BH klubovi u Evropi 2013/14
Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog
Re: BH klubovi u Evropi 2013/14
River, zaboga jel se to ne smije otvoriti tema na ovom forumu? Postoje teme o ženama, fejsbuku gdje se objavljuju najgnusnije lične fotografije i još mnogo drugih.... A što se tiče medalja nit sam ih ja pravio nit sam ih ja osvajao.Nit imam problem što moja domovina još nije uspjela osvojiti nijednu.
Što se tiče trenera mislio sam na Osima juniora... I priče na početku prvenstva. A Dino - momački i stručno čini "fudbalska čuda čarobnim livadama BiH"
Što se tiče trenera mislio sam na Osima juniora... I priče na početku prvenstva. A Dino - momački i stručno čini "fudbalska čuda čarobnim livadama BiH"
-
- Kontakt:
NeshaFCB je napisao/la:River, zaboga jel se to ne smije otvoriti tema na ovom forumu? Postoje teme o ženama, fejsbuku gdje se objavljuju najgnusnije lične fotografije i još mnogo drugih.... A što se tiče medalja nit sam ih ja pravio nit sam ih ja osvajao.Nit imam problem što moja domovina još nije uspjela osvojiti nijednu.

Sad Dino moćniji i od Amara pa i on namješta po čarobnim livadama Bosne, dok časni Bojac ispašta radi toga

Grbavica naš je Hram!!!
Jel neko prati ovo? Kolike su Željine šanse da bude nosioc u 2.pretkolu Lige Šampiona, naravno ako bude prvak?
Molim bez gluposti
Molim bez gluposti

FK Željezničar ~ FC Arsenal !
Damir Džumhur, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić, Amel Tuka.
Damir Džumhur, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić, Amel Tuka.
- Sarajlijc@
- Kontakt:
https://skydrive.live.com/view.aspx?res ... AAn075dSR0" onclick="window.open(this.href);return false; evo ti pa prati.AsharaK je napisao/la:Jel neko prati ovo? Kolike su Željine šanse da bude nosioc u 2.pretkolu Lige Šampiona, naravno ako bude prvak?
Molim bez gluposti

NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!
Re: Odg: BH klubovi u Evropi 2013/14
Hvala brateSarajlijc@ je napisao/la:https://skydrive.live.com/view.aspx?res ... AAn075dSR0" onclick="window.open(this.href);return false; evo ti pa prati.AsharaK je napisao/la:Jel neko prati ovo? Kolike su Željine šanse da bude nosioc u 2.pretkolu Lige Šampiona, naravno ako bude prvak?
Molim bez gluposti
FK Željezničar ~ FC Arsenal !
Jel to od ove godine i Gibraltar ima svog predstavnika ?
Yugoslav First League - ★★
Bosnian Premier League - ★★★★★
Bosnian Cup - ★★★★★★★★
YNWA <3
Bosnian Premier League - ★★★★★
Bosnian Cup - ★★★★★★★★
YNWA <3
Bas i nemamo puno sanse da budemo nosioci kako sam ovo skonto dvije lige se moraju poklopiti sto ce vrlo tesko biti.
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Da.Suki46 je napisao/la:Jel to od ove godine i Gibraltar ima svog predstavnika ?
Tesko da se od Zelje ocekuje mjesto nositelja, a da prije nikog nije prosao. Nije s neba pao koeficijent ni Zelji, a ni ostalim klubovima. To se mora zaradit i dok se ne zaradi svake godine cemo proracunavat ocel bit kakve srece, a tesko da ce je bit. Jedina sreca koja moze da ih pomazi je ona u zdrijebu, tj. da izvuku slabog nositelja.
Pruziti dostojan otpor i nadati se do zadnjeg minuta kao prosle godine i ja zadovoljan. Nerealno je ocekivati da se prodje neki nositelj. Jedina sansa je biti nositelj pa da ti dodje neki nenostielj al i tu ako bude srece u zrijebu.
