Sta te to cudi, 99 % ljudi u Telecomu i slicnim firmama nemaju blage veze sta je to, viska radnika imaju ko i Gras, po dvoje sjede na jednoj stolicikraljttbvb je napisao/la: ↑26 sep 2024, 23:28Pa ne radim ko informatičar, niti imam potrebu znati bilo šta oko toga.
Znao sam oko kompova puno stvari, ali prije 20+ godina, kad sam isao u srednju školu i pucao igrica.
Sad o nekim grafičkim kartama i sličnim stvarima nemam pojma, niti me interesuje.
Narucim sta mi treba, firma plati i to je to...
Pomoc u vezi PC-a
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- numanumaye22
- Kontakt:
Re: Pomoc u vezi PC-a
- VivaLaStella
- Kontakt:
Ma ne treba mu za firmu vise od 500GB ssd, eventualno kasnije da pojača na 1TB ssd. Kod mene 1TB na gaming PCu, pa mi ne faliHuske je napisao/la: ↑26 sep 2024, 20:09Za office komotno može i i5 4te illi čak 3e generacije sa 8Gb rama i 256 ili 500gb ssd. Pc oko 200KM imaju radnje na piku takvih na lageru koliko hoćeš, sve moguće radnje u office paketu i windows te internet oktuženju savršeno zadovoljavaju. Ja još koristim i autocad 2022.
Ovo ostalo je samo bacanje para.
Yebes hdd to je proslost
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
Eto samo u Bosni zaposleni po firmama ne znaju sta je i5 procesor, jest al u kurcu. Znam masu ljudi sa faksa koji su zavrsili u Austriji ili Njemackoj pa kad god se dotaknemo posla naslusam se svega i svacega od ovih koji rade u IT odjelima. Svagdje imas takvih ljudi a i zasto bi jedan ekonomista ili neko drugi ko nije iz IT svijeta morao znati komponente racunara.
- VivaLaStella
- Kontakt:
ta ćemo mi u bejha, i3 i i5 otkrili tek neki dan, a za i7 smo nešto načuli, kao ono bit' će..
veliki hoteli u njemackoj imaju minimalno i5 zadnje generacije, fuj alahami
veliki hoteli u njemackoj imaju minimalno i5 zadnje generacije, fuj alahami
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
L'art pour l'art.
- Illmatic09
- Kontakt:
Ima li iko riješenje da vratim na normalne mjesece, a ne ovo? Probao sam svašta. Ovo je užasno iritirajuće.
A sta je sa i9?
Kakve ljudi gluposti prodaju po olxu a svaka roba ima kupca, primarno zbog elementarnog neznanja oko racunara. Formatiraju pc, stave KMS za windows i naplate 50KM, pardon, bilo 50KM sada je 80-100KM po Mostaru vjerujem.
Danas doslovno sve dostupno na internetu a ljudi ga koriste za drustvene mreze umjesto za sopstvenu edukaciju na polju tehnologije.
Kao sto se neko ranije referirao na bh telekom, to je to, naucile nesto prije 20 godine, ona i dalje zivi u periodu od prije 20 godine.
Kakve ljudi gluposti prodaju po olxu a svaka roba ima kupca, primarno zbog elementarnog neznanja oko racunara. Formatiraju pc, stave KMS za windows i naplate 50KM, pardon, bilo 50KM sada je 80-100KM po Mostaru vjerujem.
Danas doslovno sve dostupno na internetu a ljudi ga koriste za drustvene mreze umjesto za sopstvenu edukaciju na polju tehnologije.
Kao sto se neko ranije referirao na bh telekom, to je to, naucile nesto prije 20 godine, ona i dalje zivi u periodu od prije 20 godine.
Lik ima prodavnicu i treba mu komp za kasu, napali sto ne zna razliku izmedju i3 i i5
doduse ne cudi nista od minkenskog kera

doduse ne cudi nista od minkenskog kera
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg
27 je tu, jedva cekam.
https://www.ekupi.ba/bs/Ra%C4%8Dunari/R ... K000609604
3165KM na ekupi
2600 na olxu.
Placena 1000 dolara, razlika u cijeni apsurdna.
Isto iphone, atstore, 3200KM, a vamo 1200 dolara.
Samo na dva proizvoda preko 1000KM ustede.

27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi

2600 na olxu.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Tako sam i ja nešto slično 4070 kad je tek izašla, ovi naši su previše pohlepni.Neutral je napisao/la: ↑10 okt 2024, 03:37Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg![]()
27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi![]()
2600 na olxu.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nisu pohlepni, nego drzava uzme carinu + PDV. Na graficku od 1000 dolara je to sigurno bar 600-700 KM troskova.
To sto vi pisete jedino ako vam neko privatno donese, pa ispadne puno puno jeftinije.
