Svjetsko prvenstvo U20 - Novi Zeland 30.maj- 20. jun

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Ko će biti novi svjetski prvak ?

Argentina
3
5%
Brazil
10
17%
Njemačka
12
21%
Urugvaj
0
Nema glasova.
Kolumbija
0
Nema glasova.
Portugal
1
2%
Novi Zeland
0
Nema glasova.
Nigerija
0
Nema glasova.
Srbija
31
53%
Neko od ostalih
1
2%

Ukupno glasova: 58

Pappy
Kontakt:

Re: Svjetsko prvenstvo U20 - Novi Zeland 30.maj- 20. jun

Post Postao/la Pappy » 25 maj 2015, 21:06

Svjetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina na Novom Zelandu, igraće se, kao i prošlo, na sedam stadiona. Domaćini najboljim mladim fudbalerima biće Okland, Krajstčerč, Danidin, Hamilton, Velington, Nju Plimut, i Fangarej.

S obzirom na dobro poznatu situaciju u novozelandskom sportu, odnosno kakva je popularnost "našeg" fudbala u odnosu na australijski fudbal ili ragbi, onda je sasvim razumljivo zašto niti jedan od ovih stadion nije fudbalski, pa čak na nekima od njih se ova vrsta fudbala uopšte i ne igra.

Krenućemo od najvećeg stadiona ovog Svjetskog prvenstva.

Wellington Regional Stadium, Velington
slika

Kapaciteta 34, 500 sjedećih mjesta ovo je najveći stadion za potrebe predstojećeg Svjetskog prvenstva. Stadion u Velingtonu je trenutno drugi po veličini stadion na Novom Zelandu poslije Eden parka u Oklandu, te poslije zatvaranja AMI stadionu u Krajstčerču 2011. godine, nakon što je taj grad pogodio zemljotres i nanio štetu kako stadionu, tako i brojnim drugim objektima. "Vestpek" stadion nalazi se na par stotina metara od Tihog okeana, u neposrednoj blizini velingtonske luke i velingtonske željezničke stanice. Na stadionu, u glavnom gradu Novog Zelanda, rijetko su se igrale važne fudbalske utakmice. Od značajnijih izdvajaju se baraž utakmica za odlazak na Svjetsko Prvenstvo 2014. godine, kada su snage odmjerili Novi Zeland i Meksiko. Takođe, ovaj stadion drži i dva rekorda po pitanju posjete na fudbalskim utakmicama. Jedan je 2010. godine u meču baraža za odlazak na SP 2010 u Južnoj Africi, kada su domaći fudbaleri pred 35,194 gledaoca slavili sa 1:0, a drugi je sa meča domaćeg Velingtona i Los Anđeles Galaksija, kada su ovu prijateljsku utakmicu posmatral 31,853 gledaoca, što je najveća posjeta na klupskoj fudbalskoj utakmici na Novom ZElandu.

Ovaj stadion bio je domaćin i Svjetskog prvenstva za fudbalerke do 17 godina 2008 godine, i na njemu je odigrano 8 utakmica. Ove godine na njemu će biti odigrana jedna više utakmice, uključujući i pet utakmica grupe B.

Forsyth Barr Stadium, Danidin
slika

Forsajt Bar stadion u Danidinu je drugi po veličini stadion ovog SP, i prvi po veličini stadion u samom gradu, drugom po površini na Novom Zelandu, iza Oklanda. Otvoren je 2011. godine, a od tada je promjenio veliki broj imena. Trenutno je naziv stadiona Forsajt Bar, ali će zbog poznatih FIFA pravila o sponzorstvu, on za vrijeme Svjetskog prvenstva nositi nekomercijalno ime, Otago Stadion. Ovaj stadion je prvi upotpunosti zatvoreni stadion sa prirodnom travom, koja je ojačana sintetičkim vlaknima. Kapaciteta je 30,748 mjesta za sportske manifestacije, a za koncerte taj kapacitet može biti i nešto veći od 36,000.

Fudbal na ovom stadionu nije pretjerano zastupljen. Prvenstveno, stadion služi kao dom za dva ragbi kluba, Hajlandere i Otago koji se takmiče u Super ligi, odnosno ITM kupu. Fudbalski klub koji igra na ovom stadionu jeste Sautern Junajted, trenutno posljednjeplasirani tim nacionalnog šampionata. Biće domaćin šest utakmica na prvenstvu. I to pet u grupi D, i na njemu će sve svoje utakmice igrati reprezentacija Srbije, te meča Portugal - Kolumbij iz grupe C.

Taranaki stadium, Nju Plimut

slika
Jedan od stadiona koji je upotpunosti posvećen ragbiju. Za njega će mnogi reći da je jedan od najboljih stadiona za ragbi u svijetu. Izgrađen je 2002. godine i bio je domaćin tri meča Svjetskog prvenstva u ragbiju 2011. godine. Osim toga, ugostio je i domaću reprezentaciju u meču protiv Samoe 2008. godine, Irske (2010), i Francuske (2013). Bio je domaćin i brojnih drugih ragbi mečeva, a za razliku od ostalih kriket na njemu i nije zastupljen zbog neadekvatnog terena. Biće domaćin pet utakmica grupne faze, i jedne utakmice nokaut dijela takmičenja.

