Ethel je napisao/la:Mnogi ovdje nisu svjesni koliko smo mi u deficitu u startu u odnosu na manje vise sve reprezentacije na prvenstvu.
Imali smo u grupi dva najbolja primjera reprezentacija (Litvanija i Latvija) koje imaju organizaciju i sistem od kadetske do seniorske selekcije, trenere u svim selekcijama koji iza sebe imaju odredjene uspjehe i staz, a kod nas je selektor kadeta covjek koji je do skora nosao peskire na klupi.
Mnoge reprezentacije su imale ljetos jos pripreme za ovo prvenstvo, znali su ko je selektor, organizacija na najvisem nivou, barem ne moramo pricati na kojem je nasa organizacija nivou.
Kaze igramo lose timski, nemamo igru, ne lici nam organizacija ni na sta... pa kako ce imati i ko bi mogao napraviti da izgleda nasa igra vrhunski kad imas 10 dana da pripremis ekipu za prvenstvo. Za deset dana nema tog trenera koji bi spojio jedan tim koji se okuplja svake druge godine otprilike u nesto sto ima vrhunsku igru. Sljedeci protivnik Francuzi imaju kampove reprezentacije, pripreme jos ljetos i na kraju krajeva svih 12 igraca koji igraju u domacem prvenstvu.
Onda uzmimo koliko nasih igraca dolazi iz nase lige ili je do skoro igrao u nasoj ligi, treba li uopste pricati kakav je rad s mladim igracima u nasoj ligi, a sa druge strane imas momke koji dolaze iz klubova koji su x svjetlosnih godina ispred svakog naseg kluba.
I uz to sve fale nam Sikiras i Mutic. Ovo prvenstvo do sada je za mene izuzetno dobro odradjeno.
Pa i kod nas se koliko-toliko u zadnjih nekoliko godina barem sve selekcije okupljaju, postoje nekakva sredstva da se te pripreme plate. Pricamo, dakle, o djeci koja se medjusobno itekako poznaju. Ne pricamo o nekim vremenima od prije 6-7 godina.
Pandza takodjer ima uspjeh, poznaje vecinu ovih momaka, a pokazao se kao dobar trener i u seniorskom nivou (taman to bila nasa liga). Do skora, ali je isto tako i puno mladji od svih kolega na klupama drugih reprezentacija.
Imali smo i mi pripreme, momci su se okupili (ako se ne veram), istina u malo izmijenjenom sastavu (zbog U17 SP, a nismo jedini takvi)? Ako cemo pricati o nasoj organizaciji i stalno se vaditi na to, onda da ne prijavljujemo uopste nijednu selekciju na ova prvenstva, ionako smo poispadali i us*ali sve sto se moglo (cekaju nas B divizije na sve strane). Francuzi ne igraju bez 3 igraca koji bi sigurno bili u prvoj petorci.
Iz nase lige imas Sparse koji su godinama unazad medju najboljim ekipama u Evropi, kada su under uzrasti u pitanju. Vecina nasih igraca (u svim uzrastima) dolazi upravo iz tih Sparsa, plus poneki iz drugih klubova. Ostatak cine momci koji igraju vani, a u ovom timu ih itekako ima.
Kod nas se valjda naviklo konstantno vaditi, vaditi i traziti neke xy razloge za svaki neuspjeh ili losu igru. Uglavnom to jeste tako (u razlicitim procentima), ali brate daj da se nekada ne osvrcemo na to. Sada, kada igramo vise dobro nego lose, ponovo se te teze povlace. Po meni bespotrebno, ali eto.
@geoxx, onda se vrati ranije pa procitaj o cemu sam ja pisao. Upravo iz razloga sto je prvenstvo U18, ocekivala se bolja igra Muse. Da su momci od 20 godina, vjerovatno bih ja sutio.