E ovako. Sadašnja djevojka uči špance engleski i ako koga zanima ove naše jezike. Dugo je u Španiji. Prije mene je imala dečka i htjela je da ga dovede, ali nije mogla da mu sredi vizu. Postali su mnogo strožiji nego što su bili. Naime, ne možeš doći i tražiti posao pa dobiti radnu dozvolu. Moraš odmah na startu imati radnu dozvolu. Ja sam imao sreće jer sam se javio na međunarodni oglas. I kad sam prošao na razgovoru dobio sam odmah dozvolu. Još nešto sa sobom ne možeš dovesti curu, dečka brata, majku. Ne. Ta dozvola ti daje samo da dovedeš ženu i djecu ako ih imaš. Mojoj curi nisi dali ni mačka da dovede iz srbije. Trebalo je nekih mnogo dokumenata, pa nalaza ma svašta nešto.Believe je napisao/la:Ne odgovori ti meni baš brateChandrian je napisao/la:Igrom slučaja. I to iz SAD. Čikago sam otišao prije par godina već sam pisao o tome ovdje. Radio sam u jednom restoranu. Ono nije baš posao iz snova, ali lijepo se zarađivalo. Plus imao sam vezu sa djevojkom koja je zarađivalo tri puta više. Radila je svoju struku u velikoj firmi. Dobila je ponudu za Švajcarsku i kada smo trebali da se preselimo, jer veza je stvarno ličila na nešto ozbiljno,meni je ispala prilika da i ja radim ono što je moja struka ali u Španiji. E tada je sve otišlo do đavola. Cura je jednostavno rekla da ne prihvatim posao već da idem sa njom i probam naći nešto u Švajcarskoj. A meni se stvarno nije opet radili po restoranima, niti mi se čekalo da opet sa neba padne neka prilika. Počela je da me ucjenjuje ona ili posao. I eto.. Pretpostavljaš šta sa odabrao. Plata je odlična, mada moram reći i dalje je manja od njene. Žena je malo na svoju ruku, ali je stručnjak u svom poslu. Uglavnom sad sam u Madridu, imam curu, naše gore list, perfektno priča španski, navijač je Reala, i dobro kuva.![]()
Mislio sam više na radnu dozvolu, gdje mogu pogledat kojih zanimanja im treba i kakva je procedura za nonEU državljane.
Što se tiče zanimanja, ako znaš španski u madridu se može svašta naći. Zanimljivo jedno vrijeme je dosta potražnje bilo za pekarima.