Sistemsko spašavanje bh fudbala

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

izdzezveubrazil
Kontakt:

Re: Sistemsko spašavanje bh fudbala

Post Postao/la izdzezveubrazil » 15 nov 2021, 20:02

Probisvjet je napisao/la:
15 nov 2021, 15:24
Prvo treba odgovoriti na jedno i glavno pitanje, a to je:
Kada su neki od naroda koji pripadaju muslimanskoj vjeri nepravili neki rezultat (da se zna i ja sam m)? Nemamo mi to u genima. Za nas je tavla. Treba se na to orjentisati i ulagati u to.
Pa eto vi ateisti pa niste trofeja nikad u historiji osvojili. Vidiš da nema veze s tim.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 15 nov 2021, 22:28

Karambeu je napisao/la:
15 nov 2021, 02:48
1. Savez barem jednom godišnje mora organizovati utakmicu dvije ekipe potencijalnih reprezentativaca, uključujući Premijer ligu BiH, igrače van BiH, sa drugim pasošima, svakog ko je interesantan.

2. Savez mora odrediti osobu kojoj će prioritetno biti zadatak da ganja, skautira i dovodi nove igrače, (Mašović, Medić, Šunjić), da lično lobira, da lično on vadi papirologiju za njih, ne smijemo se odricati bilo koga. Mora se momcima pokazati da nam je stalo do njih, da to bude projekat.

3. Savez mora poraditi na menadžerskom lobiju, platiti ali naći sposobne ljude sa vezama koji će lobirati u evropskim klubpovima za igrače iz Premijer lige. Ima tu kvaliteta, samo zahrđa ovdje kad ostane dugo. Kako to jedan Jović iz Bijeljine ili Krunić iz Foče odu do Milana ili Reala. Moramo raditi sa ozbiljnim mendžerima koji će jednom godišnje izbaciti 2-3 transfera u ligu petice, pa bio to npr. Maksimović (Sloboda) - Strasborug, Đokanović - Bochum, Bašić (Zrinjski - Empoli)...Navodim namjerno mlade igrače koji znaju igrati lopte, nisu limitirani i mogli bi u ovakvim ekipama naći svoje mjesto vremenom..Baš to radi Srbija godinama već. Kad jedan prokine, onda to ide lančano.

4. Savez mora poraditi na infrastrukturi, prije svega promjeniti sve terene, ući sa državom u projekat renoviranja i izgradnje stadiona.

5. U mladjim selekcijama se mora ukloniti izbor selektora po nacionalnom ključu. Donijeti pravilnike po kojem se igrači pozivaju, analizirati rezultate, neuspjehe i uspjehe.

6. Donijeti pravilo da svaki igrač u mlađim selekcijama potpiše da neće igrati za drugu reprezentaciju u budućnosti, a ukoliko to uradti, odštetni zahtjev je milion eura, a na okupljanje A reprezentacije zvati izvanredne talente pa igrao i za U-17 da ga ubaciš u igru, ako to dozvoljavaju okolnosti na terenu.

7. Od raspodjele novca generalnog sponzora, nagraditi svaki klub Premijer lige sa 100 000 KM više ako je u protekloj sezoni imao barem 4 igrača do 21. godine koji su igrali više od 70% utakmica.

8. Uspostaviti omladinsku ligu na nivou BiH za igrače do 21. godine.

9. Uspostaviti udruženje premijerligaša koje određuje sudije i službena lica za utakmice.

10. Težiti ka smanjenuju doprinosa na plate igrača, (prepisati od Slovenije) gdje je svaki fudbaler registrovan za sebe nešto kao samostalni obrtnik. U FBiH samostalni obrtnici trenutno plaćaju 400 KM fiksne doprinose i 10% poreza na dobit. Napraviti udruženje premijerligaških fudbalera, udruženje spojiti zajedno sa sindikatom profesionalnih fudbalera.

