Eh, ta stara vremena...

tropico
Kontakt:

Re: Eh, ta stara vremena...

Post Postao/la tropico » 23 dec 2009, 14:29

ESPN kanal u paketu sky italia ovih dana vrti ćesto utakmice Milana i Juve iz perioda Bobana, Dejana, Wea, Barezia, Bokšića, Ravanelija, Bagia i ostalih i ponovo uživam igrali su vrhunski nogomet koji nimalo ne zaostaje za današnjim

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 23 dec 2009, 14:34

neko gore spomenu da se golmani većinom pamte po pacerskim pogreškama, što je nažalost istina. dok se napadači pamte po golovima. za deju ne bih rekao da je lijenčina bio još kad se zna da je crnogorac. ono po čemu ja pamtim su one utakmice protiv barse i cini mi se utakmica protiv francuza 3-2

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 23 dec 2009, 15:04

Hvala Trigger. :)

Offside
Kontakt:

Post Postao/la Offside » 23 dec 2009, 15:10

Boka je za mene bolji napadač od Šukera. Mnogo, mnogo bolji. Što je uostalom dokazao na klupskoj sceni, a one godine kad je sa Marsejom osvojio ligu šampiona proglašen je trećim najboljim igračem svijeta. On je imao tu nesreću da ga pokojni Francek nije šmekao i često je Ćiri zamjerio kad bi Bokšića pretpostavio Vlaoviću koji je bio jedan prosječan napadač. A i nije igrao zbog povrede mundijal u francuskoj, tako da nije učestvovao u tom poduhvatu, inače što reče forumaš iznad pitanje je ko bi bio prvi strijelac. A i Ćirina taktika nije dozvoljavala da se obojica razmašu, tako da je Alen radio prljavi dio posla u napadu, a Šuker je trpao. Strašan napadač, konstitucijom nešto poput Džeke, ali mnogo brži, bolji tehničar, dribler, realizator kompletan napadač. Ima na wikipediji podatak kad je već pred kraj karijere 2000. I neke prešao u Midlzbro, u tom trenutku je bio najplaćeniji igrač engleske Premier Lige.
"Inzaghi-a je majka rodila u ofsajdu" by Alex Ferguson

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 15:11

bh hrvat je napisao/la:neko gore spomenu da se golmani većinom pamte po pacerskim pogreškama, što je nažalost istina. dok se napadači pamte po golovima. za deju ne bih rekao da je lijenčina bio još kad se zna da je crnogorac. ono po čemu ja pamtim su one utakmice protiv barse i cini mi se utakmica protiv francuza 3-2

Eeeeeee, mudrica si Ti...
Čuj 'neko gore spomenu'.... Dobro ti znaš ko je spomenuo i postavio ti, takodjer, neka pitanja (tema: Panelić-Marić) na koja nisi htjeo odgovoriti...
Nema veze, nije ni obaveza :roll:
A i peršućivanje je počesto ODGOVOR :)

PS:
A 'pamtiš' li recimo Helmuta Dukadama golmana Steaue koji je u finalu KEŠ-a odbranio protiv Barcelone 4 penala i Steaui donio titulu evropskog prvaka!? :D

A Dejo je bio lijenčina - dokazano! Zabušavao na treninzima, kad god je mogao...to ga često 'koštalo' povreda... inace bio sjajn polušpic, umjetnik fudbalski...samo kad je bio dobre volje i dobro pripremljen :lol:
Bosno moja poharana....

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 15:26

Offside je napisao/la:Boka je za mene bolji napadač od Šukera. Mnogo, mnogo bolji. Što je uostalom dokazao na klupskoj sceni, a one godine kad je sa Marsejom osvojio ligu šampiona proglašen je trećim najboljim igračem svijeta. On je imao tu nesreću da ga pokojni Francek nije šmekao i često je Ćiri zamjerio kad bi Bokšića pretpostavio Vlaoviću koji je bio jedan prosječan napadač. A i nije igrao zbog povrede mundijal u francuskoj, tako da nije učestvovao u tom poduhvatu, inače što reče forumaš iznad pitanje je ko bi bio prvi strijelac. A i Ćirina taktika nije dozvoljavala da se obojica razmašu, tako da je Alen radio prljavi dio posla u napadu, a Šuker je trpao. Strašan napadač, konstitucijom nešto poput Džeke, ali mnogo brži, bolji tehničar, dribler, realizator kompletan napadač. Ima na wikipediji podatak kad je već pred kraj karijere 2000. I neke prešao u Midlzbro, u tom trenutku je bio najplaćeniji igrač engleske Premier Lige.

