Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,nerminh74,CashMan

invincible1921
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la invincible1921 » 08 dec 2014, 21:11

smire ja sam misio na raju sa foruma :D ne na savez i trenera.
=\_1921_/=

semir01
Kontakt:

Post Postao/la semir01 » 08 dec 2014, 21:16

invincible1921 je napisao/la:smire ja sam misio na raju sa foruma :D ne na savez i trenera.
eee legendo mi mozemo ovdje pisati sta hocemo nema to veze :D bitno je da se odlicno pripreme oni koji su zaduzeni za to ;) selektor, igraci, savez....

filip13

Post Postao/la filip13 » 08 dec 2014, 21:39

ne baš vezano za temu aki ima veze sa EP

http://wwwcom/clanci/nakaradna-fiba-ponovo-udara/" onclick="window.open(this.href);return false;

Naišli smo na ovaj vrlo zanimljiv kolumnistički osvrt na facebook stranicama, točnije na stranici https://www.facebook.com/hrvatska.kosar ... ezentacija" onclick="window.open(this.href);return false; – te ga uz dozvolu autora i administratora iste prenosimo u cijelosti.

Iako je već duže vrijeme poznat način ždrijebanja Eurobasketa i nekoliko puta se već pisalo o tome, imam potrebu da Vam svima dodatno pojasnim način i nakaradnost samog sustava.

Za početak ću se baviti matematikom, odnosno jednostavnom statistikom. Da bi netko nasumično pogodio ždrijeb jedne skupine koji se održava u normalnim okolnostima šanse su nešto manje od 0,1 posto ili 1/1000. FIBA se kao i uvijek potrudi iznenaditi pa je taj postotak kud i kamo veći te iznosi više od 1,36 posto ili 1/73. Dakle, imamo 14 puta veće šanse da pogodimo izgled skupina, pišemo li slovima – ČETRNAEST PUTA.

Četiri domaćina prvi put u povijesti

Kako su Ukrajinci bili određeni za domaćina, zbog napete političke situacije bilo je logično premjestiti Eurobasket. Gledano iz današnje perspektive, život u Ukrajini je potpuno normalan i bez problema se mogu igrati utakmice. Nadodamo li tome da nastupaju i ruski košarkaši, sasvim suludo bi bilo očekivati da Putin naredi neki napad ili nešto slično, a dogovorom i razgovorom sve se moglo riješiti. No nećemo sada u politiku jer ovo nije tema, a oduzimanje domaćinstva jedini je potez koji se može nekako opravdati iako mi se čini da upravo ta politika stoji iza toga.

Po prvi put u povijesti FIBA je odredila čak četiri domaćina Eurobasketa. Kako je čak i mala Hrvatska mogla samostalno organizirati Eurobasket, sumnjamo da to nisu mogli učiniti Nijemci ili Francuzi koji su sudomaćini. No eto, svima po malo, ruka ruku mije, svi sretni i svi zadovoljni, a čelnici su si kupili novi mandat (nešto slično kako se radi u nakaradnoj hrvatskoj politici dijeljenjem stolica i ustupcima u postizbornim koalicijama). Prvenstvo je dodijeljeno Francuskoj (skupina i završnica) te Njemačkoj (skupina), Latviji (skupina) i Hrvatskoj (skupina).

NAKARADNOSTI ŽDRIJEBA

Nelogičnost prva – Nositelji

Iako je u svim ostalim sportovima normalna činjenica da nositelji skupina budu domaćini prvenstva, u košarci to nije slučaj. Primjerice u nogometu koji je transparentnost sustava doveo do samog vrhunca i gdje nema privilegiranih, same reprezentacije ovisno o svojim igrama zaslužuju status. Bolje da ne pričamo o klupskom nogometu gdje je to dovedeno na još veću razinu (koeficijenti i kvalifikacije). Da malo povučem kočnicu, ovdje ću se ograditi od utjecaja moćnika koji unatoč svemu imaju svoje privilegije, ali sustav bolje ne može biti zamišljen. Tako su primjerice u nogometu “male” Austrija i Švicarska bile domaćina, nauštrb recimo Francuza ili Nijemaca. U nogometu jedan Manchester United ostane bez Lige prvaka dok se u košarci potpisuju trogodišnji euroligaški ugovori…

Ajmo sad natrag na košarku. Ovdje su nositelji prve četiri ekipe s prošlog Eurobasketa, ali ako mogu svi ostali, sportovi zašto ne bi i FIBA domaćinu dala status nositelja?