Svaki igrač neka fiksno plaća 400 KM doprinosa i 100 KM mjesečno za rad udruženja gdje zauzvrat dobija svog knjigovođu koji mu pušta platu, vodi obračune i sve što je potrebno. Primjer: Igrač dobija platu na račun svoje obrtničke djelatnosti 5000 KM od strane kluba kojem fakturiše uslugu igranja. Od tih 5000 plaća 400 KM doprinose kao samostalni obrtnik i 100 KM plaća za rad udruženja čiji je član. Preostaje mu 4500. Isplaćuje sebi platu od 4050 KM na privatni račun i plaća odmah porez na dobit 10%. Ovako bi rasteretio klubove enormnih poreza od 67% na neto platu jer se profesionalni igrač isplaćuje isto kao i svaki radnik u Federaciji.

Drugi način je uvesti veliku i malu platu: Primjer: Igrač dogovori godišnju zaradu od 60 000 KM. U tom sluačaju mu se isplaćuje 12 mjesečnih plata po 1000 KM na koje klub plaća 67% doprinosa. Pored toga, četiri kvartalne plate po 12 000 (to su zapravo ugovorne rate koje i sada postoje), na koje igrač plaća samo 10% poreza na dobit. Obzirom da mislim da su i ugovorne rate zapravo protivzakonski ali se ovdje gleda kroz prste, mislim da je prvi način mnogo bolji.
Sve je to tako samo što 2/3 ljudi u Savezu boli racku za ovu reprezentaciju i državu generalno, bitno je ssmo platu imati. Ovo pod šest nikada neće zaživjeti dok god narodi imaju pravo glasa a ne građani tj. dok god predstavnici jednog naroda vetom to mogu blokirati, a upravo tako Savez funkcioniše.
Ako država (kao osnova za sve procese) nije funkcionalna, kako išta u toj državi da bude funkcionalno

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 16 nov 2021, 01:24

Nema ovdje nikakvog spašavanja fudbala dok god je prvo pitanje na treninzima omladinskih kategorija djeci: JESTE LI DONIJELI ČLANARINU? KO NIJE NE MOŽE TRENIRATI

...i to je činjenica koju svi moraju prihvatiti što prije, da samo najtalentovaniji i oni koji pokažu najviše mogu igrati, bez ikakvih uslova, članarina, jel nekom babo dobar sa trenerom, pije sa njim i sl.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

obrijanopile
Kontakt:

Post Postao/la obrijanopile » 16 nov 2021, 04:51

Nema sistemskog spašavanja kada mi nemamo kult reprezentacije, a i ono malo sto je ga bilo, sistemski, se ruši od kada je na čelu Vico I kompanija. Nas najveci problem je amaterizam, na koji je ukazivan od nekolicine reprezentativac i bivših selektora (Lulic, Begovic, Hadzibegic, Kodro...), "glavnih" igrača reprezentacije. Sjetite se izjave Lulica, poslije koje je on sistemski razapeti od strane novinara, pojedinih igrača i saveza, da je naše okupljanje u stvari samo dernecenje i bahacenje naših najvećih "zvijezda". Vecina javnosti je osudila tu njegovu izjavu i prozvali ga rusiteljem atmosfere i "jedunstva". E, sad je to sa ovim sto je uradio Pjanic, došlo na vidjelo.
Pojedini igrači se osjećaju većim i od same reprezentacije, a u tome im pomažu i strukture u savezu jer njima odgovara ovaj javasluk i bezakonje.
Na čelu saveza, a i glavne poluge u savezu su ljudi koji nemaju nikakve dodirne tačke sa fudbslom/nogometom, tu su ljudi iz političkog života koji javno slave pobjede susjednih/komšijskih država, zovu se igrači,pod izgovorom dobre atmosfere, koji nisu odigrali minute za svoje klubove, sistemski su otjerani bivsi igračei i ne dozvoljava im se da pridju savezu, koji su za ovu državu vise učinili nego svi ovi zajedno sa svojim blizom i daljom okolinom, Topic, Barbarez, Glavas, Salihamidzic, Kodro, Lulic, Begovic, Spahić... jer je većina ovih ukazivala na glavni problem reprezentacije u svim njenim segmentima. Sve dok u Nogometnom/Fudbalskom savezu sjede ljudi tipa Rascica, Vice, Beganovica, Beusa i ostalih sportskih anonimusa mi nećemo imati nikakvog sistemskog napretka. Kada je od strane FIFE postavljen Osim tu je se vidjelo neko sistemsko rješenje, a dolaskom ovi anonimusa i rusitelja svega što je bosanskohercegovačko se vidi samo sistemsko menadzersko rješenje i zato smo tu gdje jesmo. E, tu ja krivim nase perjanice Dzeku i Pjanica jer su se prikloniti tome, a nisu stali uz bivše saigrace i pokušali da se nesto učini za boljitak reprezentacije.
Zadnja izmjena: obrijanopile, dana/u 16 nov 2021, 07:33, ukupno mijenjano 1 put.
Evo i oni tebe selame!

