Moderni fudbal - DA ili NE?

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Da li ste za modernizaciju fudbala raznim pomagalima ?

Apsolutno Da
31
32%
Apsolutno Ne
52
54%
Svejedno
7
7%
Nemam stav prema tome
6
6%

Ukupno glasova: 96

ZELJO DO GROBA
Kontakt:

Re: Moderni fudbal - DA ili NE?

Post Postao/la ZELJO DO GROBA » 21 nov 2011, 20:25

Devil je napisao/la:Vidim nekima nije jasno o cemu se rasprava ustvari vodi.
Dakle osnovni cilj teme je da se vidi da li je uvodjenje 16 sudija,da li je ponovljeni snimak ispravna stvar,da li je izbacivanje ofsajda ispravna stvar,da li je finansijski fair play ispravna stvar,da li je uopste menjanje pravila ispravna stvar,da li su zahtevi za stadione ispravna stvar,i jos mnogo mnogo drugog sto FIFA i UEFA pokusavaju da nametnu ili su vec uspeli u tome. ;)
pa vecina ovih stvari popravlja kvalitetu fudbalu...
definitivno se protivim izbacivanju ofsajda, jer to bi bi neki drugi sport koji se zove fudbal...a i protiv sam kamera, mada to ne mjenja nista drasticno osim sto bi se mogle ustanoviti neke stvari...

finansijiski fair play? apsolutno
fudbal je dovoljno unisten kao sport sa svom ovom lovom, postoje timovi koji nemaju niti jednog igraca iz svoje skole, koji po sezoni daju 200-300 miliona za transfere, jednbostavno to je neprihvatljivo...
nekad je najbolji igrac svijeta za par hiljada funti prelazi u drugi klub, dok sad se nude cifre od 100-150 miliona...
jel to normalno?
nema teorije i ovo bi znacajno unaprijedilo fudbal i sve njegove cari...

uvodjenje vise sudija?
pa cinjenica je da 4 oka vide vise nego 2..
zasto ne, ne mjenja se takodjer nista posebno, jedino se unapredjuje kvalitet sudjenja...
opet apsolutno DA

a i kvalitet stadiona,
pa ne moze se igrati na livadama, fudbalska taktika se usavrsava iz sezone u sezonu (neki razvijaju ofanzivnu, neki defanzivnu), tako se mora i usavrsavati i infrastruktura...na kraju krajeva bolje je pare ulagati u stadione i trening kampove, akademije za juniore, nego davati stotine miliona za Ronalda, Messia, Iniestu, Kaku i ostale klase...

modernizacija fudbala? apsolutno DA
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 21 nov 2011, 20:28

Dakle osnovni cilj teme je da se vidi da li je uvodjenje 16 sudija,da li je ponovljeni snimak ispravna stvar,da li je izbacivanje ofsajda ispravna stvar,da li je finansijski fair play ispravna stvar,da li je uopste menjanje pravila ispravna stvar,da li su zahtevi za stadione ispravna stvar,i jos mnogo mnogo drugog sto FIFA i UEFA pokusavaju da nametnu ili su vec uspeli u tome. ;)
Uvođenje 6 sudija je po meni odlična stvar..Uvođenje ponovljenog snimka mislim da ne može proći i protiv toga sam. Izbacivanje ofsajda je glupost. Finansijski fair play ima moju punu podršku, samo da se što prije uvede, a uz to pravilo o 6 igrača iz vlastitog pogona ili bar iz vlastite države. Još nešto? :mrgreen:
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 nov 2011, 20:30

Uvodjenje 6 sudija je po meni jedna od najglupljih stvari u istoriji fudbala.Za to ima i pregrst dokaza.
Sudjenje se nije nimalo popravilo,a samo su nanete stete onima koji placaju te sudije. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 21 nov 2011, 20:39