Nelogičnost druga – Sudomaćini

Da budem iskren, ovako glupo nešto nikad nisam vidio. Naime, svaka zemlja domaćin je dobila priliku da bira suorganizatora ili tako nekako. Uglavnom, radi se o tome da su si prije prvenstva mogli birati jednog protivnika. Hrvatska je izabrala Sloveniju, Latvija Estoniju, a Njemačka Tursku. Samim time, ždrijeb skupine moguće je pogoditi 14 puta lakše. Da ne pričamo što to znači za moguće manipulacije koje sve više i više isplivavaju na vidjelo.

Hrvatska će tako imati sljedeći ždrijeb. Iz drugog bubnja stiže Slovenija. U trećem bubnju protivnik će biti Grčka ili BiH. Četvrti bubanj nam nosi Belgiju, Italiju, Makedoniju ili Poljsku, peti Češku, Gruziju ili Izrael, a šesti Island, Nizozemsku ili Rusiju. Dakle od 20 reprezentacija koje smo mogli izvući ždrijebom, prije samog početka izravno smo ih eliminirali SEDAM.

Nelogičnost treća – pozivnice za Svjetsko prvenstvo

Sigurno se sada pitate kakve veze imaju pozivnice za SP sa ždrijebom Eurobasketa. E pa itekako imaju. Tako se primjerice u drugoj jakosnoj skupini našla Finska ispred Italije samo iz razloga jer je igrala Svjetsko prvenstvo s pozivnicom. Mislim da ne treba spomenuti da su se Skandinavci pošteno obrukali u Španjolskoj. Da ne zaboravimo, Italija je bila ispred Finaca 2013. u Sloveniji. Igrali su četvrtfinale i na kraju završili osmi. Finska je samo zahvaljujući nekoj matematici bila deveta (utakmica za plasman nije bilo).

Italija je morala igrati i kvalifikacije za razliku od Finske, Grčke i Turske koje su također loše odradile zadnji Eurobasket i bile lošije plasirane, ali zahvaljujući FIBA-i dobili su pozivnicu i nastupili na SP. Samim time kupili su treći šešir, a Italija je smještena u četvrtom. Dalje, ostaje mi enigma po kojem je kriteriju BiH (treći šešir) smještena ispred Italije??? Italija je, kao što smo rekli, prije dvije godine igrala četvrtfinale za razliku od BiH koja je ispala u skupini. Italija (36,) je i bolje plasirana na FIBA-inoj ljestvici (BiH 57.). No to je neka viša matematika i iskreno ne zanima me.

Opet moramo biti pošteni i reći da su naši prekomorski susjedi na isti način živjeli godinama, dakle kupovinom pozivnica. Rekli bi, dobro se dobro vraća…

Iako je Hrvatska debelo privilegirana, ovo je sasvim nesportski, nakaradno i neregularno. Onda se netko čudi zašto svjetske zvijezde preskaču prvenstva i zašto nema publike. Jedan od odgovora leži gore. Ironije li, izvlačenje skupina je Disneylandu. Ima li boljeg mjesta za cirkus Monty Python? Danas od 16,20 samo kod FIBA-e.

zgembo89
Kontakt:

Post Postao/la zgembo89 » 08 dec 2014, 21:50

Na čemu se temelji ovaj optimizam Haruna i ostalih :shock: mislim jasno je da se necemo predati ali obicno nas nakon velikih nadanja docekaju strmoglavi padovi i mislim da nije uredu lazno moralisati javnost,a onda ce posle biti krivi neki drugi treci

esprit24
Kontakt:

Post Postao/la esprit24 » 08 dec 2014, 23:01

idemo u drugi krug... ako svi budu zdravi i ako se odazovu. osim francuza nemamo se koga plasiti

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 08 dec 2014, 23:43

filipe izvlacenje je bilo u diznilendu tako da suvisno je bilo sta govorit :) mislim sta tek reci na ove amere sto mozes imat , sto bi reko avdic jos samo fali neki transfer rok da mogu prelazit iz repke u repku.

