AnelZ je napisao/la:Posto vidim da nema nikakve naznake jos uvijek da ce doci do smanjenja lige na 10 klubova, bilo bi super kada bi se napravio neki play-off u ligi za posljednje mjesto u Evropi. Najjednostavnije bi bilo (da cujem i vase prijedloge) da najbolje plasirana ekipa lige za opstanak igra dvomec protiv treceplasirane ekipe, odnosno cetvrtoplasirane ekipe ako je osvajac kupa jedna od prvih tri ekipa, za posljednje mjesto u Evropi. Ako je najbolje plasirana ekipa lige za opstanak obezbjedila nastup u evropi kroz kup onda naredna plasirana ekipa lige za opstanak dobija mogucnost igranja play-off. Cisto da se dobije dodatno žara u obije lige, pogotovo u ligi za opstanak.
Ja sam davao prijedlog da se nakon 22 kola liga podijeli na tri grupe. U prvoj bi se igralo za prvaka,u drugoj za Europu i trecoj za opstanak. Prvak bi isao u LP, drugoplasirani u EL. Osvajac grupe za Europu (klubovi od petog do osmog mjesta) bi igrao polufinale s cetvrtom ekipom iz grupe za prvaka, tko prodje igrao bi finale s treceplasiranim i osvajac bi isao u EL. Ako je netko od prva tri ujedno i osvajac kupa onda bi se igralo samo s cetvrtim, odnosno s trecim ako je cetvrti osvajac kupa. Ako je prvi iz grupe za Europu osvajac kupa onda bi drugoplasirani iz te grupe igrao doigravanje.
Slican sistem se igra u Belgiji, samo s vise klubova i imaju dvije grupe za Europu.
Meni se svidja i tvoj prijedlog, ali mu vidim manu. Klubovi koji se bore za Europu i nemaju sansu za prvaka ne bi imali nikakve ambicije da se plasiraju u ligu za prvaka. Peti i sesti ne bi imali uopce priliku da igraju dodatni play off, a upravo peti i sesti na kraju regularnog dijela budu u bod, dva, tri sa sedmom ekipom. Postojala bi velika sansa da ce netko pustiti i veci broj utakmica, jer na tak nacin dobija borbu s pet najlosijih ekipa u ligi umjesto borbe s pet najjacih. Krupa je sad sesta, uzela je sest bodova u grupi s pet najjacih u ligi, a Siroki je dolje prvi i uzeo je svega sedam bodova protiv pet najlosijih ekipa i imao bi prednost u odnosu na Krupu. Na stranu to sto Siroki izvede kombinirani sastav i igra s pola gasa, to je samo jos jedan od dokaza da oni bez problema osvoje tu ligu za opstanak, a gore treba biti treci i cetvrti. Mislim da je to nepravedno prema petom i sestom.
Tvoj sistem bi mozda bolje izgledao na sljedeci nacin:
Prvo kolo
1. 4LzP - 1LzO
2. 5LzP - 6LzP
Polufinale
Pobjednik1 - Pobjednik2
Finale
LzP3 - Pobjednik polufinala
Sva kola bi se igrala na jednu utakmicu, a domacin bi bila ekipa koja je bolje plasirana u ligi nakon 32 kola. Na taj nacin svi imaju prednost u odnosu na klub iz LzO, a pogotovo treceplasirani koji ce imati samo jednu utakmici na domacem terenu. Zadnje kolo LzP i LzO bi se igralo vikendom, prvo kolo srijeda, polufinale vikend, finale vikend. Tako bi se igralo dodatna dva tjedna.