Među odlike i specifičnosti muslimana ubraja se i to da im je Allah, dž.š., dozvolio klanjanje na svakom mjestu na zemlji, osim nečistih mjesta gdje inače nije dozvoljeno klanjati. Prema tome, gdje god muslimana zatekne namaz, i ako nema vode, uzet ce tejemmum i klanjat će, i taj namaz mu je ispravan. U hadisu Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Dato mi je pet stvari... učinjena mi je zemlja mjestom za klanjanje i čistom, pa gdje god čovjeka iz moga ummeta zatekne namaz, neka klanja...”
U hadisu Abdullah ibn Amra, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., ovako rekao: '...i zemlja mi je učinjena mjestima za klanjanje i čistom, pa gdje god me zatekne namaz uzet ću tejemmum i klanjat ću. Onima prije nas to nije bilo dozvoljeno jer im je bilo naređeno da klanjaju samo u hramovima i bogomoljama.'
Abdullah ibn Abbas, r.a., prenosi hadis u kojem se kaže: 'Ni jedan od ranijih poslanika, a.s., nije klanjao dok ne bi došao do svog hrama.'
Ljudi su skladno ovome uvijek postupali u Bosni, na njivi/bašti se klanjalo, dok se kupilo sijeno...sve do dolaska komunizma kada su se ljudima počeli ispirati mozgovi ali i bilo je straha za svoj život.
Baš mi prije neki dan sedamdesetogodišnji čovjek priča kako se klanjalo, i onda kaže 1968 dolazi nam mjesni političar i govori da nema više klanjanja teravije zajedničko u kućama, mego da svaki čovjek klanja kod svoje kuće. U pitanju je jedno selo oko Rudog.
Kocka je bačena