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 16 nov 2021, 05:19

izdzezveubrazil je napisao/la:
15 nov 2021, 20:02
Kada su neki od naroda koji pripadaju muslimanskoj vjeri nepravili neki rezultat (da se zna i ja sam m)? Nemamo mi to u genima. Za nas je tavla. Treba se na to orjentisati i ulagati u to.
Pa eto vi ateisti pa niste trofeja nikad u historiji osvojili. Vidiš da nema veze s tim.
Hahaha, dobro si mu odgovorio. Tavla jedna.

badboy
Kontakt:

Post Postao/la badboy » 16 nov 2021, 07:32

Valjda bi prvo trebalo “spasiti” drzavu, postaviti stvari na svoje mjesto, da postane funkcionalna i “kuca” ako ne svima onda bar za 80% njenih drzavljana, pa tek onda spasavat fudbal.
Sport je samo jedno od ogledala drzave, sistema i drustvenih prilika/vrijednosti koje u njoj vladaju vec vise od 25 godina. Dok ne rijesimo fundamentalna pitanja obstojnosti i funkcionalnosti drzave svaka diskusija i tema ovog tipa je bezsmislena.

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 16 nov 2021, 20:35

izdzezveubrazil je napisao/la:
15 nov 2021, 20:02
Kako bolan nismo. Jesmo u tavli bili vicesampioni.
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

SlobodaTuzla075
Kontakt:

Post Postao/la SlobodaTuzla075 » 16 nov 2021, 22:41

Nema potrebe za zabrinutost.
slika

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 nov 2021, 00:09

U državi nema sistema samim tim sve je podložno kriminalu i korupciji od privrede preko sporta do umjetnosti apsulutno sve.Tako da ova tema i nema baš nekog smisla.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 17 nov 2021, 00:18

Saurman je napisao/la:
17 nov 2021, 00:09
U državi nema sistema samim tim sve je podložno kriminalu i korupciji od privrede preko sporta do umjetnosti apsulutno sve.Tako da ova tema i nema baš nekog smisla.
Najbolji primjer je Luksemburg, ako ima drzave mozes i popravljat sporedne stvari kao sto je fudbal a ako nema smijesno je ocekivat uspjeh na tom polju pogotovo s ovako malim brojem netalentovanih stanovnika. Na sve to imas pokvaren antidrzavni core na celu nogometnog saveza, korupciju i opcu nezainteresovanost od vrha do dna sto se fudbalskih reprezentacija tice pa tu ni Brazil ne bi mogao ostvarivat rezultate.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

insegnante
Kontakt:

Post Postao/la insegnante » 17 nov 2021, 00:53

Polazna tačka za bilo kakav napredak je da se očisti smeće u fudbalskom savezu. Pa pola ljudi tamo nemaju nikakve, ali baš nikakve veze sa fudbalom. Lopte nisu šutnuli kako treba, ali zato zna reci da je zasluzio tu poziciju jer ga je zaboga podrzala SDA ili onaj koji je na poziciji predsjednika, a pise po fejsbuku da
Bosna nije njegova drzava. Raditi na omladinskim pogonima, jer bazu više nećemo imati u dijaspori u onoj mjeri u kojoj smo imali dosada. Moraju srediti infrastrukturu, pa kakva je to liga koja ne može da da bar jednog igrača u repezentaciju. Imamo ovdje posla, ali treba prvo savez suspendovati zbog ponovnog tronacionalnog funkcionisanja. Ok