Devil je napisao/la:Uvodjenje 6 sudija je po meni jedna od najglupljih stvari u istoriji fudbala.Za to ima i pregrst dokaza.
Sudjenje se nije nimalo popravilo,a samo su nanete stete onima koji placaju te sudije. ;)
Grešaka opet ima, i uvijek će ih biti, ali mislim mnogo manje nego kad su bila 4. A sad da je toliki problem plaćati još dvojicu, ne znam baš..
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 nov 2011, 20:45

spielführer_21 je napisao/la:
Devil je napisao/la:Uvodjenje 6 sudija je po meni jedna od najglupljih stvari u istoriji fudbala.Za to ima i pregrst dokaza.
Grešaka opet ima, i uvijek će ih biti, ali mislim mnogo manje nego kad su bila 4. A sad da je toliki problem plaćati još dvojicu, ne znam baš..
Kada je uvedeno 6 sudija,gresaka u 16 ne bi smelo da bude ni pod razno ;) ,jbt imas samo sesnaesterac da pratis i ti opet pogresis. :roll: Mislim stvarno. :roll:
Nije sada problem kada je samo to u evropskim utakmicama,videces kada dodje na lige red,videces kada dodju u BIH pa cu te onda pitati da li imas isto misljenje,ionako se jedva placa i ova 4,jos sada ta dva dodatna koji se placaju isto kao i linijski bice pravo pustosenje ionako tankih klupskih kasa. ;)

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 21 nov 2011, 20:50

Ponavljam, važno je da je grešaka manje, a nikad neće biti savršeno.
Što se tiče naših klubova i liga, sama činjenica da bi plaćanje još 2 čovjeka moglo biti problem je pokazatelj da stvari ne štimaju u našem nogometu i krajnje je vrijeme da se uozbilje svi (i klubovi, sportski radnici, savez, navijači, itd.)

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 22 nov 2011, 13:48

Treba uvesti da igrači mogu sami tražiti faul. :mrgreen: Dakle, da se jedna bitna utakmica (recimo finale CL) ne razlikuje od termina u sali (s tog aspekta, naravno). :mrgreen:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 22 nov 2011, 14:08

Protivim se svemu nabrojanom, osim financijskom fair-playu, al to vec nema nekih dodirnih tacaka sa osnovnim pravilima fudbala koje nije trebalo po meni ni mnjenjati, niti modernizovati

mislim i tih 6 sudija je OK, al ko ti garantuje da ni tada nece biti pogresaka

izbacivanje ofsajda :lol: jel se ovde neko zajebava ?

Moderni fudbal - definitivno NE ;)

slika
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

Reuf
Kontakt:

Post Postao/la Reuf » 22 nov 2011, 15:10

Finansijski Fair-play je nesto sto bi fudbal podiglo na veci nivo i zanimljivost bi bila mnogo veca.
Medjutim to je prakticno nemoguce uraditi.Veliki klubovi vise ulazu i daju FIFI i ostalim lopovima tako da njima odgovara da bitku za LP,koju iskljucivo vode 2 - 3 kluba.
U svakoj ligi bitka je izmedju 2 , maximalno 3 kluba u nekim cak i bitka jednog kluba ;)

To je jedina stvar koju bi mjenjao.
Ogranicio bi transfere svakog kluba , dakle mozes dovesti recimo max. 3 igraca po prelaznom roku cija vrijednost ne smije prelaziti 50 miliona.(ukupna)
Ili recimo da se po procentu zarade jednog kluba odredi koliko on moze potrositi , ali taj procenat se mora iskljucivo zasnivati na zaradi i prihodima koje je isti klub ostvario u okviru takmicenja koji su pod okriljem UEFE i FIFE(LP,Nacionalno prvenstvo,kup...)

Igraci iz domaceg prvenstva moraju biti privilegija, dakle svaki klub bi morao posjedovati minimalno 35 % igraca koji su porijeklom iz te zemlje.Nebitno bili oni prvotimci ili ne.