Waikato stadium, Hamilton

slika

Najvažniji sportski i kulturni objekat u Hamiltonu, četvrtom gradu na Novom Zelandu po broju stanovnika. Otvoren davne 1925. godine, promjenio je kroz svoje postojanje brojna imena, i imao različit kapacitet. Posljednji put stadion je doživio renoviranje 2002. godine. Takođe, kao i Taranaki stadion služi prvenstveno za ragbi, i njega kao domaći teren koristi ekipa Čifsa u Super ligi, kao i ekipa Vaikato u ITM kupu. I na ovom stadionu su se igrale utakmice Svjetsko prvenstva u ragbiju 2011 godine, uključujući i meč domaćeg Novog Zelanda protiv Japana. Osim tog, stadion je bio domaćin Super lige u ragbiju između Čifsa i južnoafričkih Ajkula. Kapaciteta je 25,800. Ovaj stadion će biti domaćin osam utakmica, šest u grupi, te po jednom meču osmine i četvrtfinala.

North Harbour Stadium, Okland
slika
Smješten u najvećem gradu Novog Zelanda, ovaj stadion ima kapacitet od 25, 000 gledalaca. Trenutno, i on je samo domaćin ragbi timovima, Oklandu (Super liga), i Nort Harburu (ITM kup). Ovaj stadion su koristili "Vitezovi" dok su igrali u fudbalskoj ligi Australije, sve dok ih tamo 2007. godine nisu zamijenili Velington Finiksi, a klub bio ugašen. Da zainteresovanost za fudbal nije velika, naprotiv, da je poprilično mizerna govori i podatak da rekorder po broju osvojenih titula Novog Zelanda, i stalni učesnik Svjetskog klupskog prvenstva, Okland, igra na stadionu Frejberg Fild kapaciteta 3,500 mjesta. Stadion je bio domaćin i Svjetskog prvenstva za djevojke do 17 godina 2008. godine, kao i Svjetskog ragbi prvenstva 2011. godine. Na ovom prvenstvu biće domaćin devet utakmica, uključujući utakmicu otvaranja šampionata, kao i finalnu utakmicu.

Okara Park, Fangarej

slika
Okara Park ili Tol stadion otvoren je davne 1965. godine, a posljednje renoviranje imao je 2008. godine, kada je dobio sadašnji izgled. Ovo je još jedan od stadiona posvećen isključivo ragbiju. Kapaciteta je 24,319 gledalaca, ali se taj kapacitet može proširiti i do 30, 000. Najznačajniji sportski događaj na ovom stadionu bila je utakmica Novog Zelanda i Samoe, u okviru Kupa četiri nacije 1. novembra prošle godine. Sada će biti domaćin tri utakmice Svjetskog prvenstva.

Rugby league Park, Krajstčerč

slika
Najmanji stadion ovog Svjetskog prvenstv je onaj u Krajstčerču. Za potrebe SP će nositi ovo ime, a inače je poznat i kao Krajstčerč stadion. Kapaciteta je 18,000, ali za najvažnije mečeve on može biti i 26,000. I ovaj stadion, kao i onaj veći AMI stadion, oštećen je za vrijeme zemljotresa u ovom gradu 2011. godine, pa je renoviran i ponovo otvoren 2012. godine. Od tada, dom je Kruzajdersa koji se takmiče u Ragbi super ligi, kao i još jednog tima Kanterbari Bulsa. Što se tiče fudbala, ovaj stadion je ugostio Velington Finiks u nekim predsezonskim utakmicama 2012. godine, kao i utakmicu Velington - Pert u utakmici Australijske A lige u novembru 2013. godine. Devet utakmica SP za igrače do 20 godina će se igrati na njemu, uključujući i jednu utakmicu polufinala.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 26 maj 2015, 15:35

Kakvi likovi :mrgreen:

[youtube][/youtube]
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 29 maj 2015, 18:00

Julian Weigl i Maximilian Wittek nece igrati na prva dva meca za Njemacku jer igraju sa svojim klubom ( Minhen 1860) relegacijske meceve.
Jeremy Duzdiak (Borusija Dortmund) takodjer nece igrati prvi mec jer je prijavljen sa finale kupa Njemacke.
Pascal Kopke ( Unterhaching) ce zamijeniti povrijedjenog Tima Kleindiensta (Cottbus).
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 30 maj 2015, 12:40

Odigrani mecevi u grupama A i B, rezultati:

A: Novi Zeland - Ukrajina 0:0, SAD - Myanmar 2:1
B: Argentina - Panama 2:2, Gana - Austrija 1-1.
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 30 maj 2015, 13:16

Uhvatio sam uz kafu Austrija-Gana i Grilltsch mi je bio najbolji. Vidi se da ima kvalitetu za velike stvari. Mada, gledao sam samo prvo poluvrijeme ;)
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 30 maj 2015, 20:11

Vidim Angel Correa već počeo ploditi :cool:

slika

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 30 maj 2015, 20:18

Trebalo bi biti zanimljivo ovo prvenstvo jer ima dosta dobrih igrača pogotovo iz Evrope, mada ne sumnjam da je tako i u ekipama iz Južne Amerike i Afrike
Stendera, Julian Brant, Markos Lopes, Zalalem, Pereira, Donsah...