Btw jel definitnvno promijenjen sistem nema vise gluposti od dvije grupne faze nego je odma ispada?
=\_1921_/=

dino-92
Kontakt:

Post Postao/la dino-92 » 08 dec 2014, 23:47

jeste

http://www.eurobasket2015.org/en/cid_Fa ... _2015.html" onclick="window.open(this.href);return false;

tu mozes vidjeti da se 12.09 takmicenje nastavlja utakmicama C1 protiv D4 itd.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 08 dec 2014, 23:49

zgembo89 je napisao/la:Na čemu se temelji ovaj optimizam Haruna i ostalih :shock: mislim jasno je da se necemo predati ali obicno nas nakon velikih nadanja docekaju strmoglavi padovi i mislim da nije uredu lazno moralisati javnost,a onda ce posle biti krivi neki drugi treci
ako sve bude uredu na ekipi
Gordić-stranac-Đedović-Teletoviće-Nurkić
solidne rezerve visoke linije Stipanović, Kikanović i Todić
problem je vanjska linija ali očekujem da će povesti dvojicu od Milošević-Vrabac-Buza kao igrače odbrane i zadatka, zatim Pašalića i onda Mitrović/Hasandić/Šutalo/Peršić
ukratko prva petorka razbijači, visoka rezerve Ok, niska linija problematična opet dovoljno za potuči se sa svakim sem sa 3-4 najače
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 09 dec 2014, 00:06

Ma istrošićemo maksimalno vanjske igrače kroz kompletan turnir, Đedovića pogotovo, ali šta da se radi. Nije Eurobasket svaki dan, nego jednom u dvije godine, a da ne pričam o tome koliko nam je trebalo da dočekamo ovako talentovanu generaciju košarkaša. Očekujem osminu finala, vjerujem u četvrtfinale.

Sistem takmičenja:

slika

S obzirom da ćemo vrlo vjerovatno biti A2 ili A3, to znači da nas u osmini finala očekuje B3 (ako budemo drugi, tj. A2) ili B2 (ako budemo treći, tj. A3).
U grupi B su: Španija, Srbija, Turska, Italija i Island. Španci su tu vrlo vjerovatno A1 tako da su jako male šanse da se susretnemo s njima, dok je Srbija kvalitetnija od Turske i Italije pa će oni najverovatnije biti B2 i s njima ćemo se sastati ukoliko budemo treći u grupi. Ukoliko budemo 2. idemo na Talijane ili Turke, a mislim da se možemo nositi s obe te reprezentacije tako da bi nam to 2. mjesto u grupi moglo biti jako jako bitno. U tom slučaju bi nas u četvrtfinalu čekali, a ko drugi, nego Litvanci(D1)..
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

bordobijeli
Kontakt:

Post Postao/la bordobijeli » 09 dec 2014, 00:32

imamo kvalitet da prodjemo prvi krug još dosta je do ep ono najbitnije je da budu svi zdravi da budemo kompletni onda mislim da mozemo s svima igrati ma sta igrati pobjedjivati :lol: :bih: :bih: :bih:

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 09 dec 2014, 01:11

Vidim Wright je na Fejsu vratio ovo prezime Wrightic pa mozda i to nešto znači :hmmmmm:

U suštini ne znam ko bi drugi mogao osim njega, jer nekako mislim bilo ko drugi da dođe da bi imao malo vremena da se uklopi u ekipu za nekih mjesec, dva priprema. Wright opet koliko toliko poznaje ekipu ali igrački gledano vjerovatno nije najbolje rješenje.

Jedino nemamo brige oko centarskih pozicija, pogotovo ako Nurkić još bude igrao a i bez njega je to veoma dobro. Samo bez povreda i idemo u taj drugi krug! :bih:
Željo je život, sve ostalo su sitnice!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 09 dec 2014, 01:45

FaraonTM je napisao/la:Vidim Wright je na Fejsu vratio ovo prezime Wrightic pa mozda i to nešto znači :hmmmmm:

U suštini ne znam ko bi drugi mogao osim njega, jer nekako mislim bilo ko drugi da dođe da bi imao malo vremena da se uklopi u ekipu za nekih mjesec, dva priprema. Wright opet koliko toliko poznaje ekipu ali igrački gledano vjerovatno nije najbolje rješenje.

