Eh, ta stara vremena...

Trigger
Moderator
Kontakt:

Re: Eh, ta stara vremena...

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 20:52

"BMV" - M
slika

ENVER MARIĆ (1948. u Mostar)

Fudbalom se počeo baviti sa 12 godina, naravno u Veležu u kojem je ostao svo vrijeme domaće karijere, do odlaska u njemački FC Schalke 04 (1976). Kao i Bajević nakon toga se vraća u svoj Velež gdje završava igračku karijeru.
Marić je često znao reći da je Velež bio nešto posebno u odnosu na sve ostale klubove, da nikad nisu bili finansijski dobrostojeći, ali da je su u Mostaru, ustavari, najvažniji bili dječiji 'mahalski turniri' nakon kojih su odabirani najbolji i mogli početi trenirati u Veležu, a baš takva selekcija je i produkovala mnogobrojne poznate i priznate fudbalere u Jugoslaviji, Evropi, svijetu....

Za za prvi tim je debitovao u sezoni 1967. godine kada je na golu Veleža naslijedio Alfonsa Horvatića.
Bio član čuvenog Veležovog trija "BMV" - Bajević, Marić, Vladić - koji je igrao u jednoj od najuspješnijih generacija kluba iz Mostara.

Marić Enver - Nadimci koje je dobio Panter da Neretve' i "Leteći Mostarac" sami po sebi sve govore. Mnogi su ga zvali 'Mara', ali njegovi svima znani golmanski nadimci su u Mostaru bez pogovora prihvaćeni, a ko poznaje nekadašnji Mostar i raju znaće da bi bilo ko s takvim nadimcima bio predmet zeze, liskaluka... Međutim, za 'Maru' to nije važilo – Mostar ga je volio, hvalio, slavio....A, tek koliko Mara voli Mostar, i dan-danas....
Marić je u na svom golmanskom vrhuncu smatran najboljim evropskim golmanom i jednim od najboljih u svijetu, a sigurno je da Bosna i Hercegovina nikad nije imala, a teško da će ikad i imati, takvog golmana.

Bio je onižeg rasta ali vrlo robustan i neustrašiv (i privatno). Svrstavan je u golmane 'paradere' u čemu je bio neprikosonoven. Parede su mu bile 'slabost', volio se 'baciti' i kad nije bilo velike potrebe za tim. Međutim, zano je on i istrčati i zabiti se u gužvu, u šesnaestercu, i svojm robusnošču sve povaljati oko sebe a loptu zgrabiti baš kao mačka, velika...
Slično svom saigraču Bajeviću, bio je miljenik ženskog dijela publike, koja je dolazila ponajviše zbog njih dvojice... fudbal ih baš i nije ni interesovao. Djevojke su ga obožavale a novinari se takmičili ko će Maru ljepše i slikovitije opisati, kao golmana i osobu.

Šamar:
Na utakmici protiv Hajduka, u Mostaru, dogodilo se da je Mariću neko iz odbrane vratio loptu, on uzeo i taman da degažira kad pred njim Hajdukov napadač Vardić. Mara desno, Vardić desno, Mara lijevo i on lijevo...i onda zvek šamarčina – dojadilo Mari! Vardić na zemlji, sudja Čanak pritrčava da isključi Marića (nije bilo 'crvenih?) ali situaciju spašava „na foru“ iskusni Kemal Šestić i Mara ostaje na golu.

Prijateljstvo s Bajevićem
Mara i Duško su zajedno počeli u juniorima i zajedno otišli u prvi tim (istina, Bajević godinu ranije). Zajedno su bili u reprezentaciji, a kad su se vratili iz inostranstva, opet zajedno u Veležu. Od početka do kraja Veležov čuveni tandem – zajedno!

Gol sa gola!
I danas se prepričava (golmanska sudbina) kako je je sjajni Marić primo gol sa preko 80 metara! Dragan Pantelić, golman niškog Radničkog, je primjetio da je Marić izašao skoro na liniju 16 metara i snažno je degažirao (napucao) loptu koja je završila u mreži iza Marića. Mara k'o Mara, to je prihvatio kao dio igre i čestitao Panteliću na rijetko viđenom golu. Aplauz su tada dobila obojica. Zasluženo.

