najsmjesnije je sto nasi strucnjaci imaju slicno misljebnje, da je dovoljno dobro sevati imati dobar pas i eto igre.......Reuf je napisao/la:Dzes Barcelonaahmad_tz je napisao/la:ne treba brzina i trka, ukoliko imamo posjed lopte i dosta pasova. Po meni sa igracima kakve imamo mozemo da uzmemo loptu i da kruzi lopta od spahe preko medunjanina, pjanica, misketa do dzeke. Ne mozemo mi sad stvorit odjednom brrze igrace i krila. Slazem se da treba probati, mozda cak jednu prijateljsku samo sa tim igracima i par ovih standardnih. Ali realno imamo dosta tehnicara, koji bi morali da to urade. E sad sto to nisu uradili u Portugalu to je druga prica, pali su psihicki, ovi radili presing, sudija sjeckao igru itd... Ali ja mislim da smo uspjeli na pocetku prvih 10 min povezat igru, znaci nekoliko pasova sa jedne na drugu stranu da igraci malo udju u igri ne bi zavrsilo ovako kako jeste. Davali su nam golove iz slobodnjaka i iz suta iz daljine, te onda kad se igra raspala i sve otislo u pm. Ako ocemo da budemo velika reprezentacija koja ide na takmicenja onda moramo probati naci svoju igru, a ja mislim da je to upravo posjed lopte i pasovi.![]()
Nama trebaju krila tj, brzina..
Za posjed lopte nije potrebno samo znati gurnuti pass, nego i otvoriti prostor i stvarati visak
Promjene u stilu igre naše reprezentacije, mišljenje?????
Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_
Re: Promjene u stilu igre naše reprezentacije, mišljenje????
Sent from my Commodore 64
Ovakvu temu sam jedva docekao. Evo da odmah ponudim sastav u kojem bi se trebalo igrati:
Begovic-Mujdza, Pandza, Spahic, Papac-Hadzic, Salihovic-Radovic (stevanovic), Misimovic, Lulic-Dzeko. Ovo je u postavi 4-2-3-1.
Begovic-Mujdza, Pandza, Spahic, Papac-Hadzic, Salihovic-Radovic (stevanovic), Misimovic, Lulic-Dzeko. Ovo je u postavi 4-2-3-1.
Gdje ti je Pjanic, kako njega mozes izostaviti ?vendeta87 je napisao/la:Ovakvu temu sam jedva docekao. Evo da odmah ponudim sastav u kojem bi se trebalo igrati:
Hadzic, Radovic, Sevanovic i svi novi igraci prvo moraju da igraju prijateljske utakmice, ne mozes ih tek ako gurnuti u igru.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×
Pa kakav nam je stil bio do sad ?
Ja sam mislio da mi nemamo nikakvog stila

Da upravu si ova postava se i odnosila na priateljske tekme kojih bi trebalo zakazati sto vise d pocetka kvalifikacija. a sto se tice Pjanica moje misljenje je da trebaju igrat ili on ili Misimovic jer vidjelo se u portugalu da ako on nije igrac za desnu stranu jer stalno vuce u sredinu. Pa ko bude u boljoj formi od njih dvojice nek igra.Elegant je napisao/la:Gdje ti je Pjanic, kako njega mozes izostaviti ?vendeta87 je napisao/la:Ovakvu temu sam jedva docekao. Evo da odmah ponudim sastav u kojem bi se trebalo igrati:
Hadzic, Radovic, Sevanovic i svi novi igraci prvo moraju da igraju prijateljske utakmice, ne mozes ih tek ako gurnuti u igru.
nas stil je "prilagodi se protivniku". a ni to nam ne ide od ruke.Sheyi je napisao/la:Pa kakav nam je stil bio do sad ?
...
Imamo mi bruku igraca samo nema vremena da se svi testiraju.
Takodje mnogo se puta vidjelo da Dzeko ne moze sam u napadu, nesto tu fali.

× Željezničar - Manijaci TM87 ×
Stil: Nek se oni sad nama prilagodjavaju,dosta smo se mi prilagodjavali 

Mogao bih ona sam u napadu kada bi mi imali dva jaka krila zato se nadam da ce se selektor ma ko to bio sjetiti da pozove ovog Radovica, pa mi sa njim na desnoj i Lulicem na ljevoj strani imali jak tandem po krilima.Elegant je napisao/la:Imamo mi bruku igraca samo nema vremena da se svi testiraju.
trebao bi ti napisati par rijeci o nedostacima u nasoj dosadasnjoj igri, pa tek onda da pisemo o mogucim korekcijama.Unica_Liverpool_ je napisao/la:Čitam po temi o utakmicama sa Portugalom neka mišljenja..... Šta mislite po vama kakve promjene bi se trebala desiti u našoj igri????? Da li bi trebale se uvesti veća brzina, brže riješavanje lopte, brže kombinovanje, više dalekometnih šuteva iz igre,.....????? Da čujemo vaše mišljenje?????
ustvari, trebali bismo svi kao uvod napisati par rijeci o nedostacima.
kazes jedva docek´o i onda napises jedva 2 redavendeta87 je napisao/la:Ovakvu temu sam jedva docekao.