Davor Šuker je i moj "favorit" i gledao sam mnogo puta. Napomenuo sam i da je izabran (od stručnjaka, fudbalera..) za igrača stoljeća Hrvatske, a od FIFA među 100 najboljih svih vremena - to dovoljno govori!

Ali, nemoj pretjerivati s opis njegovih fudbalskih osobina i znanja!
Davor je bio rasan golgeter, jak, robustan, uvijek u 'šansi", imao je 'tehnički izgrađe' šut, solidno jak, igrao je 'mozgom', dobro se kretao ali nije bio brz. ... tehnika i igra glavom mu nisu bili 'odlike', a dribling - skoro da ga nije ni imao, imao je dobru 'varku tijelom' i to 'u mjestu', kad je već trebao da realizuje priliku...
Zašto ovo pišem - pa zbog 'poređenja' s Edinom Džekom!
Ne zato što 'volim' ( a i volim ga kao igrača) Džeku nego što su Džeko i Šuker dva različita tipa napadača!
Prije bi se mogli 'porediti' Bokšić i Džeko, mada ni to baš nije uputno.
Edin Džeko je definitivno brži od Davora, konstitucijski jači i viši, bolje igra 'jedan na jedan', ima dribling u trku (Davor je imao više 'u mjestu-okret, varka..), bolji je u skok igri, za nijansu je bolji tehničar.
Džeko nema Šukerov šmek, osjećaj prostora, kretanje u šesnaestercu i repertoar šuteva i rješenja pred golom...ali još je mlad.
I za Šukera su na početku karijere 'svašta' govorili, ismijavali ga.... tu je sličam s Džekom - tzv. 'klocom' :D
Zadnja izmjena: Trigger, dana/u 23 dec 2009, 16:16, ukupno mijenjano 1 put.
Bosno moja poharana....

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 16:15

Offside je napisao/la:Boka je za mene bolji napadač od Šukera. Mnogo, mnogo bolji. Što je uostalom dokazao na klupskoj sceni, a one godine kad je sa Marsejom osvojio ligu šampiona proglašen je trećim najboljim igračem svijeta. On je imao tu nesreću da ga pokojni Francek nije šmekao i često je Ćiri zamjerio kad bi Bokšića pretpostavio Vlaoviću koji je bio jedan prosječan napadač. A i nije igrao zbog povrede mundijal u francuskoj, tako da nije učestvovao u tom poduhvatu, inače što reče forumaš iznad pitanje je ko bi bio prvi strijelac. A i Ćirina taktika nije dozvoljavala da se obojica razmašu, tako da je Alen radio prljavi dio posla u napadu, a Šuker je trpao. Strašan napadač, konstitucijom nešto poput Džeke, ali mnogo brži, bolji tehničar, dribler, realizator kompletan napadač. Ima na wikipediji podatak kad je već pred kraj karijere 2000. I neke prešao u Midlzbro, u tom trenutku je bio najplaćeniji igrač engleske Premier Lige.
Ovdje je već pitanje 'ličnog ukusa' i o tom ne bih raspravljao, mada ima i navijačkog nedostatka objektivnosti ;)
Znanja radi, zbog navoda: "...Što je uostalom dokazao na klupskoj sceni, a one godine kad je sa Marsejom osvojio ligu šampiona proglašen je trećim najboljim igračem svijeta." navešću ti neke podatke iz karijere i Bokšiča i Šukera.