Sličice
Iznenadio se Mara kad je u Herti, kao trener golmana, saznao od masera tima (mlađa osoba) da je skupljao Marine sličice kao klinjo i nije mu vjerovao! Tek kad je maser od kuće donio svoju kolekciju sličica među kojima je bilo i Marićevih, Mara se ugodno iznenadio i na molbu masera mu iste potpisao, i naravno častio ga nakon treninga.

Generacija
Mara uvijek tvrdi da je njegova generacija, poznatija kao BMV, bila najbolja u Veležovoj historiji, ali i priznaje da je generacija Semira Tuce, Kajtaza, Jurića, Petranovića... bila rezultatski uspješnija.

Nadimak koji nije volio
Iako mu je jedan od nadimaka bio i 'Leteći Mostarac' kažu da nije volio taj nadimak! Nije ga volio zbog čuvenog skakača sa Starog Mosta Emira Balića, jer je smatrao da jedino Emir može da nosi takav nadimak i da ga je stid i od Emira i ostale raje zbog toga, bez obzira što je i mostarska raja Maru tako zvala. Mara je bio i ostao ljudina, karakter, skroman, pošten i objektivan.

Utakmica za pamćenje
Ko god je imao priliku da razgovara (ili pročita neki intervju) s Marićem on je uvijek spominjao utakmicu protiv Njemačke (1973.) na olimpijskom stadionu u Minhenu. Kiša je lila k'o iz kabla, a Mara je bio poznat da dobro brani po takvim vremenski uslovima... Mostarske kiše, valjda...
Njemačku je tada predvodio legendarni Franc Bekenbauer, a krv se ledila u žilama kad spiker pročita ostala imena... Majer, Hetges, Švarcenbek, Henes, Overat, Held, Gerd Miler....

Na drugoj polovini „BMV“ – Bajević, Marić, Vladić i ostatak reprezentacije: Katalinski, Stepanović, Pavlović, Holcer, Petković, Oblak... Bila je to jedna od najjačih jugoslovenskih reprezentacija.
Utakmica je ostala upamćena baš po „Panteru s Neretve“ koji je na toj utakmici više bio u zraku nego na zemlji... Njemci su bili nemoćni...Mara je sve 'skidao'. I onda, sudija i penal... Loptu namjestio velemajstor Gerd Miler, topovski opalio... i Mara je uhvatio (doslovno) u zraku! Veliki Gerd je ostao stajati minut-dva ukočen, nevjerujući da mu je neko uhvatio loptu sa penala i to u zraku! Gerd Miler je na kraju utakmice prišao i pružio ruku Mariću – sportista sportisti, gesta samo velikih.

Bajević ne propušta priliku – Mara dobija nadimak
A, onda penal i za Yugu. Svi igrači saginju glavu, ne puca im se taj penal odluke... a onda loptu uzima, a ko drugi, Marin prijatelj, sugrađanin, „Princ s Neretve“ i to je 1:0 i pobjeda Yuge!
Sve njemačke novine su Mari dale ocjenu 10, a toliko je dobio epiteta i atributa.... te „Čudo sa Balkana, te 'Hobotnica'... a i nadimak „Leteći Mostarac“ je upravo dobio od Njemaca od nekog novinara njihovog sportskog lista...

- Ostat će Marić upamćen i po tome da je tri puta branio za reprezentaciju svijeta i Evrope. Upravo uoči Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.
- Proglašen je 1973. godine za najboljeg fudbalera tadašnje Jugoslavije. Rekorder je i po broju odigranih prvenstvenih utakmica u bivšoj državi.
- Za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je od 1972 do 1976 i imao 32 nastupa.
- Za mladu reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 7 utakmica u periodu 1968-1971.

Ostao je u fudbalu kao trener. Trenirao je zajedno sa svojim prijatelje Bajevićem i Velež, a i neke njemačke timove. Kasnije se specijalizirao za trenera golmana što i danas radi, ali u Njemačkoj....

i, Vladić, za kraj...
Bosno moja poharana....

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 24 dec 2009, 20:59

Zar nije Mara naslijedio Ćurkovića ?

Ako se ne varam,debitirao protiv Zvezda na Marakani i unatoč Veležovom porazu zaradio veoma dobre ocjene.

