Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Chandrian
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Chandrian » 31 jan 2019, 11:26

Believe je napisao/la:
Chandrian je napisao/la:Igrom slučaja. I to iz SAD. Čikago sam otišao prije par godina već sam pisao o tome ovdje. Radio sam u jednom restoranu. Ono nije baš posao iz snova, ali lijepo se zarađivalo. Plus imao sam vezu sa djevojkom koja je zarađivalo tri puta više. Radila je svoju struku u velikoj firmi. Dobila je ponudu za Švajcarsku i kada smo trebali da se preselimo, jer veza je stvarno ličila na nešto ozbiljno,meni je ispala prilika da i ja radim ono što je moja struka ali u Španiji. E tada je sve otišlo do đavola. Cura je jednostavno rekla da ne prihvatim posao već da idem sa njom i probam naći nešto u Švajcarskoj. A meni se stvarno nije opet radili po restoranima, niti mi se čekalo da opet sa neba padne neka prilika. Počela je da me ucjenjuje ona ili posao. I eto.. Pretpostavljaš šta sa odabrao. Plata je odlična, mada moram reći i dalje je manja od njene. Žena je malo na svoju ruku, ali je stručnjak u svom poslu. Uglavnom sad sam u Madridu, imam curu, naše gore list, perfektno priča španski, navijač je Reala, i dobro kuva. :mrgreen:
Ne odgovori ti meni baš brate :mrgreen:

Mislio sam više na radnu dozvolu, gdje mogu pogledat kojih zanimanja im treba i kakva je procedura za nonEU državljane.
E ovako. Sadašnja djevojka uči špance engleski i ako koga zanima ove naše jezike. Dugo je u Španiji. Prije mene je imala dečka i htjela je da ga dovede, ali nije mogla da mu sredi vizu. Postali su mnogo strožiji nego što su bili. Naime, ne možeš doći i tražiti posao pa dobiti radnu dozvolu. Moraš odmah na startu imati radnu dozvolu. Ja sam imao sreće jer sam se javio na međunarodni oglas. I kad sam prošao na razgovoru dobio sam odmah dozvolu. Još nešto sa sobom ne možeš dovesti curu, dečka brata, majku. Ne. Ta dozvola ti daje samo da dovedeš ženu i djecu ako ih imaš. Mojoj curi nisi dali ni mačka da dovede iz srbije. Trebalo je nekih mnogo dokumenata, pa nalaza ma svašta nešto.
Što se tiče zanimanja, ako znaš španski u madridu se može svašta naći. Zanimljivo jedno vrijeme je dosta potražnje bilo za pekarima.

Gefufna
Kontakt:

Post Postao/la Gefufna » 31 jan 2019, 11:41

Mi ovdje svi fakultetski obrazovani, a ti o potraznji za pekarima. Reci ti nama trebal' njima strucnjaka i inzinjera. :mrgreen:
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 31 jan 2019, 13:10

Gefufna je napisao/la:Mi ovdje svi fakultetski obrazovani, a ti o potraznji za pekarima. Reci ti nama trebal' njima strucnjaka i inzinjera. :mrgreen:
Taš u Španiji koji **** :rol:

Jest teško inžinjerima se snać :mrgreen:
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Kikic123
Kontakt:

Post Postao/la Kikic123 » 31 jan 2019, 13:32

Epidaurus je napisao/la:Zivim u Austriji (Graz preciznije) vec 4. godinu od cega sam prvu godinu ucio jezik, a onda krenuo na fakultet i sad sam upisao 3. godinu elektrotehnike. Sa masinstvom/elektrotehnikom imas ogroman broj mogucnosti ovdje jer Austrijanci mahom rijetko upisuju ta dva faksa jer su za njihove standarde teski, a i imaju mogucnost da zavrse ove kao "vise" skole tipa HTL (visa skola za masinstvo/elektrotehnikU).