Davor Šuker - igrao od 1984 do 2003.
Klubovi:
Osijek (91 ut./40 gol), Dinamo Zagreb (60/34), Sevilla (153/76), Real Madrid (86/38), Arsenal (22/8), W.H.United (11/2) i 1860 Munich (23/5).
Ukupno:
Klupski utakmica: 446 / 203 golova
Reprezentativnih: YU (2/1); Hrvatska (69/45) = 71 utakmica / 46 golova
Sveukupno: 517 utakmica / 249 golova

Alen Bokšić - igrao od 1987 do 2002. godine

Klubovi:
Hajduk (147/60), Cannes (1/0), Marseille (58/33), Lazio (u dva navrata; 115/31), Juventus (22/3), Middlesbrough (48/20)
Ukupno:
Klupski utakmica: 391 / 147 golova
Reprezentativnih: YU (1/0); Hrvatska (40/10) = 41 utakmica / 10 golova
Sveukupno: 432 utakmica / 157 golova

I +
- Davor šuker je u zvaničnom uzboru FIFA svrstan među najboljih 100 igrača svih vremena svijeta!
- D.Šuker je bio zvanično 2. igrač Europe a 3. igrač svijeta, 1988. godine

Volio bi da mi navedeš taj podatak o Bokšiću kao 3. igraču svijeta !???
Bosno moja poharana....

loptica
Kontakt:

Post Postao/la loptica » 23 dec 2009, 16:19

Od te cijle ekipe ŽUTI-Prosinečki je bio majstor,vođa svega, i danas mnogi kažu nema škole,ali Bilić bez njega je nula.
A o kvaliteti njegovoj znamo svi,kako je pucao,vodio loptu,šutirao,samo danas ga zajebava zdravlje,ali za mene uvijek Robi broj 1.
Fi hajati.
GO Bosno.

geronimo
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la geronimo » 23 dec 2009, 16:50

U zurbi sam, ali sam ovo mor'o pogledati. Trigger u punom zamahu ;)
Suker je napadac kakav se vise nece roditi na ovim prostorima. Boksic je mogao biti, ali pazi...mog' o biti mozda i bolji. Povrede su uradile svoje, tako da on nikad nije zablistao u punom sjaju.
Robi je bio igrac poteza, mozda vise za mali fudbal :? kako je shvacao ovu igru, moglo bi se reci da je imao blistavu karijeru. Sjetimo se njegovih pocetaka u Dinamu i cuvenog Cirinog "protjerivanja". Valjda je tada inat proradio u njemu, pa bi mozda i Ciri mogao biti zahvalan za sve postignuto :lol:

Za mene licno, najbolji igrac sa prostora bivse nam drzave je Dejo Savicevic. Postigao je dosta, ali sa ozbiljnijim pristupom ovoj profesiji, garantujem da bi nekoliko puta bio i osvajac zlatne lopte. Igrao u velikom klubu, rjesavao finala (protiv Barse '94), osvajao sve moguce titule, imao za suigrace velike igrace, igrao u to vrijeme u najjacoj ligi na sviijetu. Imao je peh, kao i mnogi iz te generacije, da je rat zahvatio ove prostore...ko zna sta bi bilo da je i na reprezentativnom nivou imao sanse da pokaze sta zna. Jednostavno GENIJE.
Zadnja izmjena: geronimo, dana/u 23 dec 2009, 17:01, ukupno mijenjano 1 put.
Vom Jäger zum Gejagten

A_d_0
Kontakt:

Post Postao/la A_d_0 » 23 dec 2009, 16:56

a vidim niko ne spominje Darka Panceva kakav je to igrac bioo... :o :o

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 23 dec 2009, 17:08

Trigger je napisao/la:
Ovdje je već pitanje 'ličnog ukusa' i o tom ne bih raspravljao, mada ima i navijačkog nedostatka objektivnosti ;)
Znanja radi, zbog navoda: "...Što je uostalom dokazao na klupskoj sceni, a one godine kad je sa Marsejom osvojio ligu šampiona proglašen je trećim najboljim igračem svijeta." navešću ti neke podatke iz karijere i Bokšiča i Šukera.

jedno su statistike i sreća kroz karijeru a drugo su povrede i nečije mišljenje koji je bolji igrač. nije potrebno niko nikoga ubjedjivati u to. bokšić je bio prototip modernoga napadača dok je šuki bio medju poslednjim mohikancima sidrašima koji je uspio, sto se tiče pantelije naravno da sam gledao. inače ja ne pišem šta sam čuo od nekih ili pročitao iz ove kutije na struju. čuj kostić pa njega ne pamti ni moj djed