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 21:13

"BMV "- V
slika

VLADIĆ FRANJO (1950 – Mostar)

Današnje generacije ga ne pamte dobro. Ime Franje Vladića među mlađim uzrastima ne znači mnogo, za neke čak i ništa!
Nekadašnji dio legendarnog BMV-a! Ne, ne radi se o automobilu čuvene marke, nego, svi dobri poznavatelji najljepše sporedne stvari na svijetu znaju, o nekadašnjoj čuvenoj Veležovoj 'trojci': Bajević-Marić-Vladić.

Franjo Vladić- Kulje je dijete Mostara, dijete ulice koje nije volilo školu, momčić koji je razvozio mlijeko po gradu, momčić kojem je Velež bio i „otac i mati“.
Ušao je u historiju Veleža kao jedan od najboljih 'pakera' koji je igrao pod Bijelim brijegom, ali i na terenima bivše države.
Počeo je u Veležu, završio u Veležu, s kratkim izletom u Grčku (AEK). U početku je igrao na lijevom krilu da bi ubrzo došao na svoju poziciju, poziciju 'lijevi' vezni (ili lijeva polutka, kako se to tad zvalo). Za Velež je debitovao u sezoni 1968/1969. Omiljeni broj dresa mu je bio 10.
Onizak, suhonjav, neki bi rekli i 'kržljav', znao je u fudbalu sve. Odličan, profinjen, tehničar, fudbalski inteligentan, dribler, solidan šuter, plaho nezgodna 'ljevica' a najbolji, bolji od mnogih koji su bili 'na glasu', kad su asistencije u pitanju. Njegove lopte su 'imale oči' i mnogi saigrači i stručnjaci su znali kazati da Kulje nikad nije pogrešno dodao loptu nego saigrači nisu bili tamo gdje su trebali biti ili nisu bili dovoljno 'pametni' da skontaju Kuljinu loptu....
Postizao je i golove i to vrlo lijepe 'za oko', efektne, nenadane, a slobodnjaci... Odbrane i golmani nikad nisu mogli predvidjeti hoće li Kulje loptu zavrnuti u mrežu ili nekom na glavu, na nogu, u šesnaesterac! Nije imao posebno jak šut, ali njegova lopta je uvijek imala 'oči' i onu tzv. 'brazilsku' putanju – lelujava, felširana, plasirana, nepredvidiva...

Inače, Vladić je sam sebe smatrao 'djetetom ulice', a vijest o prvom profesionalnom ugovoru s Veležom dočekao je na obalama Neretve s rajom, po običaju... Volio se šaliti na svoj račun (i na tuđi) pa je često govorio da on samo zna dobro igrati fudbal a da mu nije žene ni običnu konzervu ne bi znao sam otvoriti...

Vaha Halihodžić
je jednom prilikom rekao za Kulju da nije baš tip veznog igrača kakvim ga razni, vrli, novinari žele prikazati. Bio je, kako Vaha kaže, naizgled slabašan ali je zbunjivao suparnike znjanjem provlačenja lopte putem koji niko osim njega na stadionu nije vidio, osim njega. Najveće mana, prema Vahi, je bio Vladićev vrlo neozbiljan pristup svemu, pa i fudbalu, i to je bila njegova 'kob' da ne postane igrač kakav je mogao biti.

Vlatko Marković (nekadašnji reprezentativac, trener, funkcioner) je imao običaj za Kulju reći da ima „sliku kompletnog terena u glavi“ svih 90 minuta utakmice i da takvog igrača nikad nije vidio.

Čuveni komentator Mladen Delić je imao običaj reći za Vladića i to da Kulje nema ni noge ni glavu stražnjicom bi odigrao pas...

Kulje je bio poznat po anegdotama, svojim 'ispadima'....
Za reprezentaciju je mogao i trebao odigrati mnogo više utakmica ali baš zbog svog ponašanja i odnosa, kojeg spominje i Vaha Halilhodžić, ostao je samo na 27 utakmica jer su ga selektori često 'tjerali' sa priprema, a znao je i zaksaniti i 3-4 dana na prozivku i onda – hajd nazad kući u Mostar....

Zaltni nakit
Svojevremeno je 'otjeran' s priprema kad je Brani Oblaku i još nekim saigračima pojeftino uvalio nekakve 'zlatne' lančiče, narukvice, prstenje, 'original' iz Turske. I sve bi bilo dobro da igrači nisu dobili dan relaksacije i kupanje u bazenu... Kad su Oblak i ostali kupci izašli iz vode - ono sve crno-zeleno po i oko 'zlatnog' nakita.... I zna se – Kulje promptno leti iz reprezentacije.... Danima su novine pisale o tom 'strašnom' postupku Vladića, mada je bilo i onih koji su to shvatili kao mostarski liskaluk i pravi li šale na račun Oblaka & Co (kupaca).

Eskiviranje JNA
Kulje je, kad je došlo vrijeme za odlazak na služenje vojnog roka u JNA, na sve moguće načine pokušavao da eskivira i mjesec dana je uspješno odgađao odlazak u JNA zahvaljujući mostarskim 'liskama' koje su smišljale razne marifetluke i koristile 'rupe' u zakonu. Tako je jedno od Kuljinih 'opravdanja' bilo da 'hranitelj' pored porodice (žene i djece) i Veleža! Ipak, nije se moglo predugo eskivirati....

Godinama je Kulje bio 'poslovođa - mozak' ekipe, jedne od najboljih Veležovih generacija. Legenda, fudbalska.

Jedina istinska „mrlja“ u njegovom životu je ta što nije znao, što nije mogao, da se u ratnim vremenima izdigne iznad svih prizmenih ratnih događanja, da sačuva obraz kao što su to znali njegovi saigrači Bajević, Marić, Halilhodžić, Primorac, Ristić, Hadžiabdić, Slišković....
Ko zna iz kojih razloga se to desilo, ali ostalo je neizbrisivo, kao i kod još jednog njegovog saigrača (J.Topića) ali Kulje je 'krenuo' u ratnom periodu putem kojim je krenuo i danas je ponovo „dijete ulice“, ali više ne cijelog Mostara i Hercegovine, i za svoju, kakvu-takvu, egzistenciju može najviše zahvaliti supruzi koja nekako 'drži sve konce' u svojim rukama i vodi njihovu kafanicu, a Kulje opet, nažalost, sliči onom 'starom' momčiću s početka priče, 'momčiću' za kojeg i danas Vladić ima običaj kazati kako malo ko ima pojma u kakvoj je bijedi odrastao... a Mostar i Velež mu bili i „otac i mati“!

Ali, nikad ne kaže zašto je pokvario 'stvarnu idilu' o čuvenom trojcu „BMV“ i svoju omiljenost kod prave mostarske raje, bez obzira na današnju „realu“!?
Šteta, ali i to je život.....ili kako to, parafrazirano, onomad kaza Vaha (u jednom intervjuu), kako je Kulje sve u životu shvatao neozbiljno osim na kraju svoje ime koje je kao u nekakvoj lošoj replici grčke tragedije bilo ime čovjeka u kojeg se kao tada (rat...) trebalo zaklinjati ako te 'zapalo' da budeš Hrvat u Hercegovini....

- Za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je od 1972 do 1977. godine, imao 24 nastupa i postigao 3 gola.
- Za mladu reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 11 utakmica u periodu 1960.-1971.
Bosno moja poharana....

Johnyx95
Kontakt:

Post Postao/la Johnyx95 » 24 dec 2009, 21:17

Stari mi je pricao za Franju Vladica.Reko je da je Franjo bio igracina,ali da se nije naigrao za repku jer je neki iz C.Zvezde zauzeo njegovo mjesto.Ima na youtube i njegov gol na Wembleyu.
Zola in, Zola passes, Zola scores !

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 21:21

Stone Island je napisao/la:Zar nije Mara naslijedio Ćurkovića ?

Ako se ne varam,debitirao protiv Zvezda na Marakani i unatoč Veležovom porazu zaradio veoma dobre ocjene.
Da, takvo općenito misljenje vlada, ali nije. Uskočio je u prvi tim jer se Horvatić povrijedio i u jednom intervjuu je izjavio da mu je upravo Horvatić mnogo pomogao u početku karijere... Jeste, i u mnogim medijima redoslijed Veležovih golamana, najčešće': Irović - Ž.Barbarić - Ćurković - Marić .....Ali, bilo je tu još sjajnih Veležovih golmana koji su 'uskakali' između ovih 'glavnih' - Brkljačić, braća Dugalić, Mrgan....
Ali upravo između Ćurkovića i Marića bio je Horvatić, jer je Marić bio još 'klinjo'....
I da debitovao u BG protiv C.Zvezde, baš kad je 'morao' zamijeniti Horvatića u drugom poluvremenu, branio odlično i ostao na golu, a Horvatić ubrzo otišao u Maribor....

@Johnyx95

Vladić - stari ti je u pravu!
Taj iz CZ je bio debeli-traktor Jovan Aćimovič - Kule kojeg je CZ forsirala, a i Dragan Džajić....
A taj gol na Wembeley je jedna od 'stvari' po kojoj Vladića pamte, ali s obzirom da to ima i danas na Youtube... ja preskocih :oops:
Zadnja izmjena: Trigger, dana/u 24 dec 2009, 21:28, ukupno mijenjano 3 puta.
Bosno moja poharana....

Johnyx95
Kontakt:

Post Postao/la Johnyx95 » 24 dec 2009, 21:23

[youtube][/youtube]
Zola in, Zola passes, Zola scores !

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 21:45

Johnyx95 je napisao/la:[youtube][/youtube]
Vladić glavom (!) zabija gol Šiltonu na asistenciju (glavom) Bajevića... opet na djelu „BMV“ :D

Engleska:
Shilton – Mills, Blockley, Moore, Lampard, – Storey – Ball, Bell – Marsh, Royle, Channon.
Jugoslavija:
Marić – P.Krivokuća, Katalinski (Holcer), Paunović, Stepanović – Pavlović (Lj.Rajković) – Aćimović, Vladić – Petković, Bajević, Džajić.
Bosno moja poharana....

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 24 dec 2009, 22:15

Odlično si ovo odradio Trigger.Hvala. :)

Alen Škoro
Kontakt:

Post Postao/la Alen Škoro » 24 dec 2009, 22:22

Kad smo vec kod ove teme imam jedno pitanje.
Moze li mi neko postaviti neke slike,klipove,linkove sta god,sto se tice bas ono me interesuje,tih navijaca iz sedamtesetih,osamdesetih,devedesetih...
Bilo cijih... Fukare,Robije,Horde,Manijaci,Red Army...Svejedno.
Unaprijed zahvalan !
NON MOLLARE MAI

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 24 dec 2009, 22:25

Alen Škoro je napisao/la:Kad smo vec kod ove teme imam jedno pitanje.
Moze li mi neko postaviti neke slike,klipove,linkove sta god,sto se tice bas ono me interesuje,tih navijaca iz sedamtesetih,osamdesetih,devedesetih...
Unaprijed zahvalan !
A Ultrasa nećeš ? :lol:

Alen Škoro
Kontakt:

Post Postao/la Alen Škoro » 24 dec 2009, 22:29

Stone Island je napisao/la:
Alen Škoro je napisao/la:Kad smo vec kod ove teme imam jedno pitanje.
Unaprijed zahvalan !
A Ultrasa nećeš ? :lol:
A zar su oni navijaci?
NON MOLLARE MAI

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 24 dec 2009, 23:48

Stone Island je napisao/la:Odlično si ovo odradio Trigger.Hvala. :)

Nema na cemu - Hvala Tebi sto si me "pokren'o"... da se podsjetim, da malo kopam po nekim svojim 'memorijskim' i pisanim arhivama, drugim 'izvorima'...
Nadam se da ce i mnogi drugi imati "koristi" od ovih sjecanja....bilo je lijepo, fudbal pogotovo :cry:
Bosno moja poharana....

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 30 dec 2009, 18:16

u ovoj državi je teško naći i dejtonski sporazum, dok vidim drugi imaju pisane stvari i to sportske, ako nije guglanje kako to danas tinejdžeri rade

stare utakmice
Kontakt:

Post Postao/la stare utakmice » 30 dec 2009, 18:29

pozdrav svima,ako neko ima starih slika ili članaka iz novina i ako je za nekakvu razmjenu molim da mi se javi,imam gomilu starih utakmica i slika

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 30 dec 2009, 18:38

imam gomilu sportskih novosti, žurnala i tempa. molio bi nekoga da mi dodje počistiti tavan

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 jan 2010, 22:23

Naletio sam na ove stare klipove Hordi ! :)

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

BrigateBL
Kontakt:

Post Postao/la BrigateBL » 28 jan 2010, 19:16

Prije par stranica ste pricali o Prosineckom...
On je bio sjajan igrac odlican veznjak koji bi i danas uspio u fudbalu, Gledao sam ga u dresu Zvezde i sta je on radio ne moze se pricati. odlican udarac precizni pasovi, duga lopta kojom je gadjao napadace a uz sve to odlicna trka. Sjecam se derbija protiv partizana kad je nesretnog stanojkovica driblao nekoliko puta a zatim lobovao Pandurevica sa 20 metara majstor...
Ljubimac navijaca Zvezde, o njegovim kvalitetima najbolje svjedoci utakmica povodom osvajanje evropske titule kad su mu iako nije bio na stadionu Delije najvise skandirale. Sjecam se kao klinac kad je na Marakani izvizdan Stojkovic jer je galamio na Prosineckog koji je ginuo za njega. Triger izvini ali Robi je bio vrhunski igrac
NISU NAS SLOMILE OVE TESKE GODINE...

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 31 jan 2010, 11:57

BrigateBL je napisao/la:Prije par stranica ste pricali o Prosineckom...
On je bio sjajan igrac odlican veznjak koji bi i danas uspio u fudbalu, Gledao sam ga u dresu Zvezde i sta je on radio ne moze se pricati. odlican udarac precizni pasovi, duga lopta kojom je gadjao napadace a uz sve to odlicna trka. Sjecam se derbija protiv partizana kad je nesretnog stanojkovica driblao nekoliko puta a zatim lobovao Pandurevica sa 20 metara majstor...
Ljubimac navijaca Zvezde, o njegovim kvalitetima najbolje svjedoci utakmica povodom osvajanje evropske titule kad su mu iako nije bio na stadionu Delije najvise skandirale. Sjecam se kao klinac kad je na Marakani izvizdan Stojkovic jer je galamio na Prosineckog koji je ginuo za njega. Triger izvini ali Robi je bio vrhunski igrac
Drugar,
ne moraš mi "izvinjavati" zbog Prosinečkog za kojeg ja nisam napisao da je 'slab igrač'! Naprotiv, samo sam napisao da, po mom mišljenju (znači subjektivno) nije bio ni najbolji igrač ni najveći talenat na ovim prostorima i dalje tako mislim.
Medjutim, Robert je bio odličan, hajde da kažem vrhunski, igrač i samo totalna neznalica može tvrditi suprotno pa i ako mu se ne mora sviđati. Gledao sam ga na puno utakmica na kojima je igrao "od sjaja do bijede", a što je na jedan način i normalno, jer nema tog igrača koji može (mogao) odigrati sve utakmice na istom kvalitativnom nivou. Kod njega me je jedino smetalo baš to - nepredvidljivost kako će odigrati svaku narednu utakmicu! Ništa drugo.
Prosinečki je bio vrstan centralni vezni, pospor ali je imao 'brzu i preciznu' loptu i izvanredan pregled igre. Tehničar odličan, mada je njegovo umijeće 'baratanja' loptom bilo upečatljivije na 'malom fudbalu'...na velikim terenima je to poigravanje s suparnikom znalo, njegovu ekipu, koštati ozbiljnih 'kontri'...pa i ljutnje saigrača, mada je bio omiljen i kod saigrača i publike (gdje god igrao), koliko znam.
Uh, ja se raspisah....ali da se ne zaboravi - i dalje ostajem pri stavu da je bilo prilično (istina raznih generacija, pa je mnogima nepoznanica a nije baš lako za poredjenja) igrača koji su bili veći talenti i umjetnici s loptom....a cesto su "prilike" odredjivale neciju putanju iliti igračku sudbinu. Robert ima odličnu fudbalsku biografiju...a da je bio idol navijača - naravno, za snimanje tv-reklama se uzimaju popularni, poznati....

PS:
Stanojkovića beka Vujadina su mnogi pravili "smiješnim", i igrači puno slabijeg kvaliteta od Prosinečkog, ali je Vujadin imao 'osobinu' da koliko god ga puta 'okreneš, baciš na stražnjicu...' on je opet pred tobom...nikad ga se riješiti ;) Uporan (i bez kmpleksa), neviđeno...sličan je bio i Zoran Vulić....a fudbal je takva igra, kolektivna - davno je Ivica Osim, kao selektor YU, kazao da mu u timu treba 1 (max 2) arhitetkta, 2-3 inžinjera i ostalo radnici svih "nivoa"... Zato je uvijek bilo i biće raznih džajića, savićevića, robija, šukera...ali i vujadina, vulića, spasića, meša, jugovića... i svako ima svoju ulogu i zasluge, a navijači vole i pamte :) - zna se kakve igrače
Bosno moja poharana....