Ne samo njima nego svim klubovima iz naše lige su male šanse da u dogledno vrijeme budu nosioci. Ali oni su daleko najbliži i trebaju samo održati kontinuitet, još da im baš posreći da dobiju nekog lakog i da jednom prođu mislim da za dvije sezone mogu biti nosioci. Ali puno je tu činilaca tako da oko toga ne treba puno maštati, treba raditi i postizati dobre rezultate.
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Da se svaki put igralo kao zadnji put onda bi se dosad i prošlo.terabajt je napisao/la:Pruziti dostojan otpor i nadati se do zadnjeg minuta kao prosle godine i ja zadovoljan. Nerealno je ocekivati da se prodje neki nositelj. Jedina sansa je biti nositelj pa da ti dodje neki nenostielj al i tu ako bude srece u zrijebu.
Zato svaki put treba odigrat kao protiv Plzena pa će doći vrijeme za prolaz, ko zna, možda već slijedeće sezone.
U sezoni evropskoj sezoni 2011-12 kada je Borac predstavljao BiH u ligi prvaka (nakon sto je osvojio premijer ligu 2010-11), zbog slučajnosti da su prvaci bili klubovi sa manjim koeficijentom, da je Željo osvojio te godine ligu bio bi nositelj u drugom kvalifikacionom krugu Lige Prvaka (Borac tada nije bio).hilmo je napisao/la:Ne samo njima nego svim klubovima iz naše lige su male šanse da u dogledno vrijeme budu nosioci. Ali oni su daleko najbliži i trebaju samo održati kontinuitet, još da im baš posreći da dobiju nekog lakog i da jednom prođu mislim da za dvije sezone mogu biti nosioci. Ali puno je tu činilaca tako da oko toga ne treba puno maštati, treba raditi i postizati dobre rezultate.
Da ove godine prodjemo (mislim naravno na Želj) u trece pretkolo LP (sto znaci play-off LE) i predstavnici BiH odigraju nesto bolje kvalifikacije (nista specijalno, mozda 1-2 pobjede vise) nego prosle godine, Željo bi naredne godine imao koeficijent 7,000 sto mislim da bi napokon trebalo biti dovoljno iako nista nije sigurno

Zeljo i dalje ispod crte. Mislim da je ipak sve izgubljeno i da nema nekog veceg smisla nadati se icemu. Sanse za neki preokret postoje u cetiri prvenstva i moraju se poklopiti u tri sto mi djeluje jako tesko, gotovo nemoguce.
Sanse ima u Sloveniji gdje Maribor ima samo dva boda prednosti ispred drugoplasiranog Kopera koji ce vjerojatno grist svim snagama, jer im je ovo idealna prilika da konacno skinu dominantni Maribor s trona. Maribor ima i utakmicu manje.
U Madjarskoj dominira Debrecen, a treceplasirani Gyor je Zeljina nada, ali zaostaju 7 bodova.
Slovaci takodjer nude neku opciju gdje je Slovan prvi i ima 6 bodova ispred Trencina. Ukoliko Trencin uzme titulu pogurat ce Zelju za jedno mjesto.
I na kraju ironija zvana Azerbajdzan. Tamo je Garabag prvi i ima veci koeficijent od Zelje. Ima 4 boda vise od Gabale i 6 od Bakua. Prijeti i Neftchi sa 7 zaostatka, ali Neftchi takodjer ne odgovara. Ovdje po mom misljenju najvise ima sanse za preokret, ali je smijesno da se ovisi o Azerima, jer smatram da je BiH vise nogometna nego Azerbajdzan, ali do kad? Azeri vec godinama lagano napreduju, dva kluba im imaju puno veci koeficijent od svih BiH klubova, liga im je na ljestvici tri mjesta ispred PL sa 2.875 bodova vise sto je jako puno u ovom dijelu tabele, a sezona 2009./10. je zadnja kad su BiH klubovi skupili veci koeficijent od klubova iz Azerbajdzana. Jos ako kazem da su zadnje dvije sezone skupili 5.500, a BiH 2.750 onda je ova cinjenica jos tuznija. Ako eksplodira koji klub od ovih ispod PL onda cemo moc plakat i molit se da za koju sezonu BiH klubovi ne igraju LP od prvog pretkola. Za EL vec od iduce svi startaju od samog pocetka.
Sanse ima u Sloveniji gdje Maribor ima samo dva boda prednosti ispred drugoplasiranog Kopera koji ce vjerojatno grist svim snagama, jer im je ovo idealna prilika da konacno skinu dominantni Maribor s trona. Maribor ima i utakmicu manje.
U Madjarskoj dominira Debrecen, a treceplasirani Gyor je Zeljina nada, ali zaostaju 7 bodova.
Slovaci takodjer nude neku opciju gdje je Slovan prvi i ima 6 bodova ispred Trencina. Ukoliko Trencin uzme titulu pogurat ce Zelju za jedno mjesto.
I na kraju ironija zvana Azerbajdzan. Tamo je Garabag prvi i ima veci koeficijent od Zelje. Ima 4 boda vise od Gabale i 6 od Bakua. Prijeti i Neftchi sa 7 zaostatka, ali Neftchi takodjer ne odgovara. Ovdje po mom misljenju najvise ima sanse za preokret, ali je smijesno da se ovisi o Azerima, jer smatram da je BiH vise nogometna nego Azerbajdzan, ali do kad? Azeri vec godinama lagano napreduju, dva kluba im imaju puno veci koeficijent od svih BiH klubova, liga im je na ljestvici tri mjesta ispred PL sa 2.875 bodova vise sto je jako puno u ovom dijelu tabele, a sezona 2009./10. je zadnja kad su BiH klubovi skupili veci koeficijent od klubova iz Azerbajdzana. Jos ako kazem da su zadnje dvije sezone skupili 5.500, a BiH 2.750 onda je ova cinjenica jos tuznija. Ako eksplodira koji klub od ovih ispod PL onda cemo moc plakat i molit se da za koju sezonu BiH klubovi ne igraju LP od prvog pretkola. Za EL vec od iduce svi startaju od samog pocetka.
sad gledam, mislio sam da osvajač kupa igra iz drugog pretkola, medjutim pogriješio sam jer svi igraju iz prvog pretkola zbog slabog koeficijenta. dakle "nebitno" je jesili osvojio kup ili ideš iz prvenstva igraš iz prvog pretkola lige europe. u jednu ruku je dobro da "nabiju" koeficijent. a startat čemo najmanj dvije sezone ovako, a poslije čemo napredovati ako i samo ako nabijemo koeficijent.
Ukoliko mjesto za pobjednika Evropa lige ne bude iskoristeno (to znaci da osvajac Liga Evrope ne obezbjedi barem kvalifikacije niti za Ligu Evrope niti za Ligu Prvaka), nas pobjednik kupa pocinje od drugog pretkola sto je 99% slucaj.Bistrik je napisao/la:sad gledam, mislio sam da osvajač kupa igra iz drugog pretkola, medjutim pogriješio sam jer svi igraju iz prvog pretkola zbog slabog koeficijenta. dakle "nebitno" je jesili osvojio kup ili ideš iz prvenstva igraš iz prvog pretkola lige europe. u jednu ruku je dobro da "nabiju" koeficijent. a startat čemo najmanj dvije sezone ovako, a poslije čemo napredovati ako i samo ako nabijemo koeficijent.
Za neki evidentniji napredak je potrebno da sve ekipe u Evropa ligi u prva dva pretkola ostavare sve pobjede i da u trecem pretkolu izvuku koji remi, dok predstavnik u Ligi Prvaka mora napokon proci dalje (ako on zaglavi u drugom pretkolu, onda ekipa iz Lige Evrope mora u play-off).
