Pomoc u vezi PC-a
Moderator/ica: insider
Re: Pomoc u vezi PC-a
A jbt, kako mozes raditi u nekoj firmi a ne znati sta je i3, a sta i5? 
Remember, remember the 5th of November.
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
"Three for me, two for them."
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
- kraljttbvb
- Kontakt:
Pa ne radim ko informatičar, niti imam potrebu znati bilo šta oko toga.
Znao sam oko kompova puno stvari, ali prije 20+ godina, kad sam isao u srednju školu i pucao igrica.
Sad o nekim grafičkim kartama i sličnim stvarima nemam pojma, niti me interesuje.
Narucim sta mi treba, firma plati i to je to...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Dodaj tu stoju i uzmes i5, neces pogrijesiti.
U novi PC ide 4080, ostalo sve naruciti od Mickeya, gdje sam i prosli put sve narucivao prije dvije godine. Mislio sam da ce 5xxx izaci da je iz USA donesu ali nista od toga.
U novi PC ide 4080, ostalo sve naruciti od Mickeya, gdje sam i prosli put sve narucivao prije dvije godine. Mislio sam da ce 5xxx izaci da je iz USA donesu ali nista od toga.
Mickey i LotusPC, top firme za dijelove
1000$ 4080, 26.10 dolazi kod mene 
- numanumaye22
- Kontakt:
Dincek zvani kvad kor hahahaha
- numanumaye22
- Kontakt:
Sta te to cudi, 99 % ljudi u Telecomu i slicnim firmama nemaju blage veze sta je to, viska radnika imaju ko i Gras, po dvoje sjede na jednoj stolicikraljttbvb je napisao/la: ↑26 sep 2024, 23:28Pa ne radim ko informatičar, niti imam potrebu znati bilo šta oko toga.
Znao sam oko kompova puno stvari, ali prije 20+ godina, kad sam isao u srednju školu i pucao igrica.
Sad o nekim grafičkim kartama i sličnim stvarima nemam pojma, niti me interesuje.
Narucim sta mi treba, firma plati i to je to...
- VivaLaStella
- Kontakt:
Ma ne treba mu za firmu vise od 500GB ssd, eventualno kasnije da pojača na 1TB ssd. Kod mene 1TB na gaming PCu, pa mi ne faliHuske je napisao/la: ↑26 sep 2024, 20:09Za office komotno može i i5 4te illi čak 3e generacije sa 8Gb rama i 256 ili 500gb ssd. Pc oko 200KM imaju radnje na piku takvih na lageru koliko hoćeš, sve moguće radnje u office paketu i windows te internet oktuženju savršeno zadovoljavaju. Ja još koristim i autocad 2022.
Ovo ostalo je samo bacanje para.
Yebes hdd to je proslost
pravda za mnoy
Eto samo u Bosni zaposleni po firmama ne znaju sta je i5 procesor, jest al u kurcu. Znam masu ljudi sa faksa koji su zavrsili u Austriji ili Njemackoj pa kad god se dotaknemo posla naslusam se svega i svacega od ovih koji rade u IT odjelima. Svagdje imas takvih ljudi a i zasto bi jedan ekonomista ili neko drugi ko nije iz IT svijeta morao znati komponente racunara.
- VivaLaStella
- Kontakt:
ta ćemo mi u bejha, i3 i i5 otkrili tek neki dan, a za i7 smo nešto načuli, kao ono bit' će..
veliki hoteli u njemackoj imaju minimalno i5 zadnje generacije, fuj alahami
veliki hoteli u njemackoj imaju minimalno i5 zadnje generacije, fuj alahami
pravda za mnoy
- Illmatic09
- Kontakt:
Ima li iko riješenje da vratim na normalne mjesece, a ne ovo? Probao sam svašta. Ovo je užasno iritirajuće.
A sta je sa i9?
Kakve ljudi gluposti prodaju po olxu a svaka roba ima kupca, primarno zbog elementarnog neznanja oko racunara. Formatiraju pc, stave KMS za windows i naplate 50KM, pardon, bilo 50KM sada je 80-100KM po Mostaru vjerujem.
Danas doslovno sve dostupno na internetu a ljudi ga koriste za drustvene mreze umjesto za sopstvenu edukaciju na polju tehnologije.
Kao sto se neko ranije referirao na bh telekom, to je to, naucile nesto prije 20 godine, ona i dalje zivi u periodu od prije 20 godine.
Kakve ljudi gluposti prodaju po olxu a svaka roba ima kupca, primarno zbog elementarnog neznanja oko racunara. Formatiraju pc, stave KMS za windows i naplate 50KM, pardon, bilo 50KM sada je 80-100KM po Mostaru vjerujem.
Danas doslovno sve dostupno na internetu a ljudi ga koriste za drustvene mreze umjesto za sopstvenu edukaciju na polju tehnologije.
Kao sto se neko ranije referirao na bh telekom, to je to, naucile nesto prije 20 godine, ona i dalje zivi u periodu od prije 20 godine.
Lik ima prodavnicu i treba mu komp za kasu, napali sto ne zna razliku izmedju i3 i i5
doduse ne cudi nista od minkenskog kera
doduse ne cudi nista od minkenskog kera
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg
27 je tu, jedva cekam.
https://www.ekupi.ba/bs/Ra%C4%8Dunari/R ... K000609604
3165KM na ekupi
2600 na olxu.
Placena 1000 dolara, razlika u cijeni apsurdna.
Isto iphone, atstore, 3200KM, a vamo 1200 dolara.
Samo na dva proizvoda preko 1000KM ustede.
27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi
2600 na olxu.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Tako sam i ja nešto slično 4070 kad je tek izašla, ovi naši su previše pohlepni.Neutral je napisao/la: ↑10 okt 2024, 03:37Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg![]()
27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi![]()
2600 na olxu.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nisu pohlepni, nego drzava uzme carinu + PDV. Na graficku od 1000 dolara je to sigurno bar 600-700 KM troskova.
To sto vi pisete jedino ako vam neko privatno donese, pa ispadne puno puno jeftinije.
To sto vi pisete jedino ako vam neko privatno donese, pa ispadne puno puno jeftinije.
- numanumaye22
- Kontakt:
To sam ja uvijek govorio. Shield Nvidia kod nas 900 KM ovdje 150 eura, u Americi po 120 dolara nadjes. Za ostalo da ne govorim. Za par godina ce nasi ljudi u nabavku tehnickih stvari, pa i hrane potezat do EU i nazad, nema tu nikakve dileme.MortemHz je napisao/la: ↑10 okt 2024, 10:52Tako sam i ja nešto slično 4070 kad je tek izašla, ovi naši su previše pohlepni.Neutral je napisao/la: ↑10 okt 2024, 03:37Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg![]()
27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi![]()
2600 na olxu.
Shield 900KM, ti si patoloski lazov
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Nije samo do poreza i carine, imaš to svugdje pa su opet te stvari jeftinije nego kod nas
Imaš kombinaciju i pohlepe ali i toga što smo mi suviše malo (i novčano slabo) tržište da bi se mogla kroz količinu prodate robe nadoknaditi manja cijena
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Pa ima logicno, ali kod nas je sedmicni limit na uvoz 300 KM da te ne zakači carina. I onda na graficku od 1000 dolara, sto dodje nekih 1800 KM otprilike, prvo ti pukne carinu od minimalno 10% (češće 15%) što je znači 180 KM minimalno (zaokruzicemo na 200). I onda na taj ukupni iznos (2000 KM) ide PDV od 17% (340 KM). To je znači 540 KM, a onda jos treba platiti troskove transporta i lezarine eventualno, a mozda ti ubace jos kakvu taksu usput. Tako da ti to ispadne nekih 600 KM takse minimalno. I onda ovaj što prodaje na OLX za 2600 KM možda zaradi 200 KM na njoj. Ovo na eKupi je svakako preskupo.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑10 okt 2024, 15:50Nije samo do poreza i carine, imaš to svugdje pa su opet te stvari jeftinije nego kod nas
Imaš kombinaciju i pohlepe ali i toga što smo mi suviše malo (i novčano slabo) tržište da bi se mogla kroz količinu prodate robe nadoknaditi manja cijena
Ne ulazim u to ako neko ima kakve štele sa carinicima, ili tome nečemu slično. To je tema za neku drugu emisiju.
Nisu ni u Njemackoj bajne cijene, samo što oni dosta češće imaju akcije nego ovi naši. Kako god okrenes, USA je najpovoljnija ako imas nekoga da ti privatno dobavi iPhone ili graficku karticu.
Trenutno korisnika/ca: Slatinash_7 i 1 gost.