Offside
Kontakt:

Post Postao/la Offside » 31 jan 2010, 13:22

Lijepo je čitati ove postove Triggera, nama mlađima koje to zanima a nema nam ko ispričati, njegovi postovi koje vadi iz vlastite memorije su ko čitanka. Jer ni sa wikipedije, niti kojekakvih enciklopedija ne možeš dobiti čistu sliku, kao što možeš dobiti iz samo jednog posta istinskog zaljubljenika u sport koji ima dobru memoriju, pa kad u koji post ubaci malo subjektivnosti nije za zamjeriti, jer ne postoji objektivan sportski analitičar, samo subjektivan i manje subjektivan. Aferim majstore. A kad budeš u elementu napiši koju o Abidu Kovačeviću!
"Inzaghi-a je majka rodila u ofsajdu" by Alex Ferguson

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 31 jan 2010, 15:58

@Offside

Abid-Bida Kovačević – iako, 'igrom slučaja', rodjen u Mrkonjić Gradu Abid –Bida je bio i ostao dijete Banja Luke i Borca, miljenik navijača, dugogodišnji kapiten i najbolji igrač.

Karijeru je započeo na livadi u svojoj mahali i odmah se moglo vidjeti da je rođena nova fudbalska zvijezda. Normalno, nakon 'livada' slijedi FK Borac i zanimljivo je da je Abid uvijek igrao u 'kategoriji više' od svoje dobi i opet bio najbolji i među 'starijim'.
U juniorima je definitivno nagovjestio da je Banja Luka, nakon Tomislava Kneza, dobila novog fudbalskog čarobnjaka, ali ne samo Banja Luka nego i bivša Yuga.
Iz juniora je odmah uskočio u prvi tim i dobijao svoju minutažu. U prvi mah, publika (koja zna biti vrlo okrutna...) ga nije odmah 'prihvatila' i počesto je, u samom početku, doživljavao salve zvižduka sa tribina Gradskog stadiona. Ni skandiranja publike nisu bila ugodna za uši....žgoljo, 'ovčica' (tada je još bio 'dijete' (18), mršuljav, plave, bujne, kovrdžave kose), 'zeko'.... Bilo je i psovki na konto trenera koji su ga uporno forsirali, a ovi su znali i zašto.

A onda eksplozija! Sa 20 godina, kad je konstitucijski ojačao, stekao neophodno samopouzdanje i uz veliku podršku saigrača (ponajviše već veterana Fazlića) Bida se pokazao u punom sjaju, iskazao se njegov raskošni talenat i.... Abid Kovačević je ušao u legendu....

Ubrzo je postao 'alfa i omega', simbol, Borca, a onda je krenula 'hajka' tzv. velike četvorke za ovim umjetnikom fudbalske igre. Najupornija je bila Crvena Zvezda, ali Abid je sve odbijao, mada je sa 22 godine bio vrlo blizu C.zvezde ali se predomislio jer nije htio da bude, u naponu snage, rezerva neprikosnovenom Džajiću. I bio je u pravu, ali ko zna...

Banjalučki nogometni dragulj je igrao na poziciji lijevog krila, ali se vrlo često kretao od lijeve do desne aut-linije. Bio je klasični ofanzivac, defanziva je za njega bila nepoznata 'stvar', ali je zato uvijek imao 'flaster čuvara' (ponekad i dva) koji su ga ponekad 'pratili' i kad se išao osvježiti vodom pored aut-linije!

Lopta ga je 'slušala' kao malo koga. Igrao je, i šutirao, objema nogama podjednako, tako da je i njegov dribling bio 'noćna mora' za suparnike jer nikad se nije moglo procijeniti na koju će stranu krenuti s loptom...
Brz, igrač koji je imao strelovit 'prvi korak' i koji je bio pravo brz s loptom, što je rijetkost, ali nije bio sprinter.S loptom je znao sve. Igrao i šutao je i lijevom i desnom nogom, tako da ni dan-danas mnogi ne bi mogli reći da li je bio rodjeni ljevak ili dešnjak. A bio je rođeni dešnjak!
Priča kaže da 'ljevak' je postao kao klinjo, slomio desnu nogu, gips podugo,... nije mogao mirovati i loptom se poigravao zdravom lijevom...i na kraju bio 'jači' s lijevom nego desnom nogom!

