Neandertalac je napisao/la:Meni zabrinjavajuce djeluje nasa posljednja linija , i svaki put ocekujem da vidim napredak , a oni me svaku utakmicu istraumiraju , iznerviraju , ubiju njimet u meni . Jedina svijetla tacka zadnje linije je Kvesina strana , vec iskusan i afirmisan igrac sa , za nase uslove extra kvalitetama . Dalje , Kosoric i Bogdanovic , onako tanko i njezno mi djeluju , kao dva fensi stopera , skroz fini bez imalo agresivnosti fizicke dominacije , pa covjek ocekuje da igraju mozgom , da su brzi a oni bas tu najtanji . Pa imas Zeljkovica koji je jak , a pametan ko" ovaj moj sa profilne . Zakljucak , koliko se god to nekome ne svidjalo je da su strasno loseg kvaliteta , i hajde ti sada uigraj zadnju liniju igracima koji ne ulijevaju sigurnost ni sebi , ni gledaocima ni ostatku tima . Bar da jedan stoperski par igra citavo vrijeme , pa bi se kao nesto i upoznali , potrefe te kartoni i povrede i prisile na promjene . Njima u korist ne ide ni pozicija DM , gdje takodje nemamo neko extra rjesenje , i tu ima dosta propuha sto se vidi iz utakmice u utakmicu , i sto protivnici iskoristavaju praveci veliki broj sansi i sa malo agresovnosti na nasoj polovini , dovedu ekipu u poziciju da se panicno i dezorjentisano brani , i to su trenutci kada stvarno izgledamo ocajno . Dalje , ovo nas kosta i u pritisku prema naprijed kada je protivnik u posjedu lopte , gdje smo jednostavno nemocni da napravimo neki ozbiljan pritisak iz vec navedenih razloga . Sta uciniti , nemam pojma , mozemo razgovarati , ali nadam se da ovi pametniji i strucniji od nas na forumu , vide sve ovo i rade na sto brzem eliminisanju ovih nedostataka ....
Mislim da je to stvar nacina igre. Nekad je Amar zelio da ima posjed, zguznutu sredinu i lomljenje protivnika dosadnom igrom i snagom. Ubacaji s krila na visokog centarfora, neka individuanlna kvaliteta da bi se doslo do gola. Iz velikog posjeda protivnik nas i nije mogao ugroziti, zato smo primali jako malo golova.
Mislim da sada Adzem i ne trazi veliki posjed lopte, vec brzu transformaciju, prenos lopte i to podvaljivanje lopte za prije svih Bajica i Vareu, dok Nedo vise sluzi da odvlaci igrace i ako uspije da zadrzi koju loptu dok se ne transformisemo. Bas protiv Zvijezde smo dali golove tom brzom igrom prema naprijed(spustanje prsima za Vareu, dubinska za Bucana koji ubacije Riadu, zadnji gol kada je lopta isla kroz sredinu do Bajica). Kria se slabije koriste za ubacivanje, imamo vise dva poluspica(Bajica i Vareu) koji idu direktno prema golu koristeci prostor koji Nedo pravi.
Sad da bi ta igra krenula prema nekoj perfekciji vazna je dobra odbrana, odbrana koja nece primati golove kada god nas protivnik stisne, vec nesto i odbraniti i onda ide ta transformacija prema naprijed i brzi prenos lopte na nepostavljenu odbranu protivnika.
Naravno, ovo su dva jako razlicita nacina igre i potrebno je mnogo vremena da se to uklopi i da igraci shvate sta treba da rade, ali vec se vidi da kada god krenemo naprijed zna se da lopta ide direktno na gol bez nekog peglanja i dodavanja. Zato Adzemu treba dati vremena da svoje ideje usadi u glave igraca i da se oni priviknu na takvu igru. Zato smo i mnogo bolji na gostovanjima gdje se ne trazi od nas da imamo veliki posjed i ne idemo na bunker protivnika.
Odbrana je jedino mjesto gdje uslovno receno , ne trpimo mladost , i kao takva bas ona bi ovim mladicima trebala davati sigurnost i naravno osvajti lopte da bi se imali sa cim transformisati . Nisam ja zelio biti , previse kritican , svjestan sam ja da ovoj ekipi treba vremena , ali sam zelio naglasiti da smo tu fakat kriminalni . Za ovu Adzemovu postavku , potreban je dominatan stoper u skoku , kojeg mi nemao , bar u defanzivnom dijelu . Dominantan u duelu , ni to nemamo . Citac igre , nemamo . Jednostavno nemamo kvalitetu na tim pozicijama . Dajmo im vremena , navijam da sam pogrijesio i da ce pokzati kvalitet ...[/quote]
meni braet nasa zadnja linije uopste ne djeluje....al ne zabrinjavajuce nego nikako