Danas sam pregledao jedan skraćeni snimak na Sky-u, pa mi je jedna stvar ono zaista upala u oči: desna strana koja ne postoji prema gore. Nije da nismo znali, ali ipak...
Dakle - imaš Jamesa koji je jedan simpatičan mladi momak koji ima izuzetnu brzinu i... otprilike to je to. Promjena pravca - njet; Dribling - njet; kvalitetan šut iz trka - 'nako, Centaršut - njet na kvadrat. Dakle, ako nema kontri - nema ni njega. Na početku sezone to nije bilo loše u par utakmica, ali su njegovu limitiranost (englezi to zovu "one trick pony") brzo pročitali svi i sada nula bodova. Stani iza lopte - mali beskorisan. Nema ni neku urođenu igračku inteligenciju (interplay, izvlačenje igrača...) - Greenwood je za njega tata igre u tom segmentu iako je i sam defacto dijete. Ima tu nekog fizičkog potencijala, ali Jamies mora krvavo raditi bar 2-3 offsezone da može pružiti bar neki repertoar koji je sada taman na nivou Swansea iz kojeg je došao. Dakle, trenutno u ekipi koja pretendira na nešto, on je s ovim nivoom debela rezerva.
Drugi lik - Van Bissaka - ista kanta u napadu kao i James, ali ne kritikujemo ga toliko jer je zaista klasa u odbrani. Ima tackle gori glava i onda se zaleti gore i pukne centaršut koji mi baci fleš Siniše Stevanovića na loš dan.
Šta nam to znači - to znači da sa jednom beskorisnom stranom mi imamo dosta uzak "tunel" kroz koji možemo nešto provući, a protivnik ima, za uzvrat, jednog viška igrača u odbrani kojeg može povući u unutra i dodatno nam zagužvati put do gola. Dakle, ozbiljna ekipa nas može debelo neutralisati dobrom postavkom.
Mi tu realno nemamo neke vele-opcije. Da bi nama bio dobar dan - Interplay u trokutu Rashford - Shaw - Martial (kao pivot) mora biti na nivou. Tu nemaš garancija - Shaw počesto out ili van forme, a Martial sa onim svojim crnim rupama u koje upadne s vremena na vrijeme nije jasan ni svojim najmilijima. Ako nije to, (a često nije) onda moli boga da Bruno iščupa kakvog zeca iz šešira i izvuče kakav killer pas kroz šumu nogu ili šut sa 18. Sada je i Pogba tu, pa bi nam, ako ništa, kolektivni IQ u vezi trebao porasti. Ako ništa drugo, nećemo gledati Harrya kako dovlači loptu iz odbrane i glumi organizatora kada stave flastera na Brunu. Ima još i opcija broj 3 - holdup play sa Ighalom, ali čovjek je tu samo privremeno, pa...
Realno, bacili smo sinoć dva boda u wc šolju, trebalo se ono uzeti. Za narednu godinu, bogami Sancho ili takav profil ti je "pod moranje", ako misliš biti ozbiljan, kao što je "pod moranje" ozbiljniji partner u odbrani Harryu. Ima tu još pitanja (De Gea koji sve više flopa ili Henderson, ko će biti taj tower kada Ighalo ode natrag u Kinu...) Trebalo bi se i s ovim sastavom moći dočepati pozicije u LP, ali da bi bi se napravio dalji iskorak, ovaj sastav se jednostavno mora ojačati.
Mislim, može i ovako, pod uslovom da nam je cilj da budemo relativno redovni u LP, osvajači pokojeg kupa svake 2-3 godine, ali mislim a to nije cilj. Ide to u finom pravcu, ali daleko smo mi od gotovog proizvoda.