Posto nam dvije ekipe pocinju iz prvog pretkola Lige Evrope i po jedna iz drugog pretkola Lige Evrope odnosno Lige Prvaka, evo kako bi nam koeficijent izgledao sa takvim jednim malim "boom":
2013-14 (trenutni koeficijent) - 7,500
2014-15 (predvidanje) - 9,000
Za ovo predvidanje je potrebno da se ostvari 4 pobjede u prvom pretkolu Lige Evrope (gdje su nam obije ekipe nosioci), 5 pobjeda i 2 remija u drugom pretkolu Lige Evrope i Lige Prvaka (gdje ce nam jedan predstavnik u Ligi Evrope biti nosioc, ostali su svi nenosioci), 1 pobjeda i 3 remija u trecem pretkolu (niko nije nosioc) i barem jedan remi u play-off (niko nije nosioc). Sa ovakvim rezultatima bi dobili koeficijent od 3,250 za jednu sezonu sto pokazuje da nije nimalo lahko za nase klubove. Jedna napomena, nas rekord za jednu sezonu zaradjenog koeficijenta je 3,000 iz evropske sezone 2002/03 kada je Zeljo igrao protiv Newcastle.
dobra analiza. samo ko ce nagurati taj koeficijent. dakle vjerujem da zeljo, sarajevo i siroki mogu nesto napraviti vise u europi za ostale nisam optimista. eventualno zrinjski. ostalim nevjerujem nesto da mogu proci i prvo pretkoloAnelZ je napisao/la:Ukoliko mjesto za pobjednika Evropa lige ne bude iskoristeno (to znaci da osvajac Liga Evrope ne obezbjedi barem kvalifikacije niti za Ligu Evrope niti za Ligu Prvaka), nas pobjednik kupa pocinje od drugog pretkola sto je 99% slucaj.Bistrik je napisao/la:sad gledam, mislio sam da osvajač kupa igra iz drugog pretkola, medjutim pogriješio sam jer svi igraju iz prvog pretkola zbog slabog koeficijenta. dakle "nebitno" je jesili osvojio kup ili ideš iz prvenstva igraš iz prvog pretkola lige europe. u jednu ruku je dobro da "nabiju" koeficijent. a startat čemo najmanj dvije sezone ovako, a poslije čemo napredovati ako i samo ako nabijemo koeficijent.
Za neki evidentniji napredak je potrebno da sve ekipe u Evropa ligi u prva dva pretkola ostavare sve pobjede i da u trecem pretkolu izvuku koji remi, dok predstavnik u Ligi Prvaka mora napokon proci dalje (ako on zaglavi u drugom pretkolu, onda ekipa iz Lige Evrope mora u play-off).
Posto nam dvije ekipe pocinju iz prvog pretkola Lige Evrope i po jedna iz drugog pretkola Lige Evrope odnosno Lige Prvaka, evo kako bi nam koeficijent izgledao sa takvim jednim malim "boom":
2013-14 (trenutni koeficijent) - 7,500
2014-15 (predvidanje) - 9,000
Za ovo predvidanje je potrebno da se ostvari 4 pobjede u prvom pretkolu Lige Evrope (gdje su nam obije ekipe nosioci), 5 pobjeda i 2 remija u drugom pretkolu Lige Evrope i Lige Prvaka (gdje ce nam jedan predstavnik u Ligi Evrope biti nosioc, ostali su svi nenosioci), 1 pobjeda i 3 remija u trecem pretkolu (niko nije nosioc) i barem jedan remi u play-off (niko nije nosioc). Sa ovakvim rezultatima bi dobili koeficijent od 3,250 za jednu sezonu sto pokazuje da nije nimalo lahko za nase klubove. Jedna napomena, nas rekord za jednu sezonu zaradjenog koeficijenta je 3,000 iz evropske sezone 2002/03 kada je Zeljo igrao protiv Newcastle.
