Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

nevjernik
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la nevjernik » 03 apr 2010, 21:43

zna li neko ima li na internetu mozda knjiga "Zavera treceg neba"????????
"Smatram hrabrijeg onog koje prevlada svoje želje, nego onoga koji pobijedi svoje neprijatelje; jer najteža bitka je nad sobom samim." - Aristotel

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 04 apr 2010, 20:33

nevjernik je napisao/la:ja inace ne volim da citam, al evo poceo sam da citam od Hitlera "Mein Kampf", bas me zanima sta je pisao ;)
ima dosta tvrdog teksta u toj knjizi :lol:

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 04 apr 2010, 20:51

ma cuo sam da sve sto je pisao tu, da je vecinu toga i uradio kad je dosao na vlast
"Smatram hrabrijeg onog koje prevlada svoje želje, nego onoga koji pobijedi svoje neprijatelje; jer najteža bitka je nad sobom samim." - Aristotel

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 04 apr 2010, 21:00

nevjernik je napisao/la:ma cuo sam da sve sto je pisao tu, da je vecinu toga i uradio kad je dosao na vlast
ma knjiga psihopata, nista drugo. samo nevalja ipak ni zabranit tu knjigu jer je vazan dio historije europe i svijeta..

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 04 apr 2010, 21:04

meni je preporucio profesor na faksu (inace studiram sigurnosne i mirovne studije, FPN), kaze da je korisno procitati

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 04 apr 2010, 21:05

jeli ta verzija prevedena na Bosanski? ja sam citao englesku verziju jer nisam uspio naci da je prevedena na nas..

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 04 apr 2010, 21:07

steve-o je napisao/la:jeli ta verzija prevedena na Bosanski? ja sam citao englesku verziju jer nisam uspio naci da je prevedena na nas..
Nisam siguran za bosanski, ali hrvatska i srpska verzija postoje 100% (kao da je bitno). Sad će sajam, pa ćeš moći kupiti.
Edit: ako si u Sarajevu

@nevjernik, to je onda srpski :D :D
Zadnja izmjena: tanzla, dana/u 04 apr 2010, 21:08, ukupno mijenjano 1 put.
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 04 apr 2010, 21:08

jeste bosanski, samo sto je ekavica

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 04 apr 2010, 21:09

tanzla je napisao/la:
steve-o je napisao/la:jeli ta verzija prevedena na Bosanski? ja sam citao englesku verziju jer nisam uspio naci da je prevedena na nas..
Nisam siguran za bosanski, ali hrvatska i srpska verzija postoje 100% (kao da je bitno). Sad će sajam, pa ćeš moći kupiti.
Edit: ako si u Sarajevu
ok hvala na odgovoru.

@nevjernik: to je ipak srpska onda ;)

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 04 apr 2010, 21:10

je citam internet verziju, da se razumijemo ;)

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 04 apr 2010, 21:12

nevjernik je napisao/la:je citam internet verziju, da se razumijemo ;)
de mi reci kakav ti je dojam o knjizi do sada?? licno smatram da ima prepuno bljuvotine u toj knjizi za moj okus 8-)

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 04 apr 2010, 21:14

tek sam poceo citati, mislim da je jos rano za neki dojam, kad malo odmaknem, onda cu ti reci ;)

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 04 apr 2010, 21:15

Djelo Saudina Bećirevića
Predstavljena knjiga "Na putu u nepoznato"
U prepunom Domu Oružanih snaga u Sarajevu večeras je predstavljena "Na putu u nepoznato", preminulog blogera Sudina Bećirevića. Knjiga "Na putu u nepoznato", preminulog autora Saudina Bećirevića, predstavlja nastavak knjige "Bore oko očiju" koja je jedna od najtraženijih u Bosni i Hercegovini.
"Jednu majsku sarajevsku noć 2006. godine proveo sam čitajući priče na blogu "Bore oko očiju". Imale su te priče ono nešto zbog čega ih je teško prestati čitati. Odmah sam se javio autoru, čestitao mu i predložio da se sadržaj njegovog bloga objavi kao knjiga. Tada nisam znao da to zapravo i jeste Saudinov cilj, jer je knjiga obećanje koje je dao prijatelju, kazao je Jasminko Halilović prisjećajući se kada je prvi puta čitao Saudinovo djelo i vremena kada je objavljena prva knjiga, "Bore oko očiju".

On je istakao i to kako je knjiga “Bore oko očiju” već nekoliko godina i najprodavanija knjiga u BiH kada je u pitanju online prodaja. Prva knjiga predstavlja dorađeni prepis iz ratnih dnevnika koji pokriva period od početka rata do septembra 1993. godine. Knjiga "Na putu u nepoznato: Dnevnik bosanskog vojnika" vodi nas do samog kraja rata, a u njoj se nalaze i Saudinovi poslijeratni zapisi o snalaženju u miru.

"Do izlaska druge knjige blog Saudina Bećirevića imao je preko milion učitavanja, što ove ratne priče čini ubjedljivo najčitanijim štivom o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Posjećenost bloga ne bi bila od ključnog značaja da se radi o već ispričanim stvarima, ili stvarima koje se tiču svakodnevnice. Nasuprot tome, priče Saudina Bećirevića su jedinstveno i tematsko djelo, koje je put do publike našlo na najteži mogući način: objavljivanjem na blog-servisu koji okuplja desetine hiljada blogova", istakao je Halilović.

Riječi hvale o preminulom autoru imao je i general Jovan Divjak koji je djelo poznatog bh. blogera usporedio sa Remorkovim djelom "Tri druga".