To sto vi pisete jedino ako vam neko privatno donese, pa ispadne puno puno jeftinije.
Remember, remember the 5th of November.
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
"Three for me, two for them."
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
- numanumaye22
- Kontakt:
To sam ja uvijek govorio. Shield Nvidia kod nas 900 KM ovdje 150 eura, u Americi po 120 dolara nadjes. Za ostalo da ne govorim. Za par godina ce nasi ljudi u nabavku tehnickih stvari, pa i hrane potezat do EU i nazad, nema tu nikakve dileme.MortemHz je napisao/la: ↑10 okt 2024, 10:52Tako sam i ja nešto slično 4070 kad je tek izašla, ovi naši su previše pohlepni.Neutral je napisao/la: ↑10 okt 2024, 03:37Dobih danas sliku 4080 super 16gb(tuf gaming), 3.6kg![]()
27 je tu, jedva cekam.
3165KM na ekupi![]()
2600 na olxu.
Shield 900KM, ti si patoloski lazov
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Nije samo do poreza i carine, imaš to svugdje pa su opet te stvari jeftinije nego kod nas
Imaš kombinaciju i pohlepe ali i toga što smo mi suviše malo (i novčano slabo) tržište da bi se mogla kroz količinu prodate robe nadoknaditi manja cijena
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Pa ima logicno, ali kod nas je sedmicni limit na uvoz 300 KM da te ne zakači carina. I onda na graficku od 1000 dolara, sto dodje nekih 1800 KM otprilike, prvo ti pukne carinu od minimalno 10% (češće 15%) što je znači 180 KM minimalno (zaokruzicemo na 200). I onda na taj ukupni iznos (2000 KM) ide PDV od 17% (340 KM). To je znači 540 KM, a onda jos treba platiti troskove transporta i lezarine eventualno, a mozda ti ubace jos kakvu taksu usput. Tako da ti to ispadne nekih 600 KM takse minimalno. I onda ovaj što prodaje na OLX za 2600 KM možda zaradi 200 KM na njoj. Ovo na eKupi je svakako preskupo.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑10 okt 2024, 15:50Nije samo do poreza i carine, imaš to svugdje pa su opet te stvari jeftinije nego kod nas
Imaš kombinaciju i pohlepe ali i toga što smo mi suviše malo (i novčano slabo) tržište da bi se mogla kroz količinu prodate robe nadoknaditi manja cijena
Ne ulazim u to ako neko ima kakve štele sa carinicima, ili tome nečemu slično. To je tema za neku drugu emisiju.
Nisu ni u Njemackoj bajne cijene, samo što oni dosta češće imaju akcije nego ovi naši. Kako god okrenes, USA je najpovoljnija ako imas nekoga da ti privatno dobavi iPhone ili graficku karticu.
Ne postoji štela sa carinom. Pogledajte olx, ukucajte iphone 16 pro max. Ljudi iz rs-a koji su studentski tako kupe po 4-5 i svake godine ih prodaju, opis "kupljen u Americi".
Ono što uneseš u avion gdje sjediš ne gledaju. Nikakvog poreza nema niti štele niti veze.
Ja čekam 27 zbog iphonea, grafičke te možda ssd i procesora, to ćemo još vidjeti. Također je uzet xbox gamepad, a kolega sebi uzeo nintendo sa nekoliko igara jer je ultra cheap tamo. Prošle godine je tako Samsung s23 ultra došla. Zanimljivo da studenti iz RS-a masovnu idu tamo a iz Federacije skoro niko.
U nas su cijene preskupe i to je tako. Kolega sa posla iz Danske naručio kod rođaka Samsung s24, mnogo jeftiniji nego kod nas, samo ga donese i odmah proda, već ga ima na olxu, već našao kupca.
Svako ima nekoga u Njemačkoj, može svako naručiti nešto da mu se ponese. Dati 3200Km na iphone kod nas a imaš ga za 2800 u Njemačkoj, smiješno, kao da je Njemačka na kraju svijeta.
https://lizenzinator.de/grafikkarten/92 ... 75027.html
I dati ćeš sigurno 2600 nekome na olxu ili 3000KM imtecu, genelecu, ekupi i sl. 3000+ a imaš je ovdje dosta jeftinije. Pa najbolje radnje u RS-u uvoze iz Srbije i tako ostvaraju ogroman profit i svaka im čast na tome.
U nas Comtrade i Kimtec i sve firme preko njih rade. Imao pristup nabavnim cijenama, koje su to zarade...prošle godine svi otišli na Tajlanda (vlasnici radnji pc od Cazina do Mostara), dogovor pao u ujednačenosti cijena
I onda neko kaže da nema dogovora auto kompanija, slabije kvalitete i svega a u BiH ima dogovor oko "sitnih" stvari.