Davor Šuker - igrao od 1984 do 2003.
Klubovi:
Osijek (91 ut./40 gol), Dinamo Zagreb (60/34), Sevilla (153/76), Real Madrid (86/38), Arsenal (22/8), W.H.United (11/2) i 1860 Munich (23/5).
Ukupno:
Klupski utakmica: 446 / 203 golova
Reprezentativnih: YU (2/1); Hrvatska (69/45) = 71 utakmica / 46 golova
Sveukupno: 517 utakmica / 249 golova

Alen Bokšić - igrao od 1987 do 2002. godine

Klubovi:
Hajduk (147/60), Cannes (1/0), Marseille (58/33), Lazio (u dva navrata; 115/31), Juventus (22/3), Middlesbrough (48/20)
Ukupno:
Klupski utakmica: 391 / 147 golova
Reprezentativnih: YU (1/0); Hrvatska (40/10) = 41 utakmica / 10 golova
Sveukupno: 432 utakmica / 157 golova

I +
- Davor šuker je u zvaničnom uzboru FIFA svrstan među najboljih 100 igrača svih vremena svijeta!
- D.Šuker je bio zvanično 2. igrač Europe a 3. igrač svijeta, 1988. godine

Volio bi da mi navedeš taj podatak o Bokšiću kao 3. igraču svijeta !???

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 23 dec 2009, 17:13

Hajte malo o ovom našem mostarskom BMV-u. :)

Offside
Kontakt:

Post Postao/la Offside » 23 dec 2009, 17:38

Trigger je napisao/la:

Davor Šuker je i moj "favorit" i gledao sam mnogo puta. Napomenuo sam i da je izabran (od stručnjaka, fudbalera..) za igrača stoljeća Hrvatske, a od FIFA među 100 najboljih svih vremena - to dovoljno govori!

Davor je bio rasan golgeter, jak, robustan, uvijek u 'šansi", imao je 'tehnički izgrađe' šut, solidno jak, igrao je 'mozgom', dobro se kretao ali nije bio brz. ... tehnika i igra glavom mu nisu bili 'odlike', a dribling - skoro da ga nije ni imao, imao je dobru 'varku tijelom' i to 'u mjestu', kad je već trebao da realizuje priliku...
Ne zato što 'volim' ( a i volim ga kao igrača) Džeku nego što su Džeko i Šuker dva različita tipa napadača!
Edin Džeko je definitivno brži od Davora, konstitucijski jači i viši, bolje igra 'jedan na jedan', ima dribling u trku (Davor je imao više 'u mjestu-okret, varka..), bolji je u skok igri, za nijansu je bolji tehničar.
Džeko nema Šukerov šmek, osjećaj prostora, kretanje u šesnaestercu i repertoar šuteva i rješenja pred golom...ali još je mlad.
I za Šukera su na početku karijere 'svašta' govorili, ismijavali ga.... tu je sličam s Džekom - tzv. 'klocom' :D
Ja sam ovdje i poredio Bokšića i Džeku, a ne Šukera. Što se tiče ovog drugog posta, samo ću ti reći jednu stvar iz nekog mog ugla. Bokšić bi i danas da igra bio među tri najbolja napadača svijeta, a Šuker ne bi. To se najbolje vidjelo nakon 98, kada je Šuker grijao klupu u Realu, pa potom i u Arsenalu, dok je Bokšić do zadnjeg dana karijere bio vrhunski. Statistika vara, kao što sam rekao Šuker je takođe bio dobar napadač, ali da je bio bolji od Boke, ne baš. Razlog zašto Šuker ima bolju statistiku je zato što je imao mnogo manje problema sa povredama. Onda, najplodnije dane karijere proveo je u Španiji koja je tih godina bila mnogo slabijeg kvaliteta od Kalća. A i Španci općenito gaje takav stil. Npr. Eto je u Barceloni znao po sezoni zabiti po 30 golova, a sad u Interu nek pjeva borbene ako zabije 15. Na odluku da Šukera proglase za najboljeg je najviše utjecao mundijal 98 gdje je on bio glavni baja, a Bokšića nije bilo zbog povrede. A svi Hrvati su zaboravili da je upravo Bokšić odveo Hrvate na mundijal, golom Ukrajini u baražu. To je sve stvar ukusa, ali za mene je Bokšić mnogo bolji napadač. A sad sam malo tražio na guglu, ne treći, već četvrti igrač svijeta 1993. po izboru France Footballa za zlatnu loptu. Te je godine bio prvak evrope sa Marsejom.
"Inzaghi-a je majka rodila u ofsajdu" by Alex Ferguson

