Otvaram oči,onako teško,kao da cijelu noć nisam spavao,zapravo i nisam oka sklopio.Pružam ruku prema stolu gdje mi stoji sat i vidim da je 7 sati i kusur.Kad sam postao svjestan okoline,vidim da se tek počeo povlačiti mrak,ustajem i nekako dodjem do kupatila.....puštam vodu iz česme,a ona je led ledena,probudi me istog momenta,pogledam sebe u ogledalu i vidim sretnog čovjeka,skriven osmijeh,ali sa sjajem u očima....ne znam da li imam razloga da budem sretan,jer ne radim,ne studiram, dani mi prolaze kao cijela vječnost.. ali opet sam sretan,znam zašto ali nisam htio reći naglas.Vraćam se u sobu i otvaram prozor,i ulazi hladan zrak,toliko hladan da se vidi moj vrući dah.Dan je tek počeo,ali je gusta magla,ne vidiš 20 metara ispred sebe,a sunce kao da se bori da probije guste oblake i maglu da mi pruži toplotu,da se ugrijem....ali njegove tople zrake teško prolaze kroz taj gusti sloj oblaka,ali prolaze,jer osjećam taj njegov topli dodir po licu kako me golica,i ja se osjećam još više sretniji,jer znam da će za samo koji sat sunce savladati sve prepreke koje se nalaze njemu na putu i onda će nas okupati svojim sjajem,svojom ljepotom,svojom toplinom ovaj prelijepi plavi planet...... i odjednom sam dobio poriv,želju da naglas kažem ono što se cijelu noć skupljalo u meni,nisam imao hrabrosti prije,ali podstaknut tom prelijepom zvijezdom koja nam daje život nestala je i zadnja prepreka i odjednom moj glas poremeti jutarnju tišinu :
FORZA JUVE ! FORZA JUVE ! FORZA JUVE !!!
Sigurno se pitate zašto sam sve ovo gore napisao,kao da nema nekog smisla,ali kad razmislite malo,stvari sami sjedaju na svoje mjesto.Nakon zadnje tekme (protiv napolitanaca) i onakve igre ja sam bio ponosni Juventino,i usporedio sam svoj i naš Juve sa Suncem sa tom sjajnom zvijezdom,koja nas grije,koja nam daje svoje tople zrake da nas grije,baš kao svim pravim Juventinima,dani bez našeg kluba su kao hladne noći,jedva čekamo utakmicu da bi uživali u tim trenucima,baš kao i u sunčevim zracima.Baš kao i Sunce koje se bori protiv noći,protiv gustih oblaka(iako se činilo da će tu borbu izgubiti) i guste magle,tako se i naš voljeni JUVE bori protiv svih koji nas ne vole,koji nas mrze,protiv sudija,protiv FIGC_a,protiv ljubomornih velikih i malih rivala u Seriji A,protiv svih kojima nije interes da vide nas tamo gdje sa pravom pripadamo,gdje nam je urodjeno mjesto da budemo,gdje su nas navikli vidjeti – NA VRHU,na čelu prvenstvene tabele,gdje istini za volju dugo nismo bili.Baš kao i Sunce,i mi smo dugo bili u mraku,zadnjih par sezona smo jednostavno htjeli zaboraviti,zbog mučki naši neprijatelja,najradije bi smo voljeli da smo prespavali da je sve to samo ružan san,ali stvarnost nije bila sve samo ne lijepa.... Ali,ima ono nešto ali .... svi dušmani,šejtani,djavoli,demoni sa ovoga svijeta nas nisu mogli dugo zadržat,jer to nije bilo moguće,jer mi smo preveliki,jer mi smo prejaki, jer mi smo JUVE !!!!
Baš kao što znam da će Sunce boriti sa oblacima,sa maglom da se probije da nas ugrije,tako će i naš JUVE boriti da se vrati na vrh,još se bori,ali na dobrom je putu i baš kao što znam da će za koji sat Sunce ugrijat punom snagom,tako znam da će naš JUVE vratiti bolji,snažniji,i nikad jači.... tu su naši stari neprijatelji pogriješili,mislili su da će nas izbacivanje u Seriju B dokrajčiti,ali na nešto su zaboravili.... Zaboravili su na našu najveću snagu,naš duh na naš STILE JUVE,na naše navijače koji nas nisu nikad napustili ni onda kad je bilo najteže,koji su bodrili klub kad je najviše trebalo ..... jednostavno rečeno pogriješili su što su nas izazvali,zapravo su nam pomogli da se riješimo virusa,infekcije ,raka koji nas je izjedao iznutra i pomogli nam da stanemo na noge,nikad jači, nikad moćniji .....
Jer mi imamo i prošlost ali mi imamo ono što nam ne mogu oduzet imamo duh,STILE JUVE,imamo trenera koji se rodio i veći je Juventino od nas većine,jer imamo CAPITANA i na terenu i na klupi,jer imamo mlade lavove na terenu koje predvodi naš budući Capitano,jer imamo Vidala,jer imamo Pepea,jer imamo Chielinija,jer imamo kraljeve lavova poput neuništivog BUFFONA i maestra PIRLA,imamo budućnost a ona nikad nije izgledala bolje,svjetlija....
I tako zatvaram prozor,i nakon duuuugo vremena osjećam da sam sretan,kao čovjek, kao JUVENTINO jer znam da život donosi i dobre stvari,jer znam da me čeka lijepa budućnost uz moj,uz naš voljeni klub....
JUVENTUS !!!!
FINO ALLA FINE FORZA JUVE !!!
STORIA DI UN GRANDE AMORE !!!
"Postao sam Juventino onog dana kada sam kročio u Torino,i zbog toga što sam shvatio koliko ovaj klub mrze navijači drugih klubova u Italiji.njihovu mržnju sam pretvorio u ljubav prema Juveu.Protiv svega i svakoga "Paolo Montero"