"Mnogo od ovoga pročitah, vidjeh i bijah aktivni sudionik na mnogim skupovima, da bi iz pera Saudina Bećirevića, alijas Pospanka, pročitao dramatičnu, mušku priču o običnom vojniku iz Foče i njegovom ratnom putu u krugu od Gazinog Hana do Nišića i nazad. Put kroz ratni pakao, “kada je bilo bolje” do nametnutog mira i deložacija onih koji su na tuđem i ne pripadaju nikome. Epopejska priča o herojima u ratu do beskućnika i nezaposlenika u miru – sumorna je do bola. Ono vrijeme u ratu nagovještavalo je nadu u pobjedu i sigurnost u miru, a ovo mirnodopsko je beznađe, beznađe, beznađe", istakao je Divjak nastavljajući:

" Knjige “Bore oko očiju” i “Na putu u nepoznato” ne stide se Remarkova “Tri druga”. Naprotiv. Saudinovi drugovi, patriote, dobrovoljci puni su entuzijazma, hrabrosti, samožrtvovanja u burnim ratnim mesecima 1992. godine, pa i 1993, da bi s vremenom gubili motiv zbog slabog rukovođenja i komandovanja jedinicom, zbog “tatinih sinova”, ratnog i mirnodopskog profiterstva. Pred nama je knjiga nepoželjna za one koji žele po svaku cijenu sačuvati svoj ratni autoritet komandanta koji je, nažalost, zbog neznanja i nesposobnosti, najkraćom, ali najsudbonosnijom riječi: “naprijed” u smrt slao sarajevsku mladost na sarajevskom i drugim ratištima", kazao je Divjak.

Prisutni na promociji knjige nisu krili emocije dok je glumac Izudin Bajrović čitao odlomke iz knjige. U knjizi "Na putu u nepoznato" opisan je ratni put Saudina Bećirevića i njegovih drugova od oktobra 1993. godine do kraja rata. Knjiga sadrži i potresne ispovijesti borca iz prvih poslijeratnih mjeseci. Ponižavanja na ulici, na šalterima, glad, siromaštvo..., odnosno samo ono što je i ostalo od lažnih obećanja.

Saudin Bećirević je iznenada preminuo u 36. godini života u novembru 2009. godine. Do smrti je uspio završiti drugu knjigu koja sadrži priče iz drugog dijela ratnog dnevnika, ali i nekoliko poratnih priča. Drugoj knjizi dao je naziv "Na putu u nepoznato“, a te njegov dvije knjige zajedno čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika“.

Većina vas je čula za ovog čovjeka, ili čitala njegov blog, a ko nije nek obavezno pročita i ovaj tekst što sam postavio, a i ko je u mogućnosti nek pročita i knjigu (ja čekam sajam knjige :D )
Inače radi se o bivšem borcu ARBIH, običnom vojniku koji je zapisivao većinu stvari koje su mu se događale. Onako, stidno je počeo s blogom, da bi taj blog postao najpopularniji u BiH. Lično sam čitao njegov blog desetak puta do kasno u noć, ali tek kad je umro sam saznao o kome se zapravo radi. Et' da ne davim više, preporučujem svim ljudima dobre volje.
p.s. ne mogu postaviti adresu bloga jer je u spam filteru
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 04 maj 2010, 11:34

Vjeruj(te) da se uvijek vratim velikom i neponovljivom Fjodoru. Kockara i Dvojnika pročitah desetak puta, a kako stvari stoje, pročitaću ih (barem)još toliko.

Ne znam ko je šta ovdje postao, ali Dostojevskog i Nietzsche-a bi grijeh bio preskočiti.

Nisam ljubitelj ovih "novokomponovanih", poput Rowling, Brown-a i sličnih, koji pišu isključivo zbog novca.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

reds_forever
Kontakt:

Post Postao/la reds_forever » 08 avg 2010, 20:14

Citam prije par sedmica "Uporiste" od Kinga,1.dio i jedan lik iz te knjige pojede pacova,sve osim repa,mada je i to probao....zivot mi se zgadio citajuci to,malo mi je falilo da povratim...al generalno,odlican roman :D
After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '

"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger

King Kenny
Kontakt:

Post Postao/la King Kenny » 08 avg 2010, 21:19

Treptaj bečkih kestenova :D
Ljubav prema crveno-crnoj boji ~Fk Sloboda~ ~Ac Milan~

YNWA!

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 08 avg 2010, 21:31

Nikolaj Vaisljevič Gogolj - "Šinjel"/kabanica/
Lav Nikolajevič Tolstoj - "Rat i mir"
Stendhal - "Crveno i crno"
Emile Zola - "Germinal"
Meša Selimović - "Derviš i smrt"
Dostojevski - "Idiot", "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi"...
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

milkačokolada
Kontakt:

Post Postao/la milkačokolada » 08 avg 2010, 21:33

Prodajem dvije knjige"ćelavi bez ruku se vuku za kosu"i"suha krpa na dnu mora"zainteresovani nek se jave preko pp
ko drugom jamu kopa nos.

analiticar_
Kontakt:

Post Postao/la analiticar_ » 09 avg 2010, 08:39

Ovo je bas dobra tema, nisam je do sada vidio....

Jeste li citali : "Orlovi rano lete"....
NS BIH + Reprezentacija BIH = Mafija, prodaju i stimaju utakmice i rade za kladionicarsku mafiju

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 09 avg 2010, 17:47

analiticar_ je napisao/la:Ovo je bas dobra tema, nisam je do sada vidio....

Jeste li citali : "Orlovi rano lete"....
nista si dok ne procitas "cicibana" i "maskembal u sumi" :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.