Sport90 je napisao/la: ↑29 jun 2022, 07:56
Hulahopka je napisao/la: ↑29 jun 2022, 07:12
Čuj proizvodnja igraca. Barcelona s budžetima od milijardu izbaci svake tri godine jedva jednog ili dva igrača. Šta je vama ba,o čemu vi pišete. Mi da proizvodimo igrace nemamo ni minimum uslova za osnovne stvari. Treba nam samo 5 miliona da kupimo sve šta nam je potrebno za pokušaj da se nešto napravi.
Vi ste puno.menadzera izgleda igrali. Zadnji put igraca prodali prije 5 godina,ako ovako nastavimo da budemo 6 7,i da ne igramo evropu,napravit ćemo mi klinac a ne prodati igraca.
Lako je napisati,al da li je to realno izvesti.
Pa mislim da je u Bosni jedini pravi put ulaganje u omladinski pogon - ali da to bude na profesinalnom nivou, da imas odlicne uslove, da imas skaute sirom BiH gdje kad vidis djete da odvaja od generacije ponudis mu preseljenje u Sarajevo gdje ima obezbjedjen stan, dzeparac, skolu. Pa Mamic je napravio Dinamo na tom receptu.
Davno sam slusao interviju gdej covjek kaze da svake godine u Dinamo dovede 100nu djece uzrasta 13-16 godina, tu treniraju, imaju stan, imaju skolu i tako dodje da u svijetskom viceprvaku od 25 igraca 18 je kroz mamicevu skolu proslo i evo i sad dinamo radi po tom receptu.
Proizvodnja igraca, ulaganje u omladinski pogon, ulaganje u strucni kadar koji ce raditi sa tom djecom, infrastrukturu moze od jednog kluba na balkanu naprviti cvrsti samostalni klub - ovi transferi kad se ima love u neke igrace koji vani nisu mogli ni na klupi sjediti ali za nasu ligu su super mogu donijeti jednokratni uspjeh i ponekad titulu - ali stabilnost, samoodrzivost, snagu pravi omladinski pogon (a nemoj povlaciti paralelu sa Barcelonom) vec pravi paralelu sa Balkanom sa nasim relnim dometima, sa klubovima s Balkana i nacinu poslovanja.
Naravno da si sve u pravu. Samo bih te zamolio da nadjev intervju Mamica da čuješ koliko je on miliona ulozio u igrace. Nije ulagao u hotele,tribine,poslovne prostore. Nego ulagao u igrački kadar. Znas li ti koliko je to vremenski trajalo ulaganje? Znaš li koliko je igraca doveo mladih masno ih platio?
Znaš li koliko košta oprema koja mjeri reference svakom igraču pojedinačno. To je sve suprotno od onog šta se kod nas priča. Ulaganje u hotele, poslovne prostore.
Znaš li ti koliko vremena treba samo da se kamp napravi. Minimum dvije godine,mi do tad možemo ispasti iz lige. Nemamo mi veze s Hrvatskom i Dinamomo.
Kod njih je covjek došao ulozio svoje milione,milione. Lijepo je to u teoriji maštat,a praksa je nešto drugo.
Samo porez platit do 0 i ulagati u igracki kadar,tu su pare za klub. A ovo su pare za nekog drugog ..