Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Kawhi
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Kawhi » 25 avg 2016, 22:45

Previse je gimnazija i samim tim previse studenata. Svi bi da sjede niko nece nista da proizvodi, a vlastima to odgovara.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 25 avg 2016, 23:22

Nema više profesora stare garde. Znanje ovih novih i tih starih možda i jest jednako, ali težina ocjenjivanja nije. Treba krenuti od uvođenja istog bodovnog sistema za sve u srednjim školama jer je nedopustivo da je kod jednog profesora za dva dovoljno 15/50 bodova, a kod drugog 25/50. To dovodi do toga da onaj ko ima jedan zna bolje od onog ko ima dva. Neujednačeni kriteriji, previše popuštanja i previše ocjena na 'lijepe oči' ili zato što ti treba.

A i sami sistem nastave nam je zastario jer jednostavno lakše je shvatiti nešto kroz eksperiment iz hemije ili fizike nego puko diktiranje i pisanje formula po tabli.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 avg 2016, 23:32

Isto ti je na fakultetu na usmenom, kako se kome čefne što bi rekli

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 25 avg 2016, 23:36

Neutral je napisao/la:Isto ti je na fakultetu na usmenom, kako se kome čefne što bi rekli
Usmeni način ispitivanja je glup. Mada, uvijek sam prolazio dobro na njemu jer sam uvijek mogao dobro da se snađem. Znaš primjer, ne znaš definiciju i onda tamo-vamo, profesor ti pomogne i dobiješ dobru ocjenu ili ga nagovoriš na još jedno pitanje, pa ako te potrafi nešto super.

Ali, imao sam jednog prijatelja koji je uvijek šutio, te nije jednosstavno ima to nešto da se 'pogura' s profesorom pred tablom, te je zbog toga često usmeno dobijao lošije ocjene od mene. Mada, je znao duplo više od mene.

Bila si mi samo dašak proleća, mali beli cvet sa trešanja
Ali sve me još na tebe podsjeća, blago onom ko te ne sanja :opaopa:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 avg 2016, 23:44

Federer znam sta pisem, medicinska vec par godina primala duplo vise nego sto treba i vecina djece dodje sirom TK jer im je to sansa za Njemacku npr. I onda nakon toga idu na kurs Njemackog.

Komedija je ko danas zavrsava i GMS i medicinsku. Ali se ipak iz gimnazije vise odluci za skolovanje dalje.
Tj prakticno 95% ode studirati. Dok u medicinskoj nije bas tako ..

I prakticno iz gimnazije odu na sve fakultete. A iz medicinske dosta ode na visu koja se vodi pod fakultetom ali nije fakultet vec visa..

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 avg 2016, 23:51

Otelo je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Isto ti je na fakultetu na usmenom, kako se kome čefne što bi rekli
Usmeni način ispitivanja je glup. Mada, uvijek sam prolazio dobro na njemu jer sam uvijek mogao dobro da se snađem. Znaš primjer, ne znaš definiciju i onda tamo-vamo, profesor ti pomogne i dobiješ dobru ocjenu ili ga nagovoriš na još jedno pitanje, pa ako te potrafi nešto super.

Ali, imao sam jednog prijatelja koji je uvijek šutio, te nije jednosstavno ima to nešto da se 'pogura' s profesorom pred tablom, te je zbog toga često usmeno dobijao lošije ocjene od mene. Mada, je znao duplo više od mene.
Usmeni ispit je stvar sreće, pismeni je kvalitet jer možeš postaviti 50 pitanja gdje možeš ubaciti trik pitanja da vidiš je li neko obradio materiju.

Kod usmenog kako se profi čefne, vani kiša obori te, ne sviđa mu se kako si izgovorio neku riječ obori te itd.