Njemačka ima pravo jako ekipu, poznatu nama koji gledamo Bundesligu, Brazil, Argentina, Portugal i Nigerija također.
Koliko sam upratio i SAD ima finu selekciju.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 30 maj 2015, 20:38

Veceras, odnosno ujutru na programu mecevi iz C i D grupa.

03:00 Katar - Kolumbija
06:00 Portugal - Senegal

03:00 Meksiko - Mali
06:00 Urugvaj - Srbija (RTS 2).

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 30 maj 2015, 21:20

rani se sutra
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 30 maj 2015, 21:37

DANTES je napisao/la:rani se sutra

bezbeli :thumbup:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 31 maj 2015, 06:03

@ Dantese, Alaneee :cool:

Moscardelli
Kontakt:

Post Postao/la Moscardelli » 31 maj 2015, 06:52

Broj 20, prvih 45 min odlicno odigra. Srbija bolja 1.pol, par dobri sansi al nista od gola, Uruguaj jednu sansu al golman spasava pogodak.
Zanimljivo prvo pol

Savjest
Kontakt:

Post Postao/la Savjest » 31 maj 2015, 06:56

20 je Sergej Milinkovic Savic , meni možda i njadrazi igrač , sad igra u Genku , veoma dobro.
Zanimljivo da je Gacinovica 10 stavio da igra ofanzivnog beka .

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 31 maj 2015, 07:00

20. je Sergej Milinković. Odlicno barata loptom s obzirom da je visok preko 190...
Po meni za nijansu bolji od njega Živković. Par puta im napravi ozbiljne probleme po njihovoj lijevoj strani!

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 31 maj 2015, 07:17

Savjest je napisao/la: Zanimljivo da je Gacinovica 10 stavio da igra ofanzivnog beka .
Nazalost, to nas je i kostalo gola, jer je upravo Gaćinović zakasnio kod pravljenja ofsajd zamke... :roll:

Savjest
Kontakt:

Post Postao/la Savjest » 31 maj 2015, 08:00

Ajde nema veze , treba da nas ipak raduje ovakva igra , za klasu smo jači od Urugvaja, u nastavku se nadam boljoj realizaciji , i nece biti problema za prolaz dalje.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 31 maj 2015, 08:08

Nisam se probudio na vrijeme, jbg, gledao sam samo zadnjih 25 minuta. Kakve dvije šanse fuliše prvo Grujić a kasnije i Šaponjić, velika nonšalancija i kod jednog i kod drugog. Kamara nekih centaršuteva, ne znam jel ijedan bio upotrebljiv. Živković je vjerovatno najbolji igrač ove reprezentacije, ali je jutros mnogo htio i mnogo započeo, al slaba vajda.
Šteta zbog promašenih šansi, jer po onome što sam ja vidio a i po priči Stojanovića, nismo zalužili poraz. Slijedi Mali u srijedu u 9 koji je iznenađujuće pobijedio Meksiko sa 2:0.
Treba imati vjere u ove momke.

edit:
Sad gledam najzanimljivije sa meča Meksiko-Mali. Prvo Mali dobija crveni, pa onda Meksikanci dobijaju 2 crvena u dvije minute, iako je ovaj drugi dosta diskutabilan. Samo jedna dobra šansa za Meksikance, u šutevima 10:2 (3:1 u gol) za Mali. Prvi gol nakon prekida, ubacivanje iz slobodnjaka na 3 metra od gola, nigdje ni golmana ni stopera :wtf: , lik se samo poklonio. Drugi gol, dvojica Malijaca izmjenjuju dupli pas među 4 ili 5 protivničkih igrača i izbacuju cijelu odbranu.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Savjest
Kontakt:

Post Postao/la Savjest » 31 maj 2015, 08:23

Neko je dobro primjetio da taktička postavka sa Gacinevocem i Zivkovicem na istoj strani , gusi obojicu. Sa time bih se složio, kao i sa konstatacijom da Milinkovica treba vratiti u sredinu a Gacinovica ne lijevo krilo.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 31 maj 2015, 09:05

Paunovićev poraz! Toliko o ovom mecu... ;)

P.S. Andrija Živković :tokralju:

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 31 maj 2015, 10:54

već sam rekao da sam razočaran rezultatom i realizacijom...
opet nadam se prolazu... ali ako ne prođemo sms i andrija direkt u U21
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.