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 18:38

Bijeljinac je napisao/la:
Trigger je napisao/la:
Bijeljinac je napisao/la:@ Trigger

Tvoj komentar je za analizu. Jel' ti imas neki problem sa drustvom i ljudima? Ne kontam. Ja se obratim korisniku Devil da mi se obrati na privatnu adresu, a ti se umijesas i raspalis o svemu i svacemu, kakve pare, kakve kartice, sta je s tobom covjece? O cemu ti? Nejasan si mi. Jesi li ti korisnik Devil? Forumi su istina nekome potrebni i za iskaljivanje licnih frustracija, ali koji si ti faktor da ovde odredjujes ljudima ko ce s kim da kontaktira, sta ko treba da kaze i sta ko treba da misli i prihvata. Kako ne shvatas da se ja nisam tebi obratio? Ja sam samo rekao da ne mogu javno da objavljujem neke stvari, jer nemam prava na njih, ne zelim da pravim sebi bespotrebno probleme sa ljudima iz novinskih kuca koji mi pruzaju taj materijal, a ti o bibliotekarstvu, nista ni s cim... Mrdjenovic je skroz drugi slucaj, ja nemam nista protiv tog lika, niti me interesuje, hvala Bogu da se zanima za te stvari i da ih objavljuje ( ja to podrzavam ako covjek ima pravo na to, a ima jer je vlasnik tih albuma i almanaha), naveo sam samo da se ne moze od mene i slicnih ocekivati da postupamo poput njega, jer nismo vlasnici novinskih kuca, pa da taj materijal dijelimo sakom i kapom na sopstvenu odgovornost. Koliko ti imas godina? Jer ponasas se ko dijete.
No Comment - dok se ne 'središ' i dok tvoje pisanije ne bude imalo -"glavu, trup i rep" i dok ne prestaneš pisati o sebi u drugom i trećem licu jednine! :cry:
Pa ti si prvi prdio na moj komentar, nisam ja jbg ti. Ali dobro, evo svemoguci trigeru, vidim poznajes i drugo i trece lice, svaka cast :mrgreen: , ipak mi nije stalo do igracke zbog koje ceptis, nego pusti forume, nema vajde od toga. Ti si vidim srecom sredjen pa bezglavo napadas ljude (vidim i rep ti je izrast'o posto ti je ovaj forum ocigledno ulio prijeko potrebno samopouzdanje). Jedino ti jos trup nedostaje, ali ko zna, mozda ce jednog dana i za najobicniji dijalog na ovom forumu zatrebati trigerov blagoslov. Do tada (dovrsi sam).
Klasika :D
Vrijedjanje - najjaci argument! Hvala, neću kazati takodjer :mrgreen:

PS:
ovo je sve "Off Topic" :shock: - Basta 'autorcino', što se mene tice! :D :D :D :D :D
za ostalo su nadlezni moderatori i admin :oops:
Zadnja izmjena: Trigger, dana/u 23 dec 2009, 19:15, ukupno mijenjano 1 put.
Bosno moja poharana....