vido, lajkovo, da **** i mogu da umrem XD
film i kinematografija - tema gdje ne postoji vlastito misljenje, samo klaretovo i pogresno!
film i kinematografija - tema gdje ne postoji vlastito misljenje, samo klaretovo i pogresno!
Ma necu svu municiju odmah da ispucam, cuvam nesto za poslje.secer je napisao/la:trebao bi ti napisati par rijeci o nedostacima u nasoj dosadasnjoj igri, pa tek onda da pisemo o mogucim korekcijama.Unica_Liverpool_ je napisao/la:Čitam po temi o utakmicama sa Portugalom neka mišljenja..... Šta mislite po vama kakve promjene bi se trebala desiti u našoj igri????? Da li bi trebale se uvesti veća brzina, brže riješavanje lopte, brže kombinovanje, više dalekometnih šuteva iz igre,.....????? Da čujemo vaše mišljenje?????
kazes jedva docek´o i onda napises jedva 2 redavendeta87 je napisao/la:Ovakvu temu sam jedva docekao.
Nas najveci nedostatak je sporos i tromost u kretanju nasih veznih igraca. zbog toga sam u ovoj pretohodnoj postavi stavi Salihovica i Hadzica na poziciju zadnjih vezni jer su jako pokretljivi, imaju kondicije i solidnu brzinu.secer je napisao/la:trebao bi ti napisati par rijeci o nedostacima u nasoj dosadasnjoj igri, pa tek onda da pisemo o mogucim korekcijama.Unica_Liverpool_ je napisao/la:Čitam po temi o utakmicama sa Portugalom neka mišljenja..... Šta mislite po vama kakve promjene bi se trebala desiti u našoj igri????? Da li bi trebale se uvesti veća brzina, brže riješavanje lopte, brže kombinovanje, više dalekometnih šuteva iz igre,.....????? Da čujemo vaše mišljenje?????
iluzorna tema, nije reprezentacjia klupski fudbal pa da imas dovoljno vremena da provedes u uigravanju taktike, kao sto sam vec pisao, da bi se mi plasirali treba da se savez odredi koji to stil zele da se igra, pa onda od najmladjih kategorija da provodis tu ideju, za 10-15 godina dobijes kostur reprezentacijie koji igra jako dugo zajedno i na istom nivou. To je dugotrajni i pravo resenje ali tesko da ce kod nas jedan duzi period zaziviti 

Nije to bolest rijetka, nisu posljedice rata
Al ja sam prvo reko Željo
Pa sam poslije reko tata
Al ja sam prvo reko Željo
Pa sam poslije reko tata
Nasa glavna mana nedostatak brzine. Nasa okolina i nasi protivnici o tome sute i zamajavajuci nas dijele nam lazne komplimente prije i poslije tekme.Ufuravaju nas da smo kvalitetni a mi se nalozimo i ne pravimo realne analize i nemamo stvarnu sliku nase moci i kvaliteta. A kostantno svaka ekipa spremi taktiku protiv nas da iskoristi nasu sporost. Od Spanije , Turske, Portugala, Danske,Rumunije ...
To je to. Fudbalska verzija jedine istine u ovom modernom svijetu "prave stvari su tajne" !!! Pitajte vlasnike cevapdzinica ! Da je ubaciti skriveni mikrofon u protivnicku svlacionicu 90% te njihove price se radi kako iskoristiti nasu sporost !!!
Tatkicki smo vrlo losi. To je toliko lose da jedan Susic poslije onekve tekme u Zenici opet izvede spor tim na teren. Shvata on situaciju ali nema hrabrosti ili mu okruzenje ne dozvoljava da ide do kraja. Jedan tim sa MAleticem . Besicem, Mahmutovicem i jos par imena bi puno bolje parirao onakvom Portugalu.