Jedino nemamo brige oko centarskih pozicija, pogotovo ako Nurkić još bude igrao a i bez njega je to veoma dobro. Samo bez povreda i idemo u taj drugi krug! :bih:
ma nemoj ga bgt pa taman ne nasli nikoga
=\_1921_/=

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 09 dec 2014, 08:58

invincible1921 je napisao/la:
FaraonTM je napisao/la:Vidim Wright je na Fejsu vratio ovo prezime Wrightic pa mozda i to nešto znači :hmmmmm:

ma nemoj ga bgt pa taman ne nasli nikoga
podržavam
radije bi gledao adamovica, jovanovica, zahiragica, gacica, ....

ako je stranac neka donese susno potrebni kvalitet na vanjskim pozicijama

a ako ja mislim da je milosevic solidno odigrao kvalifikacije i tako igra u grckoj, a slicnu stvar radi i vrabac u njemackoj, pa ocekujem da ce njih dvojica kombinovano (eventualno buza i/ili persic ako se nametne na pripremama) imati 20-25 minuta na poziciji tri i to kao igraci zadatka prvenstveno odbrane i skoka sa pokojim otvorenim šutem, dok bi nihad igra ostatak sa kojih 5-10 minuta na dvojci, a pozicije 1-2 bi trebali vrtiti gordic-strana-pasalic
mada je pitanje da li jos meda mogu dati mitrovic - sutalo (eventualno hasandic), onda bi oni upadali na 2, a nihad bi igrao vise 3

tacno nam pored stranca nedostaje barem jos jedan kvalitetan vanjski igrac (ne mora biti ništa ekstra nešto na nivou stipanovica-todica na visokim pozicijama) za kvalitetnu rotaciju, ali mislim da se i sa ovim mozemo uspiješno krpiti
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

totasef1
Kontakt:

Post Postao/la totasef1 » 09 dec 2014, 10:52

Po meni je grupa ekstra. Nema mrtvih autsajdera i svak svakog moze dobiti osim Francuza.

Ne kontam na kojoj osnovi neko moze reci da cemo mi zavrsiti drugi ili treci u ovoj grupi. Mozemo, ali isto tako mozemo zavrsiti i zadnji. Jer ovo je grupa u kojoj ce Francuzi vjerovatno imati 5:0 ili sa nekim kiksom 4 : 1 a ostali 2:3 I 3:2 i tu ce odlucivati koš razlika.

E sad kad bi Nurkic igrao recimo uz nekog dobrog crnca po mogucnosti pleja onda bi mogao reci da bi bili favoriti za prolazak dalje a ovako nismo nista bolji od ostalih

bhsport
Kontakt:

Post Postao/la bhsport » 09 dec 2014, 11:00

Ma grupa taman po mjeri, moramo se oznojiti za svaku pobjedu, a realno trebali bi uzeti 3 tekme, svejedno koga.
Francuze gubimo 100% i jos od nekoga.
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

Corinne Diacre - prof. fudbala
Megamiske - najvece zlo od 1921

baglama
Kontakt:

Post Postao/la baglama » 09 dec 2014, 14:12

Ne znam otkuda takav bauk od francuza...Jesu oni veliki favoriti protiv nas, ali prvenstveno na osnovu atleticizma. Proslo Euro je Hrvatska skoro egal bila. Zna im se zalomit dan kad nista ne mogu ubacit, mozda to bude bas protiv nas...najbitnije je da Teletovica nema ko cuvat odnosno vijdlei smo ove godine kako je Diaw prosao s njim.
S druge strane, ni mi nemamo nikog da zaustavi Parkera...Ali ko zna, mozda dovedemo crnca koji to moze.