To je po meni dosta dobra stvar za ljude kojima se bas ne da lomit od ucenja sto faks realno zahtjeva (2. i 3. godina, prva ne toliko), relativno ga je lako zavrsit, imas dosta prakse plus jos dobijes sve potrebne knjige i literaturu od skole potpuno besplatno. Graz je u Austriji fkt fenomenalna opcija za skolovanje, bilo na faksu bilo na nekoj od ovih "visih" skola tipa pomenuti HTL, Ortwein (visa za gradjevinu/arhitekturu) itd. Fazon s tim skolama je sto nakon zavrsenih 6 semestara (ako ne znate njemacki idete 2 semestra na njihov kurs jezika i uopce nije potrebno znanje jezika kao za faks te time vam ta skola traje semestara) trebate raditi u struci jos 2 godine nakon cega dobijate diplomu kao da ste zavrsili trogodisnji bachelor tog studija. Nakon toga mozete cak upisati i master na nekom univerzitetu za taj smjer koji ste zavrsili na HTLu. Nedavno sam cak vidio oglas kod nas na univerzitetu da Magna (jako jako velika internacionalna firma) trazi nekog sa zavrsenim bachelorom elektrotehnike ili nekog ko je zavrsio HTL te da je pocetna plata 3000 eura. Uglavnom po meni jako dobra opcija za ljude kojima je faks previse zahtjevan i na tome ima dosta nasih ljudi. Takodjer je i plus sto je potpuno besplatno.
Jel mozes reci nesto vise o toj orwein visoj skoli ako znas koja razina njemackog je potrebna za upis itd..

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 jan 2019, 13:52

Gefufna je napisao/la:Mi ovdje svi fakultetski obrazovani, a ti o potraznji za pekarima. Reci ti nama trebal' njima strucnjaka i inzinjera. :mrgreen:
Posebno ako im treba radne snage za drzavnu sluzbu... Ono da drk...as qupac i nista ne radis, a da imas dobru platu :?:

Da idem odmah tamo :)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 31 jan 2019, 15:37

kakva su španska dupeta? jel mnogo seru
Zarathustra

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 31 jan 2019, 15:49

Chandrian je napisao/la: E ovako. Sadašnja djevojka uči špance engleski i ako koga zanima ove naše jezike. Dugo je u Španiji. Prije mene je imala dečka i htjela je da ga dovede, ali nije mogla da mu sredi vizu. Postali su mnogo strožiji nego što su bili. Naime, ne možeš doći i tražiti posao pa dobiti radnu dozvolu. Moraš odmah na startu imati radnu dozvolu. Ja sam imao sreće jer sam se javio na međunarodni oglas. I kad sam prošao na razgovoru dobio sam odmah dozvolu. Još nešto sa sobom ne možeš dovesti curu, dečka brata, majku. Ne. Ta dozvola ti daje samo da dovedeš ženu i djecu ako ih imaš. Mojoj curi nisi dali ni mačka da dovede iz srbije. Trebalo je nekih mnogo dokumenata, pa nalaza ma svašta nešto.
Što se tiče zanimanja, ako znaš španski u madridu se može svašta naći. Zanimljivo jedno vrijeme je dosta potražnje bilo za pekarima.
Aha, interesantno.

Dakle ja radnu dozvolu mogu unaprijed dobit samo pomocu tih "međunarodnih oglasa" (koji q je to, gdje to da vidim?) i to ispadne faktički jedini način za preseljenje u Madrid ??
Ako ovaj diplomski izguram, valjda im zatreba i koji inzinjer :mrgreen:
Zenu i djecu cu tamo naci. Sta ces bolje od Spanjolke sa Palma de Majorke, tamo da ima kucu, da ne moram brinut za ljetovanje. :rol:
You'll never walk alone.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 31 jan 2019, 16:20

Dobre **** španjolke al zamisli komšije ti istog roda ko Ramos, Nadal, Entrerios, Navaro
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 31 jan 2019, 16:26

Mene vuče najviše lijepa klima, iskreno. Volim i njihov jezik, mogu se već sporazumiti. Jesu malo prgavi ko ljudi, al vjerujem da nisu svi takvi.
You'll never walk alone.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 31 jan 2019, 16:27

Penaltiky je napisao/la:Dobre **** španjolke al zamisli komšije ti istog roda ko Ramos, Nadal, Entrerios, Navaro
Sitne su one na mojih 100 kila, tako da ja ne bih. :D

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 01 feb 2019, 03:01

Zacitao sam se pravo u ovu temu, zadnjih 20 str. procitao :D

Zna li neko kakva je situacija sa inzinjerima saobracaja? Kako sam vidio sad njemacka ambasada obradjuje 8 mj pretprosle godine, ja predao u 10tom. Nadam se do kraja godine sa ce biti sve gotovo.

Najvise me interesuje auto-industrija, to mi je neki neostvareni san, da tu radim, a i struka mi je vezana uz to. Kako ide nostrifikacija diplome, ne znam da li sad da ganjam ili gore. Kontao sam prvo neki poslic dhl za pocetak, dok jezik ne savladam. Pa onda dalje zaganjati sta ozbiljno.

Mogu vam reci samo da ovdje neke buducnosti nema, bio sam bas protiv tog odlaska, ali jednostavno vidim da smo zatrovana sredina i nikad bolje ovdje nece biti. Vise nije stvar ni novca, jbga i ovdje zaradi se, nego neke sigurnosti i sta sutra svome djetetu pruziti. Mislim vecini da to presudi.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 01 feb 2019, 09:29

redbull93 je napisao/la:Zacitao sam se pravo u ovu temu, zadnjih 20 str. procitao :D

Zna li neko kakva je situacija sa inzinjerima saobracaja? Kako sam vidio sad njemacka ambasada obradjuje 8 mj pretprosle godine, ja predao u 10tom. Nadam se do kraja godine sa ce biti sve gotovo.

Najvise me interesuje auto-industrija, to mi je neki neostvareni san, da tu radim, a i struka mi je vezana uz to. Kako ide nostrifikacija diplome, ne znam da li sad da ganjam ili gore. Kontao sam prvo neki poslic dhl za pocetak, dok jezik ne savladam. Pa onda dalje zaganjati sta ozbiljno.

Mogu vam reci samo da ovdje neke buducnosti nema, bio sam bas protiv tog odlaska, ali jednostavno vidim da smo zatrovana sredina i nikad bolje ovdje nece biti. Vise nije stvar ni novca, jbga i ovdje zaradi se, nego neke sigurnosti i sta sutra svome djetetu pruziti. Mislim vecini da to presudi.
Buraz ti mozes mislim na plavu kartu, imas njemacke zeljeznice traze ogroman broj inzinjera ....
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 feb 2019, 11:42

Pantelija je napisao/la:
redbull93 je napisao/la:Zacitao sam se pravo u ovu temu, zadnjih 20 str. procitao :D

Buraz ti mozes mislim na plavu kartu, imas njemacke zeljeznice traze ogroman broj inzinjera ....
Traže li ljudi sa završenom željezničkom srednjom školom?
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 01 feb 2019, 11:45

Mislim da trazs , samo je problem za vizu jer sa sss moras cekati je godinu j pol osim ako vec nisi predao :D

https://www.bahn.de/p/view/index.shtml

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 01 feb 2019, 11:53

Problem mi je jezik najvise, a2 max da znam.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 feb 2019, 12:01

Pantelija je napisao/la:problem za vizu jer sa sss moras cekati je godinu j pol osim ako vec nisi predao :D

https://www.bahn.de/p/view/index.shtml
Pa neće tako bit i od 2020 je li? :hmmmmm:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 01 feb 2019, 12:16

2020. Ces moci ali ces morati kmati sve uslove koje poslodavac trazi tipa jezik....
Drugo, tada ce i druge zemlje van eu imati "povlastice kao i mi" i navalit ce u njemacku ... odnosno, veca konkurencija nego sad :D

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 feb 2019, 12:18

Pantelija je napisao/la:2020. Ces moci ali ces morati kmati sve uslove koje poslodavac trazi tipa jezik....
Drugo, tada ce i druge zemlje van eu imati "povlastice kao i mi" i navalit ce u njemacku ... odnosno, veca konkurencija nego sad :D
Ma i sad ne mogu, nit imam jezik nit znanje jezika, imam samo školu :rol:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 01 feb 2019, 12:34

Uci, kurs upisi, nije tesko uopste koliko pricaju a potraznja je velika

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 01 feb 2019, 12:47

Marsal je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:2020. Ces moci ali ces morati kmati sve uslove koje poslodavac trazi tipa jezik....
Ma i sad ne mogu, nit imam jezik nit znanje jezika, imam samo školu :rol:
Upisi kurs i ja sam, jest da se trebas natjerati i zagrijati stolicu. Imas bar po zenici toga, ja sam u eduko isao 400km stepen citav te izadje, ali podijeljen je na dva dijela a1 i a1.2, tako da ne moras odmah platiti sve.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: galia95 i 1 gost.