Znaci tim treba da bude na prvom mjestu. Da imas 10 Misimovica ne mogu svih u prvih 11. Niciji ponos ,ime,kvalitet na poziciji ne treba da bude garant mjesto u prvih 11. Mora da postoji ravnoteza. Trkaci , destruktivci, napaadaci, bekovi svestrani ... Al za nas prije svega izraziti sprinteri !! Jer tehnicara imamo da ne mogu sv stati ni medju 25 igraca.
Dalje, cije fudbalska javnost se treba rijesiti nekih fudbalskih dogmi koje izrazito pogresne a ubaciti cijeli novi vokabuar u svojim fudbalskim raspravama. Ja ne znam sto Osim ne ucestvuje ofanzivije u svojim anaizama i porukama. Onaj govor HRT studiu je jedina relevantna analiza za nas. Snaga, trka je 90% od kvaliteta na 7,8 pozicija u timu .. Tempo, pritisak takticka iznenadjenja.. fudbalski pondus ,dobro samopouzdanje sve su to neke stvari koje ostaju nerecene ne izanalizirane .
Postoje par igraca u repci na cijem osnovu treba da se gradi standard, modus ili stereotip optimalnog igraca na BH fudbalsku stvarnost.
Lulic,Begovic,Ibisevic,Rahimic ... Kada budemo dovoljno svjesni da bez ikakvog razmisljanja dodijemo kapitensku traku Rahimicu umjesto Spahicu ili Begovicu umjesto Spahicu ili Jahicu umjesto Spahicu e onda cemo daleko dogurati. ..
Bjese jednom jedan trener koji od "odpadaka" iz ostalih Jugo timova plus par tada nepoznatih omladinaca sastavi TIM i pope se na vrh Evrope ... ime mu je Bozo Maljkovic ... strucnjacka legenda ...
To je to. Fudbalska verzija jedine istine u ovom modernom svijetu "prave stvari su tajne" !!! Pitajte vlasnike cevapdzinica ! Da je ubaciti skriveni mikrofon u protivnicku svlacionicu 90% te njihove price se radi kako iskoristiti nasu sporost !!!
Tatkicki smo vrlo losi. To je toliko lose da jedan Susic poslije onekve tekme u Zenici opet izvede spor tim na teren. Shvata on situaciju ali nema hrabrosti ili mu okruzenje ne dozvoljava da ide do kraja. Jedan tim sa MAleticem . Besicem, Mahmutovicem i jos par imena bi puno bolje parirao onakvom Portugalu.
Znaci tim treba da bude na prvom mjestu. Da imas 10 Misimovica ne mogu svih u prvih 11. Niciji ponos ,ime,kvalitet na poziciji ne treba da bude garant mjesto u prvih 11. Mora da postoji ravnoteza. Trkaci , destruktivci, napaadaci, bekovi svestrani ... Al za nas prije svega izraziti sprinteri !! Jer tehnicara imamo da ne mogu sv stati ni medju 25 igraca.
Dalje, cije fudbalska javnost se treba rijesiti nekih fudbalskih dogmi koje izrazito pogresne a ubaciti cijeli novi vokabuar u svojim fudbalskim raspravama. Ja ne znam sto Osim ne ucestvuje ofanzivije u svojim anaizama i porukama. Onaj govor HRT studiu je jedina relevantna analiza za nas. Snaga, trka je 90% od kvaliteta na 7,8 pozicija u timu .. Tempo, pritisak takticka iznenadjenja.. fudbalski pondus ,dobro samopouzdanje sve su to neke stvari koje ostaju nerecene ne izanalizirane .
Postoje par igraca u repci na cijem osnovu treba da se gradi standard, modus ili stereotip optimalnog igraca na BH fudbalsku stvarnost.
Lulic,Begovic,Ibisevic,Rahimic ... Kada budemo dovoljno svjesni da bez ikakvog razmisljanja dodijemo kapitensku traku Rahimicu umjesto Spahicu ili Begovicu umjesto Spahicu ili Jahicu umjesto Spahicu e onda cemo daleko dogurati. ..
Bjese jednom jedan trener koji od "odpadaka" iz ostalih Jugo timova plus par tada nepoznatih omladinaca sastavi TIM i pope se na vrh Evrope ... ime mu je Bozo Maljkovic ... strucnjacka legenda ...