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 18:50

Offside je napisao/la:
Trigger je napisao/la:

Ja sam ovdje i poredio Bokšića i Džeku, a ne Šukera. Što se tiče ovog drugog posta, samo ću ti reći jednu stvar iz nekog mog ugla. Bokšić bi i danas da igra bio među tri najbolja napadača svijeta, a Šuker ne bi. To se najbolje vidjelo nakon 98, kada je Šuker grijao klupu u Realu, pa potom i u Arsenalu, dok je Bokšić do zadnjeg dana karijere bio vrhunski. Statistika vara, kao što sam rekao Šuker je takođe bio dobar napadač, ali da je bio bolji od Boke, ne baš. Razlog zašto Šuker ima bolju statistiku je zato što je imao mnogo manje problema sa povredama. Onda, najplodnije dane karijere proveo je u Španiji koja je tih godina bila mnogo slabijeg kvaliteta od Kalća. A i Španci općenito gaje takav stil. Npr. Eto je u Barceloni znao po sezoni zabiti po 30 golova, a sad u Interu nek pjeva borbene ako zabije 15. Na odluku da Šukera proglase za najboljeg je najviše utjecao mundijal 98 gdje je on bio glavni baja, a Bokšića nije bilo zbog povrede. A svi Hrvati su zaboravili da je upravo Bokšić odveo Hrvate na mundijal, golom Ukrajini u baražu. To je sve stvar ukusa, ali za mene je Bokšić mnogo bolji napadač. A sad sam malo tražio na guglu, ne treći, već četvrti igrač svijeta 1993. po izboru France Footballa za zlatnu loptu. Te je godine bio prvak evrope sa Marsejom.

Drugar,
Izvini ali ja tako pročita (poređenje Šukera i Džeke), jer si rečenicu nastavio...do mene je!
Što se tiče Bokšiča ja Alenu skidam 'kapu' ali i sam si rekao da o ukusima ne treba raspravljati, a kod tebe ipak preovladava navijački ukus (previše je onog: 'šta bi bilo da je bilo...').
Činjenice su na strani Davora Šukera (pa i statistika iako je i ja baš ne volim previše i nije mi glavno mjerilo..), jer treblo je istinski zaslužiti da te najeminentniji fudbalski znalci uvrste u 100 najboljih, najvećih, fubalera svih vremena svijeta (FIFA)!!!!!
Volio ne volio - to je činjenica!
Imam i ja svoje 'miljenike', igrače koji su meni najdraži, ne tvrdim i najbolji, ali ne mogu njih stavljati ispred igrača koji su zvanično, dokazano, ispred tih mojih ljubimaca, tih mojih "najboljih na svijetu"...
U tom je suština - ostalo se slazemo, a nije ni previše bitno ako se negdje i ne slažemo, ovo je samo Forum... :)
Bosno moja poharana....

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 19:17

Stone Island je napisao/la:Hajte malo o ovom našem mostarskom BMV-u. :)
Je li možda misliš na BMV = Bešlić (Ljubo), Marić (Salem), Vekić (Mato), ili :D :mrgreen: ;)
Bosno moja poharana....

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 23 dec 2009, 19:21

Bijeljinac je napisao/la:@ Trigger

Rece, 'Off Topic'! :) (steta nema ovde onog cikice sto odaje pocast naklonom)
Konacno! Ukapira, a vise se ni ne sjecam kad si opalio po mom komentaru koji nije imao nikakve veze s tobom, niti ti je bio upucen, niti je kasnije pisakaranje imalo veze s ovom temom. Ma kartice su krive :D :D :D :D :D
Za kraj evo jedan dijalog iz jednog Rasinog filma, KONACNO i tebi posvecen (makar i u prenesenom znacenju), a ti mozes da igras obe uloge (samo za tvoj ego ;) , kuca casti).

'- Je l' tebi trebaju pare?'
'- Ne, ne trebaju mi pare. Ja se ne prodajem za pare. Ja sam umetnik i je.. mi se za pare! Je.. mi se za vas i vasu je..nu modu, je.. mi se za vase liftinge, stajlinge, pilinge, i kenja mi se od vasih dijeta, bukova, lukova, bekstejdzeva! Muka mi je od vas i vasih sranja u vezi s modom! Muka mi je od tih glupih televizija bez glupe voditeljke po ceo dan, kenjanja o modi i o tako nekim projektima! Kenja mi se od projekata! Kenja mi se! Boli me uvo gde ste bili, gde cete imati sledecu reviju, ko se pobrinuo za vas izgled, boli me uvo bre! Ja necu da izigravam kretena da bih zaradio pare! Je..te se manekeni!!! Je..te se!!!'
:mrgreen: Nadam se da ovo nece rasrditi administratore, a ako bude i obratno, nije u nasoj nadleznosti :mrgreen:
Ovim zavrsavam :D
Ma Ti si pravo fini gospodin :idea:
slika
Bosno moja poharana....