Ono što uneseš u avion gdje sjediš ne gledaju. Nikakvog poreza nema niti štele niti veze.
Ja čekam 27 zbog iphonea, grafičke te možda ssd i procesora, to ćemo još vidjeti. Također je uzet xbox gamepad, a kolega sebi uzeo nintendo sa nekoliko igara jer je ultra cheap tamo. Prošle godine je tako Samsung s23 ultra došla. Zanimljivo da studenti iz RS-a masovnu idu tamo a iz Federacije skoro niko.
U nas su cijene preskupe i to je tako. Kolega sa posla iz Danske naručio kod rođaka Samsung s24, mnogo jeftiniji nego kod nas, samo ga donese i odmah proda, već ga ima na olxu, već našao kupca.
Svako ima nekoga u Njemačkoj, može svako naručiti nešto da mu se ponese. Dati 3200Km na iphone kod nas a imaš ga za 2800 u Njemačkoj, smiješno, kao da je Njemačka na kraju svijeta.
https://lizenzinator.de/grafikkarten/92 ... 75027.html
I dati ćeš sigurno 2600 nekome na olxu ili 3000KM imtecu, genelecu, ekupi i sl. 3000+ a imaš je ovdje dosta jeftinije. Pa najbolje radnje u RS-u uvoze iz Srbije i tako ostvaraju ogroman profit i svaka im čast na tome.
U nas Comtrade i Kimtec i sve firme preko njih rade. Imao pristup nabavnim cijenama, koje su to zarade...prošle godine svi otišli na Tajlanda (vlasnici radnji pc od Cazina do Mostara), dogovor pao u ujednačenosti cijena

Pa druga je stvar ako ti odes, vratis se i u svom koferu poneses 3-4 iPhonea i 3-4 MacBooka iz USA. Logicno da u vecini slucajeva nece gledati.
Ja ti govorim za nesto sto ti narucis dok sjedis i lezis u BiH. Ne ide se svaki dan u USA, pogotovo ne samo kako bi prenijeo par telefona i laptopa.
Ja ti govorim za nesto sto ti narucis dok sjedis i lezis u BiH. Ne ide se svaki dan u USA, pogotovo ne samo kako bi prenijeo par telefona i laptopa.
- baboedindzeko09
- Kontakt:
Ko ima za 16 pro max od 2800-2900, ima i taman on bio 3200.
Samo ne znam ko još kupuje u ATStoreu, u radnjama normalne cijene za 400-500km niže.
Samo ne znam ko još kupuje u ATStoreu, u radnjama normalne cijene za 400-500km niže.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE
- feniksptica
- Kontakt:
Znaci moze fizičko lice bez problema donijeti bez problema u kutiji iPhone iz Amerike ?
Konto sam rec tetku da mi kupi i ponese samo mobitel bez kutije al nekako mi krnjavo.
Konto sam rec tetku da mi kupi i ponese samo mobitel bez kutije al nekako mi krnjavo.
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Sto ne bi moglo? Mnogo ljudi tako radi.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Član familije mi je tamo i on će sve to donijeti kao što je i prošle godine donio.
Nema tu nikakvih problema.
I nije 2800KM, mnogo manje, 1200 dolara, po 1.8KM. S obzirom na naše plate, naravno da ću gledati da uštedim pare. Ja ne znam niti jednu osobu kojoj je svejedno platio 2800 ili 3200KM ili 2200KM, to je ludost. Naravno da ću gledati da jeftinije prođem za jednak proizvod koji je u BiH preskup.
isto grafička, 999 dolara, 1800KM.
U Mickey84
Asus RTX 4080 SUPER TUF Gaming 16GB
2.674,90 KM
850KM ušteda na grafičkoj.
800KM na mobitelu.
1650KM koje mogu uložiti u procesor, ram, ssd u kućište. Još matična i napojna te sitnice.
Lako je kad imaš 3000+€ neto, trebaš to uspjeti sa platnom "snagom" u BiH
Nema tu nikakvih problema.
I nije 2800KM, mnogo manje, 1200 dolara, po 1.8KM. S obzirom na naše plate, naravno da ću gledati da uštedim pare. Ja ne znam niti jednu osobu kojoj je svejedno platio 2800 ili 3200KM ili 2200KM, to je ludost. Naravno da ću gledati da jeftinije prođem za jednak proizvod koji je u BiH preskup.
isto grafička, 999 dolara, 1800KM.
U Mickey84
Asus RTX 4080 SUPER TUF Gaming 16GB
2.674,90 KM
850KM ušteda na grafičkoj.
800KM na mobitelu.
1650KM koje mogu uložiti u procesor, ram, ssd u kućište. Još matična i napojna te sitnice.
Lako je kad imaš 3000+€ neto, trebaš to uspjeti sa platnom "snagom" u BiH