Sve je to stvar sistema, kod mene je sve usmeno, pismeno samo radiš da bi stekao da možeš usmeno izaći. Dobiješ 10 na pismenom, to je nebitno na usmenom, BiH :ljepota:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 avg 2016, 23:55

Dobar je usmeni ako ne pusta kakav mu je dan. Jer na pismenom ti naucis i dodje neko i prepise.
Izadju rezultati ti pao, on prosao jer je kod njega perfektno tacno sve pa se ravna po njemu. :S

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 avg 2016, 23:59

Ma usmeni nije relevantan ako ti dadne 100 kartica po 2 pitanja, imaš sreće i to je to. Najgore je što dobiješ dva pitanja, pa podpitanja koji nemaju veze sa pitanjem koje si izvukao.

Usmeni je bolji po svemu, a to oko prepisivanja je stvar profesora i asistenata. Ako se može prepisati, kvalitet fakulteta je krajnje upitan. Znam za jedan državni fakultet gdje svi prepisiju, zato kada dođe nagrada za najbolje studente, milion ih dolaze sa tog fakulteta.

Uglavnom, šta te ima ribati koji đavo kada ti gine biro.

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 26 avg 2016, 00:01

Kolika je prosjecna plata ljekara u bih?
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 26 avg 2016, 00:04

Neutral je napisao/la:Ma usmeni nije relevantan ako ti dadne 100 kartica po 2 pitanja, imaš sreće i to je to. Najgore je što dobiješ dva pitanja, pa podpitanja koji nemaju veze sa pitanjem koje si izvukao.

Usmeni je bolji po svemu, a to oko prepisivanja je stvar profesora i asistenata. Ako se može prepisati, kvalitet fakulteta je krajnje upitan. Znam za jedan državni fakultet gdje svi prepisiju, zato kada dođe nagrada za najbolje studente, milion ih dolaze sa tog fakulteta.

Uglavnom, šta te ima ribati koji đavo kada ti gine biro.
Pa tako je postalo, ne ribaju ih nikako. Ko upise i zavrsi :)

Ja vise volim pismeno raditi. Ali valja u utorak usmeno na peglanje. Valja se osisat da budem lijep, vise vole kada je dijete ljepse :urnebes:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 avg 2016, 00:06

samo_lijevo je napisao/la:Kolika je prosjecna plata ljekara u bih?
1600 minimalna mislim.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 26 avg 2016, 00:12

A mozes zavrsiti samo srednju i ako imas nekog uvali te u dom zdravlja i budes sretan do kraja zivota sa minimalnim trudom.

Napredujes tako sto zavrsis nesto u Bijeljini ako hoces :P

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 26 avg 2016, 00:13

tuzlak1987 je napisao/la:Federer znam sta pisem, medicinska vec par godina primala duplo vise nego sto treba i vecina djece dodje sirom TK jer im je to sansa za Njemacku npr. I onda nakon toga idu na kurs Njemackog.

Komedija je ko danas zavrsava i GMS i medicinsku. Ali se ipak iz gimnazije vise odluci za skolovanje dalje.
Tj prakticno 95% ode studirati. Dok u medicinskoj nije bas tako ..

I prakticno iz gimnazije odu na sve fakultete. A iz medicinske dosta ode na visu koja se vodi pod fakultetom ali nije fakultet vec visa..
To je zadnje 2-3 godine tako, ali i pored svega toga, tu je veliki broj kvalitetne djece koja su na madicini medju najboljim studentima. Pricam ti jer sam isao u tu medicinsku, sada na medicini znam kako sve ide. Ne mozes valjda znati bolje od mene. U zadnje 2-3 godine je totalno rasulo, ali to nije slucaj samo sa medicinskom. Jedan od razloga si i ti naveo, odlasci vani, a s tom skolom se moze jedino nesto naci. Disciplina, higijena u medicinskoj je besprijekorna. Kada je prof. Tvica bio direktor, da ne pricam, tada je sve moralo biti idealno, a on je vrlo malo pricao i objasnjavao sta treba da se radi. Opet je medicinska daleko kvalitetnija od el. tehnicke i medrese, a nista manje kvalitetna u poredjenju s GMS. Pricam ti jer znam dosta ljudi, ja sam mijenjao cak i Osnovne skole (:mrgreen:), tako da veliki broj ljudi poznajem koji su isli u te skole. Imali nekakve 5 i 5.0 prosjeke, a znam koliko uce i sta znaju, da ne ulazim sad u inteligenciju. Ja sam lafo po tim svim skolama isao na sva moguca takmicenja, kantonalna i vragove i onda dodjem u medicinsku, bukvalno ti se place kol'ko predmeta i gradiva imas. Jos ja putovao, tesko da sam vise od 5 sati spavao. Vjeruj kol'ko sam ucio, profesore ispravljao i anatomiju vec uveliko znao (jer sam gutao sve sto ima veze s gradjom covjeka iz biologije), velike probleme imao sa tim prof. koji misle da su plafon, jer pobogu ima gotovo 40 god. staza.