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 23 dec 2009, 21:30

BMW
Bajević
Vladić
Marić - jel to to ,pa to i ja znam velesile :P ;) rodila ih majka

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 16:35

Stone Island je napisao/la:Hajte malo o ovom našem mostarskom BMV-u. :)
Evo, maksuzija, za Tebe, ali i sve ostale :)
Samo, bojim se da sam preopširan i kako će na 'ovolike' tekstove 'gledati' oni nestrpljivi, moderatori, Admin...nadam se da ne kršim pravila :oops:

Zato ću ići 'post' po 'post' za svakog člana "BMV" - posebno....

"BMV"
- "B":
slika

BAJEVIĆ DUŠAN (1948. Mostar)
Princ sa Neretve! Gospodin u kopačkama, gospodin u cipelama. Tako ga je zvala cijela biša država i to sve govori samo po sebi. Jedan od najboljih i najpopularnijih jugoslavenskih golgeter - 'par excellence'.

Duško je počeo, a gdje bi drugo, u svom Veležu a za prvi tim je zaigrao sa 18 godina (1966.godine). Svu domaću karijeru je proveo u Veležu i nikad nije prihvatio izuzetno primamljive ponude 'velike 4', čak ni razmišaljo o njima! Tek 1977.godine odlazi u inostranstvo i nakon 4 godine se ponovo vraća u Velež gdje 1983. godine završava igračku karijeru. 'Princ' je bio idol Veleža, Mostara, Hercegovine, a priznat i cijenjen u cijeloj Yugi i šire.
Bio je pomalo specifičan fudbaler i za ono vrijeme. Njegova pojava nije, na prvi pogled, odavala da se pred vama nalazi fudbaler, pa ni sportista – prije bi čovjek pomislio da je pred njim neki vrhunski maneken.

Vitak, povisok, elegantan i dotjeran 'tip-top', sa manirima i kretnjama pravog princa. Ali, kad navuće dres i kopačke to je bio 'drugi' princ – princ zelenih travnjaka. Da, baš princ zelenih travnjaka, jer njegova elegancija, držanje i ponašanje na terenu su upravo bile takve, prinčevske.
Međutim, kad sudija 'svirne' tad 'Princ s Neretve' započinje svoj ples na terenu, a suparnici ponekad i zastanu i gledaju u ljepotu Bajevićevih kretnji, poteza.... Rijetko da ima igrača koji bi se mogao uporediti s Bajevićem kad je u pitanju, 'držanje', kretanje...elegancija na terenu i u najkomplikovanijim situacijama. Uvijek uzdignuta čela, nenametljiv, ali uvijek u stavu kao da je u odijelu, s kravatom, a ne u fudbalskom dresu... a opet, igračina koja rješava utakmice, koja zabije glavom gol i onda, onako usput, 'popravi' frizuru da vrati svaku dlaku na njeno mjesto... U svjetskom fudbalu je bio samo još, koliko pamtim, jedan velikan sa takvim „držanjem-stavom, elegancijom...“ – veliki Franc-Kajzer Bekenbauer!
Njemci su imali svog 'Kajzera' (Kaiser-car) a mi svog Princa, princa u 'crvenoj državi'!!!!