Problem je sto nasa liga stagnira svake godine a mi se kao tjesimo da se nesto poboljsava, pa nas u europi spuste na zemlju.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×
Sad mozemo ispricati pricu koja je vec ispricana na svim temama ovog foruma. Ligi su jednostavno potrebne drasticne promjene, da ne pricam sad sta bi redom mijenjao, rekoh vec da je milijun puta ispricano.Elegant je napisao/la:Problem je sto nasa liga stagnira svake godine a mi se kao tjesimo da se nesto poboljsava, pa nas u europi spuste na zemlju.
Kakva drzava, takva liga. Ocito je da situacija u ligi pocinje da nazaduje ponovo od 2011., evo i dokaz za to (ranking lige u Evropi):Signore je napisao/la:Sad mozemo ispricati pricu koja je vec ispricana na svim temama ovog foruma. Ligi su jednostavno potrebne drasticne promjene, da ne pricam sad sta bi redom mijenjao, rekoh vec da je milijun puta ispricano.Elegant je napisao/la:Problem je sto nasa liga stagnira svake godine a mi se kao tjesimo da se nesto poboljsava, pa nas u europi spuste na zemlju.
2008 - 32.
2009 - 34.
2010 - 31.
2011 - 29.
2012 - 32.
2013 - 34.
2014 - 35.
Naredne godine ukoliko ponovo igramo katastrofalno kao protekle tri godine zavrsit cemo najvjerovatnije na 36. poziciji (od 54. lige u Evropi) gdje bi onda bili u rangu sa Latvijom, Islandom, Albanijom, a vec su nas presisali Kazakhstan, Gruzija, Azerbejdzan, Moldavija. Sjecam se 2011. i kada smo bili 29., bio sam pun nade da cemo uskoro mozda doci do 25. pozicije i da nam mozda neki tim pocne od treceg pretkola Lige Evrope, ali mi odosmo toliko unazad da se danas pitamo da li ce nam bilo koji tim poceti od drugog pretkola...
Bas kao sto i drzava treba ustavne promjene, bukvalno od nule da se pocne, tako treba i ova liga. Eno entitet je voljan otpisati zatezne kamate sto je stvarno pozitivno, no sada je red na NFSBiH koji mora pod svim silama da smanji ligu na 10 klubova, ujedini drugi rang takmicenja i smanji na 10-12 klubova i da ostale nize lige budu razdvojene po geografskim kriterijima, a ne politickim.
Da ne pricam o regulacijama gdje treba usloviti svaki klub koji igra najveci rang takmicenja da mora imati dva pomocna terena od kojeg jedan mora biti prirodna trava (ali trava koja se odrzava, a ne da se osusi i sl.), teren na stadionu po odredjenim kriterijima (tipa odredjenu drenazu i sl., nisam bas upucen u ovaj segment, pa ne zelim da kazem nesto sto nema veze), bolje definisani kriteriji za omladinske selekcije (te bolje regulisanje ovog takmicenja, ne da igraju isti klubovi kao u premijer ligi) i mogao bi ovako u nedogled. Stadione bi bilo malo neukusno komentarisati jer imamo zaista mnogo vaznije probleme koje treba rijesiti, no ako se mene pita uslovio bi za najveci rang reflektore i minimalno 2500 sjedecih mjesta od cega 500 mora biti natkriveno (ostalo neka bude ako zele sve stajanje), pravila u vezi prostora za pres konferencije, novinare, kamermane, onda parking mjesta i ostali popratni sadrzaji i posebna pravila u vezi gostujuceg sektora (ovome bi cak dao posebnu paznju prilikom pisanja i kreiranja). Trazio bi akademije isto, ali to bi stavio kao petogodisnji plan, tj. pet godina bi se postrozivali kriteriji i nakon pete godine bi bilo obavezna akademija. Regulacije bi se naravno mjenjale i za manje rangove kako bi mogli odrzati korak sa Premijer ligom (prvi rang profesionalan, drugi rang poluprofesionalan, treci rang i nize amaterski). Također treba potpuna reforma Kup takmicenja.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.