Ja sam skoro 30 godina vani i koliko se ja sjecam mi smo najvise slavili novu godinu. Vecinom raje sto sam upoznao nova godina se je navise slavila tih 80tih.nebeskasila je napisao/la: ↑07 jul 2020, 20:51Ma sve je to do roditelja. Gubimo sve svoje. Zaboravljamo na sve. Vise se slavi bozic i nova godina nego bajram od ove nase dijaspore. Kad dodje nova god svaka kuca je okitila drvo. Tako da prilagodjavamo se svemu sto ne trebamo.tako i za pricanje uce njemacki svedski engleski a ne znas svoj. I ne kontam ako bi i igrao za nas kako bi mogao.igrati srcem prvo pricati ne zna drugo nema tu ljubav prema bosni
90/91 svake godine smo najvise slavili novu godinu, znaci to je bilo to nase. Nas desetak djecaka od 11-14 godina, bilo je i pive i stocka na stolu.
Bajram je dio religije kao i bozic. Moji nisu bili neki vjernici tako da nisam ni ja. I prije smo kitili jelku u BiH, poslije rata nismo. I dobijali paketice, isli kod djeda mraza.
Sve je do roditelja, zavisi gdje zivis. Ako roditelji rade svaki dan, tezak posao. Ljudi se pokusavaju odmoriti, malo oko djece. Vazno je djecu nahraniti, pomoci oko zadace i to malo vremena sto se ima. Nema puno raje da ima toliko snage da radi to jos nesto ekstra. Ne mora odmah znaciti da je to kao zaboravlja se, stidi se, uzimaju tudje vam tam.