To i jeste fol i ključni problem u našem fudbalu! Naše sudije znaju suditi u to sam uvjeren, ali kad su "podmazane" ili pod pritiskom e onda sude onako kako si ti gore opisao...Navešću primjer iz Tuzle: Na većini utakmica u PL, a posebno na Tušnju se svira bezbroj sitnih prekršaja upravo iz razloga što najveći broj golova pada iz prekida i nekih "gužvara" a sudija na taj način najlakše usmjeri tekmu u pravcu u kojem želi njegov nalogodavac, a da pritom ne rizikuje da bude kažnjen od strane saveza, tj. ne bude previše ofiran (naravno uvijek ukrade još po neki korner ili aut ili faul za "goste" iz razloga da ovi slučajno ne bi zabili neki pogodak pa će mu se samim tim "šiljenje" morati udvostručiti)! U nekim slučajevima kad je veća lova u pitanju onda idu i penali i crveni itd...ali ga tad nije briga i da bude kažnjen sa par tekmi nesudjenja jer je uzeo finu "pinku", a normalno da je u talu sa nekim iz saveza pa ni kazna u tim slučajevima ne bude ni blizu adekvatne!rtm86 je napisao/la:Meni najvise smetaju sudije koje se mogu kupiti.![]()
A sad, generalno sta bih ja promijenio.
-BIlo bi dobro (a to se mozda i malo popravilo ove godine) da sudije mnogo vise pustaju prednost (kada je to moguce) i ne sjeckaju igru zvizdanjem 100000 puta u toku utakmice: od sitnih faulova do pomjeranja lopte na mjesto prekrsaja i slicnih gluposti (Barcelona ne bi mogla pokazati svoju igru u utakmicama u kojima bi im sudili neki nasi suci sa milion dosudjenih prekida. Pa Barca nikad loptu ne izvodu sa tacnog mjesta gdje je napravljen faul, osim kad su slobodnjaci u pitanju - to je jedan od razloga sto ih je uzitak gledat);
-Igracima iz PL treba vise pokazivati crvenih kartona radi ostrih startova (a ne samo radi psovki i malo medjusobnog gurkanja). Svaki start s dvije noge s ledja protivnickog igraca je valjda crveni karton. Zadnji takav slucaj koji mi pada na pamet je utakmica Siroki - Sarajevo (kup), kada je kod aut linije neki krvnik s dvije noge s ledja uklizao jednom igracu Sarajeva i dobio SAMO ZUTI. Da je bio u Evropi, dobio bi crveni za to, i jos bi ga mediji i javnost proglasili za KRKANA (u stilu Taylora).
Eh, te dvije stvari kada bi se promijenile, gledali bismo mnogo bolji fudbal, s vise golova i brzom igrom...
Volio bih da neko ako ima postavi broj faulova sa neke sumnjive tekme iz Tuzle (a skoro sve su takve, neka se tuzlaci ne ljute) pa da vidimo o kojem broju je riječ. Pogledajte samo sportski pregled i izvještaj sa Tušnja, pa svaki detalj koji prikažu je neki slobodnjak i neko nabijanje u 16 metara...smiješno...Kad se stane u kraj mafiji iz saveza, istog momenta će se i suđenje drastično popraviti!