Treba ganjat drugo mjesto...S Jukom je sve moguce. On je kljuc, pa i u tom duelu s francuzima, gdje nas sa njim ne bi toliko nadskakali, a i parker bi imao problema dolazit na zicer na obrucu...Ali sve su to neka proizvoljna predvidjanja. Kad bi Ivanovic digao Buzu kao specijalistu za tri i Vrabca kao dobrog odbrambenog igraca, dalo bi ruke...

esprit24
Kontakt:

Post Postao/la esprit24 » 09 dec 2014, 17:33

mnogo faktora ce uticati na nasu igru na euru. Prije svega moramo odraditi dobre pripreme, zatim maksimalno se naloziti protiv poljaka i dobiti ih prvu utakmicu, samo da nam se ne desi latvija. Takodje sve ce zavisiti od naseg glavnog igraca Teletovica, ako se on nabrije, i ako ga juka i nihad budu donekle pratili imamo velike izglede. Zavisit ce dosta i od sudjenja, tako da nas ceka zanimljiv euro. Na selektoru je da sve dobro pripremi i msm da je i njemu stalo da napravi dobar rezultat.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 09 dec 2014, 17:56

Mislim da bi možda onaj Nelson što je u Zvezdi igrao bio dsta dobro rješenje za stranca, ako već ne možemo naći nekog boljeg. Momak je odličan u odbrani, fizički ekstremno jak i sigurno bi ga mogli odlično koristiti kao presing igrača na protivničkim playevima a mogao bi zadati velike probleme Shvedu kao prvom ruskom playu pa možda čak i Parkeru mada je to već nerealno očekivati. Također je i dosta jak na ulazu al nije neki šuter. Eventualna postava s njim na 1, Nihadom na 2 i malim Adinom na 3 bi potencijalno bila odlična u odbrani i sigurno je da bi svojom dužinom i brzinom mogli napraviti velikih problema protivniku u organizaciji napada i prekidati linije dodavanja. Kad ovdje još dodamo Mirzu na 4 koji je za evropske uslove solidan do vrlo dobar odbrambeni igrač i Juku koji bi samim pozicioniranjem u reketu (u Evropi nema pravilo 3 sekunde) bio veliki problem za protivnika, mogli bi čak i odličnu odbranu sastavit. problem bi ovdje možda bio nedostatak šuta kod Vrabca i Nelsona al opet bi mogli dobar dio toga nadoknadit Mirzinom klasom u napadu. Naravno da bi bilo odlično kad bi mogli dovesti Goudelocka ili nekog njegovog profila al to je ipak malo nerealno.

Uglavnom, očekujem da prođemo prvi krug a kasnije nadam se sa Srbijom, TUrskom ili Italijom borimo za četvrtfinale. Tu bi najviše volio da izbjegnemo Italijane jer bi nas ljudi izrešetali centralnim pick n rollom Belineija s bilo kim od visokih i sa Aradorijem, Gentileom, Gallinarijem, Bargnanijem, Hackettom, Datomeom i ostalim šuterima za tri. Najpoželjnija bi bila Turska jer ljudi nemaju poštenog šutera za tri a i Srbija je povoljniji match up od Italije jer napadačkim talentom su slabiji od Italijana uz sav respekt zbog vrhunskog ostvarenja na Svjetskom prvenstvu i lakše bi se mogli nositi sa 2 vrhunska šutera (Miloš i Bogdan) nego sa svim ovim italijanskim :bih:

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 09 dec 2014, 18:48

Pitali smo mi Nelsona, ali nas je odbio čini mi se da će dobiti grčko

filip13

Post Postao/la filip13 » 09 dec 2014, 19:43

baglama je napisao/la:Ne znam otkuda takav bauk od francuza...Jesu oni veliki favoriti protiv nas, ali prvenstveno na osnovu atleticizma. Proslo Euro je Hrvatska skoro egal bila. Zna im se zalomit dan kad nista ne mogu ubacit, mozda to bude bas protiv nas...najbitnije je da Teletovica nema ko cuvat odnosno vijdlei smo ove godine kako je Diaw prosao s njim.
S druge strane, ni mi nemamo nikog da zaustavi Parkera...Ali ko zna, mozda dovedemo crnca koji to moze.

Treba ganjat drugo mjesto...S Jukom je sve moguce. On je kljuc, pa i u tom duelu s francuzima, gdje nas sa njim ne bi toliko nadskakali, a i parker bi imao problema dolazit na zicer na obrucu...Ali sve su to neka proizvoljna predvidjanja. Kad bi Ivanovic digao Buzu kao specijalistu za tri i Vrabca kao dobrog odbrambenog igraca, dalo bi ruke...

njega i u nba malo ko može čuvati a kamoli neki prosječan američki play koji igra u evropi

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 1 gost.