U mojoj generaciji je bilo odjeljenja u kojima je preko 10 njih upisalo medicinu, nesto njih visoku, vrlo malo ostale fakultete, a ostali jezik, pripravnicki i Njemacka.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 26 avg 2016, 00:21

slika

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 26 avg 2016, 00:24

Neutral je napisao/la:
1600 minimalna mislim.
Prosjecni premijeligaski nogometas ima duplo vecu platu. Je.bem te zivote.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 avg 2016, 00:25

samo_lijevo je napisao/la:
Neutral je napisao/la:
1600 minimalna mislim.
Prosjecni premijeligaski nogometas ima duplo vecu platu. Je.bem te zivote.
Ali većina ih radi privatno negdje ili preko poliklinike ili nečega drugoga gdje uzimaju ogromne pare.

Ja znam za jedan slučaj kada je banka zvala kući jednog doktora da vide je li živ jer nije godinama podigao platu :lol:

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 26 avg 2016, 00:27

Neutral je napisao/la:
Ali većina ih radi privatno negdje ili preko poliklinike ili nečega drugoga gdje uzimaju ogromne pare.

Ja znam za jedan slučaj kada je banka zvala kući jednog doktora da vide je li živ jer nije godinama podigao platu :lol:
Logicno. Kad mu drzava ne obezbijedi dostojnu platu mora raditi paralelno.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 26 avg 2016, 00:28

Neutral je napisao/la:
samo_lijevo je napisao/la:Prosjecni premijeligaski nogometas ima duplo vecu platu. Je.bem te zivote.

Doktori bi trebali liječiti naše društvo, a od njih počinje hrđanje.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 26 avg 2016, 00:31

Ma realno, dovoljno je doktorima opste prakse tih 1500-1600, specijalizacija i dalje diplome donose vise para, logicno. Samo je problem sto kod nas neka zanimanja imaju 2x vece plate, pa se onda i doktori kao bune i malo im. I oni mnogi uzimaju ispod ruke, naplacuju usluge da se ne bi cekalo vise mjeseci za neki nalaz, operaciju i sl., plus sto ima ljudi koji ti od srca daju.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 avg 2016, 00:32

samo_lijevo je napisao/la:
Neutral je napisao/la:

Logicno. Kad mu drzava ne obezbijedi dostojnu platu mora raditi paralelno.
U neku ruku da ali nije sve tako sivo.

Pristup doktora kod nas u bolnici je katastrofalan i trebali bi biti sretni što imaju duplo veću platu od prosječne u BiH. Imamo nizak standard, svi trpe, osim političara i onih koji rade u telekom ili elektru.

Tako je kako je, možemo sve popraviti tako što krenemo od nas samih. Jedini problem što su uvijek donji, plaćaš sve, dok neki ne plaćaju rtv taksu, ti bacaš smeće u kantu, drugi nasred ulice itd :mrgreen:

Treba gledati jednom i pozitivno, ima uvijek gorih stanja.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Jabroni, jasmin10, TefalTava i 5 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []