Sada čekam treći dio filma part I koji izlazi ove godine, pa onda sljedeće godine ako Bog da izlazi part II. Dva dijela iz treće knjige, malo su razvukli da zarade više para.

Trenutno čitam roman od Tesse Gratton, magija krvi. Odlična knjiga za djevojke ali eto kada sam već počeo da je čitam, volim da je i završim (ostalo još 90 - tak stranica).
slika
Odlična stranica, pa kome nije lijeno neka se registruje:

http://www.goodreads.com/

Kawhi
Kontakt:

Re: Odg: Književnost

Post Postao/la Kawhi » 07 jul 2014, 02:31

DANTES je napisao/la:pročitao Lovca u žitu... ništa posebno, stvarno bzv knjiga, ne znam što je toliko kuju u zvijezde....
Jedna od rijetkih knjiga koju sam ostavio neprocitanu.
Btw neka preporuka za nesto poput Tvrdjave?
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Dzoni
Kontakt:

Re: Odg: Književnost

Post Postao/la Dzoni » 07 jul 2014, 02:35

Kawhi je napisao/la:
DANTES je napisao/la:pročitao Lovca u žitu... ništa posebno, stvarno bzv knjiga, ne znam što je toliko kuju u zvijezde....
Jedna od rijetkih knjiga koju sam ostavio neprocitanu.
Btw neka preporuka za nesto poput Tvrdjave?
Dervis i smrt,pandam nad pandamima. :D

Amar Dzeko
Kontakt:

Post Postao/la Amar Dzeko » 07 jul 2014, 02:36

Derviš i smrt je bolja od Tvrđave, iako mi je Tvrđava najdraža knjiga koju sam čitao.
Ronaldo - Isco - Bale

"U svakom porazu ja sam video deo slobode. I kad je gotovo, za mene znaj tek tad je počelo." M.M.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 07 jul 2014, 13:14

@neutral ja imam na telefonu Igre gladi, ali previše mi to smrdi na tinejzd sapunjaru, iako pozadinska priča može proći...
@kawhi pa jesi čitao Ernesta Sabata Tunel? Nije taj fazon, ali sjajna knjiga? pa sidarta od hesea da te malo opusti, da iskreno uživaš u jednoj knjizi...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 07 jul 2014, 13:22

slika

Sinoc uzmem u Mostaru na Lenjinovom za 10 KM ovaj klasik da imamo u kolekciji i ponovno procitamo. :ljepota:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 jul 2014, 15:32

@Dantes

Knjiga sa nekim skrivenim porukama o današnjem svijetu gdje se bogati bogate, a siromašni ginu za mrvu hljeba. Daj im priliku, pročitaj makar mali dio prve knjige, siguran sam da će ti se svidjeti.

Pročitao sa knjigu od Tesse, sljedeća na rasporedu je Lovac na zmajeve - Khaled Hosseini.
slika

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 07 jul 2014, 15:38

"Lovac na zmajeve" je odlicna knjiga :tokralju: :tokralju:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

zizu1991
Kontakt:

Post Postao/la zizu1991 » 07 jul 2014, 18:34

Lovac u žitu se jako lako čita. Ni mene nije impresionirala.
Inače, je l' neko čita/o Nabukov - U znaku nezakonito rođenih?
Ti nikad nisi sam i nećeš biti sam, naprijed Veleže u nove pobjede!!!

Dzoni
Kontakt:

Post Postao/la Dzoni » 07 jul 2014, 18:35

Otelo je napisao/la:"Lovac na zmajeve" je odlicna knjiga :tokralju: :tokralju:
Lovac na zmajeve je šitska propaganda,al ajd eto...

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 07 jul 2014, 19:12

Dzoni je napisao/la:
Otelo je napisao/la:"Lovac na zmajeve" je odlicna knjiga :tokralju: :tokralju:
Lovac na zmajeve je šitska propaganda,al ajd eto...
Prestao sam se obazirati na propagande i citati. Ako mi se svidja nastavim ako ne ne nastavim.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

High

Post Postao/la High » 07 jul 2014, 19:20

Izgleda da niste čitali Šenou pa mislite da je to djelo o kojem pišete baš dosadno. :D
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

High

Post Postao/la High » 09 jul 2014, 16:23

Eh, da preporučim, kad sam već tu, jednu knjigu velikog čovjeka. Knjigu ''Putopisi'' vam od srca preporučujem i siguran sam da će vam se svidjeti jer je Zulfikar Zuko Džumhur bio pravi umjetnik. Umjetnik ne samo u književnosti već i u svijetu slikarstva, pozorišta i filma. Možda bi bilo pregrubo kad bih rekao da je bio preblizu Ćatićevog artističkog stvaranja, ali je, sigurno, išao tim putem te tako putopise u našoj književnosti umnogome obogatio. Dakle, preporučujem djela ovog pjesnika zelene brade, kako ga je nazvao prof. F. Rizvanbegović.

Ako nekoga bude zanimalo nešto njegovo sa pozitivističkog tumačenja, onda neka pregleda ovaj prilog:

[youtube][/youtube]
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 09 jul 2014, 19:35

High je napisao/la: Zulfikar Zuko Džumhur bio pravi umjetnik
On je bio legenda Beograda, verovatno i ostalih gradova gde je ziveo. Nisam ni znao za " Putopise" , probacu da nabavim to. Ono sto se moze naci je "Nekrolog jednoj carsiji", "Pisma iz Afrike i Evrope" i " Zelena coja Montenegra" ( Zuko i Kapor zajedno pisali) .
Za vas svi kažu da ste dobar čovjek.

– Nije tačno. Apsolutno nije tačno. U meni ima zla makar koliko i u drugim ljudima. Ono gdje bih sam sebi odao izvjesno priznanje, to je rigorozna odluka, odnosno sposobnost da kontrolišem sebe i sopstveno zlo. U meni kuljaju ljubomora, zavist, podlost, poriv za osvetom, proplamsaji ljute mržnje. Da ih ne kontrolišem, imali biste posla s jednim od najlošijih ljudi koje ste ikada upoznali. Kontrola, to je ključna riječ.
;)

a evo ih izdavaci broj 1 u Srbiji, setili se.

slika
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 12 jul 2014, 23:11

Je li čitao ko Vanju Bulića ? Danas sam kupio Simeonov pečat, dok ugrabim vremena da pročitam.
Uzeo sam i Luka Hardinga- Dosje Snouden, čisto jer je bila bukvalno džaba.

fixator
Kontakt:

Post Postao/la fixator » 13 jul 2014, 00:40

počeo "norvešku šumu"
obećava
vidjet ćemo
:kafa:
Semper Fidelis

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 13 jul 2014, 01:46

Još malo trebaće mi kredit za ove knjige, postao sam ovisan. Danas uzeo dva romana, Paranomalno od Kiersten White, te Parfem od Patrick Süskind-a.

Mogao bi opet nestati na par mjeseci, imam 15 - tak knjiga za pročitati. Ukupna kolekcija iznosi sigurno preko 300 knjiga, možda i 400. Moram napraviti popis svih knjiga koje imam.
slika

slika

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 13 jul 2014, 11:50

Lovac na zmajeve je precijenjeni shit :kafa:
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []