Kakva koincidencija. Isto se govorilo o tvojoj mami ne tako davno.
06.06.2026. Panama - Bosna i Hercegovina
Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider
-
MiranGlasnic
- Kontakt:
Re: 06.06.2026. Panama - Bosna i Hercegovina
-
HeavyBassBlues
- Kontakt:
Evo, ako nemate nista protiv, pokusacu vam.ja objasniti, jer imam isti takav uređaj kao Erikson.Iceplayer je napisao/la: ↑07 jun 2026, 20:48Ne mora značiti, zavisi od stanja srca prije ugradnje, može i korigovati srčani impuls, gdje ako nije uređaj na vrijeme korigovao impuls može doći do gubljenja svijesti jer uređaj zakasni faktički sa signalom. Mislim da i jeste se to desilo jer je nova vijest da je igrač pri svijesti i da se osjeća dobronapapijri1987 je napisao/la: ↑07 jun 2026, 20:40Ako ima defibrilator ugradjen onda je to upravo zbog ovakvih situacija da ako u slucaju srcanog infarkta dodje do poremecaja ritma srca ( vfib ili ritmi koji se tretiraju "strujom") isti prepozna ritam te isporuci sok.![]()
Naime, radi se o ICD aparatu kojeg narod obicno poistovjecu je sa pacemakerom. U sustini i nema neke velike razlike, bar ne za pacijenta koji ga nosi. ICD uređaj se ugrađuje kod osoba koje boluju od tahikardije (ubrzanog rada srca), kao i kod osoba sa malignim poremecajem ritma ("preskakanje" srca i nagli skokovi frekvencije).
Kod tahikardije, aparat je podesen da reaguje ako frekvencija oređe 170 otkucaja u/min (kod mene), ali se moze podesavati na vece ili manje frekvencije, tavisno od stepena istecenja srca i/ili aktivnosti pacijenta. Nakon pređene granice, aparat se automatski ukljuci i salje strujni impuls u srcani misic, tzv udar, sve dok se frekvencija ne vrati u kontrolisani raspon. U takvim slucajevima, korisnik se obicno u 95% slucajeva izgubi svijest i ne "osjeti" udar. Kod malignog poremecaja ritma, sto je vrlo opasno kod osoba koje imaju mehanicka ostecenja na srcu (infarkti, oziljci i sl.), aparat saceka par sekundi, opet zavisi od "bazdarenja" (kod mene je pet), i salhe impuls da izravna frekvenciju. Moze slati vise impulsa svakih pet sekubdi dok se frekvencija ne izravna. To se desava pri punoj svijesti pacijenta i ti udari su izuzetno bolni (vlastito iskustvo).
Rakođer, aparat moze, iako mu to nije primarna funkcija, reagovati i kad se srce zaustavi bez ikakvog prethodnog upozorenja. Tada ceka otprilike deset sekundi i onda salje udar. I to radi jednu minutu (svakih deset sekundi) uz pretpostavku da ce doci pomoc ili da ce ponovo ookrenuti srce, pa ce pacijent sam dozvati pomoc. Uglavnom, super stvarcica. Vrlo sam zadovoljan, jer inace ne bih ovo mogao napisati.
Za sva dodatna pitanja, stojim vam na raspolaganju.
-
napapijri1987
- Kontakt:
Razlika izmedju pacemakera i defibrilatora je ogromna. Prvo nacin rada onda razlog zbog cega se isti plasiraju.HeavyBassBlues je napisao/la: ↑08 jun 2026, 07:20Evo, ako nemate nista protiv, pokusacu vam.ja objasniti, jer imam isti takav uređaj kao Erikson.Iceplayer je napisao/la: ↑07 jun 2026, 20:48Ne mora značiti, zavisi od stanja srca prije ugradnje, može i korigovati srčani impuls, gdje ako nije uređaj na vrijeme korigovao impuls može doći do gubljenja svijesti jer uređaj zakasni faktički sa signalom. Mislim da i jeste se to desilo jer je nova vijest da je igrač pri svijesti i da se osjeća dobronapapijri1987 je napisao/la: ↑07 jun 2026, 20:40
Ako ima defibrilator ugradjen onda je to upravo zbog ovakvih situacija da ako u slucaju srcanog infarkta dodje do poremecaja ritma srca ( vfib ili ritmi koji se tretiraju "strujom") isti prepozna ritam te isporuci sok.![]()
Naime, radi se o ICD aparatu kojeg narod obicno poistovjecu je sa pacemakerom. U sustini i nema neke velike razlike, bar ne za pacijenta koji ga nosi. ICD uređaj se ugrađuje kod osoba koje boluju od tahikardije (ubrzanog rada srca), kao i kod osoba sa malignim poremecajem ritma ("preskakanje" srca i nagli skokovi frekvencije).
Kod tahikardije, aparat je podesen da reaguje ako frekvencija oređe 170 otkucaja u/min (kod mene), ali se moze podesavati na vece ili manje frekvencije, tavisno od stepena istecenja srca i/ili aktivnosti pacijenta. Nakon pređene granice, aparat se automatski ukljuci i salje strujni impuls u srcani misic, tzv udar, sve dok se frekvencija ne vrati u kontrolisani raspon. U takvim slucajevima, korisnik se obicno u 95% slucajeva izgubi svijest i ne "osjeti" udar. Kod malignog poremecaja ritma, sto je vrlo opasno kod osoba koje imaju mehanicka ostecenja na srcu (infarkti, oziljci i sl.), aparat saceka par sekundi, opet zavisi od "bazdarenja" (kod mene je pet), i salhe impuls da izravna frekvenciju. Moze slati vise impulsa svakih pet sekubdi dok se frekvencija ne izravna. To se desava pri punoj svijesti pacijenta i ti udari su izuzetno bolni (vlastito iskustvo).
Rakođer, aparat moze, iako mu to nije primarna funkcija, reagovati i kad se srce zaustavi bez ikakvog prethodnog upozorenja. Tada ceka otprilike deset sekundi i onda salje udar. I to radi jednu minutu (svakih deset sekundi) uz pretpostavku da ce doci pomoc ili da ce ponovo ookrenuti srce, pa ce pacijent sam dozvati pomoc. Uglavnom, super stvarcica. Vrlo sam zadovoljan, jer inace ne bih ovo mogao napisati.
Misljenja sam ( kao i forumas gore) da je on pomijesao to malo ali nisam zelio nista da prejeduciram pa sam ga uljudno pitao da mi objasni.
Sve je to ok i hvala tebi sto si objasnio sta i kako iz licnih iskustava.
Pitanje je ovdje da li je defi prepoznao ritam i isporucio sok. To ne mozemo znati dok ne vidimo "ispis" iz istog. Mogucnost da se to desila je poprilicna jer je vec imao srcani infarkt u proslosti te je moguce da ima oziljak. Onda kada signal dodje do oziljka moze dodje do poremecaja ritma srca.( Jednostavno objasnjeno laicima)
-
HeavyBassBlues
- Kontakt:
ICD je ocigledno prepoznao "nesto". Da li je to nemogucnost "izlaska" impulsa dok drugi dolazi, pa posljedicno stvaranja tahikardije i sudaranja impulsa, ili je razlog neprovodenje impulsa kroz oziljno tkivo, kao sto si rekao, pokazat ce ispis.napapijri1987 je napisao/la: ↑08 jun 2026, 09:52Razlika izmedju pacemakera i defibrilatora je ogromna. Prvo nacin rada onda razlog zbog cega se isti plasiraju.HeavyBassBlues je napisao/la: ↑08 jun 2026, 07:20Evo, ako nemate nista protiv, pokusacu vam.ja objasniti, jer imam isti takav uređaj kao Erikson.Iceplayer je napisao/la: ↑07 jun 2026, 20:48
Ne mora značiti, zavisi od stanja srca prije ugradnje, može i korigovati srčani impuls, gdje ako nije uređaj na vrijeme korigovao impuls može doći do gubljenja svijesti jer uređaj zakasni faktički sa signalom. Mislim da i jeste se to desilo jer je nova vijest da je igrač pri svijesti i da se osjeća dobro![]()
Misljenja sam ( kao i forumas gore) da je on pomijesao to malo ali nisam zelio nista da prejeduciram pa sam ga uljudno pitao da mi objasni.
Sve je to ok i hvala tebi sto si objasnio sta i kako iz licnih iskustava.
Pitanje je ovdje da li je defi prepoznao ritam i isporucio sok. To ne mozemo znati dok ne vidimo "ispis" iz istog. Mogucnost da se to desila je poprilicna jer je vec imao srcani infarkt u proslosti te je moguce da ima oziljak. Onda kada signal dodje do oziljka moze dodje do poremecaja ritma srca.( Jednostavno objasnjeno laicima)![]()
Uglavnom, drago mi je da smo porazgovarali i da sam mogao pomoci.
Sretno.
Americki naglasak, ali opet ljiljani. Amer u majici
Bravo St. Louis
- svrakino1921
- Kontakt:
Premoćno
...jer žive, i prkose vragu, dok smrt im opaku slute.
Trenutno korisnika/ca: nedimsalih, trmntr i 41 gost.