Harrison
Kontakt:

Post Postao/la Harrison » 17 nov 2021, 01:13

insegnante je napisao/la:
17 nov 2021, 00:53
Polazna tačka za bilo kakav napredak je da se očisti smeće u fudbalskom savezu. Pa pola ljudi tamo nemaju nikakve, ali baš nikakve veze sa fudbalom.
Upravo tako. Savez se mora ocistiti od smeca i krenuti od glavnog smetljara vice pa do portira i nakon ciscenja 3 puta dezinfekciju uraditi prije nego dodju novi ljudi.
Neki ovdje nece ili ne zele da shvate da je vico dosao da razyebe sve sto moze. I dobro mu ide.
Nek crknu dusmani, mi smo najjaci.

Zeljeznicar za zivot cijeli.

LutakSutko
Kontakt:

Post Postao/la LutakSutko » 17 nov 2021, 09:12

Harrison je napisao/la:
17 nov 2021, 01:13
Upravo tako. Savez se mora ocistiti od smeca
cijela drzava se treba ocistiti od smeca
pitanje ko ce je cistiti?

tako je i sa savezom
ko su ti ljudi koji ce cistiti savez?

usanovic, iljo, begic sad ovaj cetnik/narkodiler vico
30 godina se tu vuku i provlace ****

Hasansas1978
Kontakt:

Post Postao/la Hasansas1978 » 17 nov 2021, 09:56

Nema se vise ni vremena a ni prostora ni za novog selektora niti za isprobavanje novih igraca. Ako se zeli stvoriti jak tim i plasirati na Euro, mora se od ovih 30-40 igraca koji su prosli kroz reprezentaciju u zadnje 2-3 godine oformiti tim i to svesti na 25-30 igraca na koje ce se racunati. Nekima se zahvaliti i ne racubati na njih vise. No ove na koje se ravuna treba sto bolje uigrati, da sto vise isti igraci igraju skupa i u sto slicnijim formacijama..Kada budu kvalifikacije da i zatvotrnih ociju znaju gdje su mu suigravi na terenu...

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 17 nov 2021, 10:42

Problem, kao i generalno u društvu, su pogrešni signali koje Savez dobija od navijača. Savez mora shvatiti da je uspjeh lige = dugoročni uspjeh reprezentacije. To je jedino mjesto gdje savez može praviti igrače za nacionalni tim, sve ostalo je izvan njegove kontrole. To je prvi dio slagalice - da se uopće shvati kako je to dvoje povezano.

Drugi dio slagalice je da se to i sprovede u djelo. Imamo li mi ljude koji su sposobni da to provedu u djelo? Ja nisam siguran. Kod nas još preovladava stara škola u menadžmentu. Nisu to ljudi koji su baš spsobni efikasno raditi na bilo čemu. Mogu oni napraviti ali će koštati boga oca. Pa nam zato kao i na mnogim drugim mjestima treba kvalitetno obrazovanje koje će znati ponuditi ljude koji ne samo da znaju napraviti projekat nego ga znaju napraviti i krajnje efikasno.

Pa je pitanje da li se treba upuštati u sve to ili treba sačekati nove ljude? Ja mislim da treba jer, iako ćemo rasuti sve oko sebe i sto puta proliti mlijeko, makar ćemo ljudima koji dolaze ostaviti više resursa i prostora da to naprave brže i bolje a do tada treba ovo imati na umu i raditi najbolje što znamo.