Svoje 'čuvare' je prolazio kao od šale, tako je djelovalo s tribina.... najčešće su ga suparnici uspjevali zdržati prekršajima pa i pogibeljnim startovima...najpoznatiji po tim 'startovima' je bio izvjesni Dovedan iz niškog Radničkog, ali ni to mu nije baš puno pomagalo. Abidovi centaršutevi su bili za udžbenika, a samo su Džajić i kasnije Tuce bili za nijansu 'jači' u tom. Njegovi saigrači Ibrahimbegović i Marjanović bi teško bili poznati Borčevi i prvoligaški golgeteri bez Abidovih 'lopti' kojima ih je doslovno gađao.

Svaki njegov prodor je stvarao paniku u suparničkoj odbrani, jer je svojim lucidnim dodavanjima pocesto je izbacivao iz igre cijelu protivnicku odbranu, a golmani ga nikako nisu 'voljeli'. Golmani su očajavali kad je izvodio slobodne udarce sa 20-25 metara od gola. Bilo je svejedno s koje strane i kojom nogom je to činio mreže su se najčešće tresle, pa kad je u 'živom zidu' znalo biti i po 7-8 igrača!
Paker i strijelac, česta 'meta' grubih i pogibeljnih nasrtaja protivnickih igraca koji mu nisu bili dorasli u nogometnom umijecu, a ipak rijetko povrjeđivan.

Skoro je Radomir Antić, nekadašni Partizanov as danas ugledni stručnjak, u jednom intervju izjavio da mu je u karijeri bilo najteže igrati protiv Abida Kovačevića!
slika
U privatnom životu Bida je bio tih, miran, prilično povučen mladić s Mejdana koji je volio šetati svojim gradom, uvijek s osmijehom na licu, nikad namršten. Bio je sportista od 'pete do glave' – ništa cigare, ništa kafane, poroci....
Možda mu, je zbog njegove skromnosti, nedostajalo malo više ambicioznosti, 'karijerizma' što je jednom prilikom izjavio i njegov stariji saigrač Husnija Fazlić koji je smatrao da Abid nije iskoristio svoj potencijal ni 70 posto, a kako kaza Fazlić – da je igrao barem 90 posto kako je znao bio bi svjetska klasa. Zašto nije – ko zna, uvijek ima više razloga kad takve procjene u pitanju.

Godine 1975. je, tada slavni i moćni, belgijski Anderleht nakon dvije utakmice protiv Borca u KPK nudio Borcu za njega 'blanko ček', a lijevo krilo im je igrao Rob Rensenbrink (!), ali propisi nisu dozvoljavali odlazak u inostranstvo prije navršene 28. godine....
U zrelim igračkim godinama je, konačno, prihvatio stalne pozive „velike 4“ i otišao u zagrebački Dinamo i svojim briljantnim igrama očarao navijače zagrebačkih modrih, a čuveni sportski reporter Ivo Tomić ga je obilježio svojim epitetima i atributima: '... i opet lopta do Asa sa Vrbasa....'.
Nakon Dinama karijeru je nastavio u Grčkoj (iako je imao poziva i iz jačih evropskih liga!), i ponovo jedan od najboljih. Na kraju se vratio u svoj Borac gdje je i završio karijeru.

Iako su ga tadašnji stručnjaci, duži period, smatrali, zajedno sa Šećerbegovićem, za najbolje lijevo krilo u ex-državi ipak je vrlo malo 'nakupio' nastupa za reprezentaciju za koju je odigrao samo 2 utakmice, a nastupao je i za mladu (U-21) reprezentaciju. Prednost se davala jednom Ivanu Šurjaku i sličnima ali to je bila 'cijena' što je Abid igrao u 'malom klubu' pa su prednost dobijali igrači, često prosječnog fudbalskog znanja, iz tzv. većih i jačih klubova.

Abid Kovačević – Bida
se, zajedno sa Tomislavom Knezom, i danas u mnogim anketama smatra za najboljeg Borčevog igrača svih vremena. Obojica krila, obojica umjetnici – svaki na svoj način s obzirom da se radi o sasvim dva različita 'tipa' igrača.
Bosno moja poharana....

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.