To me, Pink Floyd were Aliens from another Galaxy far far away. They were our Brothers who came to Earth to heal us, help us fight to get through wars, greed, crime, corruption, loneliness, heartbreak, to warn us of the path humanity is heading,
ako mi se svidja nesto na ovom forumu onda je to djecacka iskrenost koje je, nazalost, sve manje i manje.vendeta87 je napisao/la:Ma necu svu municiju odmah da ispucam, cuvam nesto za poslje
ok, ovo je argument s kojim se mozemo ili ne moramo sloziti.vendeta87 je napisao/la:Nas najveci nedostatak je sporos i tromost u kretanju nasih veznih igraca. zbog toga sam u ovoj pretohodnoj postavi stavi Salihovica i Hadzica na poziciju zadnjih vezni jer su jako pokretljivi, imaju kondicije i solidnu brzinu.
ovdje govoris o sporim veznim igracima sto izlazi iz okvira teme, pa cu si uzeti slobodno i napisati par rijeci nevezanih za reprezentaciju.
hoce li se zagovornici ove teorije sloziti sa mnom kada kazem da su barcelona i bayern trenutno dva najjaca evropska kluba? e, pogledajmo njihove vezne igrace. pazite, moramo se koncentrisati samo na vezne igrace, a nikako na navalu i krila. pjanic, salihovic, medo i miske nisu sporiji od xavija, inieste i fabregasa, odnosno svajnstajgera i kroosa. sta sad? pricamo o dva kluba koji su trenutno u najboljoj formi, dok su pomenuti igraci nosioci igre u tim klubovima. dakle, centralni i zadnji vezni ne moraju biti nesto posebno brzi.
sad, vrlo je bitno spomenuti da u jednoj uspjesnoj ekipi moras imati i par brzih igraca, a to su vecinom bekovi, krila i napadaci. dakle, ekipa mora biti spoj mislilaca i trkaca koji su u stanju ispuniti ono sto ti mislioci zamisle.
najbolji omjer je 70:30 u korist trkaca. znaci, 7 trkaca i 3 mislioca koji ce sprovesti u djelo ono sto veznjaci organizuju.
problem je kada se taj omjer narusi npr. povredom jednog trkaca a ti nemas igraca slicnog njemu koji bi bio dostojna zamjena nego ga moras mjenjati nekim sporim veznjakom. najgore je kada taj igrac uopste ne odgovara toj poziciji na koju je, silom prilika, ubacen. tada nastaje kaos. pogotovo u reprezentaciji(zbog nedostatka vremena da bi se ekipa uigrala i prilagodila novonastaloj situaciji).
evo primjera izbalansirane ekipe koja bi il´ pobjedila portugal, il´ skupo prodala kozu:
-----------------------begovic------------------
mujdza--------jahic----------spaha-----papac
------------rahimic----------salihovic-----------
pjanic-------------misimovic---------------lulic
-----------------------dzeko----------------------
nazalost, bili smo prinudjeni da klasicnog beka zamijenimo zadnjim veznim od kojeg nismo imali koristi u napadu i sredini terena: nije nabijao portugalske bekove, nije bilo korisnih centar-suteva itd.
u vezi je uz rahimica igrao medunjanin koji gotovo da nema veze sa tom pozicijom.
klasicna desetka sa svim prednostima i manama, beskoristan u odbrani. salihovic mora igrati na toj poziciji.
nadjite zadnju tekmu hof - dortmund i pogledajte sta skolovan veznjak uradi jednoj od najboljih navala bl-a.
poenta je u tome da se povrijedjeni igraci moraju mjenjati slicnim ili srodnim igracima koji su vec igrali ili igraju tu poziciju, a ne igracima sa skroz druge poziciji. u najgorem slucaju bek moze igrati krilo i obratno, ali bek ne moze igrati zadnjeg veznog ili desetku.
to bi bilo ukratko o nasem najvecem ´problemu´.
da, ali samo nekome ko se bas i ne razumije u fudbal.CLS je napisao/la:iluzorna tema, nije reprezentacjia klupski fudbal pa da imas dovoljno vremena da provedes u uigravanju taktike
ciro je igrao sa 3-5-2 formacijom. ok, nazovimo je tako, ali je cirina formacija daleko od klasicne 3-5-2 formacije.
ciro je igrao sa 3 stopera, dva beka i dvojicom defantivnih veznih.
pape je to promjenio u vrlo ofanzivnu varijantu formacije 4-2-3-1 i...imao je uspjeha. barem dok smo bili kompletni.
dakle, moze se. kako? vrlo jednostavno. bitno je da je onaj ko zeli komentarisati formacije barem par godina trenirao fudbal. da, tada bi znao da svaki klub, svaki igrac trenira u vise formacija. mjenjaju se treneri, treneri mjenjaju formacije, treneri cak u jednoj utakmice promjene vise formacija itd.
nemam ni vremena, a bome ni snage da duljim o toj temi.
njima je to kao voznja auta obicnom covjeku.
ja imam samo jedno pitanje, a ono glasi:
treba li u naredne kvalifikacije krenuti sa istim igrackim kadrom, ili cemo praviti radikalne rezove?
u jednu ruku, imati cemo iskusne igrace koji ce u te kvalifikacije uci sa jos vise iskustva.
s druge strane, treba li uraditi isto ako znamo da ti nasi igraci nisu imali kapaciteta da odu do samog kraja(ovdje se treba sjetiti utakmica u kojima su nam pokazane granice kao sto su ona protiv rumuna)?
vido, lajkovo, da **** i mogu da umrem XD
Jako dobro pitanje trebalo bi promjeniti par igraca prije svega mislim na Hasagica ,Maletica, Mravca, Besica(nek igra za mladu is kluplja iskustvo), Muslimovica, Zeca, Ibricica, Stilica. Pri tome ne mislim da bih se ovih igraca trebalo odreci nego pricekati a dodju u pravu formu i onda ih zvati. a priliku bi trebali dobiti Vranjes, Subasic, Zukanovic, Cocalic, Bruric, Sehic, Hadzic, Visca, Stevanovic, Radovic i ima ih jos samo mi se neda nabrajati.secer je napisao/la: ja imam samo jedno pitanje, a ono glasi:
treba li u naredne kvalifikacije krenuti sa istim igrackim kadrom, ili cemo praviti radikalne rezove?
u jednu ruku, imati cemo iskusne igrace koji ce u te kvalifikacije uci sa jos vise iskustva.
s druge strane, treba li uraditi isto ako znamo da ti nasi igraci nisu imali kapaciteta da odu do samog kraja(ovdje se treba sjetiti utakmica u kojima su nam pokazane granice kao sto su ona protiv rumuna)?
- AllGunsBlazing
- Kontakt:
Dzeko moze igrati sam u spicu, ALI ako imas oba krila da odvlace bekove, cim bekovi odu na njih ostaje prostor koji moraju pokriti ili defanzivni vezni ili stoperi, i ko god ode moze se to iskoristiti, ovamo jer imas Pjanica odnosno Misimovica ili ako jedan stoper ode, mislim da Dzeko protiv jednog i moze igrati, ali protiv onako dvije mrcine je tesko.. Treba uvesti u reprezentaciju Mahmutovica(dok je igrao u Celiku bio je veoma brz, sad je vjerovatno i brzi, a jos daje golove) te Subasica(nek mu je defanziva slaba, ali zato je ofanzivno jaci, znaci njihova krila manje djeluju ako se moraju povuci nazad za njim, a ako se ne povuku onda je to prazan prostor za njeg)...
Celik!3,2,2.
Nek pogledaju igru svoju,prazne jeftine duge lopte,šuteve,bekove koji slabo ordiniraju. Vezni red???
Naravno Papac,Edin ,Miske- KLASA ...ostalo puno truda još.Koncentracija ,igra i stalnai ofsajdi.....
Nek pogledaju neki igrači snimke utakmica, moj savijet tri zadnje utakmice i onaj TRENING s Željom,možda će i oni imat šta sebi reć i ocijenit se !!!
Sretno nam dalje!
Naravno Papac,Edin ,Miske- KLASA ...ostalo puno truda još.Koncentracija ,igra i stalnai ofsajdi.....

Nek pogledaju neki igrači snimke utakmica, moj savijet tri zadnje utakmice i onaj TRENING s Željom,možda će i oni imat šta sebi reć i ocijenit se !!!

Sretno nam dalje!
prvo kazes edin klasa, onda kazes stalni ofsajdi.bambina je napisao/la:Nek pogledaju igru svoju,prazne jeftine duge lopte,šuteve,bekove koji slabo ordiniraju. Vezni red???
Naravno Papac,Edin ,Miske- KLASA ...ostalo puno truda još.Koncentracija ,igra i stalnai ofsajdi.....![]()
Nek pogledaju neki igrači snimke utakmica, moj savijet tri zadnje utakmice i onaj TRENING s Željom,možda će i oni imat šta sebi reć i ocijenit se !!!![]()
Sretno nam dalje!
edin je u ovim kvalifikacijama na prvom mjestu po broju ofsajd pozicije.
...
Draga moja općnito igrači su nam u ofsajdu a to ti sve govori ok suci...
Ma tko ti šta piše protiv Ede pa ne govorim za njega već općenito tko prat zna!!!
A jeftina kartonaža
Ma tko ti šta piše protiv Ede pa ne govorim za njega već općenito tko prat zna!!!
A jeftina kartonaža