Vjerovatno bi to mnogo klubove unazadilo , posebno one u Premiershipu medjutim to je jedini pravedan nacin da se izjednaci kolko-tolko svako natjecanje i zanimljivost da bude na max. nivou.
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 22 nov 2011, 15:17

katalinski je napisao/la:,,Moderni fudbal'' je u stvari vise vezana za navijace, nego za fudbal na tereu. Navijaj po za tradiciju ,klub za koji navijaju ,,tvoji'' ,klub iz grada itd. i za taj klub ces dati sve sto je u tvojim mogucnostima . I naravno fudbal je za sve a ne samo za bogate koji mogu priustiti sebi odlaske na utakmice i finala SP,L.Sampiona itd. Moderni i bogati klubovi ipak sad namecu standard ,placaju skupo igrace cim i karte ,tv/prava posataju skuplja /te skupe karte zahtjevaju i sminka tretman-stolice ,krovove da ti ne kisne gl0va itd.
Modernim fudbalom se dosta kvari i kult reprezentacija...cije utakmice neke zvijezde bojkotuju ,a treneri klubova omalovazavaju utakmice repki.
Moderan fudbal je realnost, a ove borbe protiv njega su borbe macke i misa...navijaci klubova ,narocito malih mogu samo uzivati u OVOM FAZONU retro fudbala i bez stolica sa puno vise slobode tvrditi da su makar blize onim velikanima i onom pravom starom fudbalu kakav se igrao u PROSLOST
Sve je tacno ! ;)
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

LBJ MVP
Kontakt:

Re: Moderni fudbal-Da ili Ne

Post Postao/la LBJ MVP » 22 nov 2011, 16:47

Sarajlijc@ je napisao/la:

LBJ nisi mi jasan i ti spadas u kategoriju ovih koji su zaludjeni modernim fudbalom ;)
Ja nisam zaludjen fudbalom,ja sam zaluđen košarkom.Fudbal pratim samo iz tog razloga što sam kao dijete počeo da navijam za Real ;)
Gledam malo šta pišete i niste mi jasni.Nije li Real 50-ih kupovao najbolje fudbalere(i ne samo fudbalere već i u ostale grane fudbala skauting,omladinske kategoriej samo što danas u te kategorije sve više ulaže)tada slično kao danas City,Chelsea,Real,Barca i drugi samo što je tada Real imao najviše para i stvarali su historiju.Za 50 godina će City biti možda najtrofejniji klub na svijetu i tada će biti neki novi City jbg ljudi došli do para.Pa nije li i United dolaskom Fergija i velikim ulaganjem u klub za samo 20 godina od tada kluba sa historijom postao danas klub sa najbogatijom historijom u Engleskoj :?
Tu imamo i Bayern nekada i Ajax pa nisu njima sa neba pali igrači,morali su da ulažu u omladinske kategorije i to im se isplatilo,jbg poslije su i drudi vidjeli prednost toga.Nek neko kaže sada Ajaxovim omladincima da ne idu u bogate klubove ili bilo kojeg drugog tima.Imali smo u Milanu situaciju prije 20 godina dolazak stranaca i od tada je Milan osvojio 5 LP,ako se ja ne varam.Neki pod moderni fudbal odmah vide City,Chelsea,Anzhi,Malaga iskreno ja u tim klubovima ne vidim ništa loše osim toga da ih vode ljudi kojima je bitniji njihov uspjeh i da se čuje za njih nego uspjeh tog kluba.Takav klub je danas i Manchester sa Amerikancima na čelu,Liverpool također etc.Puno je ljepša situacija u Italiji,Njemačkoj i Španiji npr. gdje su vlasnici zapravo ljudi koji vole taj klub(barem mislim da je tako)
Fudbal danas ima mnogo mana no imao je i prije 20 godina tako je to jbg.Danas kad vidim da neko dobije žuti što skine dres kad slavi gol ili nešto slično zgadi mi se fudbal,ali šta bi bilo da krenem nabrajat loše strane fudbala nekad :roll:
Još jedna stvar vidim neko ovdje govori da se ljepši fudbal igrao nekad ko bilo više dobrih poteza :lol:
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 22 nov 2011, 16:51

Ponovljeni snimak,apsolutno da ;) Ofsajd je ono što čini igru zanimljivijom tako da ne vidim potrebu za izbacivanjem.Zavisi kakav finansijski fair play o tome se da raspravljat.Ista stvar i za mijenjanje pravila ;)
Zahtjevi za stadione su najbolja stvar kako je meni žalosno kad vidim naše Bilino polje i onda Luz(ili gdje se već igralo)u Portugalu.I onda mi želimo da idemo na neko takmičenje,a nemamo normalnog stadiona za reprezentaciju.Najgore je kad neko ko nikad nije ušao u wc na Koševu spomene Koševo kao dobar stadion :lol:
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 22 nov 2011, 16:51

Kad smo kod modernizacije fudbala, recimo da je ove godine isprobana "kamera gol linije". Ta kamera snima gol liniju i jasno kaze da li je lopta prosla liniju ili ne.

