Lingvistika

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vlak
Kontakt:

Re: Lingvistika

Post Postao/la Vlak » 28 jun 2011, 09:27

Da li je ispravno "na Ilidzi, na Otoci, na Hrasnom", ili pak "u Ilidzi, u Otoci, u Hrasnom"? Ako si negdje, znaci da si u naselju, a ne na naselju, mada nesto nisam cuo u upotrebi ovu drugu verziju.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 jun 2011, 09:30

Ispravno je na. Na Ciglanama, na Ilidži (ili sa Ilidže, a ne iz Ilidže)...
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

domineysn
Kontakt:

Post Postao/la domineysn » 28 jun 2011, 09:37

MonoloGe :mrgreen: - Možeš li mi definisati korištenje riječi "sa" i "s" (npr. sa sestrom, s puno,...") :mrgreen:

?
Still learning...

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 jun 2011, 09:44

Pa možeš ti koristiti i "sa puno više", nije to uopće pogrešno. Helem, ovdje si me baš uhvatio u raskoraku. U svakom slučaju, mislim da ti je jasno zašto se kod imenice sestra mora napisati "sa", jer bi u protivnom mor'o izgovoriti/napisati "s sestrom", a to, moraš priznati i ne zvuči baš najbolje (kamoli da je ispravno :mrgreen: ).

U svim drugim slučajevima može i "s" i "sa" (ovako na prvu). Iako nisam jezikoslovac, sad u glavi hvatam primjere i gdje god ide "sa", može ići i "s" (osim u riječima koje počinju upravo slovima: "s", "š", "ž" i "z").

Nadam se da će se @Thunderstruck javiti, jer ovo je baš njegovo polje, al' mislim da ovdje i nisam fulao (iskreno se nadam; nema smisla da mi svi jezički postulati pa'nu u vodu). :mrgreen:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

domineysn
Kontakt:

Post Postao/la domineysn » 28 jun 2011, 09:58

Monolog je napisao/la:Pa možeš ti koristiti i "sa puno više", nije to uopće pogrešno. Helem, ovdje si me baš uhvatio u raskoraku. U svakom slučaju, mislim da ti je jasno zašto se kod imenice sestra mora napisati "sa", jer bi u protivnom mor'o izgovoriti/napisati "s sestrom", a to, moraš priznati i ne zvuči baš najbolje (kamoli da je ispravno :mrgreen: ).

U svim drugim slučajevima može i "s" i "sa" (ovako na prvu). Iako nisam jezikoslovac, sad u glavi hvatam primjere i gdje god ide "sa", može ići i "s" (osim u riječima koje počinju upravo slovima: "s", "š", "ž" i "z").

Nadam se da će se @Thunderstruck javiti, jer ovo je baš njegovo polje, al' mislim da ovdje i nisam fulao (iskreno se nadam; nema smisla da mi svi jezički postulati pa'nu u vodu). :mrgreen:
Hvala u svakom slučaju. :D
Still learning...

ever
Kontakt:

Post Postao/la ever » 28 jun 2011, 10:01

Ovo sa s mi nikad nije bilo jasno,mislim nisam se ni raspitivao,niti pokusavao doci do informacija..Ja sam uvijek pisao "sa",da se ne bih brukao ili nesto,iako mislim da kad se pise sa "s" da se samo stavi apostrof,jer je jedno slovo progutano..Kako god da okrenem,ja ne mogu reci s sestrom..Jedini nacin je da napisem s' sestrom,iako znam da nije tacno :lol:

JuveSissoko
Kontakt:

Post Postao/la JuveSissoko » 28 jun 2011, 10:03

ja sam nekad ovako cuo, samo ne znam je li ispravno, valjda kad ides recimo "sa konjem" to znaci da idete ulicom ti i konj jedan pored drugog, a kad ides "s konjem" to znaci da ga jases :D tako nekako ili kad ides sa autobusom ides jedan pored drugog ti i autobus,a kad ides s autobusom onda sjedis u njemu,dakle koristis ga kao prevozno sredstvo, e sad ne znam jel tacno,valjda je ovako ili obrnuto ono da je "s konjem" kad je pored, a "sa konjem" ono da ga jases, i ja sam vise ne znam :mrgreen:
gsol: According to these recent revelations, not only did Juventus win the title in 2005 without cheating but they did it without cheating against direct rivals who were cheating. HahaWOW we had a squad then.No wonder Juvitalia won the WC in 2006.

ever
Kontakt:

Post Postao/la ever » 28 jun 2011, 10:04

Sissoko,ima i to logike..Nikada nisam tako razmisljao..

