Neutral je napisao/la:Ne, nisu te Turci nikako prozvali tako. Nakon aneksije BiH pod AU, prvi bajram dođe, na džamijama osmanske zastave, ljudi bez identiteta, 400 godina okupacije je platio danak, a gledaj Srba, 500 godina, a opet su znali ko su i šta su.
Kod nas se vjerski sve gledalo i to je bio problem. Recimo Albanci su prihvatili islam, ali ostavili svoja tradicionalna imena, zato dansa imaš slučaj tamo Artim ili slična imena a muslimani, a kod nas Suljo, Mujo itd Zato su Albanci tako patriotiski orijentisan narod. Kod nas bi se lik prodao za čep sarajevske agresorima, samo da njemu bude dobro.
Pa protiv AU su se borili muslimani u startu, bojali se dominacije Hrvatskog stanovnista ili sta vec. Hercegovci Hrvati su se borili za uspostavljanje AU, druga dva naroda protiv.
Po meni je problem sto mi nismo imali nikakvu politicku moc. Npr Svi Srbi vjeruju da je Bosna pravoslavna zemlja, svi Hrvati vjeruju da je Bosna katolicka zemlja. Sto vjeruju? Jer su imali dobru propagandu nakon odlaska Otomana i svoju drzavu ili neki oblik autonomije da preko obrazivanih ljudi to sire. Da se krenulo sa pricom o Bosnjacima u to vrijeme imali bi i mi svoju teoriju kao i oni. Zar je bitno jel tacna? Pa nisu ni ta Srpska ni Hrvatska teorija tacne pa svi vjeruju u njih.
I Bugarima su zato danas Makedonci Bugari npr. Bas zbog tih desavanja od prije 150 godina. A ne zbog nekih desavanja od prije 500 godina. Srbi sigurno prije 300 godina nisu pricali o nekoj Srpskoj drzavi i ocuvanju identiteta to te uvjeravam vec se o tome pocelo pricati prije 150 godina u 19. stoljecu se sve odigralo. Kada imas politicku moc lako ti je neobrazovanih 1 mil ljudi npr dovesti do tog misljenja i radjanja nacionalne svijesti.