Medjutim i pored toga sto bi ova tehnika itekako doprinjela fudbalu pogotovo na velikim takmicenjima UEFA/FIFA su odbili da se ovo primjenjuje is samo njima znatih razloga.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 22 nov 2011, 18:53

Eh ovako, pokušat ću odgovoriti na temu kako je tražio i sam autor (Devil), a dodat ću i nekoliko činjenica i stvari koje ne mogu a da ne primjetim (i svi vi, vjerujem).

Naravno, danas se FIFA i UEFA kao krovne kuće svjetskog odnosno evropskog fudbala trude da učine fudbal zanimljivijim, transpartentnijim, još raširenjim i treba naglasiti - profitabilnijim. ;) U navedeno ubrajamo i nova pravila u svijetu nogometa, a kao neka od najpopularnijih izdvajaju se i uvođenje video-nadzora (kamera iznad golova), ukidanje offsidea (protivnik sam ovoga!), finansijski fair-play (riskantno, ali korektno prema malim klubovima) i još mnoštvo stvari.Recimo, ukoliko bi se uvodile i nove stvari, neke stvare bi svakako trebale otići u historiju. Pritom ne mislim da se treba ukinuti ofsajd, jer je to nepravedno prema odbrambenim igračima koji će morati ganjati napadače u po kaznenom prostoru. :mrgreen: Ali, svakako da su ukroćenje megalomanskih trošaka i osiguravanje replayom pozitivne stvari, a iste bi mogle biti od pomoći. Eh, jedina negativna stvar kod snimaka je ograničavanje sudijskog autoriteta uvođenjem istih (po nekima bi ovo značilo i smrt nogometa, jer bi tehnologija zavirila i u pravilnike). Dakle, učinak je polovičan. :mrgreen:
Ah, umalo da zaboravim i još nešto, tačnije izjave Franza Beckenbauera kojom je ovaj legendarni libero rekao da se crveni kartoni trebaju davati samo za brutalne startove, one u kojima igrač ima za cilj povrijediti protivnika (i možda mu uništiti karijeru!?). U ovom se slažem i nadam se da će se uvesti, jer smo svjedoci da se, pogotovo u mečevima El Clásica (a i ostalim derbi-susretima, pa i "običnim" mečevima) događa da igrač dobije zbog prigovora žuti karton, ili crveni zbog starta u kojem nije niti dodirnuo protivnika. To je stvarno smiješno. :roll:

Sad da se baziramo i na samo igru; stil, efikasnost, šutiranje, taktike, formacije,... mnoge stvari su drugačije u odnosu na, pa hajmo reći '70 i(li) '80, pa i '90 ako baš hoćete (o prijašnjim vremenima da i ne govorim :lol: ). Naravno, prije se više gajio napadački i tzv. liberalni nogomet u kojem smo bili u prilici gledati bravurozne poteze fudbalskih virtuoza i puno više golova. Međutim, tehnika kojom se igralo u polju je bila slabija strana, kao i defanziva, a to je danas maltene dovedeno do savršenstva. Eh sad, zavisi od pojedinca do pojedinca kako prihvata promjene. Pojasniću na banalnom primjeru: Neće svako reći da je časa ispunjena vodom do pola polupuna - nekolicina će reći i poluprazna :D ). Nismo svi isti, što je dobro, pa tako nije jedan čovjek mjerodavan o tom da diskutuje i odlučuje u ime svih. Jednostavno, ako vam se sviđa - dobro i jest, ako ne - prilagodite se i pokušajte pronaći one dobre stvari prastare igre (a definitivno ih ima više od loših).