Harrison
Kontakt:

Post Postao/la Harrison » 17 nov 2021, 11:16

Hasansas1978 je napisao/la:
17 nov 2021, 09:56
Nema se vise ni vremena a ni prostora ni za novog selektora niti za isprobavanje novih igraca. Ako se zeli stvoriti jak tim i plasirati na Euro, mora se od ovih 30-40 igraca koji su prosli kroz reprezentaciju u zadnje 2-3 godine oformiti tim i to svesti na 25-30 igraca na koje ce se racunati. Nekima se zahvaliti i ne racubati na njih vise. No ove na koje se ravuna treba sto bolje uigrati, da sto vise isti igraci igraju skupa i u sto slicnijim formacijama..Kada budu kvalifikacije da i zatvotrnih ociju znaju gdje su mu suigravi na terenu...
To sve sto pricas pije vode pod uslovom da imas normalne i postene ljude u savezu. Posto nije tako djaba i da nas Klopp vodi ako u savezu sjede ljudi tipa vice, beusa itd…

Sami nece otici nikada. Neka ih ni ko otjerati. Jedina sansa je da nas UEFA i FIFA suspenduju iz svih takmicenja pa mozda ovi smetljari sami odu. Ali nista ni od toga.
Nek crknu dusmani, mi smo najjaci.

Zeljeznicar za zivot cijeli.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 17 nov 2021, 11:19

Harrison je napisao/la:
17 nov 2021, 11:16
Hasansas1978 je napisao/la:
17 nov 2021, 09:56
To sve sto pricas pije vode pod uslovom da imas normalne i postene ljude u savezu. Posto nije tako djaba i da nas Klopp vodi ako u savezu sjede ljudi tipa vice, beusa itd…

Sami nece otici nikada. Neka ih ni ko otjerati. Jedina sansa je da nas UEFA i FIFA suspenduju iz svih takmicenja pa mozda ovi smetljari sami odu. Ali nista ni od toga.
Teško je očekivati da ove u UEFA-i boli ona stvar za stanje u BiH fudbalu kad pgodledaš da su npr. OHR i Amerika su digli ruke od BiH kada je u pitanju temeljno uređenje države što je mnogo važnije i od sporta i od fudbala..

Hasansas1978
Kontakt:

Post Postao/la Hasansas1978 » 17 nov 2021, 11:23

ma u Savezu sjede ista djubrad jos od 1995...Ako se izuzme onaj komitet za normalizaciju sa Ivicom Osimom i ekipom, ne znam jel se moze izdvojiti 5 ljudi od samog pocetka koji su radili nesto dobro i posteno za BH Nogomet....sve od zla oca gore matere..kakav Savez, to se nikad nece promijeniti ko ni ova drzava, ko ni sam narod uostalom...

babino
Kontakt:

Post Postao/la babino » 17 nov 2021, 12:10

moram priznati da mi se svidja kako ih je ovaj navijac postrojio.
s jedne strane, steta sto tu nisu bili dzeko i pjanic, a s druge, mozda je i bolje, neka ova nova djeca vide i cuju kako treba i mora.
poenta je, gubi i 10-0 sto im ovaj lik prica, ali trci, klizi, gini za svaku loptu.
Nesto kao sinoc, vidis da je ekipa taraba, da nemaju sanse za pobjedom, smanjimo i mi ocekivanja i tjt.
Barem me nemoj levatiti vise, pratim vas citav svoj zivot, sto puta je porodica ispastala radi repke, pratim svaku tekmu yebenog dzeke i pjanica, strahujem da se ne povrijede i oni nam ovako vrate.
dosta vise, ne bih se odrekao njih dvojice za naredne kvakifikacije, ali samo ako ce postivati red i prihvatiti karantin i trening kamp.

Tuta, kao tuta, dobro mu doslo sve ovo sa pjanicem, to sam odmah napisao, kupio je sebi jos jedne kvalifikacije, ocito. Jedino da bas nastavi ovaj niz poraza i kroz ligu nacija, tada bi mu se zaljuljala stolica, ovako je siguran jos 2 godine. Nema tu price, od pocetka pile vico i njegov gico-miske, kako je to i cilj, tj. prosipaju supljak od starta:-)

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 17 nov 2021, 12:12

Uvesti fudbal kao školski predmet. :bih: :salut: :bih: :salut:
"We need to suffer. And we need to fight."

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 13 gostiju.