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 jun 2011, 10:05

Idem sa autom (šetate ti i auto), a idem autom (dakle, bez prijedloga "s/a") = voziti se.

ever
Kontakt:

Post Postao/la ever » 28 jun 2011, 10:07

:lol: :lol: :lol: Iso miki,vidi fakat,sta ce ti prijedlog "s/a" :lol: Necu ovdje vise zalaziti,stid me koliko mozga nemam :mrgreen:

Vlak
Kontakt:

Post Postao/la Vlak » 28 jun 2011, 10:08

Ako se dobro sjecam objasnjenja jedne akademske profesorice, "sa" se koristi kada je rijec o imenima ljudi "Idem sa Enesom", a u ostalim slucajevima "s".

JuveSissoko
Kontakt:

Post Postao/la JuveSissoko » 28 jun 2011, 10:11

ever je napisao/la::lol: :lol: :lol: Iso miki,vidi fakat,sta ce ti prijedlog "s/a" :lol: Necu ovdje vise zalaziti,stid me koliko mozga nemam :mrgreen:
:lol: a mi se ubismo pisuci po forumu, argumetirajuci, jbga bosanski meni licno nikad nije dobro isao, uglavnom 2 :mrgreen:
gsol: According to these recent revelations, not only did Juventus win the title in 2005 without cheating but they did it without cheating against direct rivals who were cheating. HahaWOW we had a squad then.No wonder Juvitalia won the WC in 2006.

ever
Kontakt:

Post Postao/la ever » 28 jun 2011, 10:12

JuveSissoko je napisao/la:
ever je napisao/la::lol: :lol: :lol: Iso miki,vidi fakat,sta ce ti prijedlog "s/a" :lol: Necu ovdje vise zalaziti,stid me koliko mozga nemam :mrgreen:
:lol: a mi se ubismo pisuci po forumu, argumetirajuci, jbga bosanski meni licno nikad nije dobro isao, uglavnom 2 :mrgreen:
Tuzno je sto meni jeste isao,ono prirodno sam dosta nadaren (valjda od stare pokupio),ali dzaba kad ja ne znam nista argumentovati ili definirati :lol:

JuveSissoko
Kontakt:

Post Postao/la JuveSissoko » 28 jun 2011, 10:18

ever je napisao/la:
JuveSissoko je napisao/la:
Tuzno je sto meni jeste isao,ono prirodno sam dosta nadaren (valjda od stare pokupio),ali dzaba kad ja ne znam nista argumentovati ili definirati :lol:
:D http://www.editorplus.hr/index.php/tema ... a-ssa.html
evo i lingivsti se nisu 100% dogovorili ,kako cu ja sta znat sa dvicom iz jezika a lektira uvijek kec :mrgreen:

ever
Kontakt:

Post Postao/la ever » 28 jun 2011, 10:20

Hahahah to je to,nas'o si nam opravdanje..Dobro je,nisam preglup :lol:

Unica_Liverpool_
Kontakt:

Post Postao/la Unica_Liverpool_ » 28 jun 2011, 10:29

admin je napisao/la:da bi se moglo napisati i ćirilicom.
Venus Williams ne bi mogao napisati ćirilicom, a Venus Vilijams može.
dubrava je napisao/la:
Unica_Liverpool_ je napisao/la:Nije za naš jezik ali eto interesuje me ako neko zna zašto na srpskim portalima, televizijama itd..... uvijek piše se kako se čita npr..... Žo Vilfred Conga ili npr..... Baraka Obame eto sad valjda znate na šta mislim.....
Zbog Vuka!! :D
Vuk Karadžić je bio srpski jezični reformator, prvi izgradio načela srpskog standardnog jezika, od kojega je, između ostalog, i poteklo to načelo; "Piši kako govoriš"
Inače, Vuk je počasni građanin Zagreba. Pa sad vi vidite :D
Hvala!!!!! :D

emir987
Kontakt:

Post Postao/la emir987 » 28 jun 2011, 15:08

izici ili izaci npr. u kino?
Optimista vjeruje da živimo u najboljem od svih mogućih svjetova. Pesimista se plaši da je to istina.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 28 jun 2011, 16:07

@emir987, gramatički i po pravopisnim uredbama ispravo je reći "izaći u kino". :mrgreen:

adis.p
Kontakt:

Post Postao/la adis.p » 28 jun 2011, 17:15

Gonjati po hercegovackom il ganjati po bosanskom.... :roll: ;) ;)
ZABORAVITI NECEMO , OPROSTITI NEMOZEMO
....:::::...SREBRENICA 11.07.1995...:::::......

LudLo 4
Kontakt:

Post Postao/la LudLo 4 » 28 jun 2011, 19:50

Morel' il Ne more ?
||| FKZeljeznicar |||
Jaci od ratova,rezima i partija 1921-2011!
...dok ima nas i on ce da traje...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Bing [Bot], enobarca, Giuseppe1 i 5 gostiju.