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 22 nov 2011, 20:06

Elegant je napisao/la:Kad smo kod modernizacije fudbala, recimo da je ove godine isprobana "kamera gol linije". Ta kamera snima gol liniju i jasno kaze da li je lopta prosla liniju ili ne.

Medjutim i pored toga sto bi ova tehnika itekako doprinjela fudbalu pogotovo na velikim takmicenjima UEFA/FIFA su odbili da se ovo primjenjuje is samo njima znatih razloga.
I mene cudi da su to odbili,ali mi je izuzetno drago da je to tako,jer kada je sve posteno,fudbal gubi tu car zbog koje se i prati.
Jbg kada se sve to uvede,ostaje nam samo da se nerviramo igri naseg tima.Ovako nerviramo se i na sudijske odluke,i na vremenske uslove i na kurce palce,sto je ono zbog cega se fudbal i prati,jer nikad ne znas sta te ceka u utakmici. ;)

mighty_reds
Kontakt:

Post Postao/la mighty_reds » 23 nov 2011, 15:22

Jedino što bi uveo je utvrđivanje dal je lopta prešla gol liniju jer vala ako tim da gol ima svako pravo da mu se taj gol i prizna :mrgreen: Svako drugo pravilo (usporeni snimak, nema ofsajda) bi uništilo i ovo malo fudbala što imamo i usporilo isti.

Finansijski fair play bi također donijelo dosta dobrog ali kako se odvija tržište sve manje vjerujem u to.Nakon dodijeljivanja domaćinstva u Katar, možda nekih 2% vjerujem u ovo.
The status of being a Liverpool player keeps our players motivated.'
- Bill Shankly

R.I.P. Haris Arapović (hary_ynwa) You'll never walk alone

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 23 nov 2011, 15:30

mighty_reds je napisao/la:Jedino što bi uveo je utvrđivanje dal je lopta prešla gol liniju jer vala ako tim da gol ima svako pravo da mu se taj gol i prizna :mrgreen: Svako drugo pravilo (usporeni snimak, nema ofsajda) bi uništilo i ovo malo fudbala što imamo i usporilo isti.

Finansijski fair play bi također donijelo dosta dobrog ali kako se odvija tržište sve manje vjerujem u to.Nakon dodijeljivanja domaćinstva u Katar, možda nekih 2% vjerujem u ovo.
To sto kazes usporeni snimak, posto vecina ovih modernih stadiona ima one velike ekrane - recimo desi se neka sumnjiva situacija suija samo pogleda "re-play" i promjeni odluku ili slicno.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 23 nov 2011, 17:14

Za sve sam što se tiče napretka. :mrgreen: Od automatik WC školjki na stadionima do "pametnih lopti" (ako se ja dobro sjećam ,tako su ih nazvali :?). Jedina stvar za koju nisam je ukidanje offsidea. Vjerovatno bi onda i tekmu skratili ili bi robote poslali da igraju. :mrgreen: Igrač svih 90 minuta igre na cijelom terenu ni pod razno ne može izdržati. Bilo bi "ko se prije uvali u 16-terac" i onda ne izlazi. :mrgreen:

Dobra stvar je i Wengerov (čini mi se )prijedlog da igrači na posudbama mogu igrati protiv "matičnog" kluba. Tako mislim, iz razloga što se pojavljuju Cityi, Malage, PSG-ji, Anžiji, Real je tu već odavno i njima nije problem "Kaku" poslati na posudbu u pr. Valenciju (primjer Adebayora). Onda će taj Adebayor svima praviti probleme, a samo Cityu neće, odnosno Kaka Realu. Praktično, ako hoćeš da se zaštitiš od konkurenata kupiš sebi tim i kupiš nekom slabijem timu pola tima. :lol:
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 23 nov 2011, 18:52

Odgovorio sam DA, pod pretpostavkom da se pod tim podrazumijeva uvodjenje tehnologije u fudbal.
Da i za ovaj finansijski fair play sam ;)

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 23 nov 2011, 19:32

Anketa je malo glupa. I oni što su protiv modernog fudbala nisu apsolutno protiv svih inovacija kao npr. finansijski fair play. Isto tako oništo su za modernizaciju, nisu i za ukidanje ofsajda kao dijela modernizacije.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.