S loptom je bio na 'ti'.
Šutirao je objema nogama, ali najbolje glavom. Nije bio sklon izvođenju slobodnjaka, više je volio tada biti u šesnaestercu, ali znao je ti to dobro uraditi. Penale je šutirao i to najčešće u situacijama kad to drugi nisu smjeli, penali odluke.... Igrač odluke – Princ!
Bio je vrhunski tehničar za centarfora, pa je zbog toga često igrao i malo povučeno – polušpic ili se izvlačio više na lijevu stranu, pogotovo kad je zaigrao u tandemu sa Vahom Halilhodžićem koji je bio klasični centarfor – razbijač. Tandem Bajević–V.halilhodžić je bio jedan od najubitačnijih tandema po protivničke mreže a u 'zraku' im nije bilo 'ravnog' dvojca.
Znao je Princ odlično proigrati suigrače i nije bio 'samoživ' i željan postizanja gola po svaku cijenu. Najjači je bio u 'skok igri'. Većina se slaže da spada među prvih pet najboljih igrača 'glavom' u historiji jugoslavenskog fudbala. Veliki broj golova je postigao baš glavom. Mnogi tvrde čak više glavom nego nogom!? Posebna 'osobina' je bila što je Duško od svih igrača, golgetera, dao najviše 'presudnih', odlučujućih golova i za Velež i za reprezentaciju, a to su samo mogli zaista velikani...
Iamo je sjajan osjećaj za postavljanje i fantastičan odraz i 'timing' za skok, a šut glavom je bio izrađen do savršenstva. Kretao se kao gazela po terenu, vješto izbjegavao sve protivničke nasrtaje, ali nikad nije bježao od duela, a kako bi Duško i bježao kad je u čaršiji bio poznat, u mlađim danima, kao momčina koja se nikom nije 'sklanjala s puta', jedan od pravih mostarskih momaka... Ali kažu, nikad nije započinjao 'prvi' - samo u nuždi u samoodbrani ili da zaštiti slabijeg... Znali su to i suparnici na terenu pa su ga poštivali i zbog fudbalskog znanja i zbog fer ponašanja, ali i zbog tih 'caršijskih priča' o nezgodnom momku kad ga se pravo naljuti...
Na terenu nikad nije napravio veći eksces iako je počesto imao 'debelog' razloga za to – naprotiv, uvijek je bio 'mirotvorac' kod eventualnih gužvi, ali to je mogao biti jer je imao autoritet u svakom pogledu, a i taj 'glas čaršije' koji ga je pratio.

Igrao je u jednoj od najboljih Veležovih generacija, koja je po njemu i njegova dva izvanredna saigrača dobila čuven naziv BMV (Bajević, Marić, Vladić):
E.Marić, A.Ristić, B.Primorac, V.Pecelj, Dž.Hadžiabdić, M.Čolić J.Topić M.Kvesić F.Vladić D. V.Halilhodžić, D.Bajević, te Mrgan, Glavović...
Sa 'Princom' su igrali, između mnogih, i M.Vukoje, D.Ledić, S.Njeguš, V.Čutuk, B.Slišković, V.Matijević, D.Okuka..., i 'Princ' je uvijek predvodnik ekipe. Legenda, fudbalska, bezpogovora!

Iz Veleža je otišao u Grčku – AEK iako je imao primamljivih ponuda iz mnogo većih i jačih evropskih klubova i liga. Nakon četiri izuzetno uspješne godine u AEK-u, vratio se i završio karijeru u svom Veležu - „Rođeni od glave do pete“!

- Bajević je drugi golgeter svih vremena Prve lige (iza Santrača), a najbolji, prvi, je bio u sezoni 1969/1970.
- Proglašavan za najboljeg fudbalera Jugoslavije.
- Za reprezentaciju igrao 1970 do 1977. Odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova.
- Odigrao je i 10 utakmica za mladje reprezentativne kategorije
- Rekorder je i u reprezentaciji – 5 golova na jednoj utakmici, protiv Venecuele 1974. godine!
- Pet golova je postigao i za svoj Velež protiv Maribora... Devetku je išla petica!

Nakon završetka igračke karijere, nastavlja kao trener i taj posao radi i dan-danas i to vrlo uspješno. Spada među cjenjenije evropske trenere, ali većinu trenerskog staža provodi u inostranim klubovima.

slijedi: Marić Enver ...
Bosno moja poharana....

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 24 dec 2009, 20:16

Marić Enver-1948.godište,rođen u Mostaru,igrao za Velež od 12.godine.
LETEĆI MOSTARAC-su ga zvali.
1973 god proglašen igračom-golmanomJugoslavije.
Herthu i Schalke trenirao,živi danas u Berlinu.
..izjava njegova popularna....ja sam Hercegovac ,a ne Bosanac, :P
Legenda,car,bio i ostao ;)

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.